Het Jaar Van: SBS6 duikt met gasten in jaren 80, 90 en zero’s

SBS6 duikt in Het Jaar Van met bekende gasten in de meest iconische momenten van de jaren 80, 90 en de zero’s. Ontdek hier alles over Het Jaar Van, de gasten en de bijzondere verhalen uit het verleden. Daarnaast hebben we nog een aantal kijktips voor liefhebbers van dit soort programma’s, zoals het Vlaamse De jaren 90 voor tieners. Het Jaar Van is te zien vanaf vrijdag 15 september 2023 om 20.30 uur op SBS6 en een uurtje later op Kijk.nl.

Het jaar van…

BN’ers en experts maken een trip down memory lane door de jaren 80, 90 en begin 00s. Ze kijken terug op tv-items die nog in ieders collectieve geheugen zitten. Van videoclips tot nieuwsitems. De eerste aflevering speelt zich af in 1997…

1997

In de eerste aflevering maken we met Henkjan Smits, Justine Marcella en Jan de Hoop een nostalgische reis door 1997. We blikken terug op het overlijden van Diana, rillen bij de laatste Elfstedentocht, zingen mee met Barbie en geven toe dat een wel heel aparte dieetsensatie iedereen in zijn greep hield.

1988

Henk Westbroek, Eline Ruig en René Mioch herleven in aflevering 2 het jaar 1988, waarin ‘we’ niet alleen Europees kampioen worden, maar ook Gerard Joling naar het Songfestival sturen. We rouwen om het uit elkaar vallen van de Dolly Dots en horen waarom de Soundmixshow het hele land platlegt.

Het jaar van 1992

Catherine Keyl, Rayen Panday, Henk Krol en vele anderen maken een trip down memory lane naar het jaar 1992. We staan stil bij de Bijlmerramp (waar we recent de serie Rampvlucht nog over op tv zagen), zetten gabbers tegenover grungers, en zijn blij als een Amerikaanse entertainment gigant eindelijk een pretpark opent in Europa.

Gasten Het jaar van…

Welke experts en BN’ers we allemaal zien in Het Jaar van? We zetten diverse op een rijtje met waar je deze gasten in Het jaar van kunt kennen.

 • Henkjan Smits* is bij het grote publiek bekend geworden bij juryvoorzitter van Idols. Wist je dat hij verschillende luisterboeken van Appie Baantjer heeft ingesproken?
 • Justine Marcella* is journaliste met een specialisatie in het koningshuis. Je zag haar ook in Celebrity Apprentice, waaraan ook Henk Krol meedeed.
 • Jan de Hoop presenteerde maar liefst 33 jaar het RTL Ontbijtnieuws. Hij is ook online erg actief.
 • Toine van Peperstraten* werd bij het grote publiek bekend als presentator van Studio Sport. Inmiddels is hij radiopresentator. Vorig jaar zagen we hem in The Masked Singer en De Verraders.
 • Rob Goossens is columnist, tv-kenner en vaak te gast bij RTL Boulevard. Je zag hem in De Nationale 2022 Test.
 • Bobbi Eden* werd bekend als pornoster, maar inmiddels maakte ze ook programma’s als Sex Tape en Bevallen met Bobbi. Je kunt haar ook van haar haakwerk kennen. 
 • Rayen Panday zag je al met tal van shows op tv. En niet te vergeten het eerste seizoen van Last One Laughing (LOL) van Prime Video.
 • René Mioch* Wist je dat René Mioch samen met Ate de Jong ook voor 2024 weer een Make My Day Scheurkalender heeft gemaakt? Zo begin je iedere dag met een filmquote. Je kunt de Make My Day Scheurkalender 2024 nu al bestellen. Het is wat mij betreft ook een leuke cadeautip.
 • Henk Krol*  was jarenlang hoofdredacteur van de Gaykrant. Daarnaast zat hij in de Tweede Kamer van 2012-2013 / 2013-2021. En zoals je hierboven al las; hij deed ook mee aan Celebrity Apprentice op Videoland.
 • Henk Westbroek* kennen we als zanger en presentator, maar ook als Utrechtse politicus en horeca-ondernemer.
 • Eline Ruig is entertainmentdeskundige bij omroep MAX en shownieuws.

Duik in het verleden met…

Omdat ze beginnen met Het jaar van… 1997 vermoeden we dat de jaren niet in chronologische volgorde aan de kijker worden gepresenteerd. Wat dat betreft maakt SBS6 daar dus een andere keuze dan de Vlaamse omroepen. VTM heeft bijvoorbeeld in de zomer De jaren … voor dummies in volgorde uitgezonden. En ook in De jaren 80 voor tieners – en de jaren negentig reeks – lopen de jaren op. De jaren 90 reeks is dit najaar op VRT1 te zien; dit kun je ook in Nederland zien. Maar anders is er ook altijd wel een ‘omweg’ om deze programma’s in Nederland terug te kijken. Als je op de link klikt, dan ontdek je alles over de programma’s.

Het jaar van SBS6 kijken

Het Jaar Van is te zien vanaf vrijdag 15 september 2023 om 20.30 uur op SBS6 en een uurtje later op Kijk.nl. Als je een VPN Verbinding gebruikt, die je op Nederland zet, kun je ook uit het buitenland kijken naar dit programma.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

29 september 2023 /