Kamp Waes: maak kennis met de kandidaten

Kamp Waes: maak kennis met de vijftien kandidaten. Wie overleeft de speciale opleiding van de Belgische Special Forces. Je ziet het vanaf zondag 8 december in het nieuwe programma van Tom Waes. Uitzending iedere zondagavond om 20.00 uur op Eén, gemaakt door De Mensen.

In Kamp Waes verlegt Tom Waes voor een keer niet zelf zijn grenzen, maar kijkt hij toe hoe anderen dat doen. Vijftien Vlamingen, door Tom geselecteerd, worden een week lang fysiek en mentaal uitgedaagd door de Special Forces, een hypergetrainde eenheid binnen het Belgische leger. De geselecteerde elf mannen en vier vrouwen zijn een mix van leeftijden, achtergronden en woonplaatsen. 

Kamp Waes kandidaten

Lees verderop in dit artikel alles over Aaron Vanneste, Bruce Van den Haute, David Verreth, Davide Barile, Debbie Verstraeten, Feike Welter, Joni Ceusters, Lotte Claes, Maarten Joris, Matthieu Bonne, Ousmane, Riet Vanfleteren, Thomas, Xander Denys en Zeger van Noten.

Kandidaten van Kamp Waes: Aaron Vanneste, Bruce Van den Haute, David Verreth, Davide Barile, Debbie Verstraeten, Feike Welter, Joni Ceusters, Lotte Claes, Maarten Joris, Matthieu Bonne, Ousmane, Riet Vanfleteren, Thomas, Xander Denys en Zeger van Noten

De acteur-schrijver-avonturier vertelt het volgende over het programma: “Kamp Waes is een unieke samenwerking met de Belgische Special Forces, en een televisieprogramma zoals ik er nog nooit een heb gemaakt. We hebben zo goed mogelijk geprobeerd om vijftien interessante kandidaten te selecteren voor Kamp Waes. Vanaf dan was het aan de Special Forces en mocht ik het hele project 24 op 24 uur volgen met onze camera’s. Het is op vele vlakken een bijzondere ervaring geworden. Kamp Waes is geen televisiespel of zo. Het is een echte test waarin de Belgische Special Forces 15 mannen en vrouwen tot het uiterste drijven.”

Geheime elite-eenheid

Tom Waes is niet alleen de steun en toeverlaat van de kandidaten; hij duikt ook verder in deze geheime elite-eenheid van het Belgische leger. De Special Forces vormen een discrete eenheid die in alle soorten militaire operaties ingezet kunnen worden. Hun opleiding staat bekend als een van de zwaarste beproevingen die er bestaan. Normaal gezien kunnen enkel militairen zich kandidaat stellen om aan de opleiding tot SF-operator te beginnen. Maar dankzij Kamp Waes krijgen gewone burgers nu voor één keer de kans om te proeven van de leefwereld van de Special Forces.

“We vonden de tijd rijp om gewone burgers en bij uitbreiding heel Vlaanderen een inkijk te geven in onze manier van werken en selecteren. Ook voor ons was dit daarom een spannend project. Want niemand van ons kon op voorhand inschatten hoe gewone Vlamingen, zonder militaire ervaring, zouden reageren op enkele van onze testen en selectieprocedures”, zo laat de Special Forces Groep weten.

Identiteit van leden Special Forces onthuld

De identiteit van de leden van de Special Forces is geheim. Toch mochten twee Special forces-operatoren herkenbaar meewerken aan Kamp Waes. De 51-jarige Fly is een van de meest ervaren leden van de Belgische Special Forces eenheid. Zijn 20 jaar jongere collega Stijn is bijna 9 jaar actief als operator en stopt dit najaar als lid van de Special Forces. Samen begeleiden Fly en Stijn de kandidaten tijdens Kamp Waes zo goed mogelijk.

“Het is uiterst moeilijk om vandaag nog gemotiveerde jongeren te vinden die de uitdaging willen aangaan om SF-operator te worden. Wij wilden weten of er nog jonge mensen te vinden waren met die intrinsieke motivatie, bereid om zich belangeloos in te spannen en op te offeren. Mannen en vrouwen die het karakter, discipline en doorzettingsvermogen hebben om zichzelf te overtreffen. Kamp Waes is een experiment van de Special Forces Group om op zoek te gaan naar de Special Forces mindset bij gewone burgers. Deze SF mindset is de ingesteldheid die er voor zorgt dat iemand, los van talenten, kennis en conditie, iedere uitdaging tegemoet stapt, met de onbreekbare wil om te slagen”, aldus Fly.

