De Slimste Mens zomer 2023 met deze deelnemers

Tom Kleijn is de winnaar geworden van De Slimste Mens zomer 2023. De finale ging tussen Jörgen Tjon A Fong, Nandi van Beurden en Tom Kleijn. In dit artikel lees je alles over de deelnemers aan De Slimste Mens zomer 2023. Krijg je er nu geen genoeg van, kijk dan vanaf vandaag – maandag 11 september 2023 – op NPO Start naar De Slimste Mens All Stars 2023. En ook de Vlaamse variant komt er weer aan…

Wist je dat er ook De Slimste bordspellen zijn? Onderaan dit artikel lees je sowieso meer over het nieuwe gezelsschapsspel in de De Slimste Mens app.

Winnaar De Slimste Mens zomer 2023

Journalist Tom Kleijn is de winnaar geworden van De Slimste Mens zomer 2023. We zagen hem in de finale met Jörgen Tjon A Fong en Nandi van Beurden. Die laatste viel in de finale als eerste af. En Jörgen Tjon A Fong maakte een tactische fout, waarna Tom Kleijn ‘m kon inkoppen en zich nu winnaar van De Slimste Mens mag noemen.

De Slimste Mens ter Wereld wordt ook in België weer gemaakt. Blijf ons dan volgen via InstagramFacebook en de nieuwsbrief, zodat je niets mist.

Finalisten De Slimste Mens zomer 2023

Finale De Slimste Mens zomer 2023

Eveline Stallaart is er voor de finale uitgevlogen. Zij verloor het eindspel van René Kapitein. Duco Bauwens werd de slimste van de dag. Benieuwd hoever zij gaan komen in de finale. Ze krijgen eerst te maken met Dwight van van de vijver. Dinsdag komt Tom Kleijn, woensdag Aimée Kiene, donderdag Nandi van Beurden en tot slot vrijdag Jörgen Tjon A Fong. Hij was bij zeven deelnames, vijf keer de slimste van de dag.

De Slimste Mens kijken

Op NPO Start en NPO Plus kun je natuurlijk ook de avonturen van de deelnemers aan De Slimste Mens zomer 2023 terugkijken. Wist je dat je NPO Start ook in het buitenland kunt kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Terug naar het seizoen:

De Slimste Mens zomer 2023

Vanaf maandag 31 juli gaan bekende Nederlanders weer de strijd met elkaar aan in de populaire kennisquiz van KRO-NCRV.  Het 22e seizoen is elke werkdag te zien en staat opnieuw onder leiding van Philip Freriks en kritisch jurylid Maarten van Rossem. Wie de deelnemers zijn? Dat werken we snel bij als we meer weten over de deelnemers aan De Slimste Mens zomer 2023. Om het zo spannend mogelijk te maken, volgen de namen altijd op het laatste moment. Erg benieuwd wie de opvolger gaat worden van Martin Rombouts. In de eerste aflevering trappen Ranomi Kromowidjojo, Tom Kleijn en Henk Schiffmacher af.

Jeroom in Nederlandse Slimste Mens

Dit seizoen maakt cartoonist Jeroom*, ook bekend als jurylid bij de Vlaamse variant van De slimste mens, in Nederland zijn debuut als kandidaat. Hij doet in de aflevering van maandag 28 augustus 2023 zijn intrede als uitdager. Haalt hij – net als Erik Van Looy – de finale? De eerste aflevering heeft hij in ieder geval met tactisch spel overleeft. Al had hij de spannende finale ronde tegen Kees Kwakman ook kunnen voorkomen door eerder pas te zeggen. Nu eindigde hij in dezelfde tijd als Renée Kapitein. Zij won de benaderingsvraag en werd de slimste van de dag. Tijdens zijn tweede aflevering verloor Jeroom van Froukje. Er wordt dus geen Belg De Slimste Mens in Nederland.

