Tom Waes in Japan voor Reizen Waes

Tom Waes bezocht begin 2020 Japan voor een speciale reeks van Reizen Waes. De opzet: de unieke cultuur en tradities van Japan leren kennen voor de start van de Olympische Spelen (die eigenlijk dit jaar zouden plaatsvinden, maar inmiddels zijn verplaatst naar 2021). Een reis van 3 weken en meer dan 4.000 kilometer van zuid naar noord, dwars door het hele land. Deze reeks wordt zowel in België uitgezonden als in Nederland, respectievelijk op Eén en VRT NU, als bij de VPRO en NPO Start (Plus).

Tom Waes over Japan

“Ik was nog nooit in Japan geweest. Nochtans stond het al jaren op mijn verlanglijstje. Japan is als eilandengroep eeuwenlang geïsoleerd gebleven van de rest van de wereld en heeft daardoor een heel eigen cultuur. Veel van de Japanse authentieke gebruiken dreigen meer en meer te verdwijnen onder invloed van de westerse wereld. De komst van de Olympische Spelenen de enorme toeristische ‘boom’ versterken dat alleen nog maar. Ik wilde daarom nog snel naar Japan, voor het land zijn unieke karakter misschien voorgoed kwijt is”, aldus Tom Waes.

Toch uitzenden

Ondertussen is er heel wat veranderd in de wereld. Door het coronavirus werden de Olympische Spelen uitgesteld en internationaal reizen zit er voor een hele tijd niet meer in. Reden te meer om het driedelige verslag van de reis van Tom Waes door het fascinerende Japan toch uit te zenden. En zo de kijkers te laten genieten van zijn unieke en heel afwisselende ontdekkingstocht. Waan je tijdens het kijken even in een andere wereld.

Gigantisch Nederlands pretpark in Japan

In aflevering 1 van Reizen Waes: Japan start de presentator zijn avontuur in de havenstad Nagasaki, in het zuiden van Japan. Tom Waes bezoekt er op zijn eerste dag onder andere een gigantisch Nederlands pretpark: Huis Ten Bosch. Op de eerste 1.000 kilometer van zijn reis laat Tom zich onderdompelen in verschillende specifieke Japanse gewoontes en gebruiken,met als hoogtepunt een bezoek aan een van de meest speciale festivals van Japan: het Naked Men Festival.

Maak kennis met de hihikomori

In het tweede deel van zijn reis rijdt Tom Waes door naar het traditionele en spirituele hart van het land. In de streek rond Kyoto heeft hij onder meer een ontmoeting meteen authentieke geisha. In Tokyo ontdekt hij dan weer het moderne Japan. De invloed van de westerse cultuur heeft nergens zo’n impact als in de gigantische Japanse hoofdstad. Tom ziet er hoeveel Japanners gebukt gaan onder een hoge werkdruk en ontmoet zelfs mensen die zich volledig afsluiten van de moderne maatschappij, de zogenaamde hihikomori.

Eetwedstrijden en de verwoeste kerncentrale van Fukushima

Aflevering 3 laat weer een heel ander deel van Japan zien door de ogen van Tom Waes. Zo maakt hij een uitgebreide stop in het rampgebied rond de verwoeste kerncentrale van Fukushima. Hij zoekt uit hoe veilig het er nu is en waar het naartoe moet met deze geplaagde streek. Maar Tom gooit het er ook over een iets minder serieuze boeg: net buiten Fukushima neemt hij deel aan een noedel-eetwedstrijd. Na meer dan 4.000 kilometer door Japan eindigt Toms reis in het hoge noorden, in de verlaten natuurpracht van Hokkaido.

Reizen Waes in Nederland op tv

De VPRO zendt Reizen Waes Japan ook uit. Iedere vrijdag van 12 tot en met 26 juni zijn de afleveringen om 20.30 uur op NPO 3 te zien. De uitzendingen zijn tevens terug te kijken via NPO Start (Plus).

Reizen Waes: Japan in beeld

Meer Tom Waes

Kun jij geen genoeg krijgen van de programma’s van Tom Waes? Zie je hem niet alleen graag presenteren, maar ook acteren? Klik hier voor het recente overzicht van de berichten op VlaamsKijken over Tom Waes. Of lees zijn (reis)boeken.

Reizen Waes: Japan: vanaf zondag 24 mei drie zondagen lang om 20.00 uur op Eén.

Foto’s: VRT / Reizen Waes.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep.

Steun VlaamsKijken
Dit kun je doen met je Bol.com-aankopen. Als je via deze link je bestelling plaatst, ontvang ik een klein percentage. De opbrengst komt volledig ten goede aan de verdere ontwikkeling van de website. 

14 mei 2020 /