Koen Wauters, Gilles Dupont en de Alles voor de Spelen sporters

Ontdek in dit artikel alles over Alles voor de Spelen, deelnemers en presentatoren Koen Wauters en Gilles Dupont. In juni trekken zo’n negentig Belgische atleten naar de Special Olympics Wereldspelen in Berlijn, georganiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking. In Alles voor de Spelen maken Koen Wauters en Gilles Dupont heel Vlaanderen warm om de Belgische delegatie naar de grootste medaillewinst ooit te supporteren. We maken daarnaast in Alles voor de Spelen kennis met een aantal deelnemers aan de Special Olympics Wereldspelen. Alles voor de Spelen is te kijken sinds zondag 21 mei; wekelijks om 19.55 uur bij VTM.

Alles voor de Spelen

Koen Wauters* en Gilles Dupont – zelf een voormalig Special Olympiër – halen alles uit de kast om deze speciale sporters te steunen bij het realiseren van hun olympische droom en zetten ze in de spotlights die ze verdienen. Samen met heel Vlaanderen leren ze in Alles voor de Spelen de deelnemers, emoties, dromen en warme verhalen achter deze bijzondere sporters kennen en scharen ze zich als één blok achter de atleten. Slagen zij erin om met de steun van al hun supporters een recordaantal medailles mee naar huis te nemen?  

Koen Wauters is nu ook iedere week te zien in Special Forces: Wie Durft Wint.

Gilles Dupont

De 27-jarige Gilles nam vier jaar geleden zelf deel aan de Wereldspelen van Special Olympics in Abu Dhabi. Met het basketteam nam hij toen een gouden medaille mee naar huis. We zagen hem eerder in De Container Cup (seizoen 2). Hij vertelt: “Na mijn auditie dacht ik: “dit was super leuk, maar het wordt vast niets”. Ik was dan ook heel erg blij toen Koen me vroeg om samen dit programma te presenteren. Dit is iets wat ik al héél lang wil doen, omdat ik op deze manier ook de kans heb om G-sporters in the picture te zetten en ze de aandacht te geven die ze verdienen. Ik ben meteen stevig aan het oefenen geslagen. Gelukkig kan ik leren van de beste en kijken hoe Koen het aanpakt. Maar ik wil toch vooral mijn eigen stijl behouden. Ik wil geen tweede Koen Wauters worden, maar gewoon Gilles zijn. Ik ga in ieder geval alles geven! Net zoals alle atleten die we volgen.”

Alles voor de Spelen: Koen Wauters

Koen Wauters vertelde voorafgaand aan de aflevering van Alles voor de Spelen: “We zijn nog maar enkele weken ver in onze samenwerking, maar Gilles heeft me al volledig ingepakt.  En ook – daar moeten we eerlijk over zijn – volledig ‘weggespeeld’. Hij is charmant, grappig en zit nooit om een vraag verlegen. Ik kan niet wachten om Gilles aan Vlaanderen voor te stellen. En dan hebben we het nog niet gehad over de atleten die we gaan volgen… en over hoe we de mensen thuis ook héél graag willen betrekken in onze missie! Het wordt speciaal: dat is in elk geval zeker!”

Alles voor de Spelen kijken

Alles voor de Spelen is sinds zondag 21 mei wekelijks om 19.55 uur te kijken bij VTM en VTM Go. Wil je VTM GO vanuit Nederland of een ander land kijken, lees dan hier hoe je dat doet: Vlaamse tv: VRT MAX, GoPlay, VTM Go, Streamz kijken Nederland.

Sporters uit Alles voor de Spelen

Als je verder leest, ontdek je meer over de sporters uit Alles voor de Spelen. Maak kennis met Lies Gillis, Seppe Loots, Amal Ibrahimi, Blanche Decorte, Jeremy Lenaerts, Eveline Desmedt en Tim De Saeger.

