Klassiekers met Simone Kleinsma bij Omroep MAX

Simone Kleinsma presenteert Klassiekers met Kleinsma voor MAX. In het programma staan de parels uit de Nederlandse kleinkunst centraal. In seizoen 1 van Klassiekers met Kleinsma zijn haar gasten Brigitte Kaandorp, Paul de Leeuw, Jörgen Raymann, Jenny Arean, Stef Bos en André van Duin. Je kunt dit programma in de zomer van 2023 dagelijks om 17.05 uur op NPO1in de herhaling kijken.

Dit bericht van 29 mei 2021 is eind juli 2023 van een update voorzien; Klassiekers met Kleinsma seizoen 1 is namelijk in de zomer op tv te kijken in de herhaling.

Klassiekers met Kleinsma

Elke week ontvangt Simone Kleinsma* een collega uit haar vakgebied en samen bespreken ze de mooiste liedjes uit de grote kleinkunst-schatkist die Nederland rijk is. In een intieme studiosetting praat Simone Kleinsma met haar gasten over fragmenten uit de Nederlandse kleinkunst. Wat maakt de liedjes zo mooi, goed of ontroerend en waarom weten ze te raken? Mooie archiefbeelden worden op speelse wijze uit- en afgewisseld. Daarbij mogen anekdotes over nummers, schrijvers en uitvoerders niet ontbreken. In Klassiekers met Kleinsma worden verschillende klassiekers eens grondig afgestoft. Een aantal wordt, in een nieuwe uitvoering, ten gehore gebracht met behulp van een zeskoppige band onder leiding van Bernd van den Bos.

Simone Kleinsma

Simone Kleinsma: “Het is fantastisch om dit programma te mogen maken. Samen met gerespecteerde collega’s uit het vak, vaak ook vrienden, mag ik in de muzikale schatkist van de Nederlandse kleinkunst duiken. Denk aan Annie M.G. Schmidt, Harry Bannink, Wim Sonneveld en Toon Hermans, maar ook recente nummers van Brigitte Kaandorp en Maarten van Roozendaal. Ze behoren stuk voor stuk tot ons muzikaal cultureel erfgoed. De meeste nummers kennen we nog wel, sommigen zijn we misschien een beetje vergeten en dat zou zonde zijn! Er zitten namelijk prachtige pareltjes tussen! Ik verwacht een feest der herkenning voor de mensen thuis.”

Gasten Klassiekers met Kleinsma

In Klassiekers met Kleinsma seizoen 1 zijn de gasten: Brigitte Kaandorp, Paul de Leeuw, Jörgen Raymann, Jenny Arean, Stef Bos en André van Duin. Hieronder* lees je meer over deze bekende tv-gezichten waar we op VlaamsKijken ook vaker over hebben geschreven.

Brigitte Kaandorp

In de eerste aflevering van Klassiekers met Kleinsma schuift Brigitte Kaandorp aan bij Simone Kleinsma. Brigitte Kaandorp heeft zelf tientallen liedjes geschreven. Waar haalt ze haar inspiratie vandaan, welke taalkunstenaars bewondert ze en wat zijn eigenlijk effectieve liedjes? Antwoorden op deze en andere vragen komen aan bod in een uitgebreid, intiem gesprek.

Harry Bannink

Een van de grote inspiratiebronnen van Brigitte blijkt Harry Bannink* te zijn. De componist, die veelvuldig samenwerkte met Annie M.G. Schmidt, komt in deze aflevering regelmatig aan bod. Zo zingen Simone Kleinsma en Brigitte Kaandorp een speciale Ja zuster, nee zuster-medley. Tevens brengen zij individueel een liedje uit de kleinkunst-schatkist ten gehore. Tot slot onder meer aandacht voor kleinkunstvertolkers als Martine Bijl, Theo Nijland, Loes Luca en Joost Prinsen.

Je zag Brigitte Kaandorp recent ook bij André van Duin op de achterbank.

Paul de Leeuw

Als er iemand is die met zijn liedjes een eigen plankje heeft in de kleinkunstschatkamer, dan is het Paul de Leeuw* wel. In de tweede aflevering van Klassiekers met Kleinsma schuift hij aan bij Simone. Ze hebben een speciale band met elkaar en zitten, naar eigen zeggen, voor het eerst met twee glaasjes water aan tafel. Waar haalt Paul zijn inspiratie vandaan en wie is zijn grote voorbeeld? Antwoorden op deze en andere vragen komen aan bod in een uitgebreid, intiem gesprek.

Eén van de grote inspiratiebronnen van Paul de Leeuw blijkt Toon Hermans te zijn. Paul heeft de cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter ooit live in het theater mogen aanschouwen. Wat maakt hem zo goed? Andere namen die de revue passeren zijn o.a. Willem Nijholt, Yentl & de Boer, Herman van Veen, Jasperina de Jong en Ramses Shaffy. Er wordt uiteraard ook gezongen. Zo brengt Paul de Leeuw het nummer Kom dan bij mij, van Brigitte Kaandorp ten gehore. En Simone verrast Paul met Weet je nog van Herman van Veen.

Recent presenteerde Paul de Leeuw het indrukwekkende programma Niet Klein Te Krijgen.

Jörgen Raymann 

In de derde aflevering van Klassiekers met Kleinsma seizoen 1 laat Jörgen Raymann* zijn keuzes horen uit het rijke archief van de Nederlandse kleinkunst. Wie inspireerde hem, welk liedje kan hem tot tranen toe beroeren en wat is het ultieme liefdeslied? Jörgen vertelt het aan Simone in een uitgebreid, intiem gesprek. Eén van zijn grootste inspiratiebronnen blijkt Wim Sonneveld te zijn. Wat maakt hem zo bijzonder? Ook namen als Toon Hermans en Frans Halsema komen in deze aflevering aan bod.

