Het Jaar Van: SBS6 duikt met gasten in jaren 70, 80, 90 en zero’s

SBS6 duikt in Het Jaar Van met bekende gasten in de meest iconische momenten van de jaren 70, 80, 90 en de zero’s. Ontdek hier alles over Het Jaar Van, de gasten en de bijzondere verhalen uit het verleden. Daarnaast hebben we nog een aantal kijktips voor liefhebbers van dit soort programma’s, zoals het Vlaamse De jaren 90 voor tieners. Het Jaar Van is te zien vanaf vrijdag 15 september 2023 om 20.30 uur op SBS6 en een uurtje later op Kijk.nl. Op vrijdag 19 januari gaat de reeks verder met seizoen 2.

Het jaar van…

BN’ers en experts maken een trip down memory lane door de jaren 70,80, 90 en begin 00s. Ze kijken terug op tv-items die nog in ieders collectieve geheugen zitten. Van videoclips tot nieuwsitems. De eerste aflevering van seizoen 2 speelt zich af in 1977.

1977

In de eerste aflevering van Het jaar van seizoen 2 blikken de makers terug op 1977. Ze staan stil bij het ingaan van de allereerste zomertijd en de grootste vliegramp ooit op Tenerife. We zingen uit volle borst mee met het Smurfenlied, de Bee Gees en Oerend Hard van Normaal!

Het jaar van 2000

De tweede aflevering van het tweede seizoen gaat over 2000. Samen met Marlayne Sahupala, Natacha Harlequin, Henkjan Smits en vele anderen herbeleven we de vuurwerkramp in Enschede waardoor een hele woonwijk wordt weggevaagd. We blikken terug op het EK georganiseerd door Nederland en we krijgen oorwurmen Que Si, Que No van Jody Bernal en I Would Stay van Krezip niet meer uit ons hoofd.

1984: Het jaar van…

Samen met Marlayne Sahupala, Natacha Harlequin, Henkjan Smits en vele anderen herbeleven we het jaar 1984: het jaar waarin de band Doe Maar stopt. We kijken massaal naar een ontwricht gezin in de film Schatjes en zijn stomverbaasd wanneer Johan Cruijff de meest besproken voetbaltransfer van Nederland maakt. Hij ruilt Ajax in voor Feyenoord.

2008

Toine van Peperstraten, Marlayne Sahupala, Henkjan Smits, René Mioch en vele anderen kijken terug naar de ontmaskering van Joran van der Sloot door Peter R. de Vries. Iedereen zingt uit volle borst mee met Nick en Simon en Alberto Stegeman maakt pijnlijk duidelijk hoe lek de beveiliging op Schiphol is.

1975

Samen met BN’ers als Marlayne Sahupala, Natacha Harlequin en Henkjan Smits herbeleven we het jaar 1975: het jaar waarin een dagenlange treinkaping bij Wijster (later – in 1977 – volgde de treinkaping bij De Punt) de gemoederen hoog doet oplopen. Teach In wint voor Nederland het Songfestival met het nummer Ding-a-Dong. En we nemen afscheid van Swiebertje.

Het jaar van 2012

Samen met Dyantha Brooks, Natacha Harlequin, Henkjan Smits blikken we terug op 2012: het jaar waarin Peter R. de Vries na 264 afleveringen stopt met zijn misdaadprogramma. We leven mee met de Oranjes na het tragische ski-ongeval van Prins Friso en Estelle Cruijff doet een boekje open over haar huwelijk met Ruud Gullit.

1993

Bekende gezichten als Eline de Ruig, Natacha Harlequin, Patrick Martens gaan we terug naar 1993. Het jaar waarin Andre van Duin het Pizza Lied aflevert, Zeg ‘ns AAA voor het laatst op televisie is en we worden verrast door de eerste Jurassic Park film.

2007

Het jaar 2007 staat centraal in de achtste aflevering van Het Jaar Van… seizoen 2. Het jaar dat Hyves op zijn hoogtepunt was. Maar ook het jaar van de lancering van de eerste iPhone, waar toen niet zo heel veel aandacht voor was. Op tv was er veel te doen om De Grote Donorshow en voor het eerst kwam Keeping Up With The Kardashians op tv. Maar het is ook het jaar dat Majoor Bosshardt overleed. Zij maakte grote indruk in de aflevering van Villa Felderhof, waarin ze samen te zien was met Herman Brood.

