De slimste mens winter 2022-2023 met deze deelnemers op NPO1

De slimste mens is in de winter 2022-2023 te kijken op NPO1. De eerste aflevering is sinds maandag 26 december dagelijks om 20.24 uur te kijken (na het NOS Journaal van 20.00 uur). Maar er zijn meer nieuwtjes… We delen alles hier en houden een overzicht bij van de deelnemers aan De slimste mens winter 2022-2023. Bij de deelnemers van De Slimste Mens zit deze keer een opvallende deelnemer, namelijk Erik van Looy! We zien hem in de aflevering van donderdag 26 januari 2023. Haalt Erik van Looy de finaleweek van De Slimste Mens Nederland?

Ken jij het spel De Allerslimste Mens Ter Wereld al? Het bordspel is uitgevoerd met meer dan 1400 nieuwe vragen.

De slimste mens winter 2022-2023

Wie mag zich deze winter de slimste noemen? Vanaf maandag 26 december gaan bekende Nederlanders weer de strijd met elkaar aan in de populaire kennisquiz van KRO-NCRV. Op een nieuwe zender én in een nieuw decor, maar uiteraard zoals altijd onder de bezielende leiding van presentator Philip Freriks en kritisch jurylid Maarten van Rossem. Wist je dat Maarten van Rossem op dit moment in een heel andere rol op Videoland te zien is? Hij heeft Maarten en Gijs op Dinojacht gemaakt.

Deelnemers De slimste mens winter 2022-2023

Wie de deelnemers aan De slimste mens winter 2022-2023 zijn? We zetten ze op alfabetische volgorde voor je op een rijtje. Wat meteen opvalt, is dat Erik van Looy deze keer ook deelnemer is. Hoever zal de presentator van De Slimste Mens ter Wereld in België het schoppen? We zien Erik Van Looy in De Slimste Mens Nederland vanaf donderdag 26 januari 2023. Lees verderop in het artikel hoe het hem vergaat.

Klik daarnaast op de link (gekleurde tekst) om meer over de deelnemers aan De slimste mens winter 2022-2023 te ontdekken.

Hieronder lees je alles over de kandidaten van De Slimste Mens winter 2022-2023

 • Abel van Gijlswijk (zanger punkband Hang Youth) 
 • Annefleur Schipper (vaste rubriek Khalid & Sophie, podcast Lesbische Liga) 
 • Anniek Pheifer (actrice) 
 • Boban Benjamin Braspenning (cabaretier, winnaar Groninger Studenten Cabaret Festival) 
 • Camiel Meiresonne (zanger Son Mieux
 • Cindy Hoetmer (schrijfster) 
 • Erik van Looy (presentator De slimste Mens België) 
 • Guido Spek (acteur, oud-GTST en zanger) 
 • Hanneke van der Werf (D66-kamerlid) 
 • Haroon Ali (journalist/schrijver, homoseksualiteit binnen de Islam) 
 • Janke Dekker (musicalactrice, Stichting Mores) 
 • Manuel Venderbos (presentator) 
 • Marjon de Hond (weervrouw RTL) 
 • Marlou van Rhijn (Paralympisch kampioen, the Blade Babe – zag je recent nog in Meer dan goud seizoen 3
 • Martin Rombouts (dichter) 
 • Mátyás Bittenbinder (bioloog) 
 • Maya van As (cabaretduo Vlamousse) 
 • Jesper Hesseling kennen we als Meester Jesper (onderwijzer met TikTok kanaal) 
 • Milou Deelen (feministisch journalist) 
 • Paula Udondek (Get the Picture) 
 • Queeny Rajkowski (VVD-kamerlid) 
 • Quinty Misiedjan (YouTuber en presentatrice van o.a. Zeikwijven
 • Ron Fresen (ex-parlementair verslaggever NOS Journaal) 
 • Sarah Neutkens (componist, schrijver, model, beeldend kunstenaar) 
 • Thijs van de Meeberg (cabaretier) 
 • Thomas Brok (YouTube/influencer) 
 • Tim de Wit (ex-correspondent Groot-Brittannië) 
 • Yeliz Çiçek (hoofdredactrice Vogue) 

De slimste mens kijken

De slimste mens, vanaf 26 december elke maandag tot en met donderdag om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.  De Slimste Podcast, vanaf 23 december elke donderdag op de bekende podcast apps. Via NPO Start kun je de afleveringen ook terug kijken; wil je dit vanuit België doen, maak dan gebruik van een VPN Verbinding en zet de server op Nederland.

