Cordon 2: maak kennis met de cast

Cordon 2 gaat vanavond van start om 21.40 uur bij VTM. De cast bevat opvallend veel bekende namen. Vlaams Kijken heeft alle personages voor je op een rijtje gezet.

Tom Dewispelaere (De Parelvissers, Van Vlees en Bloed, Groenten uit Balen, verschillende theaterrollen e.a.) kruipt ook dit seizoen in de huid van commissaris Lex Faes. Lex is instructeur bij de oproerpolitie. Rechtdoorzee en plichtsbewust. Maar zijn geloof in ‘de mensheid’ is danig aangevreten na zijn aanvaringen met regeringsambtenaar Lommers en het verraad van zijn vriend Nald. Zijn liefde voor Jana is echter onvoorwaardelijk. Zo sterk, dat hij voor haar het cordon in gaat.

De rol van Jana wordt gespeeld door Liesa Van der Aa (Zingaburia, theaterrollen bij Toneelhuis, muzikante en zangeres). Toen Jana in het cordon terecht kwam, geloofde ze rotsvast dat alles goed zou komen als ze de regels en instructies nauwgezet volgde. Maar naarmate haar situatie in het cordon hachelijker werd, heeft haar instinct tot zelfbehoud meer en meer de bovenhand genomen. Daar voelt ze zich nu schuldig over en ze wil dat rechtzetten, koste wat kost.

Inspecteur Jokke Deelen (gespeeld door Wouter Hendrickx – De Helaasheid der Dingen, Jes, Adem, Brasserie Romantiek, e.a.), de beste vriend van Lex, kleurde graag buiten de lijntjes. Niet het meest stabiele element dus bij de oproerpolitie. Aan het eind van seizoen 1 raakte hij besmet met het virus. Vreemd genoeg brengt zijn besmetting en de gedachte dat hij misschien niet meer lang te leven heeft, hem een vreemd soort rust. Hij wil helpen waar hij kan, maar de koortsaanvallen maken het hem lastig.

Natuurlijk is Dokter Cannaerts, een rol van Johan Van Assche (Het Goddelijke Monster, Niet Voor Publicatie, Recht op Recht, De Zaak Alzheimer, De Behandeling, e.a.) ook weer van de partij. Cannaerts is hoofdarts van het Nationaal Instituut voor Infectieziekten Antwerpen. Een toppositie bij de Wereldgezondheidsorganisatie was binnen handbereik, maar die staat nu op losse schroeven omdat hij schuld heeft aan de uitbraak van het virus, iets wat hij te allen prijze geheim wil houden. Maar enkele mensen zijn op de hoogte en maken daar misbruik van. Wanneer hij zelf besmet geraakt, zoekt hij wanhopig verder naar manieren om de besmetten, en zo ook zichzelf te redden.

Greet Verstraete (Deadline 14/10, De Ronde, Het Goddelijk Monster en diverse theaterrollen) kruipt in de huid van Suzy. Zij is al jaren de boezemvriendin van Jana. Tussen pleeggezinnen in, hebben ze een aantal jaren samen in een tehuis doorgebracht. In tegenstelling tot Jana, heeft Suzy zich niet van haar verleden kunnen ontdoen. Ook in haar liefde voor haar collega Dennis maakt ze zich ondergeschikt en dat zal haar zuur opbreken.

Eén van mijn favoriete Vlaamse acteurs, Sven De Ridder (Deadline 14/10, De Ronde, Spoed, Met Man en Macht, Jabaloe, Zot van A., Frits en Franky, e.a.) speelt net als in het vorige seizoen de rol van inspecteur Nald. Hij is één van de ouderen in Lex’ team en doorziet heel snel situaties. Door zijn vrolijke uitstraling is hij er altijd in geslaagd zijn kleine criminele nevenactiviteiten toe te dekken. Ook wanneer hij zich grof laat betalen om mensen buiten het cordon te smokkelen en betrapt wordt, slaagt hij erin de schuld in andermans schoenen te schuiven.

Natuurlijk is regeringsambtenaar Sabine Lommers, een rol van Mieke De Groote (Patrouille Linkeroever, Het Eiland, Van Vlees en Bloed, De Ronde, Code 37, e.a.) er ook weer bij. Topambtenaar Lommers is het gewoon om de lakens uit te delen, en dat deed ze dan ook met harde hand bij de uitbraak van het virus. Vanuit het crisiscentrum is zij degene die beslist wat er over de ramp wordt gecommuniceerd, of die info nu correct is of niet. Lommers is dan ook niet happy wanneer ze een supervisor boven zich krijgt, die elke stap van haar controleert.

Cordon Seizoen Twee Cast

Maar er zijn ook heel wat nieuwe namen toegevoegd aan de cast van het tweede seizoen van Cordon. Wat te denken van Mathias Sercu (Marsman, De Rodenburgs, Zot van A., De Bunker, Coppers, Salamander, Vermist, e.a.). Hij speelt Duchamp; een opkomend talent bij staatsveiligheid, die wordt in het crisiscentrum geparachuteerd om Lommers te controleren. Er zijn namelijk wat twijfels gerezen over haar keuzes en betrouwbaarheid. Duchamp is welgemanierd, een beetje sloom, en wordt bijgevolg vaak onderschat, iets wat in zijn voordeel speelt. Hij legt Lommers, die heel wat te verbergen heeft, het vuur aan de schenen en beschikt bovendien over informatie over het virus, die Lommers wordt onthouden.