Lies Gillis (tennis)

Voor de 33-jarige Lies Gillis uit Laakdal zijn de Special Olympics Wereldspelen geen onbekend terrein. Ze nam al in verschillende sportdisciplines medailles mee naar huis en neemt nu voor de tweede keer deel als tennisspeelster. In het tennis is Lies dan ook een sterspeelster, die in haar niveau bij de top 6 in de wereld hoort. Naast haar intensieve trainingsschema – ze staat vijf keer per week op het tennisplein –  is ze op twee scholen hulpjuf in de kleuterklas. Haar leerlingen zijn dan ook haar grootste supporters. 

Seppe Loots (basketbal)

De 23-jarige Seppe Loots uit Geel speelt samen met zijn begeleider én goede vriend Arne (27 jaar) unified basketbal, waarin spelers met en zonder een verstandelijke beperking samen op het basketplein staan. Seppe neemt voor de tweede keer deel aan de Wereldspelen. Hij is een grote metalfan en werkt als vrijwilliger op een kinderboerderij. Seppe en Arne zijn twee handen op één buik.  Binnenkort gaat Seppe zelfs onder begeleiding van zijn goede vriend alleen wonen.  

Amal Ibrahimi (judo)

Amal Ibrahimi (18 jaar uit Temse) werd eerder dit jaar wereldkampioene in A-judo, een judocompetitie voor sporters met een beperking. In juni neemt ze voor de eerste keer deel aan de Wereldspelen, waar ze ook voor de overwinning gaat. Wanneer ze niet op de judomat staat, studeert Amal haartooi en werkt ze tijdens het weekend in een bloemenwinkel. 

Blanche Decorte (turnen)

Net als haar grote idool Nina Derwael gaat gymnaste Blanche Decorte (21 uit Wervik) steeds voor de overwinning. Dat bewijzen de vijf gouden medailles die ze tijdens een eerdere editie van de Wereldspelen om haar nek kreeg. Blanche traint vier dagen per week en wordt gecoacht door coach Geert en haar zus Teunia. Ze is niet alleen grote fan van Nina Derwael, maar ook van avontuur en haar pleegfamilie.

Jeremy Lenaerts (zeilen)

De 38-jarige Jeremy uit Antwerpen doet samen met zijn papa Danny Lenaerts (73 jaar) aan unified zeilen. Jeremy is de stuurman, Danny trimt de zeilen en neemt de tactische kant voor zijn rekening. Stiekem dromen vader en zoon van een podiumplaats op hun eerste Wereldspelen. Jeremy is een bezige bij. Hij staat niet alleen aan het roer van zijn zeilboot, maar werkt ook op een boerderij en in de bib van een kleuterschool waar hij voorleest. Daarnaast steekt hij een helpende hand toe in een rusthuis en in een bistro, en werkt hij als vrijwilliger voor Natuurpunt. 

Eveline Desmedt (voetbal)

Voetbalster Eveline Desmedt (28 jaar oud uit Gullegem) neemt als één van de Special Flames voor het eerst deel aan de Special Olympics Wereldspelen. Ze leeft voor het voetbal, is altijd goed gezind én de sfeermaker van haar voetbalploeg. Eveline is grote fan van haar collega Tessa Wullaert, kapitein van de Belgian Red Flames. 

Tim De Saeger (wielrennen)

De 24-jarige Tim De Saeger uit Boechout neemt als wielrenner voor de eerste keer deel aan de Wereldspelen. Tim is niet alleen zelf atleet, hij helpt ook bij de jeugdtrainingen. Deze Wout Van Aert-fan is bezeten door het wielrennen, maar speelt ook graag basketbal en voetbal. Tim is in twee scholen aan de slag als assistent van de turnleerkracht en helpt bij het geven van Sherborne-therapie aan kleuters. 