Kandidaten De Slimste Mens

In de eerste aflevering van het winterseizoen – goed voor ruim 1,9 miljoen kijkers – ging de strijd tussen parlementair verslaggever Ron Fresen, paralympisch kampioenen Marlou van Rhijn en actrice Anniek Pheifer. Ron Fresen moest in het finale spel zijn meerdere erkennen in paralympisch sportster Marlou van Rhijn. In de tweede aflevering is Milou Deelen de volgende uitdager, maar ook zij verliest in het finalespel van de sportster. D66-Kamerlid Hanneke van der Werff is de uitdaagster in aflevering 3, maar ook zij weet de eerste aflevering niet door te komen. Bioloog Mátyás Bittenbinder is de uitdager in aflevering 4. Kan hij Marlou van Rhijn en Anniek Pheifer wel verslaan? In het finalespel is Mátyás Bittenbinder op het nippertje Marlou van Rhijn te snel af; ze heeft vier keer meegedaan en was één keer de slimste van de dag.

Week 2 De Slimste Mens Nederland

De Slimste Mens winter 2022-2023 week 2 start met Vogue-hoofdredactrice Yeliz Çiçek als uitdager van Mátyás Bittenbinder en Anniek Pheifer. Helaas redt ze het niet, nadat Mátyás Bittenbinder met nog drie seconden op de teller toch het juiste antwoord weet te geven. Sarah Neutkens is de uitdager op dinsdagavond. Bijna was het haar gelukt om Anniek Pheifer uit te schakelen, maar die won met 3 seconden op de teller.

De nieuwste speler is Jesper Hesseling of te wel Meester Jesper; waar we in zijn eerste aflevering meteen afscheid van moeten nemen. Omdat Anniek Pheifer aan het maximale aantal afleveringen zit, verlaat ook zij voor nu het spel. We zien haar terug in de finale. In de aflevering van donderdag is het de beurt aan nieuwkomers Abel van Gijlswijk en Martin Rombouts. Het finalespel is spannend, want in de finale komen Abel van Gijlswijk en Mátyás Bittenbinder beide op 8 seconden. Met wat geluk speelt Mátyás Bittenbinder Abel van Gijlswijk naar huis.

Week 3 De Slimste Mens 2023 (winter)

VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski is de eerste uitdager in Week 3. Wordt Martin Rombouts of Mátyás Bittenbinder nu naar huis gespeeld in De Slimste mens? Het finalespel draait weer om de seconden. Queeny Rajkowski heeft genoeg aan 1 goed antwoord in 2 seconden over Denzel Washington. Dat lukt haar en dus gaat Mátyás Bittenbinder na zes afleveringen naar huis (met een grote kans om voor de finale terug te komen.

Cabaretier Boban Benjamin Braspenning is de nieuwe deelnemer aan De Slimste Mens op dinsdagavond. Hij eindigt meteen in het finalespel tegen Queeny Rajkowski, die hem op 1 seconde zet bij een vraag over Tom & Jerry. Boban Benjamin Braspenning weet het antwoord, maar die ene seconde is te kort om Warner Bros uit te spreken, hij komt tot Warner en dan is het spel voor hem al voorbij. De nieuwe uitdager is weervrouw Marjon de Hond, die het finalespel verliest op een vraag over draken. Queeny Rajkowski wint en gaat dus – net als dagwinnaar Martin Rombouts – weer verder. De laatste uitdager van week 3 is presentator Manuel Venderbos; hij speelt Queeny Rajkowski in haar vierde aflevering naar huis. Manuel Venderbos zien we dus ook terug in week 4 van De Slimste Mens.

Week 4 De Slimste Mens 2023 (winter)

Week 4 van De Slimste Mens 2023 (winter) starten we met Martin Rombouts, Manuel Venderbos en uitdager Cindy Hoetmer. Het finalespel speelt ze – zonder dat ze dat doorheeft – tactisch. Waardoor Manuel Venderbos maar 1 seconde heeft om twee antwoorden te geven. Hij heeft de goede antwoorden, maar net niet snel genoeg. Cindy Hoetmer gaat door, maar beseft dat niet meteen. Ze vraagt met verbaasde blik dan ook ‘ben ik nu dan de tweede van dit programma?’.

