Code van Coppens seizoen 4 op VTM met deze deelnemers

Code van Coppens seizoen 4 is sinds zondag 20 november wekelijks om 20.35 uur op VTM te kijken. Mathias en Staf zorgen weer voor vernuftige en gedurfde uitdagingen. Ontdek hier wie de Code van Coppens seizoen 4 deelnemers in België zijn. En in de laatste aflevering (op zondag 22 januari 2023) ontdek je hoe je zelf een escaperoom bouwen kunt.

Tip (voor de feestdagen): Code van Coppens The Game.

Code van Coppens seizoen 4

Een nieuw seizoen van Code van Coppens staat gelijk aan nieuwe hilarische themakamers, nieuwe mysterieuze raadsels en een resem nieuwe BV’s die zich aan de uitdagingen van de broertjes Coppens wagen. Ook dit seizoen lieten de broers hun ongebreidelde fantasie de vrije loop en creëerden de meest spitsvondige escape rooms, tot in de kleinste details uitgedacht en ingericht.

Wist je dat ze ook in Nederland Code van Coppens maken? Ontdek hier alles over de Code van Coppens in Nederland (en hoe je ‘m vanuit België ook kunt kijken voor een extra dosis spannende afleveringen).

Escaperooms Code van Coppens seizoen 4 België

Zo is er een tienerkamer: je durft er als volwassene sowieso al amper een voet binnen te zetten, maar het wordt pas helemaal next level wanneer Staf en Mathias er hun creatief ei leggen. Ook een kinderboerderij, een frituur en een visserij zijn enkele van de tot de verbeelding sprekende decors in  dit vierde seizoen. En in de laatste aflevering van seizoen 4 leer je zelf een escaperoom bouwen met behulp van de broertjes Coppens.

Zelf escaperoom bouwen

Mathias en Staf geven hun geheimen prijs in de laatste aflevering van seizoen 4 en tonen hoe je thuis zelf een escaperoom bouwen kunt. Of op z’n minst hoe je de proeven kunt maken. Hoe vernuftig de themakamers in Code van Coppens week na week opnieuw lijken: Mathias en Staf tonen dat je met huis-, tuin- en keukenmiddelen al een heel eind komt. Een groot deel van hun benodigdheden kochten Mathias en Staf Coppens gewoon in de supermarkt. Met slaolie bijvoorbeeld kan je iets tevoorschijn laten komen. Hoe verander je water in wijn? Rodekoolsap does the trick.

Eén van de proeven in de frituuraflevering enkele weken terug, zag er dan weer erg spectaculair uit, maar eigenlijk gebruikten Mathias en Staf gewoon waterparels om een item onzichtbaar te maken. Of hoe het zoveelste speelgoed ineens wel heel erg (wetenschappelijk) verantwoord werd. Hoe kan je een geheime boodschap maken met cacao, een kaars en papier? Of met een restje afwasmiddel? Hoe zet je geluidsgolven om in muziek? En welk visueel hoogstandje kan je bekomen met een restje suikerspin? Je ontdekt het allemaal in de laatste aflevering van Code van Coppens, zodat je zelf een escaperoom leert bouwen. 

Lieven Scheire

In de studio geeft Lieven Scheire (die je op tv ziet in de nieuwe show Ons DNA) op geheel eigen wijze toelichting bij de raadsels en opdrachten, kijken de BV’s, soms met een klein hartje, terug op hun avontuur én komen ze te weten welk duo er als eerste in slaagde om de Code van Coppens te kraken.

