Mia’s in 2024: welke genomineerden worden winnaars award 2023

De MIA’s waren op woensdag 24 januari 2024 om 20.45 uur live te volgen via VRT1 en VRT MAX. Ontdek welke genomineerden in 2024 de winnaars worden van de MIA’s 2023. Zangeres en actrice Pommelien Thijs was de grote kanshebber met maar liefst negen nominaties. Ze wist er daar maar liefst vijf van te verzilveren.

Winnaars MIA’s

Pommelien Thijs kroonde zich tot de grote winnaar van de Music Industry Awards (MIA’s) 2023. Op deze zestiende editie van de MIA’s kon ze maar liefst vijf van haar negen nominaties verzilveren. Dat brengt het totaal voor Pommelien Thijs op acht MIA’s, nadat ze vorige editie voor het eerst won en al drie awards mee naar huis nam. De trend van vorige jaren, waarbij Nederlandstalige artiesten vaak in de prijzen vielen, zet zich ook dit jaar verder met onder andere Aaron Blommaert, Brihang en Bazart. 

Pommelien Thijs: 5 MIA’s

Pommelien Thijs was de grote favoriet deze editie, met negen nominaties: voor de publiekscategorieën ‘Album’ (voor Per ongeluk), ‘Nederlandstalig’, ‘Pop’, ‘Solo artiest’, ‘Hit van het jaar 2023’ (voor ‘Erop of eronder’) en voor de sectorcategorieën ‘Artwork’, ‘Auteur/componist’, ‘Live act’ en ‘Videoclip’. Ze verzilvert nu alle prijzen in de publiekscategorieën. Dit jaar was de categorie ‘Solo artiest’ voor het eerst genderneutraal, Pommelien is de eerste die deze MIA op haar naam mag schrijven. Het is een geweldig jaar voor Pommelien: afgelopen weekend kwam ze al op het Gala van de Gouden K’s als grote winnaar uit de bus, met ook een prijs voor Erop of eronder als ‘Song van het jaar’. In de zomer won ze al de Zomerhit-trofee voor Erop of eronder. En dan was er nog het wereldwijde succes van Knokke Off en natuurlijk het slot van #LikeMe.

Nederlandstalige artiesten

De trend van vorige edities, namelijk dat Nederlandstalige artiesten steeds populairder worden, zet zich ook nu door. Nieuwkomer Aaron Blommaert mag de MIA voor ‘Doorbraak’ mee naar huis nemen. Bazart verzilvert opnieuw een MIA voor ‘Groep’. Dit is al hun vierde MIA in die categorie en hun tiende MIA in totaal. Brihang wint de sectoraward voor ‘Artwork’ voor zijn album ‘Droomvoeding’ en mag zo zijn allereerste MIA mee naar huis nemen. Vorig jaar mocht Hugo Sigal deze MIA nog uitreiken, nu kan hij hem zelf mee naar huis nemen: Hugo wint de MIA voor ‘Vlaams populair’, zestien jaar nadat hij al een MIA samen met Nicole won.

MIA awards voor…

Portland (die we leerden kennen in Liefde voor Muziek 2023) mag ook zijn eerste MIA in ontvangst nemen, voor ‘Alternative’. Regi wint voor de derde keer op rij in de categorie ‘Dance’ en wint zo al zijn zevende MIA (vier met Milk Inc).Coely wint voor de derde keer in de categorie ‘Hiphop’ (vroeger genaamd ‘Urban’). ​ De sectorawards werden vanavond live bekendgemaakt op Studio Brussel, voor de televisieshow van de MIA’s startte. Naast de prijs voor Brihang was er ook de MIA voor Muzikant, die postuum naar Tom Pintens ging. ‘Auteur/componist’ was voor Maarten Devoldere, de MIA voor ‘Videoclip’ voor ‘Sunflower’ van Tamino en AngèleJasper Maekelberg mocht de MIA voor ‘Producer’ mee naar huis nemen en Charlotte Adigéry & Bolis Pupul die voor ‘Live act’.

Bart Peeters Lifetime Achievement Award

Zoals eerder aangekondigd werd de Lifetime Achievement Award uitgereikt aan Bart Peeters. De songschrijver pur sang viert dit jaar zijn 65ste verjaardag en kan terugblikken op een indrukwekkende carrière – die nog lang niet afgelopen is. De immer van energie bruisende zanger startte met optreden als elfjarige, meer dan 50 jaar geleden, en doet er wellicht nog eens 50 jaar bij. Hij is vanaf volgende week ook te zien in de Droomfabriek 2024.

Dit schreef ik voor de uitreiking van de MIA’s 2023 op woensdag 24 januari:

MIA’s in 2024

De zestiende editie van de MIA’s (Music Industry Awards) worden op woensdag 24 januari 2024 uitgereikt. Niels Destadsbader presenteert, maar liefst tien geweldige Vlaamse artiesten staan dan op het podium, en er worden heel wat prijzen uitgereikt. ​ De MIA’s zijn een organisatie van VRT en VI.BE – het steunpunt voor artiesten en de muzieksector. Ontdek hieronder alles over de uitzending morgenavond, live vanuit het Sportpaleis in Antwerpen en te zien op VRT 1 en VRT MAX.

