Sarah (Vandeursen) in genderland: documentaire op tv kijken

Actrice, tv-maakster en zangeres Sarah Vandeursen heeft de tweedelige documentaire Sarah in genderland gemaakt; ze verdiept zich in deze documentaire in de genderthematiek. De documentaire – die eerder te kijken was op VRT MAX – is woensdag 17 mei 2023 om 21.20 uur op Canvas te kijken. In deze docu wordt de liefde in alle kleuren gevierd met het thema ‘liefde is liefde’. Ontdek in dit artikel alles over de documentaire Sarah in genderland van Sarah Vandeursen voor VRT NU.

Dit bericht verscheen voor het eerst op 19 mei 2022 en heeft een update gekregen op dinsdag 16 mei 2023.

Sarah Vandeursen in genderland

In de tweedelige docu Sarah in genderland verdiept Sarah Vandeursen zich in de genderthematiek. De tv-maakster / zangeres – die je bijvoorbeeld kunt kennen van Kenji Minogue*, Undercover 2 en De Ideale Wereld – groeide op in een tijd waar meisjes meisjes waren en jongens gewoon jongens. En daar werd niet over gediscussieerd. Rolmodellen die niet binnen de traditionele vakjes passen bestonden amper, en de plekken waar je met al je vragen of twijfels terecht kon waren schaars. Vandaag staat genderidentiteit hoog op de agenda en zit het thema zelfs in het lessenpakket van de middelbare school. Een transitie starten of non-binair zijn is niet zo’n groot taboe meer. Integendeel, jongeren getuigen openlijk op sociale media over hun transitie. Ze tonen zichzelf meteen na een borstverwijdering of zetten hun testosteronspuit in beeld.

Sarah Vandeursen

Sarah Vandeursen vertelt: “We zitten in een tijd waarin jongeren zich mogen en kunnen outen voor wie ze zijn. En dat juich ik ontzettend toe. Toch zie ik rond mij en op social media een aantal dingen verschijnen die me wat verontrusten. Toen ik bijvoorbeeld de cijfers onder ogen zag over de gigantische toename aan (borst)operaties, wist ik niet goed hoe ik dat moest interpreteren en zat ik met heel wat vragen. Ik ben met een zo open mogelijke blik in die genderwereld gedoken en ik ben heel blij dat ik de mensen achter die cijfers heb mogen ontmoeten. Er is nog veel werk om het begrip in onze samenleving te vergroten, maar zoals bij – bijna – alles: dialoog helpt.” Wist je dat Sarah Vandeursen ook te zien was in Doe zo voort en Hazard? Daarnaast was ze afgelopen seizoen één van de gasten van Philippe Geubels in Taboe. De aankomende tijd gaan we Sarah Vandeursen als actrice zien als moeder in Skunk en als Vanessa in Exen.

Documentaire Sarah in genderland

In Sarah in genderland onderzoekt Sarah Vandeursen* hoe jonge mensen vandaag omgaan met hun gender en welke veranderingen, soms ingrijpender dan andere, ze ondergaan om zich goed in hun vel te voelen. Ze ontdekt dat de binaire wereld van vroeger, vandaag volledig op de schop gaat. Ze bezoekt de genderkliniek in Gent die gespecialiseerd is in de begeleiding op psychisch en medisch vlak van jongeren die op zoek zijn naar hun genderidentiteit. Daar zien ze regelmatig jongeren die suïcidale gedachten hebben omdat hun lichaam niet accordeert met hoe ze zich voelen. En dus wordt er soms al van op jonge leeftijd gekozen voor puberteitsremmers, hormonale behandelingen en borstverwijderingen.

Genderneutraal

Ook de maatschappij evolueert mee. Sinds 2018 is de wet al aangepast en kan je op je identiteitskaart van geslacht veranderen zonder een medische geslachtsverandering. Vandaag kan je genderneutraal speelgoed kopen en sommige scholen beginnen al met een genderbewuste opvoeding vanaf de kleuterklas. Ook kledingmerken kiezen er nu voor om aan de slag te gaan met modellen die transgender of non-binair zijn. Zelfs de taal past zich aan, Van Dale heeft voor het eerst de X toegevoegd aan de M en de V en non-binaire mensen worden met ‘die’ en ‘hun’ aangesproken.

Complex thema

Het is een complex en delicaat thema met een gepolariseerd debat. Sommige groeperingen reageren met harde kritiek tegen die nieuwe evolutie. En die kritiek is, volgens professor genderstudies Joz Motmans, niet altijd wetenschappelijk correct. Hij kan dus niet anders dan er tegen reageren. 

Sarah in genderland kijken

Wil je Sarah in genderland kijken? Dat kan op Canvas en via VRT MAX. Let op: hij geeft mogelijk aan ‘Om deze video te bekijken moet je in België wonen’. Dit kun je voorkomen door gebruik te maken van een VPN Verbinding. Die zet je op België en vervolgens kun je Sarah in genderland kijken op VRT MAX. Zelf gebruik ik VPN Nederland, maar je kunt ook denken aan NordVPN.

Foto VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

17 mei 2023 /