Ontdek alles over The Passion Hemelvaart 2023, cast en meer

The Passion Hemelvaart 2023 kon je kijken op donderdag 18 mei om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO1. Dit jaar is er voor zowel Maria Magdalena (Bertrie Wierenga) als voor Pontius Pilatus (Dragan Bakema) een grote rol weggelegd. Ontdek hier meer over The Passion Hemelvaart 2023, cast en meer…

The Passion Hemelvaart kijken

Dit artikel is bijgewerkt op donderdag 18 mei 2023. Je kunt op maandag 22 mei 2023 om 22.57 uur naar de herhaling van The Passion Hemelvaart 2023 kijken. Je kunt ‘m ook terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een  VPN Verbinding die je op Nederland zet en ga dan naar de NPO Start website. Daar vind je ook eerdere edities.

The Passion Hemelvaart 2023

Na de eerste succesvolle Hemelvaart-editie in 2022 willen KRO-NCRV en de Protestantse Kerk in Nederland samen met de andere partners de kijker verder kennis laten maken met het verhaal van Hemelvaart. Dat is volgens de makers het ultieme verhaal over vertrouwen.

The Passion Hemelvaart: Bolsward en Sneek

Nieuw dit jaar is dat The Passion Hemelvaart uit een andere stad komt dan The Passion met Pasen. The Passion komt in 2023 uit Harlingen. De Hemelvaart-editie komt vanuit twee andere Friese steden, namelijk Bolsward en Sneek. Twee steden die gelegen zijn in de gemeente Súdwest-Fryslân. De kijkers van Better than ever hebben die naam al eerder gehoord; inderdaad daar is Johannes Rypma nu werkzaam.

The Passion Hemelvaart

Al sinds de middeleeuwen is Hemelvaartsdag een officieel erkende christelijke feestdag, al is de betekenis van deze dag lang niet bij iedereen bekend. The Passion Hemelvaart gaat door waar de paasvertelling in The Passion eindigt. Het vertelt het verhaal van Jezus die is opgestaan en aan zijn discipelen vraagt zijn werk voort te zetten. Op iconische locaties in Sneek en Bolsward spelen zich de scenes af en klinken bekende muziekhits, die binnen de context van The Passion Hemelvaart een verrassende nieuwe lading krijgen.

Cast The Passion Hemelvaart

Dit jaar is er voor zowel Maria Magdalena (Bertrie Wierenga) als voor het personage van Pontius Pilatus (Dragan Bakema*), de Romeinse stadhouder die Jezus veroordeelt, een grote rol weggelegd. En er is zelfs een speciaal karakter toegevoegd aan The Passion cast, die we in The Passion Hemelvaart nog uitgebreider zien. Maak alvast kennis met Claudia Procula, gespeeld door actrice en schrijfster Nhung Dam*.

Claudia Procula

Claudia Procula is de vrouw van Pilatus. In de Bijbel wordt zij slechts één keer genoemd. In het dat verhaal wordt er een boodschap bij Pilatus gebracht, waarin zijn vrouw hem waarschuwt voor Jezus. Ze heeft een waarschuwende droom over Jezus gehad. De korte benoeming van Claudia in de verhalen levert in ieder geval een mysterie op. Wie was zij precies? Wat was het doel van haar bericht? Er zijn door de tijd heen veel verschillende verhalen en ideeën opgekomen die op die vragen een antwoord proberen te geven. Claudia lijkt met haar bericht haar man te willen weerhouden Jezus te veroordelen, zo zien we dit jaar in The Passion. In The Passion Hemelvaart brengt niet alleen Claudia Pilatus aan het wankelen, ook Maria Magdalena speelt hierin een belangrijke rol. Beiden confronteren Pilatus met de vraag: Wat is waarheid?

The Passion 2023 cast

The Passion 2023 cast wordt gevormd door tal van bekende gezichten. Sinan Eroglu speelt Jezus. Marlijn Weerdenburg* zien we als Maria. Buddy Vedder kruipt in de huid van Judas. Ferdi Stofmeel is Petrus. Bertrie Wierenga speelt Maria Magdalena. Dragan Bakema zet het personage van Pilatus neer. Daarnaast zien we Nhung Dam als de vrouw van Pilatus: Claudia Procula. Deze laatste drie personages: Maria Magdalena, Pilatus en Claudia Procula staan centraal in The Passion Hemelvaart 2023.

Jezus The Passion 2023: Sinan Eroglu

Sinan Eroglu zien we als Jezus in The Passion 2023 in Harlingen. Deze acteur zag je recent in Nederlandse films als Foodies en Costa!!, maar hij speelde bijvoorbeeld ook in DNA en De Vlucht. Daarnaast kun je hem morgen (vrijdag 7 april) op Prime Video* zien in De Tatta’s. Op IMDB zien we dat hij werkt aan Scotoe, die verwacht wordt in 2024.

