Alles in de strijd 2024: acht vrouwen naakt in teken van borstkanker

Kom op tegen Kanker, alles in de strijd staat dit jaar in het teken van borstkanker. Fien Germijns is deze keer de initiatiefneemster van de actie, waarbij bekende Vlamingen naakt gaan voor het goede doel. De bekende vrouwen die uit de kleren gaan voor Kom op tegen Kanker, alles in de strijd zijn naast Fien Germijns ook Ann Van den Broeck, Tine Embrechts, Julie Vermeire, Sarah Vandeursen, Zita Wauters, Maïmouna Badjie en Marleen Merckx. Hier lees je er alles over.

Kom op tegen Kanker, alles in de strijd

In navolging van de bekende Vlaamse mannen gaan ook acht bekende Vlaamse vrouwen uit de kleren voor het goede doel.  Fien Germijns, Ann Van den Broeck, Tine Embrechts, Julie Vermeire, Sarah Vandeursen, Zita Wauters, Maïmouna Badjie en Marleen Merckx gaan uit de kleren om aandacht te vragen voor de strijd tegen borstkanker en de impact die het heeft op het lichaam en leven. Een stripact voor het goede doel, waarbij de vrouwen hun lichaam maar vooral hun engagement tonen.

Borstkanker  

Borstkanker is de tweede meeste voorkomende kankersoort in België en de meest voorkomende bij vrouwen: één op de zeven vrouwen wordt erdoor getroffen. Deze cijfers brengen ze op internationale vrouwendag graag onder de aandacht om aan te tonen hoe broodnodig het is om te durven praten over de ziekte en de juiste steun en begeleiding te krijgen. 

Show in Kursaal Oostende

In de eerste afleveringen op tv zien we de voorbereiding van hun show in Kursaal te Oostende. Op dinsdag 26 maart is het zover, dan staan ze live op het podium (waarbij ze hulp krijgen van special guests Philippe Geubels en Guga Baul, ook Dieter Coppens en Niels Destadsbader zijn van de partij). De show is onderdeel van de aflevering, die we te zien krijgen op zaterdag 30 maart. Maar er zijn ook afleveringen van maandag 25 maart tot en met donderdag 28 maart. Steeds rond 21.30 uur. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je eerst op België zet, voordat je naar VRT MAX gaat.

Bekende Vlaamse vrouwen naakt voor goede doel

Benieuwd wie de bekende Vlaamse vrouwen zijn die naakt gaan voor het goede doel. Verschillende van de vrouwen hebben een persoonlijk kanker-gerelateerd verhaal. Met hun performance én hun getuigenis willen ze graag het stilzwijgen over borstkanker doorbreken. Hieronder op een rijtje. Soms kun je al klikken, maar als je verder scrollt lees je veel meer. Ook over de actie.

Fien Germijns

Fien Germijns is de trekker van de groep. Ze is radiopresentatrice bij Studio Brussel en VRT 1-gezicht. Recent zag je haar op tv met De dag van vandaag seizoen 3 en ze is presentatrice van Switch. Fien Germijns heeft geen persoonlijke ervaring met borstkanker maar wil er graag meer over weten, want het overkomt maar liefst één op de zeven vrouwen.  

Fien Germijns vertelt over Kom op tegen Kanker, Alles in de Strijd. “Hoe verder we stonden met de opnames, hoe meer ik overtuigd raakte van de schoonheid en het grote belang van dit programma. Eén op de zeven vrouwen in ons land krijgt borstkanker. Ik heb er persoonlijk nog niet mee te maken gekregen, maar net daarom wil ik graag alles in de strijd gooien. Omdat niet alleen mensen die ermee te maken krijgen ervoor zouden moeten gaan, de zes op zeven vrouwen die het zelf niet ervaren kunnen dienen als onderste laag van de piramide waarop iedereen die het nodig heeft kan terugvallen. Door erover te praten. Door goed gesoigneerd en begrepen te worden. En als wij daar een paar minuten voor in ons blootje moeten staan op een podium, dan is dat maar een kleintje. Een kleintje met héél veel plezier. Ik ben nu al ongelofelijk trots op de zeven andere vrouwen die met de neus (en de borsten) in dezelfde richting wijzen.”