1981

Samen met Jan de Hoop, Catherine Keyl, Eline de Ruig en Henkjan Smits en vele anderen herbeleven we het jaar 1981. We blikken terug op een enorme demonstratie tegen kernwapens waarbij bijna een half miljoen Nederlanders de straat opgaan, we zijn ’n beetje verliefd op Andre Hazes, zingen luidkeels mee met Why Tell Me Why van Anita Meyer en we zien de eerste Indiana Jones film.

2013

Samen met Jan de Hoop, Natacha Harlequin, Henkjan Smits en vele anderen herbeleven we het jaar 2013: het jaar waarin Willem-Alexander Koning wordt. Rafael van der Vaart en Sylvie Meis scheiden en roddelkoning Albert Verlinde is zelf onderwerp van gesprek dankzij de ‘Onnogate’. De 17-jarige Martijn Garritsen (Martin Garrix) verovert de wereld met zijn eerste hit Animals.

Duik in het verleden met…

Het jaar van wordt niet in chronologische volgorde uitgezonden. Wat dat betreft maakt SBS6 daar dus een andere keuze dan de Vlaamse omroepen. VTM heeft bijvoorbeeld in de zomer De jaren … voor dummies in volgorde uitgezonden. En ook in De jaren 80 voor tieners – en de jaren negentig reeks – lopen de jaren op. De jaren 90 reeks is dit najaar op VRT1 te zien; dit kun je ook in Nederland zien. Maar anders is er ook altijd wel een ‘omweg’ om deze programma’s in Nederland terug te kijken. Als je op de link klikt, dan ontdek je alles over de programma’s.

Het jaar van SBS6 kijken

Het Jaar Van seizoen 2 is te zien vanaf vrijdag 19 januari 2023 om 20.30 uur op SBS6 en een uurtje later op Kijk.nl. Als je een VPN Verbinding gebruikt, die je op Nederland zet, kun je ook uit het buitenland kijken naar dit programma. Je vindt hier ook het eerste seizoen terug; daar lees je meer over hieronder.

Dit zijn de afleveringen van Het Jaar van seizoen 1:

1997

In de eerste aflevering maken we met Henkjan Smits, Justine Marcella en Jan de Hoop een nostalgische reis door 1997. We blikken terug op het overlijden van Diana, rillen bij de laatste Elfstedentocht, zingen mee met Barbie en geven toe dat een wel heel aparte dieetsensatie iedereen in zijn greep hield.

1988

Henk Westbroek, Eline Ruig en René Mioch herleven in aflevering 2 het jaar 1988, waarin ‘we’ niet alleen Europees kampioen worden, maar ook Gerard Joling naar het Songfestival sturen. We rouwen om het uit elkaar vallen van de Dolly Dots en horen waarom de Soundmixshow het hele land platlegt.

1992

Catherine Keyl, Rayen Panday, Henk Krol en vele anderen maken een trip down memory lane naar het jaar 1992. We staan stil bij de Bijlmerramp (waar we recent de serie Rampvlucht nog over op tv zagen), zetten gabbers tegenover grungers, en zijn blij als een Amerikaanse entertainment gigant eindelijk een pretpark opent in Europa.

2001

Jan de Hoop, Jeroen van Inkel, Justine Marcella en een aantal collega’s blikken nostalgisch terug op het jaar 2001. Er was de verschrikking van de aanslagen op 11 september, maar we staan ook stil bij de opkomst van Pim Fortuyn. Ook blikken we terug op het korte maar hevige succes van K-Otic (2 zangeressen uit die tijd zag je recent nog in Better than ever seizoen 2).

1980

Televisie-vedetten als Henkjan Smits, Henk Westbroek en Catherine Keyl herleven 1980, het jaar van de grote krakersrellen rondom de kroning van Koningin Beatrix. Maar we zingen ook mee met Kinderen voor Kinderen en huldigen Joop Zoetemelk met zijn zege in de Tour. En oh ja, kent u de strippenkaart nog?