Sterker in haar volgende aflevering met Thomas Brok – de echte naam van YouTuber Korthom – als de volgende uitdager, wordt Cindy Hoetmer zelfs de slimste. De finale gaat tussen Thomas Broek en Martin Rombouts. Van beide heren nemen we afscheid; Martin Rombouts wint en heeft er zijn zeven afleveringen op zitten en gaat dus door naar de finale. Hij staat nu eerste in het klassement. De twee nieuwe spelers zijn: cabaretier Thijs van de Meeberg en ex-correspondent Groot-Brittannië Tim de Wit. Beide heren gaan nog een dagje door en nemen het dan op tegen presentatrice Quinty Misiedjan, die beide weet te verslaan. In de finale wint een tactisch spelende Thijs van de Meeberg het van Tim de Wit.

Week 5 De Slimste Mens Nederland 2023

De vijfde week van De Slimste Mens Nederland gaat van start met Quinty Misiedjan, Thijs van de Meeberg en voormalig GTST-acteur Guido Spek. Die laatste nemen het tegen elkaar op in het finalespel, waarbij Thijs van de Meeberg deze keer verliest. Op dinsdag neemt Son Mieux-zanger Camiel Meiresonne het op tegen Guido Spek en Quinty Misiedjan. Hij moet het spel meteen verlaten, nadat Guido Spek het finalespel won. Quinty Misiedjan werd weer de slimste van de dag.

Brengt Paula Udondek daar verandering in? Nee, het leek op een herhaling van de dag daarvoor. Quinty Misiedjan werd de slimste en Guido Spek won het finalespel. Donderdag 26 januari 2023 kan Erik Van Looy hier verandering in brengen. En dat doet hij! Al vindt hij het vreemd om nu eens aan de andere kant te zitten. Erik Van Looy wordt meteen de slimste van de aflevering. Guido Spek speelt dan weer Winti Misiedjan naar huis. Ze heeft vijf keer meegedaan en was vier keer de slimste, waardoor de kans groot is dat ze de finale haalt.

Week 6 Erik van Looy in De Slimste Mens Nederland

Erik Van Looy speelt in De Slimste Mens Nederland week 6 zijn tweede aflevering. Aan zijn zijde Guido Spek en uitdager journaliste Annefleur Schipper. Het spel gaat de presentator van De Slimste Mens ter Wereld goed af. Niet gek; hij doet dit in Vlaanderen al 19 jaar. Ook in zijn tweede aflevering wordt Erik Van Looy De Slimste in Nederland. Guido Spek verliest de finaleronde van Annefleur Schipper. Maya van As is de nieuwste uitdager.

In de derde aflevering dat Erik Van Looy actief is in De Slimste Mens in Nederland wordt hij uitgeroepen tot ‘de held van De Slimste Mens’. Hij is namelijk ’s ochtends nog geopereerd aan zijn oog, omdat zijn netvlies losliet. Erik Van Looy wilde er absoluut bij zijn, waardoor hij in alle vroegte met een plaatselijke verdoving aan zijn oog is geopereerd. Hij heeft dus een ooglapje op in de uitzending. Uiteindelijk wordt hij niet de slimste van de dag, dat is Annefleur Schipper, maar hij speelt in het finalespel wel Maya van As naar huis. Haroon Ali is de volgende kandidaat. Hij wordt meteen de slimste. Erik Van Looy speelt in een spannend finalespel Annefleur Schipper naar huis. De laatste uitdager van dit seizoen is Janke Dekker; zij weet Erik Van Looy niet tegen te houden in het finalespel, zodat de hij de finaleweek van De Slimste Mens Nederland gaat spelen

Erik Van Looy in finaleweek De Slimste Mens

Erik Van Looy staat in de finaleweek van De Slimste Mens in Nederland. Hij neemt het op maandag op tegen Haroon Ali en Guido Spek. De andere finalisten zijn Quinty Misiedjan, Mátyás Bittenbinder, Anniek Pheifer en op vrijdag Martin Rombouts. Martin Rombouts werd zes keer de slimste van de dag en mag dus niet ontbreken in de finale van De Slimste Mens. Zien we Erik Van Looy uiteindelijk naast hem in de finale van De Slimste Mens Nederland op vrijdag? We houden je op de hoogte.