Maria The Passion 2023: Marlijn Weerdenburg

Maria in The Passion 2023 wordt gespeeld door Marlijn Weerdenburg. Haar ken je als de nieuwe presentatrice van DNA Onbekend, maar natuurlijk ook als actrice en presentatrice van bijvoorbeeld Moltalk. Ze speelde meerdere rollen de hoofdrol in de gelijknamige serie Danni Lowinski – waar ze ook het nummer The Way I Am zong (volgens IMDB). Verder was ze nog te zien in Petticoat, maar de laatste tijd zien we Marlijn Weerdenburg niet meer als actrice, maar vaker als presentatrice.

Meer over Cast The Passion 2023

Ben jij nieuwsgierig naar waar je alle andere acteurs en actrices uit The Passion 2023 van kent? We zetten ze voor je op een rijtje.

 • Buddy Vedder zien we als Judas. Recent zagen we Buddy Vedder als presentator van Tulpen uit Antwerpen. Maar we kennen hem natuurlijk ook van The Masked Singer en Holland’s Tot Talent.. Verder zagen we hem als acteur bijvoorbeeld in Goede tijden, slechte tijden als Rover. Hij speelde mee in De Club van Lelijke Kinderen en in De slet van 6 vwo. Volgens IMDB werkt Buddy Vedder nu aan Bekeken, die nog in ontwikkeling is. Hij is tevens stemacteur*.
 • Ferdi Stofmeel kruipt in de huid van Petrus. Ferdi Stofmeel* is acteur. Je zag hem bijvoorbeeld in Niks te melden. Verder kun je hem kennen als de vader in De Regels van Floor, als de irritante collega in Heer & meester, maar ook van Komt een man bij de dokter. Hij werkt momenteel aan Rundfunk: Duco & Roy.
 • Bertrie Wierenga is Maria Magdalena; een rol die in de Hemelvaart-editie groter is. Waar je Bertrie Wierenga van kent? Nou, zij speelt de rol van Shanti Vening in GTST op dit moment. Verder zag je haar eerder bijvoorbeeld in Celblok H.
 • Dragan Bakema* behoort tot The Passion 2023 cast als Pilatus. Recent zag je deze acteur nog in de Videoland-serie Incognito. Hij speelde al in tal van Nederlandse series en films. Denk bijvoorbeeld aan Medea, Joy, Hart tegen Hard, Noord Zuid, Flikken Rotterdam en niet te vergeten Keizersvrouwen (de geweldige Nederlandse reeks met tal van Vlaamse acteurs). Een acteur die wat mij betreft nog veel meer mooie rollen aan zijn cv mag toevoegen.
 • Nhung Dam zien we in The Passion als het nieuwe personage Claudia Procula. Je kunt actrice Nhung Dam kennen uit Dertigers, waarin ze Babs speelt. Verder speelde ze Anja Appelboom in Het geheime dagboek van Hendrik Groen*. En als Juf Judith kwam ze voorbij in Klem*. Maar ook in Ik Weet Wie Je Bent*, Meiden van de Herengracht* en Ja, ik wil!* speelt ze mee. Nhung Dam is naast actrice ook theatermaakster en schrijfster. Haar boekroman Duizend Vaders* is ontzettend goed ontvangen en zelfs in het Duits vertaald.

Discipelen The Passion 2023

Als Discipelen in The Passion 2023 zien we – naast Buddy Vedder (Judas), Ferdi Stofmeel (Petrus)en Bertrie Wierenga (Maria Magdalena) – ook Annette Barlo, Emma Deckers, Lieke Hammink, Ilse Heus, Ayşegül Karaca, Xavier Molijn, Michel Mulder, Boaz Roelevink en Theo-Bert Pot. Waar je de discipelen van The Passion 2023 van kent? We zetten deze leden van de cast natuurlijk ook voor je op een rijtje.

Hier ken je discipelen van…

 • Annette Barlo* leerden we natuurlijk kennen als Anna in de tv-serie Oppassen!!! Hier was ze maar liefst tien jaar in te zien. Maar ze speelde later bijvoorbeeld ook in Vrijland en De Spa.
 • Emma Deckers is de dochter van Richard Krajicek en Daphne Deckers. Ze speelde ook mee in Alles is zoals het zou moeten zijn.
 • Ilse Heus is actrice; je zag haar bijvoorbeeld als Ziggy in Spangas, maar je kent haar ook als Liselot uit De slet van 6VWO.
 • Lieke Hammink speelde eveneens in Spangas; daar kennen we haar als Gioia Kramer.
 • Ayşegül Karaca is actrice, theatermaakster en zangeres.
 • Xavier Molijn is acteur en influencer. Je kunt hem kennen als Xavierofzo. Hij maakt korte sketches.
 • Michel Mulder is een voormalig schaatser, die in 2014 in Sotsji op de Olympische Spelen goud won op de 500 meter. Hij won daarnaast brons op de 1000 meter. Verder won hij het WK Sprint in 2013 en 2014.
 • Boaz Roelevink is een Friese zanger.
 • Theo-Bert Pot is interieurstylist; je kent hem onder andere van BinnensteBuiten.

The Passion Hemelvaart wordt uitgezonden op donderdag 18 mei om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1

Foto: Sander Mulkens

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 mei 2023 /