Videoland documentaire over omstreden medium Jomanda

Je kunt op Videoland nu kijken naar Jomanda, het echte verhaal. Een documentaire over het grootste en meest omstreden medium van Nederland: Jomanda. Alle vier de afleveringen staan nu online.

Jomanda, het echte verhaal

Televisielegende Tineke de Nooij, gossip-journalist Ben Holthuis, vriend Johan Vlemmix, fans en andere intimi vertellen in de nieuwe Videoland-documentaire over Jomanda. In de jaren ‘90 breekt Joke Daman – zoals ze echt heet – door en groeide uit tot misschien wel het grootste en meest omstreden spiritueel medium dat Nederland ooit gekend heeft.

Ewout Genemans

Ewout Genemans heeft de documentaire geproduceerd: “De documentaire schetst een genuanceerd maar ook verbazingwekkend verhaal over een vrouw die ongekend populair was. Nooit eerder vertoonde tapes en backstage archiefmateriaal brengen je terug naar de gekte rondom Jomanda in de jaren ‘90. Veel volgers zijn tot op de dag van vandaag overtuigd van de genezende krachten van hun Jomanda. Het verhaal neemt je mee langs de ongelofelijke en tragische gebeurtenissen in het leven van een doodgewoon meisje uit Deventer die er alles aan deed in de spotlight te staan.”

Jomanda

Veel mensen kennen Jomanda van de controverse rondom de dood van actrice Sylvia Millecam en de rechtszaken die daarop volgden. Maar weinig mensen kennen de complexe en spraakmakende verhalen achter de vrouw in de iconische blauwe jurk. In de documentaire komen mensen die dicht bij het medium stonden aan het woord. Van jeugdvriend Ronald tot de buurjongen, maar ook de weduwnaar van Sylvia Millecam en Janneke, de ex-schoonzus van Joke Daman.

Canada

Verder komen mensen die bijdroegen aan het succes van haar carrière voorbij, zoals Tineke de Nooij en Ben Holthuis. Johan Vlemmix had een bijzondere vriendschap met Jomanda. Hij reist af naar Canada waar ze nu woont. Wat treft Johan aan? Waarom kiest ze voor een leven in afzondering?

Afleveringen

Deze documentaire is een productie van No Pictures Please onderdeel van Fremantle Nederland, geproduceerd door Ewout Genemans en geregisseerd door Nathalie Pieters. Documentaire Jomanda: Het Echte Verhaal – die vier afleveringen telt – is nu in zijn geheel op Videoland te kijken.

Inhoud

  • Aflevering 1: Joke Damman: een doodgewoon meisje uit Deventer dat haar genezende krachten ontdekt en hiermee haar eerste successen boekt. Wie was Joke en hoe werd ze Jomanda?
  • Aflevering 2: Actrice Sylvia Millecam krijgt borstkanker. Ze weigert reguliere behandelingen en wendt zich tot medium Jomanda, die vanuit de spirituele wereld doorkrijgt dat het geen kanker is. Sylvia houdt hoop en vertrouwen in de boodschappen van Jomanda. Maar hoop wordt wanhoop. En Sylvia’s vriend Nol kijkt machteloos toe hoe zijn grote liefde steeds zieker wordt.
  • Aflevering 3: Jomanda ligt onder vuur en neemt haar toevlucht tot voormalig klooster Ravensbos in Valkenburg. Samen met rechterhand Ronald en haar nieuwe vriend, Paul. Daar krijgen de healingsessies een steeds duisterder karakter en begint het steeds meer op een sekte te lijken.
  • Een dramatisch ongeluk en een dreigende rechtszaak zorgen ervoor dat Jomanda de grip op de werkelijkheid steeds verder kwijtraakt. Ze vervreemdt van haar aanhangers, breekt met vertrouweling Ronald en verdwijnt naar Canada. Haar goede vriend Johan Vlemmix zoekt haar op om te ontdekken wat er met Jomanda gebeurd is.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 oktober 2021 /