Latem Leven: maak kennis met (on)bekende inwoners

Latem Leven van VTM 2 brengt de (on)bekende inwoners van één van de rijkste gemeenten van België in beeld. Maak kennis met Valerie De Booser, de Boxy-broers, Oscar van den Boogaard, Virginie Morobé, Patrick Goossens en David Damman.

Update 22 november 2022: Latem Leven seizoen 2 kun je nu op VTM2 kijken.

Sint-Martens-Latem

Het Oost-Vlaamse dorpje Sint-Martens-Latem – in de streek vaak afgekort tot Latem – is gelegen aan de Leie en heeft een oppervlakte van amper 14 km². Er wonen ruim 8.000 mensen en de inwoners zijn van een grote diversiteit: rijke ondernemers, dokters, architecten en advocaten maar ook schrijvers, kunstenaars, bohemiens en bekende Vlamingen. Volgens de statistieken is het dorp een van de meest welgestelde gemeenten van België. 

Bekende Vlamingen in Latem Leven

De kijker maakt onder andere kennis met inwoners als model Valerie De Booser, tabakshandelaar Patrick Goossens, de kleurrijke Boxy-broers, schrijver Oscar van den Boogaard, schoenenontwerpster Virginie Morobé en ex-voetballer en ondernemer David Damman. Ze hebben allen uiteenlopende bezigheden, dromen en verlangens en geven een inkijk in hun leven.

Valerie De Booser keert terug naar roots na scheiding Koen Wauters

Valerie De Booser (de ex van Koen Wauters) vertelt alvast over haar terugkeer naar haar roots: “Ik ben opgegroeid in Latem, dus dat ik hier nu terug woon voelt als thuiskomen. Mijn overgrootvader, Albert Servaes, was trouwens kunstschilder van de Latemse School. Hier kennen ze mij als ‘de dochter van’ of ‘de kleindochter van’ en dat is een fijn gevoel. Ik ben ook een echt natuurmens, dus ik geniet er enorm van dat ik hier in het Latemse prachtige wandelingen kan maken.”

Deze inwoners Sint-Martens-Latem in realityshow VTM 2

In de nieuwe realityreeks ‘Latem Leven’ worden een tiental (on)bekende inwoners gevolgd die in en rond het pittoreske dorp Sint-Martens-Latem – één van de rijkste gemeenten van ons land – hun leven of werk hebben opgebouwd. Ze hebben allen uiteenlopende bezigheden, dromen en verlangens en geven een inkijk in hun leven. Deze (on) bekende inwoners van Sint-Martens-Latem worden gevolgd voor de realityshow van VTM 2.

Valerie De Booser (40)

De veertigjarige Valerie De Booser groeide op in Sint-Martens-Latem. enkele jaren geleden verhuisde ze terug naar haar geboortestreek. En sinds haar scheiding – van Koen Wauters (Clouseau) – woont ze in Deurle. Dit is een deelgemeente van Sint-Martens-Latem. Nadat ze haar winkel Histoires de Femmes sloot, is ze momenteel actief als styliste en model.

Sinds begin februari woont Valerie De Booser in een huurhuis dat nog wat inrichting mist en steekt ze zelf de handen uit de mouwen. “Als het moet, kan ik best wel handig zijn”, zegt Valerie terwijl ze een nieuw houten rek eigenhandig in elkaar steekt. “’t Is niet omdat je in Latem woont dat je veel geld hebt. Ik denk dat dat een grote misvatting is bij veel mensen.”

Valerie De Booser in Latem Leven op VTM 2

In de eerste aflevering zien we dat Valerie De Booser een fotoshoot op het programma heeft. Tussen de shoots door post ze een lingeriefoto op Instagram en die lokt heel wat reacties uit. “Diegenen die me niet willen zien, moeten me niet volgen. Ik heb maar 1 leven en ik doe ermee wat ik wil. Ik probeer wel altijd rekening te houden met mijn kinderen en mijn ex omdat ik respect heb voor hen. Maar daar blijft het bij”, klinkt het nuchter.

Nono, de zoon van Valerie De Booser en Koen Wauters is deze week bij haar (zien we in de tweede aflevering). De boterhammen voor school worden klaargemaakt en nadien krijgt Valerie boksles van Anis, de personal trainer die ook Virginie Morobé traint.

Oscar van den Boogaard (56)

Oscar Van den Boogaard in Latem Leven op VTM 2

De Nederlandse schrijver Oscar van den Boogaard woont al jaren in Sint-Martens-Latem. Zijn huis is inmiddels tot erfgoed verklaard. Oscar van den Boogaard kent elk hoekje van het dorp en is doorheen het programma een beetje de gids ontdekken we eveneens in de eerste aflevering. “Er zijn mensen die denken dat Latem een soort camping is voor rijke mensen. Nou… dan moeten ze iets beter kijken.” Hij spreekt ook over zijn bestseller Kindsoldaat, waarin hij beweert een buitenechtelijke zoon te zijn van wijlen prins Bernhard. Wanneer het dorp al lang slaapt, begint Oscar van den Boogaard aan zijn dagtaak: schrijven, met zijn Hollandse klompen aan zijn voeten.

