Zomerhit 2023: Pommelien Thijs winnaar met Erop of eronder

Pommelien Thijs is met Erop of eronder de Zomerhit 2023 winnaar geworden! We konden het allemaal zien tijdens de Zomerhit finale op zaterdag 19 augustus j.l. Wil je de finaleshow en de optredens in de voorgaande weken terugkijken, dan kan dit via VRT MAX.

Wil je ook in de toekomst op de hoogte blijven van Zomerhit, volg ons dan via InstagramFacebook en de nieuwsbrief.

Pommelien Thijs winnaar Zomerhit

Erop of eronder is door het Vlaamse publiek verkozen tot dé hit van de zomer van 2023. De 22-jarige Pommelien Thijs ontving de Zomerhit-trofee tijdens de grote liveshow op VRT 1, Radio2 en VRT MAX. Tienduizenden mensen kwamen meezingen en hun idolen toejuichen in Blankenberge. Pommelien Thijs vertelt: “Ongelooflijk merci allemaal! Dit is waanzin. Ik heb ongelooflijk lieve en enthousiaste fans. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Dank jullie wel!”

Pommelien Thijs

Pommelien Thijs zette haar eerste stappen in de media toen ze nog maar negen was. Haar grote doorbraak kwam er met de rol van Caro in #LikeMe. Al snel scoorde ze ook al solozangeres, met hits als Nu wij niet meer praten, Meisjes van honing en Ongewoon. Begin dit jaar won Pommelien drie MIA’s, in de categorieën Doorbraak, Solo vrouw en Hit van het jaar 2022. In mei 2023 pakte VRT MAX uit de met de fictiereeks Knokke Off, waarin Pommelien de hoofdrol vertolkte. De serie werd een enorm succes. Tijdens de zomer moesten concertorganisatoren extra maatregelen nemen omdat Pommelien enorme massa’s fans op de been bracht. De zangeres en actrice rijgt dus het ene succes aan het andere, met als climax het scoren van dé Zomerhit van 2023.

Ontdek hier meer over de andere genomineerden, finalisten én Zomerhit 2023:

Finalisten Zomerhit 2023

Zondag 13 augustus zijn de tien finalisten bekendgemaakt voor Zomerhit 2023. Deze tien artiesten treden op tijdens de finale live show op zaterdag 19 augustus, live vanuit Blankenberge.

 • Aaron Blommaert – Zonde (Aaron Blommaert presenteert deze zomer weer Tien om te zien, maar je kent hem natuurlijk ook als winnaar van The Masked Singer 2023. Het nummer Zonde bracht hij ook ten gehore in Familie als Raven.)
 • Bart Kaëll* – Wat is jouw geheim?
 • Berre – Kissing Strangers
 • Camille – Rihanna (Camille is niet alleen druk met zingen momenteel; de opnames voor haar telenovelle Milo zijn ook gestart en haar nieuwe cd MAGIE kun je hier reserveren*)
 • Gustaph – Because of You (Meer over Gustaph ontdekken, klik dan op zijn naam.)
 • Maksim – Onder invloed (We zagen de populair recent nog in het indrukwekkende Tussen Oorlog en Leven.)
 • Metejoor* – Laat ons een bloem (Heb jij de Metejoor-documentaire al gezien op Streamz?)
 • Niels Destadsbader & Kenny B – Liefs voor later
 • Pommelien Thijs – Erop of eronder (van haar nieuwe cd)
 • The Starlings & Ozark Henry – Under Your Spell (The Starlings leerden we al beter kennen tijdens Eurosong en Ozark Henry tijdens Liefde voor Muziek).
Zomerhit 2023: datum, waar (Blankenberge) en meer over artiesten
Zomerhit 2023: datum, waar (Blankenberge) en meer over artiesten

Winnaar Zomerhit 2023?

Bij Zomerhit bepaalt het publiek en alleen het publiek de winnaar. Stemmen kan via de VRT MAX-app. Je kunt één keer stemmen op jouw drie favorieten uit de tien finalisten. Stem je meerdere keren, dan telt alleen je laatste inzending. De tweede stemming loopt tot het einde van de finale op zaterdag 19 augustus. Dan weten we wie de winnaar is van Zomerhit 2023. De tellers blijven gedurende de zes weken stemming doorlopen. Iedere week kon je één keer stemmen op jouw drie favorieten, al die stemmen worden dus bij elkaar opgeteld.