Deelnemers Code van Coppens seizoen 4

Nieuwsgierig naar wie de deelnemers aan de Code van Coppens seizoen 4 zijn? Wat denk je van Pommelien Thijs, Francisco Schuster, Nathalie Meskens, Tine Embrechts, Metejoor, Olivia Trappeniers, Andy Peelman en Marie Verhulst. Maar we zien ook Kurt Rogiers met Kamal Kharmach en Davy Parmentier met Ruth Beeckmans, net als Sephanie en Francesco Planckaert en Jeroen Verdick en Jens Dendoncker. Andere deelnemers aan Code van Coppens seizoen 4 zijn Bart Kaëll, Luc Appermont, Gloria Monserez en Maksim Stojanac. Nicolas Caeyers, Jamie-mee Six, Ian Thomas en Leen Dendievel zijn de deelnemers in Code van Coppens seizoen 4, aflevering 5. Daarna zien we Lize Feryn, Klaasje Meijer, Joke Emmers, Jasmijn Van Hoof, Jeroen Meus, Peter Vanlaet, Kim Van Oncen, Loïc Van Impe, Gers Pardoel, Nora Gharib, Daphne Wellens en Frances Lefebure.

Slagen Pommelien Thijs en Francisco Schuster erin hun cool te bewaren in de kamers vol verrassing en misleiding? Hoe goed vullen Metejoor en Olivia Trappeniers elkaar aan om de knotsgekke codes te kraken? En durven Andy Peelman en Marie Verhulst nét dat stapje verder te gaan om als eerste te ontsnappen uit de kamers vol vernuftige raadsels? 

Meer nieuwtjes over de deelnemers aan Code van Coppens seizoen 4: klik op de gekleurde tekst (link) en lees de artikelen.

Escaperoom: vissersboot

In de voorlaatste aflevering van Code van Coppens seizoen 4 is het de beurt aan Frances Lefebure, Daphne Wellens, Metejoor en Olivia Trappeniers. Met deze aflevering gaat een jongensdroom van de broers Coppens in vervulling: Visscherie Coppens wordt geboren, een viswinkel met de àllerbeste vis, vers uit de Oostendse zee. Er is maar één obstakel: de broers hebben nog geen vis en ze hebben zelf niet de beste zeebenen.

Frances Lefebure en Daphne Wellens

Enter vriendinnen Frances Lefebure en Daphne Wellens (die je kent van F*** you very, very much) en podiumbeesten Metejoor en Olivia Trappeniers. Al hadden Mathias en Staf misschien best toch eerst een sollicitatie gedaan op broodnodige kennis van het West-Vlaams, een dialect dat de duo’s duidelijk parten speelt doorheen de opdracht. Ijzige koude, stinkende vis, vliegende maden,… de BV’s gooien lijf en leden in de strijd om de dapperste zeebonken van het land te worden. 

Metejoor en Olivia Trappeniers

Metejoor blijkt overdreven competitief te zijn. “Ooit gaf ik daardoor zelfs over op de schoenen van een scheidsrechter”, vertelt de zanger. Daphne en Frances – tijdens hun eerste ontmoeting blijkbaar niet meteen de beste vriendinnen – zijn gewaarschuwd. Er zijn niet alleen anekdotes over de deelnemers te rapen, maar vooral ook heel veel verse, glibberige vis. Terwijl Metejoor instant zenuwachtig wordt voor wat komen zal, worden de dames meteen zeeziek. Geen ideaal begin voor een aflevering op de woeste zee. Maar misselijk of niet: er moet gevist worden.

Escaperoom: Brand

Andy Peelman, Marie Verhulst, Kim Van Oncen en Loïc Van Impe staan voor hete vuren in Code van Coppens aflevering 8 seizoen 4. Mathias en Staf steken de boel immers in brand, en de twee bekende duo’s moeten om ter snelst de escape room weten te blussen. Vlammen bedwingen is echter nog maar het begin. Poezen uit netelige posities redden, een glad dak beklimmen of zich door viezigheid een weg banen: al snel blijkt dat brandweermannen van alle markten thuis moeten zijn. Of dat is tenminste het excuus waarachter Mathias en Staf zich verschuilen om stiekem gewoon de draak te kunnen steken met hun bekende collega’s. Voor Marie en Kim lijkt een vuile WC al meteen een onmogelijke horde. Rapen ze al hun moed samen? Ontpoppen beide duo’s zich tot ware helden? Of wordt het toch te heet onder hun voeten?