De Slimste Mens Finale

Geen finale van De Slimste Mens voor Erik Van Looy; het was niet eens spannend meer voor de kijkers… Per ongeluk werd er op maandag namelijk al een voorstukje van de aflevering van dinsdag getoond. Tja, toen wisten we dus al dat Haroon Ali en Guido Spek het op zouden gaan nemen tegen Quinty Misiedjan. Erik Van Looy verloor zijn finalespel van Guido Spek, die hij eerder dit seizoen nog had verslagen. Guido Spek slaat ook op dinsdagavond toe in het finalespel; hij wint van Haroon Ali. Woensdag is het de beurt aan Mátyás Bittenbinder, Guido Spek en Quinty Misiedjan. Die laatste wordt de slimste van de dag, terwijl Mátyás Bittenbinder Guido Spek eenvoudig naar huis speelt.

Halve finale De SlimsteMens

Anniek Pheifer gaat op donderdag de strijd aan in de halve finale van De Slimste Mens winter 2023. Ze wordt meteen de slimste, waarna Mátyás Bittenbinder en Quinty Misiedjan het onderling moeten uitvechten. Quinty Misiedjan vergeet bij de vraag over de leugendetector slim te spelen (en zich qua tijd onder Mátyás Bittenbinder te laten zakken). Daarna maakt de bioloog het af. Helaas dus geen podiumplek voor Quinty Misiedjan, die maar liefst acht keer meedeed en daarvan zes keer de slimste van de dag was.

Finale De Slimste Mens

In de finale is het dus aan en Martin Rombouts. Ze waren aan elkaar gewaagd. Zes seconden te weinig had Mátyás Bittenbinder om Anniek Pheifer te verslaan, waardoor hij als eerste uitviel en het finale spel tussen Martin Rombouts en Anniek Pheifer ging. Waarbij Martin Rombouts een voorsprong had. Uiteinlijk weet Martin Rombouts het tactisch te spelen, waarbij hij op 32 seconden komt en Anniek op 34. Met een vraag over het jachtluipaard wint hij de finale.

Martin Rombouts winnaar Slimste Mens winter 2022-2023

Martin Rombouts is dus de winnaar van De Slimste Mens Nederland, winter 2022-2023. Hij krijgt de bokaal uitgereikt door de vorige winnaar Jasper van Kuijk (van de zomereditie 2022), die hiervoor special terug is gekomen uit Zweden.

Nieuwe zender én decor

De slimste mens verhuist dit seizoen van NPO 2 naar NPO 1 en op deze nieuwe zender zijn er elke week vier in plaats van vijf afleveringen te zien. Elke maandag tot en met donderdag start de kennisquiz direct na het NOS Journaal van 20.00 uur. Daarnaast is het decor in een nieuw jasje gestoken.

De Slimste Podcast

Dit seizoen wordt er voor het eerst een podcast gelanceerd. In De Slimste Podcast worden de afleveringen nabesproken door oud-finalist en fan van het eerste uur; Bram Douwes, met één of twee steeds wisselende gasten uit het rijke verleden van De slimste mens. Nynke de Jong, die vorig seizoen nog in De slimste mens: All Stars te zien was, zal in elke aflevering een fragment uit de ronde Collectief Geheugen verder uitdiepen. Naast de podcast kunnen fanatieke fans weer meespelen in De slimste mens-app.

Open Deur 

Vast onderdeel in De slimste mens is de Open Deur-ronde, waarin bekende en verrassende gezichten de vragen stellen aan de deelnemers. Dit seizoen zijn dit onder andere podcastfavorieten Aaf Brandt Corstius en Marc-Marie Huijbregts, cabaretier Theo Maassen, zangeres S10, schrijfster Lale Gül en minister Ernst Kuipers. Volgende week wordt bekendgemaakt welke kandidaten deze editie om de felbegeerde titel zullen strijden.

Al 20 seizoenen kijkcijferhit

De slimste mens gaat deze winter haar 21e seizoen in. Al sinds de allereerste aflevering op NPO 2 is het programma een kijkcijferhit. Het afgelopen jubileumseizoen trok gemiddeld 1,7 miljoen kijkers per aflevering en werd gewonnen door cabaretier en columnist Jasper van Kuijk. De allereerste editie van De slimste mens bij KRO-NCRV werd gewonnen door Arjen Lubach. 

Foto: Stijn Ghijsen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 februari 2023 /