Inhoud afleveringen Alles voor de Spelen

Aflevering 1

Het doel van de Belgische atleten die in juni naar de Special Olympics Wereldspelen in Berlijn trekken is hoog: ze willen een recordaantal medailles binnenhalen. Maar liefst 108! De lat ligt hoog, en dus roepen Koen en Gilles de hulp van bekend en onbekend Vlaanderen in om onze Special Olympiërs naar de grootste medaillewinst ooit te supporteren. Koen Wauters geeft alvast het startschot en bezorgt de atleten een verrassing van jewelste…  

Zeiler Jeremy en papa Danny

Jeremy (38, Antwerpen) en zijn papa Danny (73) nemen samen deel aan de Spelen in Berlijn, in het unified zeilen. Daarin vormen sporters met en zonder beperking samen een team. Het zeilen zit Jeremy in het bloed: zijn grootvader was een fervent zeiler en papa Danny nam vroeger deel aan kampioenschappen. Daar werd hij echter de eeuwige tweede… Nu dromen vader en zoon samen stiekem van een medaille. Kunnen ze deze met de steun van Koen, Gilles en heel Vlaanderen grijpen? Aan de overweldigende en hartverwarmende vader-zoon liefde zal het in ieder geval niet liggen. 

Ann Wauters & Kim Clijsters

Net als Jeremy en Danny, is de vrolijke en goedlachse Lies (33, Laakdaal) erop gebrand een medaille mee naar huis te nemen. Binnen haar niveau behoort ze tot de absolute wereldtop in het tennis. Maar, ze bekent aan Koen en Gilles dat de zenuwen haar weleens parten spelen. Koen en Gilles schakelen meteen de hulp in van twee Belgische sportcoryfeeën. Geven de tips van Ann Wauters en Kim Clijsters Lies een extra duwtje in de rug? 

Baanwielrennen in ’t Kuipke

Ook wielrenner – en sfeermaker – Tim (24, Boechout) gaat voluit voor een podiumplaats in Berlijn. Tijdens zijn voorbereiding rijdt hij in ‘t Kuipke voor het eerst een tijdrit in het baanwielrennen. Dat brengt de nodige spanning en nervositeit met zich mee. Gelukkig kan hij in een oefensprintje zijn krachten al eens meten met Koen Wauters.

Aflevering 2 (Delegatieweekend)

In Alles voor de Spelen aflevering 2 verzamelt de Belgische delegatie Special Olympiërs zich tijdens het delegatieweekend. Daar zijn ze niet alleen voor het plezier én de afscheidsfuif vlak voor hun vertrek, maar vooral ook om samen te trainen voor de Wereldspelen in Berlijn. Ook Gilles en Koen moeten eraan geloven. Zij krijgen een turnles van de 21-jarige Blanche. “Ik vind het raar om te zeggen dat je een beperking hebt”, klinkt het bij haar. “Ik denk dat iedereen ergens een beperking heeft, maar bij ons wordt het harder benadrukt.”

Blanche gaat voor goud

Gilles Dupont en Koen Wauters blijken geen natuurtalenten, maar Blanche is dat wél. Dat bewijzen de vijf gouden medailles die ze tijdens een eerdere editie van de Wereldspelen mee naar huis nam. Ook tijdens de Wereldspelen in Berlijn gaat Blanche voor een podiumplaats. Ze wordt daarbij voor de volle 100 procent gesteund door haar pleegmama Karin. “Ik heb mijn moeke heel hard nodig, ook voor mijn zelfvertrouwen. Als ze er even niet bij is, vind ik dat moeilijk”, klinkt het bij een geëmotioneerde Blanche.

Special Red Flames

Voor Gilles Dupont en Koen Wauters blijft het niet bij een initiatie gymnastiek. Ze trekken naar het trainingscentrum van de Rode Duivels in Tubeke. Geen Kevin De Bruyne of Thibaut Courtois op het veld, wél Special Flame Eveline. Eveline speelt al 13 jaar voetbal en trekt met de Special Flames voor het eerst naar de Wereldspelen. Maar eerst krijgen ze een training van Koen Wauters. Al blijkt die niet meteen een toptrainer te zijn… Gelukkig is daar Tessa Wullaert – Red Flame, ambassadrice van Special Olympics én topschutter van België – to the rescue. Zij draagt Special Olympics een extra warm hart toe, want ook haar pleegbroer is een G-voetballer.