Escaperoom: Himalaya

Nieuwjaarsdag of niet: Jeroen Meus laat op zondag 1 januari de kookpotten even voor wat ze zijn en trekt samen met Peter Vanlaet naar de Himalaya. De Code van Coppens-versie dan toch, waardoor Mathias en Staf met hun nieuwe escape room dan toch voor een laagje sneeuw zorgen op Nieuwjaarsdag. De ijzige koude, ondergesneeuwde lichaamsresten van alweer een overleden alpinist en een quasi onbeklimbare berg zijn maar enkele van de ingrediënten die ook op het Nieuwjaarsmenu van het andere bekende duo staan: Nora Gharib en Gers Pardoel. 

Elektroshocks

Hoeveel elektroshocks kan een mens eigenlijk aan, vraagt Nora zich af wanneer haar partner-in-crime Gers geen medelijden lijkt te kennen? Lieven Scheire geeft wetenschappelijke en misschien lichtjes sadistische toelichting in de Code van Coppens-studio. Nog nooit was teamwork zo belangrijk als tijdens de levensgevaarlijke beklimming van de Mount Everest. Scheren de deelnemers hoge toppen? Lopen ze met open ogen in de val van de yeti? Of vriezen ze dood en is een ijsgrot het eindstation van Jeroen, Peter, Nora en Gers? 

Escaperoom: frituur

Op het menu bij Mathias en Staf Coppens op Kerstdag? Geen hoogstaand Kerstmenu, maar een stevige en vooral vettige portie frituursnacks. Hun tafelgasten? Lize Feryn, Klaasje Meijer, Joke Emmers en Jasmijn Van Hoof. De dames lieten hun mooiste feest outfit alvast thuis, maar dat ze na hun deelname aan Code van Coppens nog dagenlang naar ketchup en mayonaise zouden ruiken, dat hadden ze nu ook weer niet verwacht. 

Lize Feryn & Klaasje Meijer vs. Joke Emmers en Jasmijn Van Hoof

Wie trotseert het best liters saus en smerigheid? Wat hebben nieuwe patatjes te maken met bruine zeep? En een Coppens Speciale, hoe maak je dat juist? Lize Feryn en Klaasje Meijer, goede vriendinnen sinds hun deelname aan The Masked Singer (waar Lize één van de robots was en Klaasje de schorpioen), en Joke Emmers (die je recent nog zag in Billie vs Benjamin) en Jasmijn Van Hoof, BFF’s sinds hun ontmoeting op de toneelschool, ondervinden het aan den lijve. 

Escaperoom: Tienerkamer

In de vijfde aflevering van Code van Coppens seizoen 4 sturen Mathias en Staf Coppens hun gasten naar een verschrikkelijke plek. Eentje waar vaak een penetrante geur hangt en waar orde en netheid een aanslag op de mensheid lijken te zijn: een tienerkamer. De broers Coppens zouden de broers Coppens echter niet zijn, moesten ze de tienerkamer niet nòg een pak schrikwekkender maken dan die op het eerste zicht al lijkt. Slachtoffers van dienst? Jamie-Lee Six en Nicolas Caeyers, en Leen Dendievel en Ian Thomas. Welk duo weet als eerste te ontsnappen? 

Jamie-Lee Six & Nicolas Cayers vs. Leen Dendievel en Ian Thomas

De vier BV’s infiltreren in de kamer van een tiener die van plan is om de wereld te vernietigen. Tenzij Jamie-Lee Six en Nicolas Cayers, of Leen Dendievel en Ian Thomas de puber te snel af zijn. Geen evidente opdracht, want zien tieners niet alles vanuit een ander perspectief? Enter: optische illusies én een verkleiningsmachine: hoe kleiner ze worden, hoe groter de problemen… En alsof het nog niet genoeg is dat de deelnemers in de tienerkamer geconfronteerd worden met allerlei vuile zakdoekjes, moeten ze zich ook nog eens verkleden in levende spermatozoïden in een allerlaatste kans om de Code van Coppens te breken.

Escaperoom: bioscoop

Mathias en Staf Coppens rollen de rode loper uit voor niemand minder dan Bart Kaëll en Luc Appermont. Zij zijn net als Gloria Monserez en Maksim Stojanac uitgenodigd op een exclusieve filmpremière. Klinkt glamoureus?