Al doet hij het schrijven niet alleen daar. Zo zien we in de derde aflevering dat je in het favoriete restaurant van de schrijver moet oppassen. Hij eet daar iedere middag een dagschoten. Oscar van den Boogaard zit altijd binnen en aan hetzelfde tafeltje. “Als je alleen in een restaurant zit, kan je gesprekken van anderen afluisteren. Ik schrijf ook toneelstukken en een aantal van die stukken zijn letterlijk uit afgeluisterde gesprekken ontstaan”, verklapt hij.

Maxence Sys (30) en Astrid Parret (29)

Maxence Sys en Astrid Parret in Latem leven op VTM 2

Maxence Sys (30) en zijn vrouw Astrid Parret (29) worden ook gevolgd in Latem Leven. Het jonge stel heeft een flitsend leven. Maxence Sys is zaakvoerder van drie restaurants waarvan 1 in Latem, de overige twee zaken liggen in Sint-Denijs-Westrem en in hartje Gent. Hij brengt in het voorjaar een kookboek uit: Mediterranneo. Maxence Sys houdt van feesten, Latem en Marbella, en natuurlijk van Astrid Parret.

Maxence Sys en zijn vrouw Astrid werken in de horeca en runnen drie restaurants. Het prestigieuze ‘L’Autre Vie’ in het centrum van Latem was het eerste restaurant van het jonge koppel. Ze kregen uitstekende punten van Gault & Millau maar wat voor hen het belangrijkste is, is dat de klanten tevreden zijn. “Als ik 100 op 100 krijg, of 2 op 100 maakt mij weinig uit. Als de klant blij is, ben ik ook blij”, klinkt het bij Maxence Sys. 

Kristof en Stefan Boxy (59)

Kristof en Stefan Boxy in Latem Leven op VTM 2

De Boxy-broers of te wel Kristof en Stefan zag je recent nog in Snackmasters. Nu worden ze gevolgd in Latem Leven. De tweeling startte in 1982 een eigen restaurant in Kortrijk, dat in 1996 bekroond werd met een Michelinster. Ze weigerden ooit een tweede Michelinster om in 1997 een exclusieve traiteurzaak op te starten. Boxy’s Fine Food – hun Boxy-paviljoen- opende in 2004 de deuren in Deurle (deelgemeente van Sint-Martens-Latem).

De tweelingbroers hebben hun handen vol met hun traiteurzaak. Het is even wennen want in normale omstandigheden doet Kristof het bureauwerk en staat Stefan in de keuken, maar sinds corona staan ze samen achter het fornuis voor het bereiden van afhaalmenu’s. De tweelingbroers kibbelen nog steeds graag en vaak. Vroeger escaleerde dat wel eens in ruzie. “Daar spreken we liever niet meer over. We zijn voorbij die periode. Schoenen smijten en op elkaar kloppen is niet meer van toepassing bij ons. We hebben ons leren beheersen”, klinkt het bij beiden in de tweede uitzending van Latem leven.

Virginie Morobé & Valerie De Booser vriendinnen

Virginie Morobé en Valerie De Booser kennen elkaar door het ex lief van Virginie, een voetballer. “Hij zat achter mij aan, maar was op dat moment het lief van Virginie”, vertelt Valerie. De man kwam van een kale reis terug maar hierdoor ontstond er wel een vriendschap tussen beide vrouwen. In Latem Leven maken we dan ook kennis met Virgini Morobé en haar man David Damman.

Op 12 januari 2021 wordt de laatste aflevering van Latem Leven seizoen 1 uitgezonden; rest de vraag: komt er een tweede seizoen van Latem Leven?

Virginie Morobé (44) en David Damman (44)

Virginie Morobé en David Damman in Latem Leven op VTM 2

Schoenenontwerpster Virginie Morobé (van het naar haar vernoemde schoenenmerk Morobé) en ex-profvoetballer David Damman (die onder andere speelde bij sc Heerenveen en KSK Beveren) zijn reeds twintig jaar gehuwd. Vijf jaar geleden stampte het koppel met hun spaargeld het schoenenlabel uit de grond. Met vallen en opstaan. Haar man David is de meest kritische supporter van Virginie Morobé en de kracht achter de schermen. In de eerste aflevering zien we het stel tijdens een fotoshoot in het casino van Knokke. Met de foto’s gaan ze hun schoenenmerk verder promoten. Het sociale leven van Virginie Morobé en David Damman speelt zich grotedeels af in het Latemse.

