Tytgat Chocolat – de personages; cast mét grote, bijzondere namen

Tytgat Chocolat – de serie die vanavond van start gaat op Eén – kent een cast met grote en bijzondere namen. De hoofdrollen worden namelijk vertolkt door Jelle Palmaerts, Jan Goris, Jason Van Laere, Gert Wellens en Peter Janssens van Theater STAP (die gevolgd zijn die vanavond van start gaat op Eén voor een documentaire). Dit is een theatergezelschap dat werkt met een vast ensemble van professionele acteurs met een verstandelijke beperking. Daarnaast spelen Wim Opbrouck, Frank Focketyn, Marc Van Eeghem, Els Dottermans, Mira Bryssinck, Mieke De Groote, Jan Decleir en Flor Decleir mee.

Laten we eens wat dieper in gaan op de personages:

JASPER VLOEMANS – Jelle Palmaerts
“…Ik heb beslist: wel vriendinnen maar geen lief. Lieven, dat doe ik niet meer. Omdat ik al vier keer gedumpt ben. En elke keer doet dat pijn…”
JASPER is een jongeman met het syndroom van Down. Na zijn schoolcarrière solliciteert hij met succes voor een job als inpakker bij Tytgat Chocolat. Zijn vrouwelijke collega’s vallen wel voor zijn charmes, maar Jasper is al een paar keer gedumpt en heeft zich daarom volledig geconcentreerd op zijn liefde voor muziek. Toch weet de Kosovaarse Tina zijn hart te veroveren. Die liefde versterkt zijn verlangen om zelfstandig in de wereld te staan. Dat verlangen botst stevig met de (over)bezorgdheid van z’n ouders, en dan vooral van papa Raoul, die wegens vervroegd pensioen teveel tijd heeft.

De abrupte uitwijzing van zijn lief Tina doet Jasper beseffen dat hij zich niet langer wil neerleggen bij wat zijn omgeving voor hem beslist. Voortgestuwd door zijn verlangen om Tina terug te zien, begint hij moedig aan een roadtrip naar Kosovo. Voor het eerst neemt hij echt zelf beslissingen, zowel juiste als verkeerde. De zoektocht naar Tina slingert hem van hoop naar wanhoop en terug, en leert hem dat het leven hard kan zijn, maar steeds de moeite waard is.

TINA DIBRANI – Mira Bryssinck
“…Ik heb u toch gezegd : ik ben geen dumper, ik ga uw hart niet breken, Jasper. Nooit…”
TINA is een Kosovaars meisje met een lichte vorm van autisme. Al twee jaar werkt ze als inpakster bij Tytgat Chocolat, tot opluchting van haar moeder. Tina is vrouwelijk en zacht maar heeft ook een grote mond en is soms grillig. Ze ziet Jasper graag omdat hij rustig en creatief is en ook een “schone mens”.
Kort nadat Tina haar l iefde voor Jasper beantwoord ziet, pakken zich donkere wolken samen boven het jonge koppel. Na twaalf jaar zullen moeder en dochter het land moeten verlaten. Tina is op en top Vlaams. Ze spreekt nog wel Albanees maar herinneringen aan haar geboorteland heeft ze nauwelijks. Met haar uitwijzing verdwijnt alle grond onder Tina’s voeten en vooral: ze verliest Jasper, die haar wereld pas echt kleur geeft.

ROMAN TYTGAT – Wim Opbrouck
“…spreek met je buik, denk met je hart…”
ROMAN, de eens zo flamboyante en charismatische bon vivant, laat zich bij afwezigheid van zijn oudere broer Lode inlijven als CEO van Tytgat Chocolat. Het gevoel om tweede keuze te zijn, weegt onbewust op Roman. Maar dat compenseert hij met zijn sterke persoonlijkheid. Hij bepaalt de koers van het bedrijf zoals hij dat zijn vader en grootvader heeft zien doen: met West-Vlaamse branie en ballen, als een kloek bovenop de familierecepten, met passie voor de chocolat. Roman voelt zich nog het meest verbonden met Huis Indra, de beschutte werkplaats die onderdeel is van het bedrijf, en waar de chocoladetruffels manueel verpakt worden door mensen met een verstandelijke beperking. Huis Indra is ooit opgericht ter nagedachtenis van Romans overleden zusje Indra, een meisje met down.

