Fatma Taspinar maakt reeks over Cel vermiste personen

Fatma Taspinar heeft een documentaire reeks gemaakt over De cel vermiste personen. De opsporingsdienst bestaat 25 jaar. Op Eén krijg je vanaf woensdag 2 september 20.40 uur een kijkje achter de schermen.

Cel vermiste personen

De ‘Cel vermiste personen’ van de federale politie onderzoekt jaarlijks duizenden verdwijningen. De Cel werd opgericht ten tijde van de zaak Dutroux en bestaat op 4 september precies 25 jaar: een ideaal moment om mee in hun wereld te duiken én samen terug te blikken op die bijzondere periode. Wie zijn de mensen die op zoek gaan naar al die vermiste personen, en hoe doen zij dat?

In het kader van 15 jaar Cel Vermiste personen bracht Borgerhoff & Lamberigts het boek Zeg nooit nooit uit.

Fatma Taspinar

Dat is de vraag die Fatma Taspinar zich stelt in de vierdelige reeks De cel vermiste personen. Fatma is zelf criminologe van opleiding en naast Journaal-anker ook justitiejournalist bij VRT NWS. Ze mocht dit voorjaar enkele maanden meelopen met de Cel en kreeg zo een unieke blik achter de schermen van een van de meest succesvolle afdelingen van de Federale gerechtelijke politie.

12.000 meldingen van vermiste personen per jaar

Het is iets wat niemand ooit wil meemaken: een dochter of zoon, vader, moeder of een andere dierbare die spoorloos verdwijnt. Toch komen er bij de politie jaarlijks maar liefst 12.000 meldingen binnen van vermiste personen, waarvan er 1.200 onrustwekkend zijn. Elke verdwijning is een drama, voor de vermiste persoon zelf én voor familieleden, vrienden en verwanten. Gelukkig worden zij niet aan hun lot overgelaten.

Hoe breng je allerslechtste nieuws dat naasten ooit zullen krijgen?

“Elke dag krijgt de Cel minstens drie telefoons over nieuwe verdwijningen. Vaak van jongeren die thuis zijn weggelopen. Of van ouderen die het rusthuis buitenstappen en gaan dwalen. En nog vaker van mensen, van alle leeftijden, die het niet meer zien zitten en de deur van hun leven definitief achter zich willen dichttrekken. Al die mensen hebben een naam en een gezicht. En geliefden die hen missen. De Cel probeert al die mensen een antwoord te geven. Ook al is dat antwoord vaak pijnlijk. Dat heeft mij altijd enorm geïntrigeerd. Hoe hou je zoiets vol? Hoe vertel je ouders bijvoorbeeld dat je hun kind hebt gezocht, maar niet gevonden? Of wel gevonden, maar niet meer in leven? Hoe breng je hen het allerslechtste nieuws dat ze ooit zullen krijgen?”, aldus Fatma Taspinar.

An & Eefje – Julie & Melissa

We kennen de Cel vermiste personen van geruchtmakende verdwijningszaken zoals die van An en Eefje en Julie en Melissa, Liam Vanden Branden of Frederik Vanclooster. Maar de speurders onderzoeken ook vele andere zaken met evenveel toewijding en doorzettingsvermogen.

Alain Remue (hoofd Cel vermiste personen)

Aan het hoofd van de Cel vermiste personen staat Alain Remue. Hij werkte eerder ook al mee aan het boek Zeg nooit nooit. “Met deze serie willen we de mensen meenemen in onze wereld, de wereld van onrustwekkende verdwijningen en niet-geïdentificeerde lichamen. Dat is niet altijd evident, vaak confronterend, rauw en emotioneel, maar wel onze realiteit van elke dag. De inkijk in ons werk geeft eens te meer aan hoe belangrijk het wel is om aan mensen antwoorden te kunnen geven, ook al zijn het soms antwoorden die ze niet willen horen. Slecht nieuws is vaak zo veel beter dan geen nieuws, dat is wat wij de voorbije 25 jaar hebben geleerd van ouders van vermiste kinderen.”

Meer dan 28.000 dossiers

Alain Remue vertelt verder: “Toen we in september 1995 aan dit avontuur begonnen, hadden we geen idee wat er op onze weg zou komen. Als ik er vandaag op terugkijk is het bijna onwaarschijnlijk wat we allemaal hebben meegemaakt. Intussen meer dan 28.000 dossiers! De zaak Dutroux, Andras Pandy, de Franse seriemoordenaar Fourniret, de verdwijning van Stacy en Nathalie, de zaak Ronald Janssen, Julie Van Espen, Frederik Vanclooster. Dat zijn natuurlijk zaken die bijna iedereen kent. Maar daarnaast zijn er duizenden dossiers die vaak nooit de media hebben gehaald. De meeste liepen gelukkig goed af, maar ook daar ging het vaak over mensen die geconfronteerd werden met ellende en onzekerheid.”

In de reeks volgt Fatma de rechercheurs van de Cel vermiste personen tijdens hun werkzaamheden over het hele land. Hoe pakken zij hun onderzoek aan? Welke methodes hanteren ze, met welke andere diensten en instanties werken ze samen? Wat bepaalt hun kansen op succes? Welke verdwijningen hebben ze zoal opgelost en welke zaken blijven zelfs na vele jaren onopgelost? Hoe gaan de speurders zelf om met hun emotioneel belastende werk? Een antwoord op deze en andere vragen krijgen we in De cel vermiste personen. Dit is een productie van Borgerhoff & Lamberigts voor Eén.