Kandidaten Kamp Waes

Aaron Vanneste Kamp Waes

Aaron Vanneste

De 30-jarige Aaron Vanneste uit Kortrijk is ondernemer en uitbater van een drukbezocht avonturenpark. Hij is daarnaast ook stuntman, circusartiest, people’s manager en avonturier. Noem iets en Aaron heeft het al met succes gedaan. Komt Aaron voor het eerst in zijn leven zichzelf tegen in Kamp Waes?

Bruce Van den Haute Kamp Waes

Bruce Van den Haute

De jongste kandidaat van Kamp Waes is de 19-jarige Bruce Van den Haute uit Zwalm. In het dagelijks leven is hij student ingenieurswetenschappen. Bruce is al zijn hele leven gepassioneerd door scouts en alles wat daarbij komt kijken. Survival, droppings, avontuurlijke tochten – Bruce doet niets liever. Heeft hij aan zijn scoutservaring genoeg om te bewijzen dat hij meer is dan de benjamin van de groep?

David Verreth Kamp Waes

David Verreth

Sales manager David Verreth (44) uit Melle is de oudste van alle kandidaten, maar dat ziet hij zelf als een voordeel. David houdt graag de controle en heeft ondertussen al vele watertjes doorzwommen. Zo heeft hij deelgenomen aan de Iron Man. Bovendien weet hij door zijn werk als manager bij SD Worx ook goed hoe je een team moet leiden. En hij is vader van twee kinderen. David ziet zichzelf als de natuurlijke groepsleider van Kamp Waes. Hoe ver brengt dat leiderschap hem in Kamp Waes?

Davide Barile Kamp Waes

Davide Barile

De 33-jarige bootcamp coach en sales manager Davide uit Genk heeft Italiaanse roots. “Als je iets wil bereiken, dan moet je er voor vechten.” Die boodschap wil hij aan zoveel mogelijk mensen overbrengen. Onder de naam Mr. Pain organiseert Davide professionele bootcamps om mensen fit en gezond te krijgen. En ook in Kamp Waes wil deze vurige Italiaan tonen waar een mens allemaal toe in staat is. In zijn vrije tijd speelt hij graag Playstation.

Debbie Verstraeten Kamp Waes

Debbie Verstraeten

Debbie Verstraeten is haar hele leven lang al een buitenbeetje. De 36-jarige uit Vosselaar is uitbaatster van een Crossfit en ex-Belgisch Kampioenen duatlon. Ze speelde ooit in een metalband, deed mee met bodybuildingwedstrijden en houdt van extravagante kapsels. Deze dame is elke dag intensief met haar lichaam bezig en weet erg goed van zichzelf wat ze kan en niet kan. Ze kijkt enkel naar zichzelf en laat zich niet afleiden door de concurrentie. Slaat Debbie zich zo door Kamp Waes? Of slaat op een bepaald moment de twijfel toch toe?

Feike Welter Kamp Waes

Feike Welter

De 27-jarige Feike Welter uit Zonhoven is sportkinesiste. Sinds ze zich een paar jaar geleden op crossfit toelegde, straalt haar imposante lichaam kracht en energie uit. Ze pronkt er ook graag mee op haar Instagramaccount. Maar in haar binnenste is de sterke Feike vaak een onzekere twijfelaar. Zal die onzekerheid haar parten spelen of slaagt ze erin om in zichzelf te blijven geloven? Ze is ex-balletdanseres. Haar hobby’s zijn zang en gitaar.

Joni Ceusters Kamp Waes

Joni Ceusters

Student Industrieel Ingenieur Joni Ceusters is ook topatleet Reddend Zwemmen. De 22-jarige uit Tielt-Winge reisde als lid van het nationale ‘lifesaving team’ al de hele wereld rond. In de categorie ‘reddend zwemmen’ nam hij al deel aan 4 WK’s en 3 EK’s. “Als zwemmer heb je enorm veel discipline nodig, opgeven ken ik eigenlijk niet.” Dat lijkt alvast het juiste motto om te scoren bij de Special Forces… Survivallen en duiken zijn zijn hobby’s.

Lotte Claes Kamp Waes

Lotte Claes

Lotte Claes (26, uit Sint-Niklaas) is werkzaam als verpleegster op de spoedgevallendienst, maar ze is ook nog eens Belgisch Kampioene Duoatlon. Ze is met voorsprong de grootste optimist van alle Kamp Waes kandidaten. Op papier is ze licht en frêle, maar als duatlete heeft ze al bewezen dat ze erg weerbaar is. Bovendien blijft Lotte altijd positief, zelfs in de moeilijkste omstandigheden. Met die ingesteldheid kan je het wel eens ver schoppen in Kamp Waes.

