Daens (met Jan Decleir) op Eén – alles over verhaal & cast

Jan Decleir wordt morgen – op 14 februari 2021 – 75 jaar. Dat viert Eén door opnieuw de film Daens uit 1992 uit te zenden. Deze Vlaamse dramafilm werd geregisseerd door Stijn Coninx. De film is gebaseerd op het boek Pieter Daens van Louis Paul Boon. De film is om 21.27 uur op Eén te zien.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Verhaal Daens

Aalst, 1888. Na een conflict met bisschop Stillemans (Julien Schoenaerts) keert priester Adolf Daens (Jan Decleir) terug naar zijn geboortestad Aalst. Hij neemt zijn intrek bij zijn broer Pieter Daens (Wim Meuwissen), uitgever van ‘Het Land van Aalst’.  De textielindustrie in Aalst staat onder grote druk van de buitenlandse concurrentie. Fabrieksdirecteur Borremans (Idwig Stephane) ontslaat de helft van zijn arbeiders. Een aanpak die gesteund wordt door Charles Woeste (Gérard Desarthe), voorzitter van de katholieke partij. Maar de ontslagen komen hard aan. Dat merkt Adolf Daens als hij terecht komt in het gezin Scholliers waar Nette (Antje de Boeck), net zeventien, voor het brood op de plank moet zorgen. Daens klaagt de wantoestanden in de fabrieken aan in een artikel in ‘Het Land van Aalst’. Het artikel leidt tot de oprichting van een commissie die de situatie in Aalst moet onderzoeken.

Een onderzoek dat tot niets leidt, aangezien de leden van de commissie Franstalige vrienden zijn van Woeste. Daens wordt door bisschop Stillemans op het matje geroepen. Stillemans verbiedt hem zich in te laten met politiek en zeker als die indruist tegen de ideologie van de katholieke partij. Maar priester Daens wijkt niet. Hij richt een eigen partij op en wint de steun van zowel liberalen als socialisten. Wanneer Daens ook verkozen wordt voor het parlement brengt hij vanop het spreekgestoelte verpletterende pleidooien om het lot van het werkvolk te verbeteren. Maar Woeste slaat terug en de kerkelijke autoriteiten dwingen Daens zijn ambt neer te leggen…

Daens musical

Wist je dat Daens ook bewerkt is tot musical? Deze werd in 2008 op de planken gebracht. Nu is er een nieuwe versie, maar helaas heeft corona roet in het eten gegooid. Je kunt wel genieten van de prachtige nummers gezongen door de nieuwe cast.

Cast Daens

De cast van Daens telt tal van bekende namen van Vlaamse acteurs en actrices. Verschillende van de cast leden van Daens acteren nu nog steeds. Wie je zoal voorbij ziet komen op het scherm?

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

13 februari 2021 /