Keti Koti 2023 kijken: herdenking en concert met deze artiesten

Dit jaar wordt op tv uitgebreid stilgestaan bij Keti Koti 2023; de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Nederland. Zo kun je vanmiddag en vanavond naar tal van programma’s kijken. Om 13.30 live de Herdenking Slavernijverleden met Koning Willem-Alexander en vanavond Keti Koti 2023 bij de NOS en Vier Keti Koti van Omroep Zwart. Maar in dit artikel staan we ook stil bij andere programma’s, die de aankomende dagen worden en zijn uitgezonden. Lees hier alles over Keti Koti 2023 in Nederland.

Keti Koti 2023

Op 1 juli herdenkt en viert Nederland de afschaffing van de slavernij. Keti Koti markeert jaarlijks een moment om terug te kijken op ons koloniaal verleden en vooruit te kijken naar hoe we gezamenlijk naar een nieuwe toekomst gaan. 

Leestip: Keti Koti – Waarom we de afschaffing van de slavernij moeten herdenken en vieren* van Janice Deul.

Keti Koti 2023 op tv

Dit kun je de aankomende dagen kijken op tv wat Keti Koti 2023 betreft. De programma’s die al uitgezonden zijn, kun je terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Als je een VPN Verbinding gebruik, die je op Nederland zet, kun je ook vanuit het buitenland kijken.

  • NOS Herdenking Slavernijverleden: op zaterdag 1 juli kun je om 13.30 uur op NPO1 live kijken naar de Herdenking Slavernijverleden vanuit het Oosterpark. Ze schakelen daarnaast naar het Museumplein waar het Keti Koti Festival dan al is gestart. Koning Willem-Alexander spreekt tijdens deze nationale herdenking, 150 jaar na de afschaffing van de slavernij. Bronnen verwachten dat hij excuses zal maken.
  • NOS Keti Koti 2023: zie je op zaterdag 1 juli om 19.05 uur live op NPO2. Simone Weimans praat dan in de studiotent op het Keti Koti Festival op het Museumplein. Zo zal ze het hebben over de toespraak van koning Willem-Alexander.
  • Vier Keti Koti: is eveneens op zaterdag 1 juli te kijken. Deze keer om 22.00 uur op NPO1 een programma van Omroep Zwart. Ze hebben uitgebreide live-registraties vanaf meerdere locaties in Amsterdam, zoals het Keti Koti festival in het Oosterpark. Ook is het muziekprogramma op het hoofdpodium voor het Paleis op de Dam te zien.

Al uitgezonden:

  • Keti Koti in Concert op donderdag 29 juni om 21.30 uur bij BNNVARA op NPO1. Hieronder lees je alles over Keti Koti in Concert 2023 en artiesten.
  • Vrijdag 30 juni om 22.19 uur bij Omroep Zwart: de herdenking vanuit De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hier wordt er herdacht vanuit verschillende spirituele en religieuze tradities.

Keti Koti in Concert

Met Keti Koti in Concert worden verhalen van onze koloniale geschiedenis in een groots, muzikaal theaterspektakel tot leven gebracht. Vanuit Koninklijk Theater Carré nemen Natasja Gibbs en Edsilia Rombley naar aanleiding van de Keti Koti-viering de kijker mee in het verhaal van onze gedeelde geschiedenis, aan de hand van bijzondere optredens, veerkrachtige familieverhalen van prominente Nederlanders en ontmoetingen door het hele land. Het zijn verhalen die tot op de dag van vandaag hun sporen hebben nagelaten en impact hebben op onze huidige samenleving. Dat maakt Keti Koti jouw verhaal, mijn verhaal, ons verhaal. Keti Koti in Concert komt voort uit een idee van Johan Fretz*, eindredactie is in handen van Jörgen Tjon A Fong, die recent op tv te zien was met Vergeten Helden.  

Jörgen Tjon A Fong over Keti Koti

Jörgen Tjon A Fong: “Keti Koti is een moment waarop we jaarlijks ruimte geven aan de verhalen die zich in onze koloniale geschiedenis hebben afgespeeld. Keti Koti gaat voor mij over herdenken van de verhalen uit onze gezamenlijke geschiedenis en het vieren van de veerkracht van mensen. Een bekend gezegde in het Surinaams luidt: Fu sab’ pe ye go, yu mu fu sab’ pe ye komopo: Met andere woorden, we kunnen pas een gezamenlijke toekomst tegemoet gaan, als we ons bewust zijn van wat er zich in onze geschiedenis heeft afgespeeld.”

Artiesten Keti Koti in Concert

Tijdens Keti Koti in Concert herdenken we onze gezamenlijke geschiedenis en vieren we de afschaffing van de slavernij. Kijkers kunnen een verrassende avond verwachten met onder andere vier speciaal geschreven nummers door Glen Faria, geïnspireerd door de populaire internationale musical Hamilton, over de geschiedenis van de slavernij en ons koloniaal verleden. Presentatie is in handen van Natasja Gibbs en Edsilia Rombley. Daarnaast delen onder anderen Humberto Tan, Simone Weimans, Janny van der Heijden, Katja Schuurman en Typhoon persoonlijke verhalen. Met muzikale optredens van onder anderen Trijntje Oosterhuis, Kenny B, Glen Faria, Zaïre Krieger, Jeangu Macrooy, Maarten Heijmans, April Darby, Sarah-Jane, Dwight Dissels, Izaline Calister, Ingrid Simons, ZO! Gospel Choir en MrJetFly. Alle optredens worden live uitgevoerd door de 14-koppige The HAYP Band onder leiding van Alvin Lewis en Patrick Mijnals.

Edsilia Rombley: ‘Leren over slavernijverleden’

Edsilia Rombley* vertelt: “Het is mooi om steeds meer dingen te leren over het slavernijverleden die ik nog niet wist. Ik voel me vereerd dat ik gevraagd ben te presenteren met Natasja. Van de geschiedenis kunnen we nog veel leren en om gastvrouw te zijn van dit mooie en unieke evenement vind ik heel bijzonder!”

Kijk ook: Slavernij en wij

Keti Koti in Concert kijken

Keti Koti in Concert is op donderdag 29 juni om 21.30 uur te kijken bij BNNVARA op NPO 1. Het is een registratie van het concert dat een dag eerder (op woensdag 28 juni) werd opgenomen in Koninklijk Theater Carré. Keti Koti in Concert kun je daarnaast terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Wist je dat je NPO Start ook vanuit het buitenland kunt gebruiken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet. Keti Koti in Concert is tevens bij BVN te kijken.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 juli 2023 /