Roman beschikt van nature over een groot vat levensenergie en een sterk rechtvaardigheidsgevoel maar hij werkt zichzelf onder economische druk van zijn neef en grootoom in nesten. Hij ‘fraudeert’ met een Gouden Truffel-wedstrijd en bedriegt zo onbewust Tina, die een van de winnaars was. Het zijn Romans inpakkers die hem terug op de juiste weg willen zetten. Als hij ontdekt dat Jasper en zijn vrienden verdwenen zijn, gaat Roman hen achterna in z’n motorhome, samen met zijn broer Lode. Zo begint Romans eigen roadtrip, en meteen ook zijn denkoefening over wat echt belangrijk is.

CEDRIC ‘DREK’ LEMAIRE – Gert Wellens
“…het reglement ligt vast. Punt en gedaan…”
CEDRIC werkt al meer dan twintig jaar bij Tytgat Chocolat. Hij is opgeklommen tot ploegbaas. Hij noteert aanwezigheden en quota en rapporteert die dagelijks op het bureau. Op dat privilege is Cédric trots. Cédric ziet er graag pico bello uit. Hij is van rijke afkomst, met zijn ouders praat hij Frans thuis. Zijn overdreven ambitie wordt door andere inpakkers wel eens ervaren als bazenpoeperij. Het levert hem de bijnaam Drek op.

Wanneer Roman in zijn poging om zijn hachje te redden zijn ploegbaas schoffeert, slaat Cédric van trouwste soldaat om naar grootste criticus. Hij pikt deze vernedering niet en sluit zich aan bij Jaspers fellowship. Toch houdt hij zich, verblind door de vrijheid, op zijn beurt niet aan de afspraken waardoor hij de missie geregeld in gevaar brengt.

CRISPIJN ‘SPIJKER’ CASLO – Jan Goris
“…Als ge denkt dat ge hier de man moet komen uithangen, kunde wat noten krijgen…”
SPIJKER rijdt rond met de vorkheftruck en laadt vrachtwagens vol met chocolade. Het prutswerk met strikjes en truffels is niet aan hem besteed. Hij is grofgebekt en zijn blik is priemend. Maar in dat grote lijf van hem schuilt een klein hartje. Sinds een paar jaar woont hij samen met Anke en dat gaat redelijk goed. Spijker houdt zijn liefje soms iets te goed in het oog maar ook Anke moet Spijker regelmatig corrigeren.

Spijker gebruikt insuline, want als kind belandde hij ooit in een coma door een te lage bloedsuiker, en wanneer hij wakker werd was hij nen helen andere. Spijker is Jaspers trouwe en loyale vriend tot het einde van de queeste. Tijdens de reis komt hij zichzelf keihard tegen: hij ziet in dat drank zijn duivel is, die oude wonden openrijt.

MAX – Jason Van Laere
“…Liesbeth is een snoepke tussendoor, maar gij Shana, gij zijt echt… Echt…”
MAX is een street kid. Hij woont samen met zijn moeder en grootmoeder in een sociale woonblok. Hij kan een stukje breakdancen, maar wordt vooral aanvaard door een stel hiphoppers omdat hij de perfecte koerier is voor wiet en pillen. Max vlindert van het ene meisje naar het andere. Dat zijn nu eenmaal de wetten van de natuur volgens hem.
Max ontdekt samen met Shana dat Roman (ten nadele van Tina) heeft valsgespeeld met de Gouden Truffel-wedstrijd, en maakt zichzelf daarmee onmisbaar voor de fellowship. Max wil koste wat het kost een deel van het prijzengeld bemachtigen, ook al moet hij zich daarvoor licht crimineel gedragen. Hij neemt deel aan de tocht uit eigenbelang, maar gaandeweg wordt duidelijk dat er ook vriendschap in hem schuilt.