Jörgen Raymann wordt altijd ontzettend vrolijk als hij het nummer Zwaar levenvan Brigitte Kaandorp hoort. Waarom is dat? En er wordt uiteraard gezongen. Een klassieker die niet mag ontbreken is Telkens weer van Willeke Alberti. Speciaal voor Jörgen brengt Simone het nummer uit 1975 ten gehore. En Jörgen Raymann verrast Simone met een speciale versie van Het dorp, het nummer van Wim Sonneveld.

Morgen Raymann zag je bijvoorbeeld ook als gast bij MAX Pubquiz 2023.

André van Duin

In de vierde aflevering van Klassiekers met Kleinsma seizoen 1 laat André van Duin* zijn keuzes horen uit het rijke archief van de Nederlandse kleinkunst. Welke liedjes vindt hij mooi, waardoor wordt hij geraakt en om welk liedje moet hij smakelijk lachen? André vertelt het aan Simone in een uitgebreid, intiem gesprek. De aflevering wordt afgetrapt met Dit is een plek om lief te hebben. Simone brengt het nummer van Toon Hermans ten gehore. Grote voorbeelden van André blijken Dorus (Tom Manders) en Rudi Carrell te zijn. Wat maakt ze zo bijzonder? Ook namen als Johnny & Rijk, Het Cocktail Trio, Brigitte Kaandorp en Jochem Myjer komen in deze aflevering aan bod.

André van Duin deelt opmerkelijke anekdotes. Zo heeft hij ooit in het voorprogramma van The Rolling Stonesgestaan, in het Kurhaus. Hoe kwam hij daar terecht? En er wordt uiteraard nog meer gezongen. Het lied La bohèmekan niet ontbreken; André zingt zijn prachtige bewerking van het nummer van Charles Aznavour. En het gesprek wordt afgesloten met een duet. Simone en André van Duin verblijden de kijkers met Mooi Amsterdam, het nummer van Wim Sonneveld en Willy Alberti.

Op dit moment zie je André van Duin wekelijks bij Het beste van… 50 jaar Te land, ter zee en in de lucht en we hebben ook goed nieuws over Denkend aan Holland…

Stef Bos

In de vijfde aflevering van Klassiekers met Kleinsma seizoen 1 laat Stef Bos* zijn keuzes horen uit het rijke archief van de Nederlandse kleinkunst. Stef is zelf liedjesschrijver met een enorme staat van dienst. Wie hebben hem geïnspireerd, door welk liedje werd hij geraakt en wat maakt een liedje zo goed? Stef vertelt het Simone in een uitgebreid, intiem gesprek. De aflevering wordt afgetrapt met Cirkels van Herman van Veen. Simone brengt het nummer, waardoor Stef ooit werd wakker gekust in de Nederlandse taal en muziek, met veel liefde ten gehore. Grote voorbeelden van Stef blijken onder andere Johnny & Jones en Ramses Shaffy te zijn. Wat maakt ze zo bijzonder? Ook namen als Tol Hansse, Spinvis, Frank Boeijen en Diggy Dex komen in deze aflevering aan bod.

Stef Bos vertelt dat hij dol is op het levenslied. Zijn achterburen draaiden dat vroeger veelvuldig en zo is de voorliefde ontstaan. Zo heeft Stef ontzettend veel bewondering voor Frans Bauer. Waarom? Dat vertelt hij in Klassiekers met Kleinsma. Er wordt uiteraard nog meer gezongen. Met het lied Zanger zonder meer brengt Stef Bos een eerbetoon aan Johan Verminnen. En het gesprek wordt door Simone afgesloten met een nummer van Toon Hermans: Ik heb dit lied al honderd maal gezongen.

Stef Bos zag je onder andere in Kerstduetten 2022.

Jenny Arean

n deze aflevering van Klassiekers met Kleinsma laat Jenny Arean* haar keuzes horen uit het rijke archief van de Nederlandse kleinkunst. Als er één vrouw is die al zoveel prachtige juweeltjes heeft gezongen, is zij het wel. Maar wanneer vindt ze een liedje een juweeltje, wie bewondert ze en heeft ze zelf weleens de pen ter hand genomen om een lied te schrijven? Jenny Arean vertelt het Simone in een uitgebreid, intiem gesprek. De aflevering wordt afgetrapt met Op een mooie pinksterdag. Het nummer wordt voor het eerst door twee vrouwen gezongen: Simone en Jenny brengen het nummer van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink ten gehore.

Grote voorbeelden van Jenny blijken onder andere Wim Sonneveld, Wim Kan en Jules de Corte te zijn. Wat maakt ze zo bijzonder? Ook namen als George Groot, Maarten van Roozendaal, Drs. P, Alex Klaasen en Brigitte Kaandorp komen in deze aflevering aan bod. Jenny Arean zingt zelf het lied Cimetière, een prachtig lied uit 1996, dat over de Tweede Wereldoorlog en de brokstukken ervan gaat. Jenny is geboren in 1942, midden in de oorlog en volgt en leest alles wat ermee te maken heeft. De aflevering wordt afgesloten door Simone. Zij verrast Jenny met haar eigen nummer: Les filles en rose uit 1999 (origineel gezongen door Conny Stuart).

Foto: © Wesley de Wit/MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 augustus 2023 /