Coely: Het Huis seizoen 9 (2023) en finale The Voice Kids!

Een mooie week voor Coely – kon je haar afgelopen week nog zien in Het Huis – vanavond (vrijdag 24 november) zien we haar met twee pupillen in de finale van The Voice Kids 2023. Tijd dus om deze dame beter te leren kennen. Dat doen we aan de hand van het gesprek dat Eric Goens met haar had. Coely in Het Huis seizoen 9 (2023) is terug te kijken op VRT MAX.

Vorige week keek je naar: Stephanie Planckaert in Het Huis seizoen 9 (2023)

Coely in Het Huis 2023

Eric Goens ontvangt in de vijfde aflevering van Het huis zangeres en rapster Coely. Deze queen of Belgian hiphop vond een gaatje in haar drukke agenda om 24 uur te ontspannen en haar verhaal te vertellen. Een bijzonder verhaal dat iedereen met verstomming zal slaan: over hoe muziek haar uit de armoede haalde en haar leven redde.

Ontdek de muziek van Coely.*

Superfans van Coely

Coely wordt door Eric opgehaald bij haar thuis in Dendermonde. Wat verderop staan een aantal kijklustige buren aan hun voordeur. “Dat zijn mijn superfans,” vertelt een trotse Coely. “Toen ik aan The masked singer meedeed (Coely was de Raaf), stopten ze briefjes in mijn brievenbus. En toen mijn zoontje Jabari is geboren, heeft heel de straat de geboortelijst leeggekocht. We moesten die opnieuw aanvullen voor onze vrienden. Dat was absurd.”

Coely vlucht in muziek

Bij aankomst in Het huis wacht er al een eerste verrassing op Coely: een trombone, het eerste instrument dat ze ooit speelde. “Oh my god, dat is keilang geleden,” lacht ze. “Ik wou altijd meespelen in het kerkkoor, want ik vond dat zo fascinerend.” Muziek was en is voor haar nog altijd een manier om te vluchten van de realiteit. “Ik weet niet hoe mijn leven er had uitgezien zonder muziek. Ik hou van alles wat met muziek te maken heeft”, vertelt zangeres Coely* in Het Huis.

Verstoten albino

Wanneer Coely naar de fotokamer trekt, stoot ze op een foto van haar overleden oma Marie-Louise. “Mijn oma was een albino en werd zwaar verstoten in Congo. Mensen negeerden haar, spuwden op haar of beschouwden haar als een heks,” vertelt ze. 

Gevlucht uit Congo

Coely’s oma leeft met haar drie kinderen, een drieling, op straat. Twee van hen sterven, de enige die het overleeft is Elysée, Coely’s mama. Begin jaren negentig trekt Elysée samen met haar man Colin naar België, op de vlucht voor de extreme armoede in Congo. Maar ook in België blijft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.

Huiselijk geweld

Coely is zes jaar oud wanneer het huwelijk van haar ouders ontploft. Het gezin gaat ten onder aan huiselijk geweld. Na de scheiding wonen Coely, haar mama en broer een tijdlang in een vluchthuis. “Mijn moeder was daar ten minste veilig, zonder dat ze het gevoel had dat mijn vader haar ging opzoeken,” vertelt Coely in Het Huis.

Coely: huiselijk geweld

Coely houdt een levenslang trauma over aan het huiselijk geweld van haar vader. “Als je als kind zoiets ziet, bevries je volledig,” vertelt ze emotioneel tijdens het middagmaal.”Ik ging over in vluchtmodus en liep weg met mijn jongere broer, zodat hij dat niet hoefde te zien. Ik dacht er ook niet aan om dat aan iemand te vertellen. Ik zag het en verdrong het.”

Zware depressie

En het gaat van kwaad naar nog veel erger. Nadat haar moeder wordt geveld door een trombose moet Coely bijspringen in het huishouden, terwijl de muzikale wereld aan haar voeten ligt. Pas jaren later komt ook bij Coely de weerslag. Ze sukkelt in een zware depressie. “Tijdens corona heb ik mijn klop gekregen. Ik was echt kapot en werd ziek. Ik zag het leven gewoon niet meer zitten. Alles was te veel,” vertelt ze openlijk. 

Coely wilde uit het leven stappen

“Ik sliep niet meer, had nachtmerries en paniekaanvallen. Ik stond klaar om uit het leven te stappen.” Gelukkig komt het niet zover, een stemmetje in haar hoofd houdt haar tegen. “Denk aan uw mama, uw vriend, uw broers. Zij zien u graag. Het was alsof een engeltje tegen me praatte. En toen kwam de reset. Ik ben blij dat ik zwaar ineengestort ben, want daardoor kon ik opnieuw het licht zien.”

Openhartige Coely over leven

Heeft Coely haar vader kunnen vergeven? Hoe beleefde ze als kind de armoede waarin ze leefde? Wat heeft Coely ooit gestolen? Hoe scoort ze op de sportproef? Wie zijn haar ontdekkers? Waar heeft ze haar man leren kennen? Een openhartige Coely doet alles uit de doeken in Het huis.

Het Huis seizoen 9 (2023)

In de volgende afleveringen ontvangt Eric Goens in Het huis schrijver Herman Brusselmans, journaalanker Riadh Bahri en premier Alexander De Croo. Eerder waren Mathias Vergels, William Boeva en Hugo Sigal te gast. Natuurlijk lees je daar ook meer over op VlaamsKijken. Volg ons dan via onderstaande social media. Zo hebben we een nieuw WhatsApp-kanaal.

Het Huis seizoen 9 kijken

Wil je Het Huis seizoen 9 kijken, dan kan dit vanaf maandag 23 oktober wekelijks om 20.40 uur op VRT1 en bij VRT MAX. Wil je de afleveringen terugkijken, dan kan dit ook via VRT MAX. Daar ontdek je tevens oude(re) seizoenen. Vanuit Nederland of een ander land terugkijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet, voordat je naar VRT MAX gaat (op dit moment zijn er aantrekkelijke aanbiedingen – ook interessant voor Vlamingen die over de grens willen kijken.)

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 november 2023 /