2004

Jan de Hoop, Gerard Ekdom, Barbara Barend en een aantal collega’s gaan terug naar het jaar 2004. De wereld werd op Tweede Kerstdag opgeschrikt door de tsunami. Het sociale mediaplatform Hyves gaat van start, maar we staan ook stil bij het overlijden van volkszanger André Hazes.

1986

Televisiegrootheden Catherine Keyl, Toine van Peperstraten en Jan de Hoop blikken samen met andere BN’ers terug op het jaar 1986. We staan stil bij de ramp in kerncentrale Tsjernobyl, laten oude tijden herleven met de tv-serie Miami Vice en zien hoe Prins Willem-Alexander in de armen van zijn ouders valt na het finishen van de Elfstedentocht.

1996

Bekende Nederlanders William Rutten, Gerard Ekdom en Natacha Harlequin herleven samen met een aantal collega’s het jaar 1996. We dansen op de Macarena, halen de Flippo rage weer even terug en zien hoe Richard Krajicek hét tennistoernooi van het jaar wint: Wimbledon.

2002

Jan de Hoop, Henkjan Smits en Justine Marcella beleven met bekende collega’s een trip down memory lane. Het jaar 2002 staat centraal. Pim Fortuyn wordt vermoord, Máxima zegt ‘ja’ tegen Prins Willem-Alexander en we smullen met z’n allen van de audities van het televisieprogramma Idols. Voor wie wil weten hoe het verder ging met de talenten uit Idols, dat kon je zien in Better Than Ever (seizoen 1) en seizoen 2.

Het jaar van 1983

Samen met Gerard Ekdom, Natacha Harlequin, Jan de Hoop en vele anderen gaan we terug naar het jaar 1983. Grote hits als Beat it van Michael Jackson en All night long van Lionel Richie komen voorbij. Maar ook staan we stil bij de Heinekenontvoering en het grote succes van het tv-programma Bananensplit.

Het jaar van 1998

Samen met Toine van Peperstraten, Natacha Harlequin, Jan de Hoop en vele anderen gaan we terug naar het jaar 1998. Het jaar waarin we smulden van de Clinton-Lewinsky affaire, waarin er dartgekte in Nederland losbarstte toen Raymond van Barneveld kampioen werd en we lagen in een deuk om de film There’s Something about Mary. Ook gaan we massaal los op de Vengaboys en zingen we mee met Acda en de Munnik.

Het jaar van 2006

Bas en Tooske Ragas, Patrick Martens, Jan de Hoop en vele anderen gaan terug naar het jaar 2006. We zien hoe Nederlandse amazones wereldnieuws worden wanneer ze honderden paarden redden van de verdrinkingsdood. We zitten op het puntje van onze stoel als de in 1998 ontvoerde Natascha Kampusch, weet te ontsnappen. Maar we gaan ook helemaal los op de zomerhit van dat jaar Toppertje van Tropical Danny en Guillermo.

1989

Mirella van Markus, Bas en Tooske Ragas en Catherine Keyl en vele anderen gaan terug naar het jaar 1989. Het jaar waarin een einde van een tijdperk aanbreekt als de Berlijnse muur valt. We blikken terug de komst van commerciële televisie in Nederland en we swingen massaal op de Lambada. Ook zien we voor het eerst de klassieker When Harry met Sally* met uiteraard de legendarische orgasmescène van Meg Ryan.

1985

Anouk Hoogendijk, Rayen Panday, Jan de Hoop en vele anderen gaan terug naar het jaar 1985. We blikken terug op de eerste Nederlander die de ruimte inging; Wubbo Ockels, we zijn in de ban van muzikale held Bruce Springsteen en we bespreken de opkomst van popdiva Madonna. Maar we staan ook stil bij het Heizeldrama, de grootste ramp in de Belgische voetbalgeschiedenis (waar ook een documentaire reeks over wordt gemaakt door Jan Verheyen en een film door Hans Herbots). In de bioscoop genieten we van filmklassiekers Back to the future en The Breakfast Club.

1990

Jan de Hoop, Rob Goossens, Toine van Peperstraten en vele anderen gaan terug naar het jaar 1990. Een jaar waarin we uit volle borst meezongen met Milli Vanilli en MC Hammer, we allemaal Tetris op de Gameboy spelen en wegzwijmelen voor de TV als tieneridool Arnie Alberts uit Goede Tijden Slechte Tijden zijn debuut in de soap maakt. Ook zien we voor het eerst de ideale kerstfilm: Home Alone en zingen we mee met De Kerstezel van Kinderen voor Kinderen.

