Oudermishandeling in Als je eens wist van Hilde Van Mieghem

Hilde Van Mieghem onderzoekt oudermishandeling in het derde seizoen van Als je eens wist. Deze driedelige documentaire reeks is te kijken vanaf vanavond – dinsdag 3 mei – om 21.20 uur op Canvas en VRT NU. Na spraakmakende reeksen over kindermishandeling en partnergeweld gaat tv-maakster en actrice Hilde Van Mieghem nu in op een vorm van intrafamiliaal geweld waar zo mogelijk nog een groter taboe op rust: gewelddadig gedrag van kinderen tegen hun ouders of te wel oudermishandeling.

Oudermishandeling

Er zijn vele vormen van oudermishandeling – fysiek, psychisch, seksueel, economisch – en de daders kunnen van alle leeftijden zijn: zowel jonge kinderen als (jong)volwassenen en zelfs bejaarden. Het geweld kan ook vele oorzaken hebben. Er wordt nauwelijks over gepraat en het fenomeen speelt zich haast volledig onder de radar af. Het ontstaat en wordt in stand gehouden door een tragisch kluwen van liefde en geweld, zo ontdekken we in Als je eens wist seizoen 3 van Hilde Van Mieghem.

Als je eens wist: Oudermishandeling

Families die ermee te maken hebben, worden aan hun schrijnende lot overgelaten. Het is verontrustend vast te stellen dat deze problematiek officieel onbestaand is. Het was voor de makers (Hilde van Mieghem verzorgt de interviews en regie van de reeks) dan ook zeer moeilijk om niet-anonieme getuigen te vinden en ze konden niet anders dan enkele mensen anoniem aan het woord te laten om toch een zo volledig mogelijk beeld te schetsen van deze hartverscheurende problematiek. Als je eens wist is een productie van Borgerhoff & Lamberigts voor Canvas.

Als je eens wist van Hilde van Mieghem kijken

Wil je het derde seizoen van Als je eens wist van Hielde van Mieghem kijken? Dat kan vanaf vandaag – dinsdag 3 mei – om 21.20 uur op Canvas. Op VRT NU zijn alle drie de aflevering van Als je eens wist seizoen 3 nu al te kijken. Dit geldt ook voor seizoen 1 over kindermishandeling en voor seizoen 2 over partnergeweld. Belgen kunnen deze programma’s eenvoudig terugkijken. Woon je in Nederland of elders buiten België, maak dan gebruik van een VPN Verbinding, die je op België zet.

Hilde Van Mieghem

We hebben op VlaamsKijken natuurlijk al verschillende artikelen over Hilde van Mieghem geschreven. Zo heb ik enorm van haar genoten in Keizersvrouwen, maar ook De Bunker hoort tot mijn favorieten. En dan zijn er nog tal van films en series waarin je haar zag. Recent heeft ze het boek De drie duifkes geschreven; dit verschijnt in juni 2022. Je kunt het nu bestellen.

Wist je dat actrice Marie Vinck de dochter van Hilde van Mieghem is?

Oorzaken oudermishandeling

Oudermishandeling wordt vaak doorgegeven van generatie op generatie en is in vele gevallen het gevolg van een trauma, verwaarlozing of mishandeling als kind. Ook ontwikkelingsstoornissen kunnen aan de basis liggen. Verslavingen kunnen het geweld eveneens in de hand werken, waarbij ouders soms ook financieel opgelicht en zelfs geruïneerd worden. Ook hebzucht kan een drijfveer zijn om ouders te mishandelen, dikwijls door kinderen op latere leeftijd.

Gevolgen oudermishandeling

De slachtoffers gaan gebukt onder huizenhoge schaamte en een onverbreekbare loyauteit tegenover hun kind, waardoor ze het geweld mee in stand houden. Het is voor hen dan ook extra pijnlijk om erover te getuigen. Ze worden geconfronteerd met een wirwar van emoties als angst, liefde, schaamte, onvermogen. Daar komt nog bij dat ze met hun verhaal nergens terechtkunnen. Er is geen wetenschappelijk onderzoek naar, het staat politiek gezien niet op de agenda en er is nauwelijks officiële hulpverlening.

Laten we verder ingaan op de inhoud van de drie aflevering van Als je eens wist; te kijken vanaf dinsdag 3 mei om 21.20 uur op Canvas en VRT NU. Klik zeker op de onderstaande namen van de experts uit Als je eens wist als je meer wilt weten over oudermishandeling. Diverse van deze experts hebben namelijk interessante boeken geschreven.

