Vijf nieuwe series voor VRT NU (VRT MAX) – ontdek alles!

VRT investeert in fictie van eigen bodem: vijf gloednieuwe VRT NU-reeksen in de maak. Deze projecten kregen productie- of ontwikkelingssteun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. Het gaat om Uw rider is onderweg, Onze wolk, Broke, Girls don’t cry en Negen feestjes voor de kater. Deze nieuwe series zullen te zien zijn op VRT NU; wat binnenkort VRT MAX wordt genoemd.

Nieuwe series voor VRT NU / VRT MAX

Enkele maanden geleden schreef VRT samen met het VAF een briefing uit naar de Vlaamse productiesector, om fictieprojecten voor VRT NU in te dienen. Daarbij werd gefocust op vernieuwende, uitdagende, inclusieve en relevante content. Vijf verschillende projecten werden geselecteerd. Twee projecten kregen productiesteun en bereiden hun opnames voor. Drie andere projecten kregen ontwikkelingssteun waarmee ze hun reeks nog verder kunnen uitwerken samen met het VAF en VRT.

Jong talent

Verschillende van deze fictieprojecten zijn ideeën van jonge makers of nieuwe productiehuizen. Zij krijgen zo de kans om hun talent aan heel Vlaanderen te tonen, terwijl wij kunnen genieten van vijf heerlijke, nieuwe en lokale fictiereeksen in uiteenlopende genres. Maak hieronder alvast kennis met Uw rider is onderweg, Onze wolk, Broke, Girls don’t cry en Negen feestjes voor de kater.

Uw rider is onderweg

In de comedyreeks Uw rider is onderweg staat een groepje bijzondere fietskoeriers centraal. In verschillende korte afleveringen worden zij gevolgd tijdens hun leveringen – waarbij ze in heel wat absurde situaties terecht komen. Het scenario van Uw rider is onderweg wordt geschreven door Fikry El Azzouzi (Cool Abdoul) en Bram Renders (schrijver van onder andere 8eraf, Keizersvrouwen, Voor wat hoort wat en Vossenstreken) . Deze reeks is een productie van Sputnik en krijgt productiesteun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Sputnik ken je bijvoorbeeld van series als Panna en Bathroom Stories. Ze maken ook de CEMI-film REWIND.

Onze wolk

Wanneer ze voor de eerste keer ouders worden, blijft de roze wolk uit voor Nora en Ziggy. Met vallen en opstaan ontdekken ze samen het nieuwe leven met hun baby. Onze wolk volgt hen in de eerste maanden na de geboorte: een eerlijke en humoristische reeks over pril ouderschap waarin niet alles van een leien dakje loopt maar het soms ook wolkt. Onze wolk (althans zo luidt de werktitel) is geschreven door Sara Leemans en Marie De Hert. Stig Junes en Ellen Pollard nemen de regie voor hun rekening. De reeks wordt gemaakt door Poolhert productions en Studio Tropics, en krijgt productiesteun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Broke

Awa wil het schilderij van haar overleden vader kopen, maar is broke. Ze neemt een nieuwe job aan in een mysterieus hotel waar de gasten bizar zijn en de taken bijzonder… De afrosurrealistische reeks Broke wordt geschreven door Lisa Eronini (die in Brak te zien was als Mira) en Ammen Simpson Ogedengbe. Die laatste verzorgt ook de regie. Broke is een productie van lesmecs en krijgt ontwikkelingssteun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Girls don’t cry

In de comedy/dramareeks Girls don’t cry probeert Ange, een Antwerpse freelance journalist met Congolese roots, haar woelige leven opnieuw op het juiste spoor te krijgen door haar levenskeuzes in vraag te stellen. Haar quarterlife crisis doet haar stilstaan bij die keuzes: staat ze er wel 100% achter? De reeks wordt geschreven door Sara Bosanza en Hugues Makaba Ntoto. Sara Bosanza neemt ook de regie voor haar rekening. Girls don’t cry wordt gemaakt door Landvogel en krijgt ontwikkelingssteun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Negen feestjes voor de kater

Geen romcom maar een ‘friendcom’: Negen feestjes voor de kater volgt de vriendschap van de homoseksuele Aster en zijn beste heterovriendin Celie over een periode van verschillende jaren. Elke aflevering speelt zich telkens tien minuten voor of na een feestje af. We zijn steeds getuige van een intiem en belangrijk moment in hun relatie. Maar de feestjes zelf? Die krijgen we nooit te zien… Het scenario en de regie zijn in handen van Joren Slaets (schrijver van Hoodie) en Renate Raman. De reeks wordt gemaakt door Borgerhoff & Lamberigts en krijgt ontwikkelingssteun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Borgerhoff & Lamberigts is een uitgeverij en productiehuis met een visie, zoals ze dat zelf omschrijven. Op dit moment kun je FOMO van hun in de bios kijken. Maar je kent ze ook van Cel Vermiste PersonenKoning FilipAls je eens WistNiets gaat over en Het Scheldepeloton.

Series VRT NU

De VRT meldt dat naast deze vijf reeksen nog verschillende andere fictie- en non-fictieprojecten voor VRT NU in de maak. Zo hebben wij al geschreven over Cast De Studio’s en ook Knokke Off, zal niet alleen op Eén, maar ook op VRT NU te zien zijn. Dertigers was daarnaast één van de succestitels de afgelopen jaren op VRT NU, dus ik ga er wel vanuit dat de nieuwe Dertigers serie ook hier (eerder) te zien zal zijn. Eerder kon je exclusief op VRT NU natuurlijk al kijken naar Match en Bathroom Stories. We zijn dus ook heel nieuwsgierig naar de nieuwe series voor VRT NU / VRT MAX.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 juli 2022 /