Kristien De Roo (54) 

Kristien De Roo in Latem Leven op VTM 2

Kristien De Roo is onderneemster ‘pur sang’. Ze werkt al dertig jaar in de voedingsindustrie in België en Monaco. Ze is eigenaresse van twee huizen in Sint-Martens-Latem, maar woont en werkt ook in Monaco. Haar dochter Ann-Sophie die op haar 21ste aan boulimie leed, helpt al zes jaar mee in het familiebedrijf. Kristien De Roo behaalde een vliegbrevet en vliegt vandaag met de helikopter langs de Leie en over Sint-Martens-Latem. Ze woont twee weken per maand in Monaco en wanneer ze in België is helpt ze haar dochter in de winkel – zo ontdekken we in de eerste aflevering.

Gilian, de zoon van zakenvrouw Kristien, is als barman actief in de prestigieuze ‘Auberge du Pêcheur’ ontdekken we in de tweede aflevering van Latem leven. Kristien laat haar twee kinderen werken voor wat ze willen bekomen. “Ze moeten niet denken dat het geld waarvoor we hard gewerkt hebben, automatisch naar hen gaat gaan.” Ze is trots op haar kinderen, ze weten waarmee ze bezig zijn en welke richting ze uit willen in hun leven. Maar in tussentijd blijft Gilian toch nog even in Hotel Mama logeren. De supermarkt van haar dochter draait op volle toeren. Sinds maart verkoopt ze tot een derde meer per week.

Patrick Goossens (64)

Patrick Goossens in Latem Leven op VTM 2

Zakenman Patrick Goossens  importeert en exporteert papier, tabak en pitavlees en woont een groot deel van de tijd in Zambia. “Ik ben niet iemand die een privéjet nodig heeft om met een vrouw die 36.000 botox-spuiten gekregen heeft in Monaco een Louis Vuitton te gaan kopen. Neen, ik vind dat kut!” Door het corona virus zit hij – veel langer dan hem lief is – vast in zijn huis in Sint-Martens-Latem. Het is de ideale gelegenheid om de 24ste verjaardag van zijn zoon Alexandre te vieren. “Het is heel moeilijk om een zoon-vader relatie te hebben wanneer je vader meer dan 200 dagen per jaar in het buitenland zit”, beseft Alexandre, maar vandaag halen ze tal van herinneringen op.

In de tweede aflevering zien we dat er in Antwerpen een lading met tabak is aangekomen uit Brazilië. Patrick controleert de inhoud van de containers voor ze naar de klant worden verscheept. Hij schuwt het gevaar niet en leeft van dag tot dag, zijn motto is dan ook “Als je op je sterfbed ligt: no regrets!”

Patrick Goossens is onlangs 64 jaar geworden maar denkt nog niet aan zijn pensioen. Hij overweegt om te investeren in luchtfilters die Covid zouden kunnen bestrijden. “Als je ergens in gelooft, moet je all the way gaan. Moet je risico’s nemen? Ja, uiteraard. Maar je moet ook geluk hebben”, zegt hij in de aflevering van dinsdag 8 december.

Hélène Nottebaert (42) en Philippe Janssens (39)

Hélène Nottebaert en Philippe Janssens in Latem Leven bij VTM 2

Ook het nieuwe samengestelde gezin van Hélène Nottebaert (42) en Philippe Janssens (39) wordt gevolgd in Latem Leven. Ze runnen vier luxe-herenkledingzaken waarvan de meest succesvolle in het centrum van Sint-Martens-Latem ligt. Ze hebben een samengesteld gezin met vijf kinderen en een halve dierentuin. Dat zorg voor heel wat animo. Hun favoriete wallaby – ze hebben een tamme met eigen instagramaccount – mag zelfs mee op schoot in de zetel.

Olivier Van de Vijver (39)

Olivier Van de Vijver in Latem Leven op VTM 2

Olivier Van de Vijver is zaakvoerder van het incentive bureau voor exclusieve reizen Travel Lounge by Xperience en de exclusieve vergaderruimte Meat Pack in Astene (Deinze). Hij is tevens commercieel directeur van Voetbalclub KMSK Deinze. Olivier Van de Vijver woonde meer dan 10 jaar in Afrika en wordt binnenkort consul van Namibië, zijn favoriete bestemming.

Sommige Latemnaars benutten hun weekend om te sporten in groep. Olivier Van de Vijver is één van hen. Hij gaat tijdens het weekend fietsen met het Finolini Cycling Team. Dat is een lokale fietsclub. Het is niet zomaar een clubje. Er fietsen nogal wat BV’s mee. Koen Wauters maakt deel uit van het team en ook wielerlegende Johan Museeuw is vandaag van de partij.

‘Latem Leven’ is de eerste productie van Heartmade Media, het productiebedrijf van William Vaesen (Niels William) en Ilse Nackaerts. Wist je dat er ook een kerstspecial is?

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

3 november 2020 /