Marleen Merckx

Marleen Merckx is als actrice bij het grote publiek bekend als Simonneke uit de VRT 1-reeks Thuis, maar je zag haar ook in 22/3: Wij waren daar. Daarnaast speelde ze ook nog in tal van andere series, films en musicals zoals 40-45. Marleen Merckx verloor haar moeder aan borstkanker. Ze moet zich zelf nog steeds elk jaar laten testen. Het is dan ook een thema dat Marleen nauw aan het hart ligt.   

“Jaren geleden werd ik geconfronteerd met borstkanker via mijn moeder. Ik herinner me het vele verdriet hierover nog erg goed. Wat me vooral triestig maakte, was het negeren van en zwijgen over de ziekte. Er werd niet veel over gepraat, door mijn moeder maar ook door de arts in kwestie. Mijn doel is dus meer praten over borstkanker en kanker algemeen, zodat dit uit de taboesfeer kan worden gehaald!”, aldus Marleen Merckx, voor Kom op tegen Kanker, Alles in de Strijd.

Zita Wauters

Zita wil borstkanker meer bespreekbaar maken bij jonge mensen. Haar oma had borstkanker, daarom vindt ze het des te belangrijker om meer bewustwording en openheid rond het thema te creëren. Zita is actrice en voor VRT 1 presenteert ze mee in verschillende programma’s, zoals Zomerhit. Zita Wauters heeft ervaring met dansen en deed vroeger ballet. Ze is de dochter van Koen Wauters, die je momenteel in Liefde voor Muziek 2024 ziet.

Zita Wauters vertelt: “Als tiener had ik liever niet moeten denken aan zaken als borstkanker maar de realiteit is spijtig genoeg anders. Toen mijn oma de ziekte kreeg, kwam het plots wel heel dichtbij. Gelukkig heeft oma Pop het overleefd maar veel extra onderzoek en bewustwording bij jonge mensen is zeker nog nodig. Misschien kan ik daar mijn steentje bijdragen.”

Ann Van den Broeck

Ann Van den Broeck is een actrice, zangeres, auteur en musicalster. De actrice – die in #LikeMe de moeder van Caro speelde, die overleed aan Kanker – heeft zelf recent borstkanker gehad en is volop in revalidatie van de ziekte. Dat gaat traag maar gestaag, en ze is geduldig. Ze bekijkt de toekomst positief, want de kanker is weg! Ann Van den Broeck is sinds september weer fulltime aan het werk. Momenteel repeteert ze voor de musical Hairspray. Hierin gebruikt Ann haar dans- en zangervaring, wat ook goed van pas komt voor de act van Kom op tegen Kanker, alles in de strijd. 

Ann Van den Broeck vertelt haar verhaal: “Een jaar en acht maanden geleden kreeg ik mijn diagnose: hormonale borstkanker. Tijdens het pittige traject merkte ik hoeveel mensen behoefte hadden aan een klankbord, een lotgenoot, iemand die écht wist waar ze door gingen. Vooral de periode ná de behandeling, de revalidatie, blijkt vaak een lange, eenzame weg, want je bent toch genezen? Ik hoop dat het zien van mijn struggle moed en kracht geeft aan lotgenoten en inzichten aan hun omgeving. Je bent niet alleen! Ik ben blij dat ik mijn verhaal mag toevoegen aan Kom op tegen Kanker, alles in de strijd. Dat dansje op het podium neem ik er dan met plezier bij.”

Sarah Vandeursen

Sarah Vandeursen ken je als televisiemaakster van onder andere VRT Canvas-programma’s Sarah in wokeland en Sarah in genderland. Je kent haar ook van De ideale wereld. Daarnaast zie je haar ook in de film Skunk en eerder speelde ze bijvoorbeeld mee in het tweede seizoen van Undercover. Op muzikaal vlak ken je Sarah Vandeursen van Kenji Minogue. Ze heeft een grote portie humor en weinig schaamte. Ze danst graag en zet met veel enthousiasme haar schouders onder het initiatief.  

Sarah Vandeursen vertelt: “Borstkanker is iets waar ikzelf, mijn vriendinnen of dochter en moeder nog mee te maken gaan krijgen. Ik kan alleen maar hopen dat het tegen dan veel meer een normaal gegeven mag zijn om over alle facetten daarvan te kunnen praten. Professioneel strippen heb ik altijd wel al eens willen doen én dan nog voor een goed doel, geweldig!”

