Welkom in… Containerdorp met Dwight van van de Vijver

Dwight van van de Vijver heeft zich een jaar lang onder gedompeld in de wereld van containerdorpen. De presentator en voormalig politieagent ontmoet de mens achter de overlastveroorzaker. Is er nog hoop op een leven in de maatschappij, of komen ze op straat te staan? Je ziet het in Welkom in… Containerdorp; te kijken op tv vanaf 3 november om 21.30 uur bij de EO op NPO 1. 

Containerdorpen

Containerdorpen zijn plekken waar mensen wonen die aan de randen van de samenleving bungelen en in hun eerdere woonomgeving overlast veroorzaakten. Vaak spelen er flinke problemen zoals drank- en drugsverslaving, psychiatrische problematiek en zijn ze dakloos geweest.

Welkom in…. Containerdorp

De containerdorpen waar Dwight van van de Vijver met bewoners optrekt staan in Dordrecht, Eindhoven, Hilversum en Utrecht. De bewoners wonen daar onder begeleiding en zijn zeer divers. Met de één kan Dwight in een rustig gesprek kennismaken, terwijl een ander amper verstaanbaar is door drugsgebruik en weer een ander geboeid wordt afgevoerd vanwege een uit de hand gelopen binnen-barbecue. In de loop van het jaar loopt Dwight mee in hun dagelijks leven en leert hen steeds beter kennen. Hij ontdekt dat de bewoners van containerdorpen allemaal al hun eigen geschiedenis hebben met veel achterliggende problematiek, zoals drank- en drugsgebruik, psychische problemen of geweld. Dat verklaart veel van hun gedrag.

Overlastveroorzakers

Regelmatig ziet de kijker Dwight ook reflecteren. “Jarenlang kwam ik in dit soort situaties terecht als politieman. Nu kom ik hier zonder uniform en zonder back-up of wapens, om juist het verhaal achter de overlastveroorzakers te horen. In Nederland heerst het stigma dat je niet zoals deze mensen hoeft te leven. Dat dacht ik vroeger ook, maar ik heb nu gezien dat je binnen drie maanden je huis en familie kwijt kan raken en de ellende zich opstapelt.”

Kwetsbaar

In de serie wordt in alle kwetsbaarheid de realiteit van het leven zichtbaar. Eindredacteur Rianne van Kuil benadrukt dat meer begrip krijgen voor deze mensen belangrijk is. “Door hun verhalen te vertellen, doen we recht aan deze mensen met hun heftige verleden. In Welkom in… Containerdorp geven we hen een gezicht zodat de kijker kennismaakt met mensen die ze anders misschien liever negeren.” Toch is tussen alle problemen in de serie ook veel liefde te zien. Zo is er een bijzondere band tussen twee bewoners die samenwonen, is er rouw om het verlies van dierbaren en wordt het leven gevierd.

Doe Normaal-test

Vanaf de eerste uitzending van Welkom in…Containerdorp kunnen kijkers online de ‘normaal-test’ doen. Dat is een interactieve ervaring die je laat zien dat ‘normaal’ niet bestaat, maar voor iedereen anders is. Aan de hand van voorbeelden, zoals spugen op straat of airpods in houden bij de kassa, worden antwoorden vergeleken tussen groepen en zo verschillende visies op wat ‘normaal’ is zichtbaar.

Afleveringen Welkom… in Containerdorp

Dwight van van de Vijver ontmoet in Dordrecht de onverstaanbare Richard met zijn aanstekelijke lach. Hij leert in Utrecht verzamelaar Laura kennen die meer van planten en spullen houdt dan van mensen. In Eindhoven heeft Karache brandgesticht in zijn huis. Dwight ontmoet Charles, een man van de straat die zijn rauwe leven doorzet in zijn eigen huis. En in Hilversum gaat Dwight met heroïneverslaafde Mike al fietsend langs afvalcontainers om pareltjes te zoeken voor de kleurrijke tuin van Mike.

Tweede aflevering

Ex-politieagent Dwight van van de Vijver ontmoet Hennie en Gijs. Broer en zus wonen beiden op het Containerdorp in Hilversum, waar ze in alle rust kunnen leven. Dat is wel anders geweest, ontdekt Dwight. In Dordrecht ziet Dwight dat drugsverslaafde Richard niet alleen ‘medicijnen’ op het terrein verkoopt, maar ook een heel andere kant heeft: hij is gedoopt. Op hetzelfde dorp woont het enige stelletje van de dorpen: de 62-jarige grofgebekte Carla met haar 41-jarige vriend Sander. Een bijzonder stel. Niet op de eerste plaats omdat Sander Carla doet denken aan haar overleden zoon. In Utrecht leert Dwight Laura beter kennen, wanneer ze vertelt hoe haar vader haar psychisch gevangen hield. Ook ontmoet hij kindsoldaat Lasana, die zijn trauma’s regelmatig wegdrinkt.

Derde aflevering

Dwight leert in het Containerdorp in Eindhoven een andere – onvoorspelbare –  kant kennen van bewoner Charles. In Dordrecht gaat Richard – geheel in stijl – naar de kerk. Om even later naar het gemeenteloket te gaan: hij krijgt een laatste waarschuwing om zich te gedragen, anders moet hij zijn huis uit. Ook Carla en Sander gaan naar het gemeenteloket, maar dan om een heel andere reden: ze gaan officieel samenwonen. In Hilversum heeft Containerdorper Rinus zich buitengesloten en dat is niet voor het eerst.

In totaal zijn er zes afleveringen van Welkom in… Containerdorp.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 oktober 2021 /