1999

Catherine Keyl, Marlayne Sahupala en Patrick Martens en vele anderen gaan terug naar het jaar 1999. We zingen allemaal mee met ‘The Road Ahead’ van eendagsvlieg City to City of met debuutsingle Baby One More Time van Britney Spears. We keken allemaal de film The Matrix of de romcom Notting Hill. En waar we vol verwachting naar uit keken was de jaarwisseling; want gaan alle computers nou echt crashen door de millenniumbug? En het was natuurlijk het jaar van de eerste Big Brother, waarin we onder andere Kelly leerden kennen. Extra leuk: Big Brother gaat bijna weer van start. Lees ook: Big Brother 2024: deelnemers vanaf maandag 15 januari op tv!

2009

Justine Marcella, Henkjan Smits, Jayh Jawson en vele anderen gaan we terug naar het jaar 2009. Het jaar waarin we massaal opschrikten door de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn en de dood van King of Pop Michael Jackson. We genieten stiekem als Gerda Smit op TV ongeremd alle huisraad opsomt die Yolanthe Cabeau van Kasbergen zou hebben meegenomen na de breuk met Jan Smit en we lachen hardop om de kaskraker The Hangover in de bioscoop.

1994

Anouk Hoogendijk, Rayen Panday, Jan de Hoop en vele anderen gaan terug naar het jaar 1994. We zingen mee met Prince en De Dijk en we kijken naar Pulp Fiction en The Mask met Jim Carrey. We zien de politieachtervolging van O.J. Simpson live op tv en leren de zes vrienden van de Amerikaanse serie ‘Friends’ kennen. We staan stil bij het zwartste F1 weekend ooit en zien hoe Rintje Ritsma een van zijn eerste records schaatst.

Gasten Het jaar van…

Welke experts en BN’ers we allemaal zien in Het Jaar van? We zetten diverse op een rijtje met waar je deze gasten in Het jaar van kunt kennen.

 • Henkjan Smits* is bij het grote publiek bekend geworden bij juryvoorzitter van Idols. Wist je dat hij verschillende luisterboeken van Appie Baantjer heeft ingesproken?
 • Justine Marcella* is journaliste met een specialisatie in het koningshuis. Je zag haar ook in Celebrity Apprentice, waaraan ook Henk Krol meedeed.
 • Jan de Hoop presenteerde maar liefst 33 jaar het RTL Ontbijtnieuws. Hij is ook online erg actief.
 • Toine van Peperstraten* werd bij het grote publiek bekend als presentator van Studio Sport. Inmiddels is hij radiopresentator. Vorig jaar zagen we hem in The Masked Singer en De Verraders.
 • Rob Goossens is columnist, tv-kenner en vaak te gast bij RTL Boulevard. Je zag hem in De Nationale 2022 Test.
 • Bobbi Eden* werd bekend als pornoster, maar inmiddels maakte ze ook programma’s als Sex Tape en Bevallen met Bobbi. Je kunt haar ook van haar haakwerk kennen. 
 • Rayen Panday zag je al met tal van shows op tv. En niet te vergeten het eerste seizoen van Last One Laughing (LOL) van Prime Video.
 • René Mioch* Wist je dat René Mioch samen met Ate de Jong ook voor 2024 weer een Make My Day Scheurkalender heeft gemaakt? Zo begin je iedere dag met een filmquote. Je kunt de Make My Day Scheurkalender 2024 nu al bestellen. Het is wat mij betreft ook een leuke cadeautip.
 • Henk Krol*  was jarenlang hoofdredacteur van de Gaykrant. Daarnaast zat hij in de Tweede Kamer van 2012-2013 / 2013-2021. En zoals je hierboven al las; hij deed ook mee aan Celebrity Apprentice op Videoland.
 • Henk Westbroek* kennen we als zanger en presentator, maar ook als Utrechtse politicus en horeca-ondernemer.
 • Eline Ruig is entertainmentdeskundige bij omroep MAX en shownieuws.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 maart 2024 /