Aflevering 3 (Nationale Spelen in Mechelen)

Gilles Dupont en Koen Wauters trommelen bekend Vlaanderen op om als vrijwilliger te helpen tijdens de Nationale Spelen van Special Olympics in Mechelen. Het is de laatste sportieve halte van de Special Olympiërs voor ze het beste van zichzelf geven tijdens de World Games in Berlijn. Gilles en Koen hebben één Bekende Belg hoog op hun verlanglijst staan. Ze willen graag dat niemand minder dan Prins Laurent de Special Olympiërs een extra duwtje in de rug komt geven. Zou De Monseigneur een speech willen geven tijdens de Nationale Spelen? En zou hij – als het even kan – de Koning en Koningin van België willen meenemen? Gilles en Koen stellen hem persoonlijk de vraag. Maar je belt natuurlijk niet elke dag met een prins. Gilles is dan ook een tikkeltje zenuwachtig.   

Amal & Seppe

Verder maken Gilles en Koen kennis met Special Olympiërs Amal en Seppe. Amal Ibrahimi (18 jaar, Temse) werd eerder dit jaar wereldkampioene in A-judo, een judocompetitie voorsporters met een beperking. Voor ze naar de Special Olympics Wereldspelen in Berlijn trekt, gaat Amal eerst nog voor haar blauwe band. De zenuwen staan strak gespannen bij de judoka. Slaagt ze voor de test? Metalhead Seppe (23 jaar, Geel) speelt samen met zijn begeleider én goede vriend Arne (27 jaar) unified basketbal. Wanneer Gilles en Koen tijdens een match gaan supporteren, merken ze al snel op dat het niveau hoog ligt en Seppe steeds voluit voor de overwinning gaat.

Aflevering 4 (Prins Laurent)

Eén telefoontje kan soms wonderen doen. In Alles voor de Spelen trokken Gilles en Koen vorige week hun stoute schoenen aan om prins Laurent uit te nodigen op de Nationale Spelen in Mechelen, de laatste sportieve halte van de Special Olympiërs voorde World Games in Berlijn. In aflevering 4 staan Gilles en Koen oog in oog met de monseigneur en kunnen ze hem zelfs de hand schudden. “U ziet: u heeft mij iets gevraagd en ik ben hier”, spreekt de prins hen aan. “U bent een man van uw woord”, reageert Koen. Na een speech van de prins warmen Koen en zangeres Grace iedereen op met hun song Unified, die ze voor het eerst voor het grote publiek lossen.

Judoka Amal Ibrahimi

Op de Nationale Spelen in Mechelen neemt Gilles ook een kijkje bij de judowedstrijden van Amal Ibrahimi (18, Temse). Na haar wedstrijd praat ze samen met Gilles, die ook autisme heeft, open en eerlijk over de issues waar ze soms mee worstelt. “Vroeger had ik woede- en agressie-aanvallen. Het werd zwart voor mijn ogen en ik flipte in mijn hoofd. Dan moest ik eerst ontploffen om nadien weer rustig te worden. Ik zocht een club waar je jezelf kan zijn, maar dat ging niet altijd. Bij gewone clubs, waar geen beperking is, kan ik soms niet meedraaien. Die zijn niet mee met mijn hoofd.”

Aflevering 5 (Minister De Croo)

De zenuwen van presentator Gilles Dupont staan in aflevering 5 net dat tikkeltje meer gespannen in Alles voor de Spelen. Keurig uitgedost maakt hij zich op voor een bezoek aan het kabinet van eerste minister Alexander De Croo (die je recent nog zag in Waarom Wachten). Geen gewoon bezoekje, maar wel één met een missie. Gilles Dupont wil de premier namelijk vragen om iedereen te mobiliseren voor de grootste supporterswave ooit voor onze Belgische atleten op de Special Olympics.

#allesvoordespelen

“Dag de heer Alexander De Croo. Het is mij een eer en genoegen om u te ontmoeten. De grootste baas van het land”, steekt Gilles van wal. Waarop hij zijn kans waagt en Alexander De Croo vraagt om een oproep te doen aan alle landgenoten. Samen met Gilles spreekt de premier het land officieel toe: “Ik daag jullie uit om massaal te supporteren voor onze atleten. Dat kan je doen door een filmpje te maken van jullie die aan het supporteren zijn en een gigantische wave maken.” Die supportersvideo kan iedereen online delen met de hashtag #allesvoordespelen.