Tine Embrechts

Tine Embrechts is actrice en tv-maakster. Je kent haar onder andere als actrice en sidekick in De ideale wereld. En recent zag je haar in het indrukwekkende De Expeditie: Groenland (waar je ook meer over haar leest). Ze kwam nog niet in aanraking met borstkanker, maar wil zich graag meer informeren en mee sensibiliseren. Haar partner, Guga Baul, deed vorig jaar mee in de mannelijke editie van Kom op tegen Kanker, alles in de strijd.  

Tine Embrechts vertelt: “Ik heb het geluk dat ik nog niet rechtstreeks in contact ben gekomen met borstkanker. Maar ik kom wel in de leeftijdscategorie waarbij de ziekte steeds meer voorkomt. Ik wil mezelf meer informeren zodat ik weet wat ik kan doen. Ook sensibilisering is voor mij belangrijk: praat erover! Met dit programma wil ik ook de vrouwen een hart onder de riem steken die wel al met de ziekte in aanraking zijn gekomen. Bij de vorige editie van Kom op tegen Kanker, alles in de strijd kon ik al zien hoe Guga het deed en wat voor voldoening het hem gaf. Ik kan niet wachten om nu zelf aan dit avontuur te beginnen!”  

Maïmouna Badjie

Maïmouna Badjie is actrice en speelt in series zoals Liefdestips aan mezelf, Season of sex, en het nieuwe Groeien & Bloeien dat binnenkort te zien is op VRT 1. Ze kreeg in haar omgeving nog niet te maken met borstkanker, en wil er meer over leren. “Het is belangrijk om te blijven leren, zeker over moeilijkere onderwerpen. Ik ben blij om tussen deze mooie groep vrouwen te mogen staan, om meer aandacht op te eisen voor borstkanker maar ook de liefde die je jezelf en je lichaam moet gunnen”, aldus Maïmouna Badjie.

Julie Vermeire

Julie Vermeire acteert (in De Redders) en is tv-figuur en mediapersoonlijkheid. Je zag haar natuurlijk ook in de reality serie De Vermeires. Ze is heel actief op sociale media en heeft haar eigen vlog. Ze engageert zich voor Kom op tegen Kanker, alles in de strijd omwille van haar plusmama: Julie is haar verloren aan borstkanker. Julie deed mee aan Dancing with the stars en heeft hierdoor veel danservaring. “Ik ben vereerd om deel te mogen zijn van het team van Kom op tegen Kanker, alles in de strijd. Ik wil een voorbeeld stellen voor iedereen: wees alert, en niet bang om je te laten onderzoeken als er iets aan de hand is! Het wordt een grote uitdaging om op dat podium te staan, maar de sfeer zit alvast goed in het team!”

Durf te praten over borstkanker

De acht vrouwen gaan een groot engagement aan: met hun spraakmakende act willen ze het stilzwijgen rond borstkanker en de lichamelijke en mentale impact ervan doorbreken. Vaak hebben ze een persoonlijk verhaal rond kanker. Ieder van hen schaart zich achter de boodschap: durf te praten! Want wie denkt dat er rond borstkanker geen taboes meer zijn, heeft het – helaas – mis. Er is nog altijd grote nood aan communicatie met de patiënt over het leven na borstkanker, het erfelijk gen, seksualiteit, body positivity en een gezonde levensstijl.  

Opbrengst stripact naar Kom op tegen Kanker

Tijdens hun traject voor het programma ontmoeten de acht dames verschillende vrouwen die getuigen over de ziekte en de impact hiervan. Hoe voelt het voor de persoon met borstkanker? Wat kan je zelf doen om haar of haar omgeving te helpen? Hoe ga je om met seksualiteit tijdens en na een ingrijpende behandeling? Wat met vroegtijdige menopauze door oestrogeenbehandeling? Hoe verandert je lichaamsbeeld na een zware behandeling? Wat als je ontdekt dat je het erfelijk gen van borstkanker hebt? En wat na kanker – hoe pik je het leven van voordien weer op? De opbrengst van de stripact gaat ook deze editie naar Kom op tegen Kanker.

Foto: VRT – Morgane Gielen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 maart 2024 /