Ouders Meindert Talma vallen tijdens opnames; moeder zwaargewond

Singer-songwriter en schrijver Meindert Talma* – die we op donderdag 17 augustus 2023 – als uitdager in De Slimste zien, kreeg voor zijn opnames wel pittig nieuws te verwerken. Zijn ouders kwamen tijdens de opnames van De Slimste Mens ten val van de tribune, waarbij zijn moeder zwaargewond raakte. Op Facebook schrijft hij dat hij acht minuten voor de opnames zijn ex en dochters huilend bij hem kwamen. Zijn ouders hadden een plekje bovenaan de tribune gekregen en vader dacht te kunnen leunen tegen een gordijn (het was donker). Daarbij viel hij zo’n twee meter naar beneden en hij sleurde zijn vrouw mee in zijn val.

De moeder van Meindert Talma kon niet meer bewegen en had veel pijn. “Linkerheup aan gort, vele gekneusde ribben, hele pijnlijke onderrug”, schrijft Talma, die aangeeft dat zij moeder nu – na negen weken revalideren – weer thuis is. De opnames hebben een uur stil gelegen en toen ging Meindert Talma gewoon van start. Hoe dat ging, gaan we op tv zien. Lees hier het hele verslag op de Facebook-pagina van Meindert Talma.

De Slimste Mens zomer 2023: deelnemers

En er zijn nog meer deelnemers aan De Slimste Mens zomer 2023 bekendgemaakt. Denk aan musicalactrice Nandi van Beurden, BBB-beleidsmedewerker Femke Wiersma, voetbalanalist Kees Kwakman, KRO-NCRV radiopresentator Ghislaine Plag, chef-kok en BinnensteBuiten-expert Leon Mazairac, presentator Dwight van van de Vijver en seksuoloog Eveline Stallaart. Zangeres Froukje dingt mee naar de titel als jongste kandidaat ooit en de eerdergenoemde Henk Schiffmacher is de oudste deelnemer in De slimste-geschiedenis.

Slimste Mens 2023 deelnemers

Nieuwsgierig naar waar je de Slimste Mens 2023 deelnemers van kent? We zetten alle kandidaten (die we nu al kennen) op een rijtje.

 • Ranomi Kromowidjojo is Olympisch zwemkampioenen. Recent is ze gestopt. Ze is getrouwd met een andere Olympisch kampioen: Ferry Weertman. Je zag haar in Wie Is De Mol 2023.
 • Henk Schiffmacher wordt omschreven als tattoo-koning. Er verschenen al verschillende boeken* van zijn hand.
 • Jeroom heeft voor de lezers van VaamsKijken waarschijnlijk geen introductie nodig. Recent zagen we hem in een heel andere hoedanigheid op tv, namelijk in het indrukwekkende Boris (een roodtrip door Canada als eerbetoon aan zijn overleden broer). In Nederland kennen we ‘m van LOL (Prime Video), waar nu een tweede seizoen van komt.
 • Femke Wiersma kennen we als beleidsmedewerker bij de BBB.
 • Kees Kwakman is voetbalanalist.
 • Ghislaine Plag: KRO-NCRV radiopresentator. Ze presenteert Spraakmakers.
 • Leon Mazairac is chefkok en bekend van BinnensteBuiten*.
 • Eveline Stallaart ken je als seksuologe uit onder andere Married At First Sight (MAFS). Wist je dat er in België nu een nieuw seizoen komt?
 • Froukje is zangeres.
 • Sanne van Dongen is presentator bij ESPN en voormalig topsportster; ze speelde Eredivisie basketbal bij Landslake Lions. Daarmee werd ze twee keer Nederlands kampioen. Ze is de tweelingzus van Merel van Dongen, die je dan weer kent van de Oranje Leeuwinnen.
 • Hidde de Brabander behoort tot de Nederlandse Meester Patissiers en hij is SVH Meesterijsbereider. Hij heeft verschillende kookboeken geschreven. Maar je kunt hem ook kennen van 24Kitchen.
 • Isabelle Kafando is actrice en theatermaker. Ze studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Als actrice gaan we haar zien in Zomervacht en Crypto Boy.
 • Elodie Verweij kennen de tv-kijkers als chef politiek van Jinek.
 • Stefan Hendrikx kun je kennen als cabaretier en improvisator, maar ook als acteur. Hij was al te zien in Alpacas, Hufterproof en Flikken Rotterdam.
 • Merel Pauw komt niet als actrice naar De Slimste Mens, maar als haar alter ego rapper Elmer met plaksnor. Merel Pauw is de dochter van George van Houts en Leonoor Pauw. Wist je dat Merel Pauw ook te zien was in Roomies?
 • Gemma Venhuizen is fysisch geograaf en wetenschapsjournalist / columnist. Ze is werkzaam voor onder andere NRC Handelsblad en Vroege Vogels. Gemma Venhuizen heeft verschillende boeken* geschreven.
 • Sven Figee ken je van de band Sven Hammond, die je zag optreden bij Matthijs gaat door. Hij is dus muzikant*.
 • Meindert Talma* is singer-songwriter en schrijver.
 • Iris Rulkens maakt op social media furore met haar imitatie filmpjes.
 • Soraya Riem schreef het kook boek Gruwelijk lekker en wordt ook wel de ‘bekendste booktokker van Nederland’ genoemd. Soraya Riem identificeert zich als non-binair en geeft de voorkeur aan de voornaamwoorden die/diens.
 • Renée Kapitein* is schrijfster. Naast haar boeken kun je haar ook kennen van sketches, scenario’s en podcasts.
 • Arco Gnocchi is podcaster. Zo is hij host van de Pak Schaal Podcast. En hij was hoofdredacteur van podcastnetwerk Dag en Nacht Media.
 • Duco Bauwens ken je als sportinstructeur van Nederland in Beweging.

