Documentaire De Waarheid over vuurwerkramp Enschede

Pieter Fleury heeft een documentaire gemaakt over de vuurwerkramp in Enschede. De teledoc De Waarheid is vanavond – vrijdag 26 februari – is om 22.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO. Ontdek of de angst voor schuld het verantwoordelijkheidsgevoel van de geïnterviewden overtreft.

Vuurwerkramp Enschede

Op 13 mei 2000 vindt de grootste naoorlogse industriële ramp binnen Nederland plaats – in Enschede ontploft vuurwerkopslag S.E. Fireworks. Er vallen honderden gewonden, een woonwijk wordt weggevaagd en er sterven 23 mensen. Hoe kon zo’n ramp in een strak georganiseerd land als Nederland plaatsvinden?

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Teledoc De Waarheid van Pieter Fleury

De Teledoc De Waarheid van Pieter Fleury gaat over een van de belangrijkste bouwstenen waarop onze democratie is gebouwd: het fragiele evenwicht tussen macht en vertrouwen. Hoe gaan de mensen die door het ‘volk’ gekozen zijn om met het vertrouwen dat ze hebben gekregen? En hoe belangrijk is eerlijkheid en transparantie bij het nemen van de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken

Beslissingen en gedrag rondom vuurwerkramp

In De Waarheid wordt, middels diepte-interviews, ingezoomd op de beslissingen en het gedrag van de betrokkenen rondom de vuurwerkramp in Enschede, om zo de processen bloot te leggen die inzicht geven in hoe deze fragiele balans zich manifesteert. Via de eigenaar van de vuurwerkopslag, een betrokken brandweerman en de vergunningverlenende gemeenteambtenaren en de burgemeester, komen we bij de leider van de onderzoekscommissie, de hoofdofficier van justitie en uiteindelijk bij de Minister van Binnenlandse Zaken die de ramp moesten afhandelen. Tenslotte is het de burger wiens huis verwoest werd, die een beroep doet op het gezonde verstand.

Kunnen we elkaar nog vertrouwen?

Zo ontstaat een keten van verhalen die blootlegt hoe zij zich tot elkaar verhielden, samenwerkten of elkaar lieten vallen. Met Enschede als voorbeeld onderzoekt De Waarheid het antwoord op de verreikende vraag: is de angst om beschuldigd te worden zo groot dat men wegkruipt voor verantwoordelijkheid? En kunnen wij elkaar dan nog vertrouwen?

Geïnterviewden De Waarheid

  • Klaas de Vries – Minister van Binnenlandse Zaken
  • Jan Mans – Burgemeester van Enschede
  • Roelof Jan Manschot – Hoofdofficier van Justitie
  • Marten Oosting – Voorzitter van de Commissie Oosting, onderzoeker voor de overheid
  • Jan Bakker – Brandweerman
  • Nico ten Bosch – Milieu ambtenaar, Gemeente Enschede
  • Rolf Oldejans – Juridische Zaken, Gemeente Enschede
  • Martin Slot – bewoner van Roombeek
  • Rudi Bakker – eigenaar van S.E. Fireworks

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 februari 2021 /