Ontwikkelingsstoornis & oudermishandeling

De oorzaken van oudermishandeling zijn vaak complex. In een aantal gevallen ligt een ontwikkelingsstoornis aan de basis, zoals autisme, ADHD, verstandelijke beperking of psychose. In deze eerste aflevering van Als je eens wist over oudermishandeling praat Hilde Van Mieghem met twee ouders die een manier zoeken om hun kind op te voeden dat door zo’n ontwikkelingsstoornis agressief en gewelddadig gedrag vertoont.

Ze worden maatschappelijk in de steek gelaten en krijgen nauwelijks ondersteuning. De oplossingen ​ die worden voorgesteld, zijn goedbedoeld maar niet adequaat, en helpen hen noch hun kind vooruit. ​ De weg die ze gaan is een wanhopige, eenzame zoektocht waarbij iedereen slachtoffer is en de ouders het zwaar te verduren krijgen.

Ontwikkelingsstoornissen

Ontwikkelingsstoornissen worden vaak veel te laat opgemerkt, waardoor het lang kan duren voor er ingegrepen wordt en het risico bestaat dat de jongeren in zeer tragische en fatale situaties terechtkomen. Er is nood aan een zo vroeg mogelijke detectie en onmiddellijke hulp. Maar daar wordt niet op ingezet vanuit de politiek. De wachtlijsten zijn ellenlang en het gebrek aan steun heeft tot gevolg dat situaties ontsporen en alleen maar uitzichtlozer worden voor de ouders én de kinderen.

Toelichting en kadering van de getuigenissen in deze aflevering door experts, zoals:

Economisch misbruik

In de tweede aflevering van Als je eens wist over oudermishandeling (10 mei) gaat het vooral om economisch misbruik: ouders die door hun kinderen afgeperst, bedreigd, bedrogen en gemanipuleerd worden. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn: verslaving, pure hebzucht en/of wraak voor iets dat hen is overkomen in de kindertijd.

Het is schrijnend vast te stellen hoe de slachtoffers totaal in de steek worden gelaten door de hulpverlening en justitie. Én door zichzelf. Want het feit dat de pleger hun kind is, is vaak het grootste obstakel om het economische misbruik te stoppen. De meeste ouders slagen er niet in om van hun hart een steen te maken. Het blijft hun kind.

Senioren & financieel misbruik

Bejaarden zijn, alleen al door hun leeftijd, de meest kwetsbare slachtoffers. Financieel misbruik is bij hen de meest voorkomende vorm van oudermishandeling. ​ Het gebeurt in alle milieus, van arm tot rijk. Zoals één van de experten zegt in deze aflevering: “Geld is een kwaad beest.”

Met toelichting en kadering op de getuigenissen van onder andere onderstaande experts.

  • Amanda Holt – onderzoekster oudermishandeling
  • Dieter Vanoutrive – bewindvoerder en waarnemend vrederechter
  • Olivier Slosse – Korpschef politiezone Brussel Noord
  • Els Messelis – gerontologe

Agressief gedrag

De derde aflevering van Als je eens wist over oudermishandeling (17 mei) toont hoe gewelddadig gedrag het gevolg kan zijn van een trauma op jonge leeftijd. We zien hoe moeilijk zulke kinderen het hebben om hun pijn en verdriet te uiten, maar ook hoe weinig ruimte zij daartoe krijgen wat uiteindelijk kan leiden tot zeer agressief gedrag.

Ook hun omgeving weet zich geen raad, hoe liefdevol en goedbedoelend zij ook zijn. Ze zien niet wat er werkelijk aan de hand is en gaan het kind bestempelen als een probleemjongere. Het gevolg is een poging om het gedrag van het kind aan te passen zonder aandacht voor de problematiek die aan de basis ligt van dat gedrag. Door onverwerkte trauma’s blijven de kinderen en jongeren zitten met heel wat toxische stress. Die oude en niet genezen kwetsuren veroorzaken angst en agressie.

Adoptiekinderen

Bij adoptiekinderen met een trauma komt daar dan nog de extra moeilijke factor bij dat ze volledig ontwricht werden. ​ Ze komen in een weliswaar liefdevolle, maar totaal onbekende wereld terecht waarin niemand weet wat zij hebben meegemaakt en welke traumatische sporen dat bij hen achterliet.

Onderstaande experts zorgen voor toelichting en kadering:

  • Nicole Vliegen– professor klinische psychologie, gespecialiseerd in adoptie
  • Doris D’Hooghe – psychotraumatologe
  • Jenneke Christiaens – professor criminologie

Foto: © VRT – Geert Van Hoeymissen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

3 mei 2022 /