Frederik Vanclooster

Op 1 januari verdwijnt Frederik Vanclooster na het nieuwjaarsfeest in de Kruitfabriek in Vilvoorde. Alain Remue, het hoofd van de Cel vermiste personen, leidt de zoekactie. Fatma Taspinar keert met rechercheur Guido terug naar Bertrix, waar de Cel 20 jaar geleden de zaak-Dutroux oploste. Deze zaak staat centraal in de eerste aflevering op woensdag 2 september 2020.

Zwartste dag van carriere voor Alain Remue

In West-Vlaanderen verdwijnt een gepensioneerde man, in Luik een student. De Cel vermiste personen zet alles in het werk om hen terug te vinden. Alain Remue keert terug naar Ile-de-Monsin, waar de zwartste dag uit zijn carrière plaatsvond. Je ziet het in de tweede aflevering op woensdag 9 september 2020.

Liam Vanden Branden

Rechercheur Pascal gaat op zoek naar de identiteit van een skelet dat werd gevonden in een koffer. Zijn Collega Marjan zoekt het Albertkanaal af, op zoek naar twee vermisten die jaren geleden vermoedelijk met hun auto in het water zijn gereden. Speurder Katty hoopt dankzij nieuwe technieken eindelijk antwoord te vinden in het dossier Liam Vanden Branden. Volg het in de derde aflevering op woensdag 16 september 2020.

Suïcide

Rechercheur Steve gaat in Luxemburg op zoek naar een vrouw die een half jaar eerder in een rivier sprong. Zijn collega Steven zet alles in het werk om twee personen met suïcidale gedachten op tijd terug te vinden.

Meer weten over dit programma en de Cel vermiste personen: lees dan verder. Nieuwsgierig naar wat voor nieuwe programma’s er nog meer op Eén komen dit najaar? Ontdek hier dan de najaarsprogrammering.

In het spoor van de speurders

Fatma Taspinar gaat in de afleveringen op stap met verschillende rechercheurs van de Cel vermiste personen tijdens hun opsporingen en zoekacties. Tegelijk maken we ook kennis met de externe partners van de Cel, ieder met hun eigen technische specialiteit. Denk aan het parket, de civiele bescherming, Child Focus en wetsdokters.

In elke aflevering komen diverse zaken aan bod. Zo volgen we bijvoorbeeld Alain Remue tijdens de zoekactie naar Frederik Vanclooster, een student die begin dit jaar verdween tijdens een oudejaarsfeest in Vilvoorde. Maar de Cel doet ook nog altijd onderzoek in oude verdwijningszaken, zoals die van Liam Vanden Branden, die in 1996 op tweejarige leeftijd verdween. Nieuwe onderzoekstechnieken kunnen bij dergelijke ‘cold cases’ ook vele jaren later nog voor een doorbraak zorgen. En dat is iets waar de nabestaanden recht op hebben.

Slechts nieuws, beter dan geen nieuws

Fatma Taspinar: “Zoals Alain Remue het altijd zegt: ‘slecht nieuws is nog altijd beter dan geen nieuws’. Een uitspraak die ik nooit ben vergeten en die ik nog veel meer ben beginnen begrijpen na het volgen van de rechercheurs.  We proberen ook te peilen naar de mens achter de rechercheur. Hoe blijf je rechtstaan en vooruitgaan in een job die vaak de kleinste kanten van een samenleving laat zien?”

De zoekacties van de Cel brengen Fatma Taspinar en de kijkers van West-Vlaanderen tot Luxemburg, langs kanalen en rivieren, bossen en braakliggende velden, oude gebouwen en spoorwegtunnels. Maar even vaak worden verdwijningen opgelost vanop het kantoor van de Cel in Brussel, met een telefoon, een computer, gezond verstand en stressbestendigheid als belangrijkste wapens.

Daarnaast keren we in elke aflevering ook terug naar een plek die een kantelpunt was in de 25-jarige geschiedenis van de Cel vermiste personen. Wat is er op die plaats juist gebeurd en welke impact had dat op de Cel en haar rechercheurs? Welke dossiers zijn aan hun ribben blijven kleven? En wat hebben zij de afgelopen 25 jaar opgestoken over de mens en onze maatschappij?

Van An en Eefje tot Liam en Frederik: 25 jaar Cel vermiste personen

Op 4 september 2020 bestaat de Cel vermiste personen precies 25 jaar. Het begon allemaal met de verdwijningen van An en Eefje en Julie en Melissa. Tijdens het eerste jaar van haar bestaan loste de Cel vermiste personen meteen een van de meest ophefmakende Belgische verdwijningszaken op van de laatste decennia. Sindsdien werden duizenden vermisten teruggevonden door en dankzij de Cel vermiste personen.

De Cel vermiste personen telt vijftien rechercheurs en twee administratieve medewerkers. Alain Remue is diensthoofd en woordvoerder, en komt daardoor geregeld in de media. Samen met Guido Van Rillaer is hij nog de enige van de pioniers die er vanaf het begin bij waren. De Cel bestaat uit twee afdelingen: de ene houdt zich bezig met de onrustwekkende verdwijningen, de andere met de identificatie van gevonden lichamen of lichaamsresten, en met personen met geheugenverlies.

De Cel werkt voor haar opsporingswerk samen met vele partners: de lokale politie, het parket, de civiele bescherming, het Technisch Steunteam van de scheepvaartpolitie, hondenbegeleiders, de helikopterpolitie, Child Focus, wetsdokters, het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, enzovoorts.

De cel vermiste personen: vanaf 2 september elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 september 2020 /