Documentair over IRT affaire op Prime Video

Vraag jij je af wat de IRT affaire is, kijk dan de documentaire op Prime Video. Stefan Tieleman Jelmar Hagen en regisseur Marc de Leeuw hebben een zeer interessante vierdelige docu gemaakt over deze bijzondere staat. De Nederlandse Staat werd namelijk in de jaren negentig de grootste drugs importeur…

De IRT Affaire kijken op Prime Video? Start nu 30 dagen gratis kijken op Prime Video. 

Interregionaal Recherche Team (IRT)

Hoe kon het gebeuren dat de Nederlandse Staat de grootste drugs importeur werd van de  jaren 90? In de vierdelige documentaireserie De IRT Affaire op Prime Video neem je een duik in de  donkere, undercover wereld van het Interregionaal Recherche Team (IRT), een specialistisch politiekorps dat in 1988 werd opgericht om de georganiseerde misdaad in Nederland te bestrijden. Dat zie je dus in de documentaire De IRT Affaire op Prime Video. Een zaak, waar ook aan gerefereerd wordt in de Streamz reeks Bad Bad Belgium.

De IRT Affaire

Dit prestigieuze politieteam infiltreerde in het criminele milieu waardoor het steeds verder verzeild raakte in onder andere drugshandel. De deltamethode, zoals deze infiltratietechniek wordt genoemd, leidde ertoe dat het politieteam in de jaren 90 zelfs een eigen drugslijn had van Zuid-Amerika naar Nederland. De hoofdpersonen van toen doen in de documentaire over de IRT Affaire hun verhaal over hoe zij in de periode van 1988 tot en met 1993 duizenden kilo’s drugs importeerden om de georganiseerde misdaad te bestrijden.   

Eén van die hoofdrolspelers die aan het woord komen is Joop van Riessen, die nu fijne misdaadboeken schrijft, waaronder De IRT Infiltrant. Maar denk ook aan Klaas Langendoen en Johan Van Kastel. *

IRT affaire documentaire op Prime

De documentaire De IRT Affaire telt vier afleveringen en is te kijken bij Prime Video (klik voor 30 dagen gratis). Daar vind je sowieso tal van interessante documentaires, zoals De regenboogmoorden, maar ook Over Grenzen. Die documentaire gaat over de sleutelrol die Nederland en België spelen in de wereldwijde drugsindustrie. Je volgt in deze vierdelige reeks de ondergrondse strijd die de gespecialiseerde politie voert met drugskartels. Kortom; de moeite voor liefhebbers die graag in de misdaadwereld duiken (zeker als je van True Crime houdt en als je dan van Vlaamse series houdt, zit je dubbel goed bij Prime).

Hieronder meer over de afleveringen van de IRT affaire:

IRT Team & georganiseerde criminaliteit

Het is chaos in de straten van Amsterdam in de jaren tachtig. Criminaliteit, openbaar drugsgebruik en ordeverstoring zijn dagelijkse kost. In deze chaos staat Klaas Bruinsman op als grote leider van de onderwereld. Het IRT team wordt opegricht om deze nieuwe vorm van georganiseerde criminaliteit te bestrijden.

Drugs importeren

Klaas Bruinsma is dood en het IRT verliest zijn bestaansrecht. Om relevant te bijven en succes te tonen wordt er besloten om met informanten drugs te gaan importeren om zo de onderwereld in kaart te brengen en uiteindelijk de bazen op te pakken.

Delta Mehtode

De Delta Methode draait op volle toeren en er worden containers vol met drugs geimporteerd onder toeziend oog en goedkeuring van de Nederlandse overheid. Maar wie bespeelt nu wie? De overheid de criminelen of de criminelen de overheid?

Parlementaire enquête

Het IRT is opgeblazen met verwijten over en weer. Om de onderste steen boven te krijgen wordt een parlementaire enquette ingesteld en daar blijkt het allemaal nog erger te zijn dan eerder gedacht.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 februari 2024 /