Finale Zomerhit 2023

De finale, met Siska Schoeters en Niels Destadsbader als presentatoren, is komende zaterdag 19 augustus om 20.50 uur live te kijken op VRT 1 en VRT MAX. De Zomerhit 2023 finale is ook integraal te beluisteren op Radio2. Alle backstageverhalen kun je die dag natuurlijk volgen op Radio2, vanaf 13 uur tot 23 uur.

Finale Zomerhit 2023 bijwonen (tickets)

Je kunt de show ook live meemaken in Blankenberge, aan de vuurtoren. Zomerhit is voor iedereen gratis toegankelijk, je hoeft geen tickets te reserveren. Je bent welkom vanaf 20 uur, de show eindigt rond 22 uur. Op tv kijk je om 20.50 uur via VRT1 en VRT MAX.

Optredens artiesten Zomerhit finale

Wil je voorafgaand je favoriete artiest ook nog zien optreden aan de Esplanade op de de Belgium Pier, dan kan dit aankomende week. Hier vind je namelijk de studio van Radio 2. Nog tot en met zaterdagavond kun je er een kijkje komen nemen, elke dag tussen tussen 9 en 20 uur, op zaterdag tot 23 uur. Alle finalisten komen langs om hun nummer nog eens extra te promoten én het live te zingen. Van maandag tot vrijdag is ook Zita Wauters erbij. Tussen 13 en 16 uur zal zij in het publiek op zoek gaan naar fijne fans, leuke verhalen en grote verlangens.

Zomerhit 2023 genomineerden

De finalisten van Zomerhit 2023 waren samen met onderstaande Vlaamse artiesten genomineerd voor de felbegeerde zomerse Award. Lees hier ook meer over die artiesten, want daar hebben we de afgelopen weken natuurlijk ook van kunnen genieten.

 • Chérine – L’âge que je n’ai pas (We leerden Chérine al beter kennen tijdens Eurosong; klik op haar naam om meer te lezen)
 • DJ Licious – Ibiza Sky
 • Guusje & Bazart* – Blijf nog even hier
 • Hooverphonic* – Por Favor
 • Laura Tesoro – BAD ain’t that BAD (Net als Aaron Blommaert presenteert Laura Tesoro Tien om te zien, maar ze schitterde ook in Special Forces Wie Durft Wint.)
 • Lissa Lewis* – Het lijkt wel zomer
 • Mentissa* – Mamma Mia
 • Olivia – Better Now
 • Regi* feat. Maxine – Horen, zien en zwijgen
 • Stan Van Samang* – Feest

Dit schreven we eerder over Zomerhit 2023 en de shows, die afgelopen weken op tv te zien waren:

Zomerhit 2023 (Blankenberge)

Natuurlijk kun je ook deze zomer weer genieten van het muzikale spektakel van de VRT. Zomerhit 2023 is dit jaar te vinden in Blankenberge. Siska Schoeters en Niels Destadsbader presenteren de show weer en trappen daarmee af in de eerste week van juli. Ze waren tussen 09.00 en 12.00 uur te horen met Radio 2 Zomerhit. Op vrijdag 7 juli zijn maakten ze de genomineerden bekend.

Kanshebbers

Welke artiesten er genomineerd zijn voor Zomerhit 2023 is bekendgemaakt op vrijdag 7 juli door Anja Daems en Niels Destadsbader. Alleen recente Vlaamse singleproducties die tussen 2 juni en 7 juli 2023 zowel in de Ultratop als in de playlist van Radio2 en/of MNM stonden, kwamen in aanmerking om genomineerd te worden. De rangschikking van de best scorende Vlaamse singleproducties in de Ultratop 100 vormt de definitieve lijst.

Deze artiesten kun je ook bewonderen op het strand; maar dan bij Tien om te Zien 2023.

Stemmen voor Zomerhit 2023

Stemmen voor Zomerhit 2023 kan nu! Bij Zomerhit bepaalt het publiek en alleen het publiek de winnaar. Stemmen kan via de VRT MAX-appVanaf vrijdag 7 juli kun je elke week één keer stemmen op jouw drie favoriete artiesten. Stem je meerdere keren per week, dan telt alleen je laatste inzending. Die stemming loopt af op zaterdag 12 augustus om 23.59 uur. Dan weten we welke tien genomineerden naar de finale mogen. Vanaf zondag 13 augustus kun je nog een keer stemmen, op jouw drie favorieten uit de tien finalisten. Ook tijdens deze stemming telt alleen je laatste inzending. De tellers blijven gedurende de zes weken stemming doorlopen, de stemmen van beide rondes worden dus bij elkaar opgeteld. De tweede stemming loopt tot het einde van de finale op zaterdag 19 augustus. Dan weten we wie de winnaar is van Zomerhit 2023.