Bart Kaëll en Luk Appermont

Vergeet het maar: al snel komen de twee bekende duo’s terecht in de horrorfilm Staffie en Mathriaan. Of hoe een op het eerste zicht romantische en oogstrelende cinemazaal het vernuftige decor vormt voor een nieuwe aflevering van Code van Coppens. “Luc zal het denkwerk moeten doen, en ik het doewerk”, weet Bart Kaëll al voor Staf en Mathias in de huid kruipen van een ziekelijk gestoorde clown en acrobaat.

Maksim Stojanac en Gloria Monserez

Dat het koppel erg complementair is, kan enkel een voordeel zijn, maar Bart Kaëll en Luc Appermont moeten zich wel bewijzen tegenover de jonge durfallen Gloria Monserez (zagen we recent nog in Hotel Romantiek) en Maksim Stojanac (die je binnenkort in nieuwe seizoen van #LikeMe ziet). Hoewel, durfallen? Welk duo houdt zich het best staande in de darkroom van de cinema, wanneer ze er oog in oog komen te staan met terraria vol slangen, tarantulas en ander even aaibaar gezelschap? Nooit eerder was Code van Coppens zo eng. Wie durft kijken? Code van Coppens – ofwel de première van horrorprent ‘Staffie en Mathriaan’ – op zondag 11 december om 20.35 bij VTM en op VTM GO. 

Escaperoom: autogarage

Elektroshocks à volonté, een kennismaking met een wel heel bijzondere airbag – of was het een ‘eierbag’? -,  een facial met glibberige motorolie en een dolgedraaide carwash: Jens Dendoncker, Jeroen Verdick, Stephanie en Francesco Planckaert moeten er wat voor over hebben om de Code van Coppens te kraken. De duo’s kruipen in de huid van vier louche garagisten op zoek naar hun koffertje zwart geld. Wiens samenwerking loopt even gesmeerd als de mini-auto in de eerste opdracht?

Stephanie en Francesco Planckaert

Stephanie en Francesco hebben in het echte leven al jaren een familiebedrijf maar of hun garage in de Code van Coppens ook een even goede vitesse draait, is maar de vraag. Maar één ding is wél al zeker: het wordt een aflevering vol joints de culasse waarbij de vonken van de bougies springen. Om hun gasten toch proper huiswaarts te sturen, geven Mathias en Staf Coppens hen nog een grondige wasbeurt in een dolgedraaide carwash.

Jeroen Verdick en Jens Dendoncker

Jeroen Verdick durft niet echt te vertrouwen op goede vriend Jens Dendoncker:  “Waarom niet? Jens heeft me ooit uren aan een stuk blazen wijsgemaakt en pas de week erna terloops gezegd dat het allemaal gelogen was.” Het duo heeft in ieder geval al veel ervaring in samen tv-spelletjes doen. Zo zag je ze recent nog in Don’t Scream en Jachtseizoen België.

Escaperoom: horror kinderboerderij

Een gezellige kinderboerderij, met schattige geitjes en een vrolijke speeltuin. De tweede aflevering van de Code van Coppens seizoen 4 lijkt een ‘walk in the park’ te worden voor duo’s Kurt Rogiers en Kamal Kharmach en Davy Parmentier en Ruth Beeckmans. Maar uiteraard is niets wat het lijkt in de wereld van de broertjes Coppens. De duo’s krijgen het zwaar te verduren want naast Romeinse marteltechnieken en een overload aan insecten, moeten ze een 360° schommel trotseren om zichzelf als eerste te kunnen bevrijden uit een alweer ingenieuze themakamer. 