Maarten Joris Kamp Waes

Maarten Joris

De 39-jarige Maarten Joris uit Wuustwezel heeft jarenlang gewerkt als opvoeder, maar sinds drie jaar is hij professioneel brandweerman (duiker). De vader van twee kinderen doet niets liever dan in een groep samenwerken. Alleen daarom al is Maarten erg gemotiveerd om zich in het Kamp Waes avontuur te storten. Maar Maarten heeft ook ‘een kort lontje’ dat hem wel eens parten zou kunnen spelen. In zijn vrije tijd gaat hij graag vissen en is imker.

Matthieu Bonne Kamp Waes

Matthieu Bonne

Zwembadredder Matthieu Bonne uit Bredene heeft met zijn 25 jaar al heel wat avonturen op zijn conto staan. Waarom zou hij Kamp Waes niét tot een goed einde brengen? De Marathon de Sables, een Iron Man, een beklimming van de Matterhorn… Matthieu die het al allemaal. Bergbeklimmen is zijn hobby. En na de opnames van dit programma wil hij ook het Kanaal over zwemmen. Een avontuur als Kamp Waes lijtk Mathieu dan ook op het lijf geschreven. Of is deze uitdaging toch nog van een andere orde.

Ousmane Kamp Waes

Ousmane

De 38-jarige Ousmane uit Assenede werkt in een elektriciteitscentrale en is daarnaast brandweerman. Ousmane – voor vrienden Ouzy – is de kalmte zelve. Een man die conflicten zoveel mogelijk probeert te vermijden en amper op te jagen lijkt. Zijn gezin komt op de eerste plaats. De vader van drie kinderen is niet de man van de grote emoties, maar is het als vrijwillig ambulancier bij de brandweer wel gewoon om onder druk te presteren. Als hobby neemt hij deel aan Obstacle Runs. Hoe ver brengt zijn ‘cool’ hem in Kamp Waes?

Riet Vanfleteren Kamp Waes

Riet Vanfleteren

Twee jaar geleden werd de 28-jarige Riet Vanfleteren uit Leuven nog Belgisch kampioene op de 800 meter sprint. Ze is kinesiste en universitair assistente. Nu wil ze haar grenzen op een totaal andere manier verleggen. Hoe zal Riet omgaan met de keiharde wereld van de Special Forces? Een wereld zonder controle, amper slaap of eten en geen medailles of supporters langs de zijlijn.

Thomas Kamp Waes

Thomas

De 29-jarige Thomas uit Pittem werkt in de haven. Je hebt controlefreaks en dan heb je Thomas. Hij is een rasechte avonturier. Hij leeft van dag tot dag en wil zo veel mogelijk unieke avonturen beleven. Dat bracht hem ondermeer al naar de outback in Australië, waar hij als cowboy op een ranch werkte. Reizen en duiken zijn zijn hobby’s. Thomas past zich heel gemakkelijk aan aan uitdagende situaties. Als hij dat kan volhouden, kan deze jonge West-Vlaming het wel eens heel ver schoppen in Kamp Waes.

Xander Denys Kamp Waes

Xander Denys

Xander Denys (28) uit Antwerpen is projectleider in een textielbedrijf en zoekt altijd naar sportieve uitdagingen. Zo werd hij in 2013 47ste (van 1000 deelnemers) in de Marathon de Sables. Naar eigen zeggen staat hij mentaal ‘supersterk’ – zijn hobby’s zijn dan ook mindfulness en yoga. Benieuwd hoe ver Xander het met zijn sterke geest zal brengen in zijn volgende avontuur.

Zeger van Noten Kamp Waes

Zeger van Noten

De 23-jarige Zeger van Noten uit Deurne is student marketing. Hij heeft van zijn grootste zwakte – een spraakgebrek – nu zijn sterkte gemaakt. Door zich te verzoenen met zijn gestotter, heeft Zegers zelfvertrouwen een enorme boost gekregen. Met zijn verhaal wil hij nu een voorbeeld zijn voor anderen. Kamp Waes moet de volgende kaap worden die hij in zijn jonge leven overwint. Hij kijkt het liefst oorlogsfilms en voetbalde ooit bij Royal Antwerp FC.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep.

Steun VlaamsKijken
Dit kun je doen met je Bol.com-aankopen. Als je via deze link je bestelling plaatst, ontvang ik een klein percentage. De opbrengst komt volledig ten goede aan de verdere ontwikkeling van de website. 

3 december 2019 /