Uitdager De Slimste Mens 2023 (volgorde)

Nieuwsgierig naar wanneer welke uitdager het spel in kwam? Hier de volgorde per aflevering. Op 1 natuurlijk de eerste drie kandidaten die gestart zijn met De Slimste Mens zomer 2023. En daarna de uitdagers per aflevering. Hierboven lees je waar je de kandidaten van De Slimste Mens zomer 2023 van kunt kennen (inclusief namen van deelnemers, die al bekend zijn gemaakt).

 1. Start: Henk Schiffmacher, Ranomi Kromowidjojo en Tom Kleijn.
 2. Sanne van Dongen
 3. Hidde de Brabander
 4. Nandi van Beurden
 5. Femke Wiersma
 6. Isabelle Kafando
 7. Elodie Verweij
 8. Jörgen Tjon A Fong
 9. Aimée Kiene
 10. Stefan Hendrikx
 11. Merel Pauw
 12. Gemma Venhuizen
 13. Sven Figee
 14. Meindert Talma
 15. Iris Rulkens & Soraya Riem
 16. Dwight van van de Vijver
 17. Ghislaine Plag
 18. Leon Mazairac
 19. Kees Kwakman
 20. Renée Kapitein
 21. Jeroom
 22. Froukje Veenstra
 23. Arco Gnocchi
 24. Duco Bauwens
 25. Eveline Stallaart

De Slimste Mens: All Stars 2023

Kijkers die geen genoeg kunnen krijgen van De slimste mens, kunnen vanaf maandag 11 september 2023 vijf dagen lang kijken naar De slimste mens: All Stars op NPO Start. In het tweede seizoen van deze online serie nemen kandidaten uit eerdere seizoenen het tegen elkaar op. We zien oud-deelnemers terug die uit zijn op revanche en nog één poging willen wagen om de felbegeerde titel te winnen. KRO-NCRV maakt de deelnemers van beide series op een later moment bekend.

Spel De Slimste (app)

De Slimste Mens app is aangevuld met een nieuw speelelement, waardoor je het spel nu als gezelschapsspel kunt spelen. Daarnaast is-ie toegankelijk gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Het antwoord hoeft dus niet getypt te worden, maar wordt ingesproken. Hierdoor speel je niet meer alleen op de telefoon, maar tegen elkaar aan tafel, in de auto of op het strand. De slimste thuis is nu beschikbaar in De slimste mens app. De app is te vinden in de App Store (iOS) en Google Play Store (Android).

Foto: KRO NCRV – Stijn Ghijsen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 september 2023 /