Kürt Rogiers vier keer in Code van Coppens

Voor Kürt Rogiers is het reeds zijn vierde deelname, maar nooit eerder had hij het zo zwaar en ging hij fysiek zo diep. “Alweer zei ik bij het afrijden van de parking: dit was écht de allerlaatste keer. Maar nu is het menens.” En hoe verging het Davy Parmentier? Als creatief directeur van VTM kent hij de programma’s van de zender door en door, maar met deze deelname leert hij de Code van Coppens ook ondersteboven en achterstevoren kennen.  In de studio breekt het angstzweet de deelnemers al snel opnieuw uit bij het bekijken van hun escape. Ook Lieven Scheire is weer van de partij voor toelichting bij de experimenten en misschien een klein beetje leedvermaak.

Leuk om te weten: Kürt Rogiers zal te zien zijn in De Familie Claus 3.

Escaperoom: sprookje van 1001 nacht

In de eerste aflevering van de Code van Coppens seizoen 4 zijn de eerste deelnemers Nathalie Meskens en Tine Embrechts, die het opnemen tegen Pommelien Thijs en Francisco Schuster. Wie ontrafelt als eerste de code van het vliegend tapijt en daarmee ook de Code van Coppens? Staf en Mathias nemen de deelnemers aan de eerste aflevering van Code van Coppens seizoen 4 mee op reis doorheen het sprookje van 1001 nacht. Maar dat sprookjes snel een nachtmerrie kunnen worden, ondervinden de bekende duo’s aan den lijve. In de Sahara, waar het krioelt van de gevaarlijke dieren, stellen Staf en Mathias, de Ali Baba’s van dienst, het inzicht en de stoutmoedigheid van hun gasten serieus op de proef.

Nathalie Meskens en Tine Embrechts

Een flinke portie lef blijkt immers al snel een must om uit de betoverende Oosterse themakamer te ontsnappen, want Nathalie, Tine, Pommelien en Francisco komen oog in oog te staan met slangen en schorpioenen. (Niet?) toevallig één van de grootste angsten van Nathalie Meskens. “Die vieze schorpioenen, ik heb ze nog een week gezien”, blikt Nathalie later in de studio terug. Maar zijn schorpioenen nu écht gevaarlijk? Eén iemand die het weet: Lieven Scheire. De wetenschappelijke rots in de branding van Mathias en Staf is ook dit seizoen van de partij in de studio voor extra duiding bij sommige experimenten.

Pommelien Thijs en Francisco Schuster

Het angstzweet breekt Francisco Schuster dan weer uit wanneer hij beseft dat hij, hangend aan een rad, onder water zal moeten gaan om een code te ontcijferen. Kan Pommelien Thijs hem kalmeren? We gaan het zien in de eerste aflevering.

Code van Coppens 2022 België terugkijken

Ben je nieuwsgierig naar alle afleveringen van Code van Coppens België? Alle afleveringen (ook de eerste drie seizoenen) staan ook op VTM Go. Vanuit België kijk je heel eenvoudig. Vanuit Nederland is dat wat lastiger. Hij geeft bij de afleveringen met een wereldbolletje aan dat je ‘m eigenlijk niet buiten België kunt kijken of via VPN. Nu is dat laatste toch niet (helemaal) waar. Zoals ik al in dit artikel schreef – over Belgische tv kijken in Nederland – lukt het mij via VPN Nederland wel, zowel via pc als smartphone kan ik de app op België zetten en gewoon de programma’s, series en films via VTM Go kijken.

Code van Coppens Unlocked

Daarnaast is er in België nog iets heel gaafs! Sinds 29 oktober (tot en met 25 februari) kun je in de Stadsfeestzaal in Antwerpen namelijk zelf proberen te ontsnappen uit een escaperoom in Code van Coppens Unlocked. Je stapt dan letterlijk in de wondere wereld van Staf en Mathias Coppens in afwachting van het nieuwe seizoen. In de vijf verschillende kamers met thema’s gebaseerd op afleveringen uit de voorbije seizoenen, kunnen jong en oud aan de lijve ondervinden wat de BV’s hen op tv al eens voor deden. Niets voor jou geniet dan van een drankje in Brasserie Alchemie. Goed om te weten; de escape room van Mathias coppens is rolstoeltoegankelijk.

Wist je dat er daarnaast ook een Code van Coppens Escape room-game is voor thuis?

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 januari 2023 /