NOOD op Play5: cast met o.a. Melody Klaver en Joris Smit

De Nederlandse dramaserie NOOD is sinds het najaar van 2023 iedere dinsdagavond rond 22.20 uur te kijken op Play5 en bij GoPlay. Eind 2021 zag je deze reeks in Nederland op tv. Hier is zelfs al een tweede seizoen. Ontdek in dit artikel alles over de verhalen, de cast van NOOD met onder andere Melody Klaver, Mohammed Elouardani, Jenny Mijnhijmer en Joris Smit, en het aangekondigde tweede seizoen.

Dit bericht verscheen op 30 november 2021 op VlaamsKijken; het heeft een update gekregen op 12 september 2023. De serie is nu in België op Play5 te kijken.

NOOD kijken in Nederland en België

De serie NOOD is in België te kijken op dinsdagavond op Play5 en bij GoPlay. In Nederland kun je zowel seizoen 1 als seizoen 2 van NOOD terugkijken via NPO Start. Wil je vanuit het buitenland al verder kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet en ga dan naar NPO Start.

Talentontwikkeling

NOOD is door BNNVARA en Pupkin opgezet als talentontwikkelingsproject voor schrijvers van televisiedrama. Op basis van het serie-ontwerp van Willem Bosch en Robert Kievit schreven Rifka Lodeizen, Benja Bruijning, Nadja Hüpscher, Aaron van Valen, Amira Duynhouwer, Fadua El Akchaoui, Helen Dalessi, Jop Esmeijer, Douwe Nagelmaker, Ilse Ott en Esther Duysker ieder een aflevering voor de serie, waarin steeds een nieuwe 112-melding centraal staat. Joram Lürsen* regisseerde de serie.

NOOD

In de nieuwe dramaserie NOOD worden vier centralisten geconfronteerd met de meest uitzonderlijke noodgevallen die ze onder grote druk moeten afhandelen. In ieder op zichzelfstaand verhaal staan 112-centralisten Lieke (Melody Klaver), Bilal (Mohammed Elouardani), Joyce (Jenny Mijnhijmer) en Boudewijn (Joris Smit*) bellers te woord. De telefoongesprekken zijn verre van alledaags.

112 meldkamer

Gesprekken die je nooit in je leven hoopt te hoeven voeren, maar die voor de centralisten aan de orde van de dag zijn. Altijd beginnend met diezelfde, geroutineerde vraag: “wat is de plaats van het noodgeval?” Vanuit de perspectieven van de meldkamer en de beller worden ter plekke beslissingen genomen die het verschil kunnen maken tussen leven en dood. Ieder gesprek is een gevecht tegen de tijd.

Cast NOOD

De hoofdrollen in Nood worden gespeeld door Melody Klaver, Mohammed Elouardani, Jenny Mijnhijmer en Joris Smit. Zij spelen respectievelijk de 112-centralisen Lieke, Bilal, Joyce en Boudewijn. Daarnaast zien we iedere aflevering tal van gastacteurs. Hieronder staat het per aflevering op een rijtje, maar eerst even iets meer over de hoofdrolspelers uit de cast van NOOD.

Melody Klaver

Melody Klaver ken je bijvoorbeeld uit Rafaël, Ik Weet Wie Je Bent en in Onze Straat-aflevering Cronos. Maar je zag haar ook in Thuisfront; wat extra speciaal is, omdat ze weet hoe het is om tot de thuisblijvers te horen. Helaas kreeg Melody Klaver het verschrikkelijkste nieuws dat je aan het Thuisfront kunt krijgen; haar vriend Timo Smeehuijzen is in 2007 overleden in Afghanistan. Hij diende in Uruzgan en kwam om het leven bij een zelfmoordaanslag. Melody Klaver was toen zestien; Timo werd slechts twintig jaar. De actrice speelde al in tal van films en series*. Recent zag je haar in Het Gouden Uur, Incognito en Arcadia.

Mohammed Elouardani

Nieuwkomer in de cast van NOOD is Mohammed Elouardani. Online kan ik nog niets over hem vinden; zelfs geen gastrolletje. Volgens mij is dit dus het debuut van deze acteur. Mohammed Elouardani speelt de rol van 112-centralist Bilal.

Jenny Mijnhijmer

Jenny Mijnhijmer heeft al heel wat rollen op haar naam staan. Recent zag je haar bijvoorbeeld in Mocro Maffia als de moeder van Romano en in Modern Love Amsterdam. In de Nederlandse Dertigers speelt ze de moeder van Nora. En ze was verschillende keren in Goede tijden, Slechte tijden te zien als politieagente. Ze heeft daarnaast veel ervaring op het toneel bij De Nieuw Amsterdam. Bij de NPO-Fonds adviseert ze over drama en talent; ze heeft namelijk ook ruime ervaring als beleidsmaker en adviseur. Momenteel is ze secretaris Theater bij het Fonds Podiumkunsten. In de cast van NOOD zie Jenny Mijnhijmer als Joyce.