Nabil Mallat (Vermist, Image, Broeders, Somar) speelt militair Idriss. Hij is de zoon van Marokkaanse migranten, gespierd, krachtdadig, principieel. Als VN-blauwhelm heeft hij al enkele vredesmissies achter de kiezen. Samen met zijn zus zorgt hij voor zijn grootvader, nadat zijn ouders zijn gestorven aan het virus. Met lede ogen heeft hij het verval en de onveiligheid in het cordon zien toenemen, maar hij had zijn moeder beloofd niet naar de wapens te grijpen. Maar na een bloedig incident kan hij niet langer aan de zijlijn blijven.

Carry Goossens (Deadline 25/5, De Zonen van Van As, Code 37, Lili en Marleen, Aspe, Vermist, Amateurs e.a.) is in Cordon te zien als Robert. Hij heeft in de gevangenis binnen het cordon, de bijnaam ‘De goede moordenaar’. Al 20 jaar houdt deze rustige man zijn onschuld vol, wachtend op de herziening van zijn moordproces. Sinds de veroordeelden na de eerste virusuitbraak de gevangenis hebben overgenomen, is Robert de enige die genoeg respect afdwingt en een vorm van orde kan bewaren. Hij koestert een vaderlijke bezorgdheid om de jonge medegevangene Gabriëla, die dreigt verloren te lopen onder invloed van drugsdealer Chris.

Drugsdealer Chris wordt gespeeld door Vincent Van Sande (Chaussée d’Amour, Zone Stad, Kongo, De Ridder, e.a.). Hij is één van de gedetineerden die schaamteloos profiteert van de chaos in het cordon. Waarden en normen zijn hem vreemd. Zelfverrijking primeert en het maakt hem niets uit welke slachtoffers hij daarmee maakt.

Nieuw is ook Brit Van Hoof (De Behandeling, Belgica, Mixed Kebab, Brasserie Romantiek, De Ridder, e.a.). Gabriëla is een intelligente jonge vrouw, maar zonder remmingen of moreel kompas. Ze zit een straf uit van 15 jaar voor het neersteken van haar vriend. In de gevangenis start ze een relatie met bad boy Chris, die het drugscircuit in de gevangenis controleert en Gabriëla meesleurt in zijn wereld van seks, drugs en geweld.

Predikant Herman (Jurgen Delnat – Marsman, Aanrijding in Moscou, In Vlaamse Velden, Deadline 25/5 e.a.) heeft een aantal wanhopige en rouwende mensen om zich heen verzameld in een kerk. Vermits niemand van zijn ‘kudde’ nog ziek is geworden nadat hij hen heeft gezegend, beginnen ze hem te vereren. Die aandacht maakt hem zelfverzekerder en vol van zijn eigen missie. Het blijft allemaal onschuldig en goed bedoeld, tot die éne medische test… het begin van een afdaling in de hel.

Manou Kersting kruipt weer in de huid van een slechterik. Hij is Mike, een vriend van de criminele broers Bob en Luc, die de voedselbedeling hadden overgenomen. Hij neemt hun plaats in in de supermarkt om de zwendel met hulpgoederen aan de gang te houden. Mike praat niet over zijn verleden, maar hij oogt gevaarlijk én laat zijn oog op Denise vallen, de uitbaatster van de winkel.

Katelijne Verbeke (Zuidflank, Het Goddelijke Monster, Quiz me Quick, De Ronde, e.a.) speelt Cynthia. Zij is een ervaren verpleegster die in een afgesloten medische faciliteit van het leger werkt. Ze verzorgt Tyl en geraakt erg aan hem gehecht. Wanneer ze het gekonkel ontdekt van een farmaceutisch bedrijf dat Tyl letterlijk leegtapt omwille van zijn immuniteit, wordt ze klokkenluidster.

Degelin – een rol van Frank Vercruyssen (Early Birds, Dirty Mind, Amateurs, Linkeroever, e.a.) – is een lobbyist die deals maakt tussen overheden en multinationals in de pharmasector. Hij opereert altijd in de schaduw. Degelin verheft nooit zijn stem maar spreekt duidelijk met gezag. En hoewel hij waarschijnlijk het best betaald is van allen met wie hij in contact komt, loopt hij er wat sjofel bij. Schijn bedriegt.

Naast de nieuwe gezichten keren ook andere personages uit het eerste seizoen terug zoals journalist Gryspeerts (Koen De Sutter), Denise (Inge Paulussen), Karl (Robbie Ceiren), Ineke (Zoë Thielemans), Toon (Steve Geerts), Dennis (Greg Timmermans), Bert (Hugo Van Den Berghe) en Micheline (Frieda Pittoors), Veerle (Joke De Bruyn), Irina (Darya Gantura), Quinten (Jelte Blommaert) en Tyl (Ricko Otto).

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 september 2016 /