‘DJANGO’ – Peter Janssens
“…saai werk. Kak in bakskes…”
DJANGO is een ongeleid projectiel met een gouden hart, een free jazz dichter en een dadaïst après la lettre. Gelukkig is zijn vader goed bevriend met Roman waardoor hij een plaats voor zijn zoon kon afdwingen in de inpakafdeling. Niet dat Django zijn werk graag doet. Hij vindt het saai en droomt van sensationele avonturen. Als die zich niet voordoen, zoekt hij ze op of creëert hij ze zelf.

Django trekt ongevraagd mee op reis met Jasper. Hij zorgt onderweg, zoals te voorzien was, voor grote problemen omdat de missie hem in essentie ontgaat en hij zich regelmatig verliest in wat er allemaal te ontdekken valt in de wereld.

RACHEL TYTGAT – Els Dottermans
“Rachel zonder turbo is een betere Rachel”
RACHEL is de zelfverzekerde, sterke echtgenote van Roman. Haar idealisme en passie als directrice van een middelbare school zijn abrupt tot stilstand gekomen door een burnout. Terwijl ze nog kwetsbaar is en bezig met haar herstel moet ze plots vastberaden reageren. Want terwijl Roman met zijn motorhome achter de inpakkers aan gaat, moet zij de ongeruste ouders opvangen, en ook nog tijd winnen zodat de muitende Achille Verherstraeten het bedrijf niet stiekem in een  joint venture stort met een Duitse chocoladegigant.

LODE TYTGAT – Marc van Eeghem
“…ik heb jaren gedacht dat ons Indra voor niks gestorven was…”
LODE is de oudere broer van Roman, en in alles zijn tegenpool: ingetogen, bedachtzaam, nuchter, gedoseerd, spaarzaam. Lode heeft zich – op het ophalen van z’n dividend na – nooit willen bezighouden met het bedrijf, waardoor de onzekere Roman het alleen moest opnemen tegen Achille Verherstraeten. Als succesvol advocaat schopte Lode het tot in

Singapore, maar nu keert hij na jarenlange afwezigheid terug, en probeert zijn dochters buiten een vechtscheiding te houden.
Lode wordt door Roman gevraagd om zich te verdiepen in het uitwijzingsdossier van Tina en haar moeder, en later om met de motorhome achter Jasper en co aan te gaan. Lode deelt met zijn broer een onverwerkt trauma rond de dood van hun zusje Indra. In de kleine cabine van de motorhome verbreekt Lode zijn stilzwijgen.

RAOUL VLOEMANS – Frank Focketeyn
“…Pensioen dat is niet het einde maar dat is een nieuw begin. Wij kunnen avontuurlijke reizen maken, de Inca’s, de Chinese muur.. Actie, samen. De Jasper ook. De Vloemansen ondereen…”
RAOUL heeft tijdens zijn (middelmatige) carrière alles op alles gezet en de opvoeding van zijn zoon Jasper toevertrouwd aan zijn vrouw Nikki. Hij komt in een zwart gat terecht wanneer hij plots vervroegd met pensioen gestuurd wordt. Hij stort zich zonder succes op avontuurlijke sporten en het aanleggen van een vijver. Bovenal wil Raoul de verloren tijd als vader

inhalen en (geforceerd) leuke dingen doen met Jasper. Maar Raoul heeft niet gezien dat Jasper intussen een volwassen kerel is. Hij worstelt niet alleen met Jaspers hunker naar zelfstandigheid, maar ook met de vrijpostigheid van zijn liefje Tina.

DOMINIQUE ‘NIKKI’ VLOEMANS – Mieke De Groote
“…Kijk er is niks gebeurd… en ’t is toch straf dat het hem gelukt is, allé…”
NIKKI heeft als zelfstandig naaister altijd thuis gewerkt. Ze is een zeer aanwezige en liefdevolle moeder geweest voor Jasper en zijn broers. Wanneer haar man Raoul onverwacht op pensioen gaat en dus permanent thuis is, wordt duidelijk dat zij een realistische en complete kijk heeft op Jaspers functioneren, belevingswereld en toekomst. Ze heeft haar handen vol om dat uitgelegd te krijgen aan Raoul. Jasper is voor Nikki een zoon met een plus. Ze vindt het stiekem fijn dat ze voor hem kan blijven zorgen maar aanvaardt de autonomie die hij stelselmatig opeist.