Supporterswave #allesvoordespelen

De Special Olympics zijn volop aan de gang in Berlijn. Om onze 90 Belgische atleten een duwtje in de rug te geven, werd iedereen uitgenodigd om een video in te sturen en zo de grootste supporterswave ooit te lanceren. Heel wat bekende en onbekende mensen stuurden hun filmpje in om de Belgische atleten naar een topprestatie te helpen. In de supportersvideo duiken naast tal van onbekende enthousiastelingen en sportclubs ook Tom Waes, Julie Van den Steen, Sven Nys, Marijn Devalck, Birgit Van Mol, Grace, Gustaph, Dany Verstraeten, Lies Vandenberghe, Metejoor, Kürt Rogiers, Guga Baúl, Gunther Neefs, Pauline, Zita Wauters, Jérémie Makiese en Bart Cannaerts op met een overtuigende wave.

Special Olympics in Berlijn

Hoe onze Belgen het er vanaf brengen op de Special Olympics weten we komende zondag, wanneer het doek valt over de Spelen in Berlijn. De aankomende dagen moeten de atleten nog volop aan de bak. Er kunnen dus nog supporterswave filmpjes gedeeld worden via #allesvoordespelen.

Recordaantal medailles Special Olympiërs België

In de voorlaatste aflevering zien is het moment aangebroken waar de atleten al maandenlang naartoe leven én werken.  Met een spectaculaire openingsceremonie wordt het startschot gegeven van de Wereldspelen van Special Olympics, die van 17 tot en met 25 juni plaatsvonden in Berlijn. Wanneer de atleten het iconische Olympiastadion betreden om de meer dan 50.000 supporters toe te zwaaien, weekt dat heel wat emoties los.

Openingsceremonie Special Olympics 2023

“Ik ben fier en trots dat wij heel België mogen vertegenwoordigen”, klinkt het opgewonden bij wielrenner Tim. “Zoveel mensen, het is gigantisch groot. Je denkt: ‘dit is niet aan het gebeuren’, maar het gebeurt wél”, aldus judoka Amal. Ook Jeremy en zijn papa Danny zijn onder de indruk: “De Belgische supporters zaten dicht bij de ingang. En dan wordt het moeilijk hé. Ongelofelijk. Gewoon weten dat je familie daar staat: dan heb je even een klein hartje.”

126 medailles

De afgelopen dagen gaven de Belgische Special Olympiërs in Berlijn het beste van zichzelf, met één doel voor ogen: een recordaantal medailles mee naar huis nemen. En dat zijn er maar liefst… 108. Terwijl de laatste wedstrijden momenteel nog gespeeld worden, werd die magische kaap alvast bereikt en slaagden de atleten in hun missie het record te verbreken. Inmiddels – na afloop van de Wereldspelen in Berlijn – weten we dat de Belgen maar liefst 126 medailles hebben gewonnen: 52x goud, 35x zilver en 39x brons.

Vreugde en verdriet

De weg naar zo’n recordaantal medailles gaat niet zonder vreugde en verdriet. Zeiler Jeremy en zijn papa Danny doen alvast een flinke duit – of liever, een flinke medaille – in het zakje van de recordpoging. Na een spannende nek-aan-nek race in dehoogste divisie slagen vader en zoon erin een zilveren medaille mee naar huis te nemen. Zowel Jeremy en Danny als de aanwezige supporters zijn euforisch en springen een gat in de lucht na deze buitengewone prestatie. Ook tennisster Lies zet een glansprestatie neer en doet de teller tikken. Zij heeft maar één doel voor ogen: goud halen. Lies speelt zich een weg naar de finale, waar ze nipt deduimen moet leggen en zilver pakt. Met tranen van teleurstelling tot gevolg…  Mede dankzij de medailles van Lies, Jeremy en Danny slagen de Belgische atleten erin de magische kaap van 108 medailles te halen. Meer zelfs… met buitengewone prestaties van alle Belgische atleten wordt het record ruimschoots verbroken.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 juli 2023 /