Zomerhit 2023 artiesten

Dat betekent dat we vanaf dat nu ook weten welke artiesten er onder andere optredens verzorgen tijdens Zomerhit 2023 in Blankenberge. In de shows worden tenslotte steeds deelnemers gepresenteerd, net zoals andere artiesten van dit moment. Natuurlijk werken we het artikel bij als we nog meer namen van artiesten weten en wanneer zij optreden.

Opnames Zomerhit 2023 datum

Wil je de opnames van Zomerhit 2023 bijwonen, kies dan een datum uit. Er zijn shows op woensdag 12 juli, maandag 17 juli, dinsdag 18 juli, woensdag 2 augustus en donderdag 3 augustus. Op welke datum Zomerhit 2023 finale plaatsvindt? Dat is zaterdag 19 augustus. De opnames starten iedere keer om 18.00 uur.

Artiesten die optreden 12 juli

Welke artiesten er optreden bij de opnames van Zomerhit 2023 op 12 juli? Dat zijn Zomerhit genomineerden Camille, Chérine, Hooverphonic en Lissa Lewis. Ook Margriet Hermans is er als winnares van vorig jaar bij met Lekker blijven hangen. Christoff, Clouseau en Underdog Project vs. Sunclub brengen hits van weleer. Maar ook Katnuf, Belle Perez & Olivia en Cian Ducrot zijn artiesten die aanwezig zijn bij de Zomerhit opnames op 12 juli in Blankenberge.

Artiesten die optreden 17 juli

Nieuwsgierig naar de artiesten en optredens tijdens Zomerhit 2023 op maandag 17 juli aanstaande? Dat zijn Zomerhit genomineerden Gustaph, Maksim, Olivia, The Starlings & Ozark Henry. Daarnaast wordt er een uniek duet gebracht door Portland en Meau, die Until I Found You van Stephen Sanchez gaan brengen. En er is meer muziek uit Nederland, want ook Jaap Reesema en Kris Kross Amsterdam gaan optreden. Jaap Reesema zingt Papa, het nummer dat je kent uit Liefde voor Muziek. Verder komen De Romeo’s, Judith en Berre. Die laatste heeft een cover gemaakt van het het Avicii nummer Wake Me Up en brengt dit in een unieke versie met een koor Nadiya komt ook langs met Et c’est parti. En Snelle is er met een hitmedley, maar die zie je pas in aflevering 3 van Zomerhit 2023 op tv.

Artiesten die optreden 18 juli

Tijdens de Zomerhit 2023 tv opnames van dinsdag 18 juli komt er weer een flinke lading artiesten langs. De genomineerden zijn Dj Licious, Niels Destadsbader & Kenny B, Pommelien Thijs en Stan Van Samang. Kate Ryan en Gustaph zorgen voor een tropisch duet met La Isla Bonita van Madonna. Verder kun je optredens verwachten tijdens de tv show van Zomerhit 2023 (29 juli) van Pauline, Sam Gooris, The Starlings, Alvaro Soler en Snollebollekes.

Opnames Zomerhit show 4 met doventolk

VRT probeert Zomerhit zo toegankelijk mogelijk te maken, zodat iedereen er op een comfortabele en gelijkwaardige manier van kan genieten. Op 2 augustus zullen twee tolken Vlaamse gebarentaal het programma live tolken, vanop het podium. Zo kunnen gebruikers van de Vlaamse gebarentaal volop genieten van de muziek en de sfeer.

Artiesten optreden Zomerhit 2 augustus

Nieuwsgierig naar de artiesten die optreden tijdens de opnames van Zomerhit op 2 augustus (uitzending op zaterdag 5 augustus)? Dat zijn de genomineerden Bart Kaëll, Laura Tesoro, Mentissa en Metejoor. Daarnaast zingt Arno Glorie een duet met Bart Kaëll. Ze brengen het nummer Ga met me mee. Het nummer is van Bart Van den Bossche – de vader van Arno Glorie, die tien jaar geleden overleed. Verder zien we prijzenpakkers uit het verleden, zoals Natalia en Mama’s Jasje. En we horen Anouk Matton en Jinho 9, net als Robin S met Show Me Love.

