La trêve: Belgische topfictie uit de Ardennen

De serie wordt vergeleken met de True Detective, bekroond in Parijs en in Franstalig België meer bekeken dan het doorgaans oppermachtige buitenlandse aanbod: het is duidelijk dat La trêve niet zómaar een RTBF-reeks is. Dat blijkt al van bij de intrigerende generiek met zijn beelden van donkere Ardeense bossen en zijn dreigende Balthazar-soundtrack.

La trêve gaat over een mysterieuze moordzaak in een dorp aan de Semois. Naast de Franstalige hoofdrolspelers Yoann Blanc, Sophie Breyer en Guillaume Kerbusch spelen ook de Vlaamse acteurs Tom Audenaert en Sam Louwyck mee in de tiendelige reeks.

Vanaf zaterdag 8 oktober om 20.35 u. op Canvas en canvas.be. Elke keer twee afleveringen na elkaar.

Moord aan de Semois

Getraumatiseerd door de dood van zijn vrouw keert de 40-jarige politieman Yoann Peeters (Yoann Blanc, Un homme à la mer) vanuit Brussel terug naar zijn geboortedorp Heiderfeld in de Ardennen. Hij wil er samen met zijn 17-jarige dochter Camille (Sophie Breyer) tot rust komen. Korte tijd later krijgt hij het bezoek van Sebastian Drummer (Guillaume Kerbusch, Sans rancune, Sœur sourire), een jonge inspecteur van de lokale politie. Hij heeft Yoanns hulp nodig. In de Semois is namelijk het levenloze lichaam gevonden van Driss Assani, een jonge voetballer van Togolese afkomst. Er is mogelijk misdadig opzet in het spel en daar heeft de politie van Heiderfeld geen ervaring mee. Het bloed kruipt waar het niet kan gaan en Yoann stapt mee in het onderzoek. Voor hem is het ook een gelegenheid om zijn leven opnieuw op de sporen te krijgen.

Helaas blijkt al snel dat niemand in de traditionele, gesloten dorpsgemeenschap van Heiderfeld wakker ligt van de dood van een ‘vreemdeling’ in alle betekenissen van het woord. De dood van de jonge Driss wordt binnen de kortste keren geklasseerd als zelfmoord. Maar daar is Yannick het niet mee eens. Hij bijt zich vast in de zaak en stoot daarbij op dorpsgeheimen die het daglicht niet mogen zien. Maar hij wordt ook geconfronteerd met zijn persoonlijke demonen….

Andere hoofdpersonages zijn onder meer Ines Buisson (Anne Coesens, Illégal, L’année prochaine), een jeugdvriendin van Yoann en Brigitte Fischer (Catherine Salée, La vie d’Adèle, Deux jours, une nuit, Nue propriété), de burgemeester van Heiderfeld, die vooral gefocust is op een project om een stuwdam in de streek te bouwen en probeert de stugge boeren op de oevers van de Semois te overtuigen om hun grond te verkopen.

Er spelen ook enkele Vlaamse acteurs mee in de reeks: Tom Audenaert (Hasta la vista, Quiz Me Quick, In Vlaamse velden, Nieuw Texas) speelt de rol van politiecommissaris René Verelst. En Sam Louwyck (‘Den Hollander’ uit Eigen Kweek) is Ronald Vermeiren, de trainer van de plaatselijke voetbalploeg, waar de vermoorde Driss Assani bij speelde.
The Killing in de Ardennen

La trêve werd in het Franstalige landsgedeelte goed bekeken en sterk gewaardeerd. En terecht, want de reeks zorgde echt wel een frisse wind in een televisielandschap dat erg gericht is op het Franse aanbod. De makers van La trêve hebben dat juist niet gedaan. Zij hebben vooral goed gekeken naar Britse, Amerikaanse en Scandinavische producties. Die makers, dat zijn in eerste instantie de scenaristen Stéphane Bergmans, Benjamin D’Aoust en Matthieu Donck, die ook de regie voor zijn rekening nam.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 oktober 2016 /