Joris Smit

Ook Joris Smit behoort tot de vaste cast van NOOD. Deze acteur ken je bijvoorbeeld uit Vliegende Hollanders, Commando’s en Porselein. Je kunt hem ook kennen van De fractie* en De ontmaskering van de vastgoedfraude*. In 2011 werd hij genomineerd voor het Gouden Kalf voor beste acteur voor zijn rol in de film Lotus. En hij won in 2016 de Guido de Moor-prijs. Daarnaast is hij ook twee keer genomineerd geweest voor een Louis d’Or voor de meest indrukwekkende dragende rol. Kortom: NOOD kan rekenen op een sterke cast.

Tweede seizoen NOOD

BNNVARA liet ten tijde van het eerste seizoen al weten dat er een tweede seizoen aan zou komen. Er zijn dus nog meer indringende verhalen vanuit de 112-meldkamer verfilmd. Lees hier al meer over seizoen 2: NOOD seizoen 2: cast, gastrollen én meer over deze tv-serie

Melody Klaver over tweede seizoen NOOD

Melody Klaver – Lieke in de serie – vertelt: “Heel tof dat NOOD een tweede seizoen krijgt, omdat elke aflevering weer door een andere schrijver geschreven gaat worden, waardoor de serie ook een soort kweekvijver voor nieuw talent is. Het wordt voor Lieke en haar collega’s weer mega spannend wat voor heftige situaties ze nu weer aan de lijn zullen krijgen.”

Hieronder lees je alles over de inhoud en cast van het eerste seizoen NOOD.

Aflevering 1: Afspraak is afspraak

Tv-uitzending: dinsdag 30 november 2021 – Lauren belt 112 omdat haar vader op de grond ligt en hulp nodig heeft. Centralist Joyce hoort een schreeuwende man in de achtergrond als er ineens wordt opgehangen. Het lukt Joyce niet meer om Lauren te bereiken. Joyce schat in dat er gereanimeerd moet worden, en stuurt de hulpdienst erop af. Zij treffen daar Laurens broer Kevin aan, die om onbekende reden de reanimatie tegen probeert te houden.
Scenario: Helen Dalessi
Cast: Jenny Mijnhijmer, Melody Klaver, Beaudil Elzenga, Tim Linde* (was o.a. te zien in Ferry en Koppensnellers)

Aflevering 2: Nukubu

Tv-uitzending: dinsdag 7 december 2021 – Tijdens een moeizame avondshift krijgt 112-centralist Boudewijn een melding over een verdachte situatie. Mogelijk een drugsdeal waarbij vuurwapens betrokken zijn. Maar iets lijkt er niet te kloppen, en Boudewijn begint te twijfelen. 
Scenario: Aaron van Valen
Cast: Joris Smit, Mohammed Elouardani, Steven Ivo 

Aflevering 3: Kip

Tv-uitzending: dinsdag 14 december 2021 – Kees belt in paniek naar de alarmcentrale als de hoogzwangere Maryam weeën krijgt. Centralist Lieke probeert hem te adviseren. Zodra ze ophangt realiseert ze zich dat er iets niet helemaal klopt. Ze legt een verband met een eerder telefoontje van haar collega Joyce over een geagiteerde man die zijn zwangere vrouw kwijt lijkt te zijn. 
Scenario: Amira Duynhouwer
Cast: Melody Klaver, Jenny Mijnhijmer, Ayisha Siddiqi, Joost Koning, Sidar Toksöz 

Aflevering 4: Snackbar

Tv-uitzending: dinsdag 21 december 2021 – Maikel belt naar 112 omdat een uitbater gewond in zijn snackbar ligt. Maikel wil zo snel mogelijk weg, maar centralist Bilal draagt hem op om te blijven. De wond moet meteen behandeld worden. Maikel stemt alleen in als Bilal akkoord gaat met een vreemd verzoek: er mag absoluut geen politie gestuurd worden.
Scenario: Jop Esmeijer
Cast: Mohammed Elouardani, Melody Klaver, Joe Sinduhije, Orlando de Brito

Aflevering 5: Doof

Tv-uitzending: dinsdag 28 december 2021 – 112-centralist Lieke krijgt via de Tolkcontact-app een noodgeval binnen. Uit het alarmerende appje blijkt dat de dove Maja samen met haar zoon Martijn verstopt zit in een scheeploods, uit angst voor haar agressieve ex-man Jeffrey. Terwijl Maja niet kan horen waar het gevaar schuilt, moet Lieke haar helpen om haar aan Jeffrey te laten ontsnappen.
Scenario: Douwe Nagelmaker
Cast: Melody Klaver, Jenny Mijnhijmer, Sarah Jonker (die we laatst nog in In Blue zagen), Mandela Wee Wee (die te zien was in Onze Straat: Krassen)