ACHILLE VERHERSTRAETEN – Jan Decleir
“…het bedrijf is twintig jaar lang op emotie gerund, als we nu echt eens vanonder die kerktoren willen geraken, dan moeten we verstandige keuzes maken…”
Ondanks z’n gezegende leeftijd is ACHILLE nog heel leep, strategisch, ambitieus en gefrustreerd over het feit dat zijn tak van de familie jarenlang niet vertegenwoordigd was in de dagelijkse werking van het familiebedrijf. Hij is en blijft een te duchten lid van de Raad van Bestuur maar zit meestal in een stellingenoorlog met Roman. Door de komst van zijn kleinzoon Andy als nieuw financieel directeur is Achille weer helemaal geactiveerd. Hij ruikt een kans om meer macht uit te oefenen en ongerealiseerde ambities waar te maken: met Tytgat Chocolat het buitenland veroveren.

ANDY VERHERSTRAETEN – Flor Decleir
“…stuurt uw truffels in bulk naar Tsjechië, of Roemenië, of desnoods naar Bangla-fucking-desh. Laat ze daar inpakken, en terugsturen naar hier en nog gaat dat sneller dan uw systeem met die mongo… met die manuele inpak…”
ANDY is de beloftevolle nieuwe financieel directeur van Tytgat Chocolat. Hij is gewiekst en vlot wanneer hij werkt, maar daarbuiten, wanneer er niks te presteren valt, is hij van nature verlegen, asociaal zelfs. Hij is heel gevoelig voor verwachtingen en prestatiedruk van buitenaf. Als enig kind werd er een zachte maar niet aflatende druk op hem uitgeoefend om ooit het familiebedrijf te leiden. Naarmate het financiële succes binnen bereik komt, wordt duidelijk dat Andy’s persoonlijkheid te broos is om met macht te kunnen omgaan.

KATARINA DIBRANI – Anila Dervishi
KATARINA is een alleenstaande moeder en fulltime chocolatier bij Tytgat Chocolat. Albanezen konden na de oorlog geen asiel bekomen in Europa maar Katarina wilde absoluut weg uit Kosovo om haar mentaal gehandicapte dochter Tina meer zorg te kunnen bieden. Ze vond een oplossing, maar welke is niet helemaal duidelijk. Twaalf jaar lang kunnen ze ongemoeid in België verblijven. Maar wanneer de waarheid rond hun dossier aan het licht komt, dreigt de uitwijzing. Katarina kan bij niemand terecht met haar zorgen, ook niet bij haar baas en vertrouwenspersoon Roman. Die heeft het immers te druk met de problemen in het bedrijf. Katarina’s hart breekt als ze beseft hoeveel verdriet Tina heeft om Jasper.

JACKY DALLE – Josiane Rimbaut
“…het gaat er niet om overal de beste in te zijn, maar om de beste versie van uzelf te zijn…”
JACKY is de moeder van Roman en woont in bij haar zoon en Rachel, in de villa naast de fabriek. Na een bijna fatale beroerte is Jacky volledig hulpbehoevend. Ze vult haar dagen met het kijken naar natuurdocumentaires en het observeren van grote en kleine feitjes die zich afspelen in en rond de chocoladefabriek. De komst van Jasper, de terugkeer van Lode, de stommiteiten van Roman, de machtsgreep van Achille en Andy… Jacky beschrijft het met veel humor en mededogen. Gelouterd door het leven heeft zij ook al lang een plek kunnen geven aan het verlies van haar enige dochter Indra, een meisje met het syndroom van Down, iets waar de broers Roman en Lode nog steeds mee worstelen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 september 2017 /