Artiesten die optreden op 3 augustus (show 5)

Op zaterdag 12 augustus kun je kijken naar Zomerhit show 5; de opnames hiervoor vinden plaats op donderdag 3 augustus 2023. De vier Zomerhit genomineerden van deze show zijn Aaron Blommaert, Berre, Guusje & Bazart en Regi feat. Maxine. Grace en Francisco brengen het duet. Met een mashup brengen Grace en Francisco een eerbetoon aan twee muziekgodinnen: Tina Turner, die in mei overleed, en Beyoncé, die op dit moment met haar Renaissance World Tour overal bomvolle zalen trekt. Er zijn verder optredens van K3, Lady Linn, Get Ready, André Hazes, Las Ketchup en Zara Larsson.

Waar vindt Zomerhit 2023 plaats?

Wil je dit evenement niet missen en vraag je je af waar Zomerhit 2023 plaats vindt? Dat is dit jaar in Blankenberge. Alle shows worden hier gehouden. Het muzikale spektakel wordt opgebouwd aan de Zeedijk in Blankenberge ter hoogte van de vuurtoren. 

Tickets Zomerhit 2023

Je hebt geen tickets nodig om Zomerhit 2023 bij te wonen. De toegang tot de show aan de Zeedijk in Blankenberge – ter hoogte van de vuurtoren – is gewoon gratis. Zorg wel dat je op tijd bent, want dit evenement is altijd erg populair.

Zomerhit 2023 op tv kijken

Passen de Zomerhit 2023 datums jou niet? Geen probleem: de Zomerhit-shows zijn ook dit jaar op tv te kijken bij VRT1 en VRT MAX. De tv-uitzendingen zijn iedere zaterdagavond te zien vanaf 15 juli. Kun je op dat moment niet kijken, dan kun je ze altijd terugkijken via VRT MAX. Met een VPN Verbinding, die je op België zet, kan dit ook vanuit het buitenland. Natuurlijk houden we je op de hoogte van welke artiesten er dan optreden. Volg ons via onderstaande social media om niets te missen. 

Hier het complete overzicht van wanneer je de opnames op VRT 1 kunt kijken:

 • Show 1: opname op woensdag 12 juli – uitzending op zaterdag 15 juli
 • Show 2: opname op maandag 17 juli – uitzending op zaterdag 22 juli
 • Show 3: opname op dinsdag 18 juli – uitzending op zaterdag 29 juli
 • Show 4: opname op woensdag 2 augustus – uitzending op zaterdag 5 augustus
 • Show 5: opname op donderdag 3 augustus – uitzending op zaterdag 12 augustus
 • Show 6: finale, live op zaterdag 19 augustus – dan treden de tien populairste artiesten op

En er is nog meer! Siska en Niels gaan voor het Zomerhit 2023 tv-programma ook op stap met hun gasten. Zo nodigen ze elke week een van de artiesten uit voor crème-kar-aoke. Voorbijgangers worden niet alleen getrakteerd op lekkers uit de ijskar, maar ook op leuke meezingers. 

VRT MAX: Zomerhit confessions

Siska Schoeters en Niels Destadsbader zien we niet alleen op tv met de shows, maar ze maken ook het programma Zomerhit confessions voor VRT MAX. In een kampeerwagen proberen ze bekentenissen van bekende gasten te ontfutselen. We zijn benieuwd welke juice details we te horen gaan krijgen…

De gasten zijn:

 • Aflevering 1: Katnuf
 • Aflevering 2: Maksim
 • Aflevering 3: Olivia
 • Aflevering 4: Pommelien Thijs
 • Aflevering 5: Laura Tesoro
 • Aflevering 6: Zita Wauters
 • Aflevering 7: Francisco Schuster
 • Aflevering 8: Belle Perez
 • Aflevering 9: Berre
 • Aflevering 10: Gustaph

Zita Wauters backstage

Daarnaast gaat Zita Wauters backstage (dat doet ze ook bij Vlaanderen feest 2023). Op allerlei socialemediaplatformen brengt ze verslag uit, zodat jij niets moet missen. Zita Wauters: “De zomer is echt mijn favoriete tijd van het jaar! Voor mijn ideale zomermoment is, naast leuke mensen om mij heen en een lekker drankje, muziek een essentieel ingrediënt. Zomerhit is een combinatie van al die dingen, dus ik ben echt suuuuperblij dat ik dit muziekfeest vanop de eerste rij mag meemaken!”

