Bad Bad Belgium over XTC, Ten Bel en Uranium op Streamz kijken

Bad Bad Belgium brengt vergeten Vlaamse schandalen terug op de tv als driedelige documentaire, die gemaakt is in animatie stijl. Voice overs Peter Van den Begin, Gene Bervoets en Liesa Van der Aa zorgen ervoor dat je iedere aflevering geboeid kijkt. We ontdekken meer over XTC, Ten Bel en Uranium. De reeks is nu op Streamz te kijken.

Bad Bad Belgium

De driedelige Streamz Original Bad Bad Belgium duikt in de donkerste krochten van de Belgische geschiedenis om er drie vergeten schandalen terug boven te halen. Sommige dingen leer je nu eenmaal niet in de les geschiedenis… En juist die verhalen – die men bewust uit het collectieve geheugen probeert te schrappen – worden vertelt in de documentaire Bad Bad Belgium. Van de Belgische betrokkenheid bij de atoombom in de jaren ’40, langs de omstreden start van het Vlaamse massatoerisme in de jaren ’60, tot de eerste Belgische XTC-pil in de jaren ’90. In die aflevering wordt ook de Nederlandse IRT Affaire benoemd. Op Prime Video kijk je naar een documentaire over De IRT Affaire.

Voice over Bad Bad Belgium

Iedere aflevering van Bad Bad Belgium heeft een unieke voice over. Een stem, die je werkelijk het verhaal intrekt. Ik moest namelijk in eerste instantie wel even aan de animatie stijl wennen. Dat is niet iets wat je alle dagen op tv ziet. Maar door het boeiende verhaal van Peter Van den Begin *, waarbij iedere zin raak was, bleef ik kijken naar het verhaal van Dokter XTC. Dezelfde ervaring had ik met de afleveringen, waarbij Gene Bervoets * en Liesa Van der Aa de voice over zijn.

Cast Bad Bad Belgium

De cast van Bad Bad Belgium wordt dus gevormd door Peter Van den Begin, Gene Bervoets en Liesa Van der Aa. Waar je ze van kent. We zetten het – zoals je van VlaamsKijken gewoon bent – voor je op een rijtje.

  • Peter Van den Begin zag je recent in geweldige series als Fair Trade1985 en De Twaalf: De Assepoestermoord. Hij is een zeer ervaren acteur, die je eerder bijvoorbeeld zag in Tabula Rasa en The Barefoot Emperor. Het is nu wachten op de film Waarom Wettelen en de tv-serie Pandore. 
  • Gene Bervoets zie je op dit moment in Assisen seizoen 2. Het afgelopen jaar heeft hij in heel wat series meegespeeld, die ik je absoluut kan aanraden. Denk aan Knokke Off, Rough Diamonds, Arcadia en vergeet ook de film Wil niet. En als je het over net iets oudere series heb, vergeet dan ook het tweede seizoen van Beau Séjour niet, net zoals De Kraak.
  • Liesa Van der Aa ken je van De Dag (waarin we haar zien als Kristien), maar denk ook aan Salamander, Brussel en Cordon. In die laatste reeks – die ik fantastisch vond – zagen we haar twee seizoenen als Jana. Ze is daarnaast ook actief als zangeres *.

Bad Bad Belgium kijken

De driedelige documentaire reeks Bad Bad Belgium is vanaf 22 februari te kijken bij Streamz. Bad Bad Belgium is een productie van AKA De Mensen en werd geschreven door Jasper Declercq en Tom Pardoen. De regie is in handen van Jasper Declercq, Jonas Wellens en Wouter Medaer. Of en waar we ‘m later op tv kunnen zien, durf ik nog niet te zeggen. Heb je geen Streamz en wil je hier wel van op de hoogte blijven, kies dan één (of meerdere kanalen) om ons te volgen. We zijn actief via InstagramWhatsAppFacebook-groep, nieuwsbrief en TikTok

Afleveringen Bad Bad Belgium

  • XTC – De Limburgse dokter, Danny Leclère, creëert de perfecte formule voor XTC en bouwt in de bewogen jaren ’90 in een mum van tijd één van de grootste drugsnetwerken ter wereld uit. 
  • TEN BEL – Begin jaren ’60 bouwt de West-Vlaamse ondernemer, Michel Huygen, een vakantiecomplex op Tenerife. Wat ooit een woestijn was, verandert in korte tijd in een megalomaan paradijs. 
  • URANIUM – Midden in de Tweede Wereldoorlog sluit de Belgische Edgar Sengier een geheime deal met het Amerikaanse leger wat leidt tot een bijdrage aan de atoombom.

Animatie documentaire

Door het gebrek aan beeldmateriaal kozen de makers van AKA De Mensen ervoor om Visuals Internationals te benaderen. Visuals Internationals paste een innovatieve animatietechniek toe om een levendige weergave te bieden van deze verhalen uit de Belgische geschiedenis. Jonas Wellens legt uit: “We moesten werken met drie compleet verschillende verhalen uit de geschiedenis. Een true crime sfeer van de jaren 90. Een nostalgische vakantiefilm van de jaren 70. En de historische zwaarheid van WO 2.”

Archiefbeelden creëren

Jonas Wellens vertelt verder: “Om deze zo accuraat mogelijk weer te geven, zochten we naar een animatiestijl die zich makkelijk kon vertalen naar deze drie tijdsperiodes. We combineerden archiefbeelden met 3D-elementen om tot onze collage-stijl te komen. En maakten gebruik van de nieuwe ontwikkeling van AI-gegenereerde foto’s. Dit stelde ons in staat om ‘archiefbeelden’ te creëren van momenten die nooit gefilmd zijn geweest. We hopen zo mensen volledig te kunnen onderdompelen in een deel van onze Belgische geschiedenis die we ons niet meer herinneren.”

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 februari 2024 /