Optredens van deze artiesten…

Ben je benieuwd welke artiesten er optredens verzorgen tijdens deze editie van de MIA’s? Dat zijn Bazart, Pommelien Thijs, Bart Peeters, Gustaph, Brihang, Metejoor, Coely, Glints, Portland en DIKKE. Dat beloven dus spetterende optredens te worden. Wil je dit volgen, dan kan dit ook via VRT MAX. Woon je buiten België zorg dan voor een  VPN Verbinding – die je op België zet.

MIA’s genomineerden

Pommelien Thijs is de grote favoriet, met maar liefst negen nominaties op haar naam. De top van de MIA’s genomineerden wordt vervolledigd door Brihang, dEUS en Metejoor (die we recent beter leerden kennen in Metejoor De Musical). Nieuw dit jaar is dat de Vlaamse muziekprofessionals bij radio, televisie, geschreven pers en online muziekmedia per categorie vijf genomineerden hebben geselecteerd (in plaats van vier genomineerden, zoals vorige jaren). Resultaat: voor deze Mia’s zijn in totaal 42 verschillende groepen en artiesten genomineerd. Daarbij enkele opvallende nieuwkomers zoals Loverman, Kids With Buns, Amber Broos, DIKKE, Ão, Aaron Blommaert (die The Masked Singer won) en Gustaph. Ook nieuw deze editie: de categorieën ‘Solo man’ en ‘Solo vrouw’ zijn samengevoegd in de genderneutrale categorie ‘Solo artiest’.  In deze categorie neemt nominatie-koningin Pommelien Thijs het op tegen Coely (die we beter leerden kennen in Het Huis), Metejoor, Brihang en Loverman.

Meer over genomineerden MIA’s

  • Pommelien Thijs is de grote favoriet deze editie, met negen nominaties: voor de publiekscategorieën ‘Album’ (voor Per ongeluk), ‘Nederlandstalig’, ‘Pop’, ‘Solo artiest’, ‘Hit van het jaar 2023’ en voor de sectorcategorieën ‘Artwork’, ‘Auteur/componist’, ‘Live act’ en ‘Videoclip’. 
  • Brihang is genomineerd in zes categorieën: ‘Album’ (Droomvoeding), ‘Hiphop’, ‘Nederlandstalig’, ‘Solo artiest’ (publieksprijzen), ‘Artwork’ en ‘Auteur/componist (sectorprijzen). 
  • dEUS en Metejoor hebben allebei vijf nominaties op hun naam. Voor dEUS is dat ‘Alternative’, ‘Groep’ (publieksprijzen), ‘Artwork’, ‘Live act’ en ‘Videoclip’ (sectorprijzen). Metejoor is dan weer genomineerd in de publiekscategorieën ‘Album’ (Joris), ‘Nederlandstalig’, ‘Pop’, ‘Solo artiest’ en Hit van het jaar 2023′.
  • Songfestival-revelatie Gustaph is genomineerd voor de publiekscategorieën ‘Doorbraak’, ‘Pop’, Solo artiest’ en de sectorprijs ‘Videoclip’. Loverman mag ook vier nominaties op zijn naam schrijven: voor ‘Alternative’, ‘Doorbraak’, Solo artiest’ (publiekscategorie) en de sectorprijs ‘Auteur/componist’.
  • Het wordt ook voor BazartCAMILLE (die op dit moment te zien in de hoofdrol in telenovelle Milo), CoelyGlintsLost Frequencies en Warhaus een spannende uitreiking: zij hebben elk drie nominaties op hun naam.

* klik op de naam en ontdek meer

Uitreikers Mia’s in 2024 zijn…

De uitreikers van de MIA’s in 2024 zijn: Gloria Monserez, Tom Waes, Michèle Cuvelier, Guga Baúl, Loena Hendrickx, Willem De Schryver, Elisabeth Lucie Baeten, Tine Embrechts, Ella Leyers, Geert Van Rampelberg, Average Rob & Arno The Kid, Kristel Verbeke, Alex Callier, Jennifer Heylen en Bart Cannaerts. Daar zitten natuurlijk een aantal uitreikers bij waar we op VlaamsKijken recent nog over schreven. Een klein overzichtje met interessante artikelen.

Lifetime achievement award

Wat we al weten is dat de Sector lifetime achievement award naar ICP recording studios gaat. Met deze award brengen de VRT en VI.BE hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector. ICP opende de deuren in 1980 in Brussel en bijna 45 jaar later is het nog steeds een internationale referentie. 

Gebarentaal

Zoals altijd wordt de uitzending van de MIA’s op VRT 1 ondertiteld. Voor het eerst zal er ook live VGT (Vlaamse gebarentaal) en audiodescriptie worden voorzien voor de MIA’s, via het kanaal van Ketnet.

Week van de Belgische muziek

De MIA’s vallen midden in de Week van de Belgische muziek, die vanaf 22 januari tot en met zondag 28 januari volop te beleven is. VI.BE en VRT slaan voor het vierde jaar op rij de handen in elkaar met verschillende spelers uit de brede muzieksector en diverse media om muziek van hier te vieren.

Foto: VRT © Ines Vansteenkiste-Muylle – Foto winnaars Jokko

Mia's in 2024: welke genomineerden worden winnaars award 2023

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 januari 2024 /