Zita Wauters

Zita Wauters is de dochter van Koen Wauters (die je recent nog zag in Special Forces Wie Durft Wint en Alles voor de Spelen) en Valerie De Booser (die je zag in Latem Leven). Maar ook Zita Wauters is geen onbekende meer. Zita was al te zien in de Ketnet-musical Kadanza Together, presenteerde Ketnet Musical en de rodelopershow van Het gala van de gouden K’s, ging op onderzoek in Dierendetectives en acteerde in de film Niet schieten.

Meer over de radio

Live-radio vanuit Blankenberge

Vanaf maandag 10 juli trekt Radio 2 dan zes weken lang naar Blankenberge waar ze radio maken aan de volledig gerenoveerde Belgium Pier. Een iconische locatie aan de Belgische kust, waar iedereen een hele zomer lang welkom is voor miniconcerten van de beste artiesten uit eigen land en daarbuiten. En ook alle Zomerhit-genomineerden zullen erbij zijn.

Weekdagen Zomerhit Radio

 • 9 tot 12 uur, op Radio2
  In Radio2 Aan zee zorgen Ann Reymen of Daan Masset voor de ideale vakantiesfeer. Ze gaan op zoek naar antwoorden op vragen als ‘Is een zomerlang teenslippers dragen ongezond?, ‘Hoe verzorg je een verbrande huid?’ en ‘Hoe kun je toch sporten op een bloedhete dag?’.
 • 12 tot 13 uur, op de digitale zender Radio2 BeneBene
  ​Kim Debrie
   maakt een uur lang het mooie weer en zorgt voor de beste muziek.
 • 13 tot 16 uur, op Radio2
  ​Kim
   gaat verder op Radio2 en ontvangt daar in Radio2 Zomerhit de genomineerden van dit jaar en artiesten die ooit in de prijzen vielen tijdens Zomerhit.
 • 15.30 uur, live in Blankenberge
  Bovenop de Radio2-studio geven twee artiesten een miniconcert. Kun je er niet bijzijn? Volg dan alles live via VRT MAX of de Radio2-app.
 • 16 tot 20 uur, op Radio2 (tijdens de opnamedagen van de tv-show tot 23 uur)
  ​David Van Ooteghem
   kijkt in Radio2 Aan zee naar alles wat leeft en beweegt aan de kust en ver daarbuiten. Welke nieuwtjes moet je zeker weten? 
 • 19.30 uur, live in Blankenberge
  Opnieuw kun je genieten van een miniconcert van twee artiesten, bovenop de Radio2-studio. Ook dit kun je live bekijken en beluisteren via VRT MAX en de Radio2-app.

Weekend programmering rondom Zomerhit 2023

Zaterdag

 • 11 tot 13 uur, op Radio2
  ​Dirk Ghijs
   lijst de grootste hits van het moment op in de Radio2 Top30.
 • 13 tot 16 uur, op Radio2
  Radio2 Zomerhit, met onder anderen Anja Daems, Benjamien Schollaert of Caren Meynen.
 • 16 tot 20 uur, op Radio2
  Radio2 Aan zee, met onder anderen Anja DaemsBenjamien Schollaert ofCaren Meynen.

Zondag

 • 10 tot 13 uur, op Radio2
  In Radio2 80, 90 & nillies krijg je van Dirk Ghijs de beste muziek uit drie decenia.
 • 13 tot 16 uur, op Radio2
  Radio2 Zomerhit, met onder anderen Anja Daems, Benjamien Schollaert of Caren Meynen.
 • 16 tot 20 uur, op Radio2
  Radio2 Aan zee, met onder anderen Anja DaemsBenjamien Schollaert ofCaren Meynen.

Radio 2 Zomerhit

Siska Schoeters en Niels Destadsbader blikten in de eerste week van juli 2023 in Radio 2 Zomerhit vooruit op de start van Zomerhit 2023 en nemen de luisteraars ook mee doorheen de geschiedenis van 50 jaar Zomerhit. Elke dag kwam er een ex-presentator langs met een straf verhaal. Niels Destadsbader nodigde ook vier voormalige winnaars uit in Blankenberge en praat met hen van artiest tot artiest. 

Foto: VRT // Foto Winnaar Zomerhit 2023 Pommelien Thijs door Stef Keynen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

21 augustus 2023 /