Aflevering 6: Maud

Tv-uitzending: dinsdag 4 januari 2022 – Een verwarde jonge vrouw belt in paniek naar 112-centralist Joyce met het bericht dat ze haar moeder zojuist bewusteloos onderaan de trap heeft gevonden. Joyce gaat uit van een val, maar gaandeweg het gesprek lijkt er steeds minder van het verhaal van de jonge vrouw te kloppen. Het telefoontje krijgt een onverwachte wending. Wat volgt is een bloedstollend gesprek waarin Joyce langzaam de puzzelstukjes van wat er is gebeurd in elkaar moet leggen.
Scenario: Ilse Ott
Cast: Jenny Mijnhijmer, Joris Smit, Frieda Barnhard (zag je in Vliegende Hollanders)

Aflevering 7: Grijs

Tv-uitzending: dinsdag 11 januari 2022 – Tegen het einde van zijn avondshift neemt 112-centralist Boudewijn met tegenzin nog een telefoontje aan, maar wordt dan verrast door een fluisterende kinderstem die meedeelt zich in een kast te verstoppen voor een indringer. Tegelijkertijd probeert Boudewijn de situatie te ontrafelen. Dit blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan met de elfjarige Mia aan de andere kant van de lijn. Met een beetje fantasie probeert Boudewijn, die eigenlijk helemaal geen kindervriend is, alles in de strijd te gooien om het jonge meisje te helpen.
Scenario: Rifka Lodeizen
Cast: Joris Smit, Mohammed Elouardani, Madelief Gomes

Aflevering 8: Asma en Yasmina

Tv-uitzending: dinsdag 18 januari 2022 – 112-centralist Bilal krijgt een melding van Asma die haar vriendin Yasmina niet wakker kan krijgen. Bilal realiseert zich dat ze snel moeten handelen om Yasmina te redden en wil een ambulance sturen. Maar Asma wil helemaal niet dat er een ambulance komt. Yasmina moet gewoon wakker worden, en Bilal moet zich er verder niet mee bemoeien. Maar wat doen ze op het adres van een extreemrechtse politicus?
Scenario: Fadua El Akchaoui
Cast: Mohammed Elouardani, Joris Smit, Yasmine Erramach, Aus Greidanus jr., Hiba Kamal

Aflevering 9: Sociophobia

Tv-uitzending: dinsdag 25 januari 2022 – Na thuiskomt van de uitvaart van haar man wordt weduwe Ellen opgeschrikt door twee jonge inbrekers die door haar huis sluipen. Woedend belt ze naar 112, waar centralist Joyce een luisterend oor biedt en haar probeert te kalmeren. Al helemaal wanneer Ellen het heft in eigen handen wil nemen en met behulp van een knuppel zichzelf en haar geliefde hondje Amadeus wil verdedigen.
Scenario: Esther Duysker
Cast: Jenny Mijnhijmer, Joris Smit, Mieneke Bakker, Jhamal Emanuelson

Aflevering 10: Papageno

Tv-uitzending: dinsdag 1 februari 2022 – 112-centralist Lieke heeft te maken met een valse melding over een verdachte situatie. Geert belt wel vaker vanuit zijn flatje en wil overduidelijk zijn eenzaamheid bestrijden. Ze poeiert hem af, maar even later komt er nog een andere verontrustende melding binnen op hetzelfde adres.
Scenario: Benja Bruijning
Cast: Melody Klaver, Mohammed Elouardani, Peter Bolhuis, Bert Luppes

Aflevering 11: Vechtscheiding

Tv-uitzending: dinsdag 8 februari 2022 – Als Jolanda haar moeder bewusteloos onderaan de trap vindt en haar dochter nergens te bekennen is, belt ze in paniek naar de alarmcentrale. Terwijl centralist Boudewijn zijn best doet de situatie te begrijpen, begint Jolanda meteen over haar verdenkingen tegen haar man Albert. Met moeite probeert Boudewijn zich door haar chaotische verhaal te worstelen en de zoektocht in goede banen te leiden.
Scenario: Nadja Hüpscher
Cast: Joris Smit, Mohammed Elouardani, Astrid van Eck (die je eerder zag in Grenslanders), Juul Vrijdag*  

Aflevering 12: Spoor

Tv-uitzending: dinsdag 15 februari 2022 – Wanneer haar zestienjarige zoon Ruben na een ruzie de deur uitstormt, belt Vera naar 112. Centralist Joyce probeert haar meteen gerust te stellen. Nog maar twintig minuutjes weg en volop aan het puberen – die komt vanzelf wel weer terug. Er lijkt weinig aan de hand te zijn, maar dan komt er een verontrustende melding binnen.
Scenario: Willem Bosch en Pieter Kuijpers
Cast: Jenny Mijnhijmer, Melody Klaver, Anke Engels, Rohan Timmermans, Ernst ter Linden

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 september 2023 /