Vergeten Helden met bijzondere verhalen uit Tweede Wereldoorlog

In het drieluik Vergeten Helden seizoen 2 vertelt presentator Jörgen Tjon de verhalen van heldhaftige strijders uit de voormalige Nederlandse koloniën. Mannen en vrouwen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven aansloten bij het Nederlands verzet. Ze vochten samen met Nederlandse verzetsstrijders, saboteerden de nazi’s of brachten Joden in veiligheid.  Vergeten Helden is te zien vanaf vandaag – vrijdag 5 mei 2023 – om 22.10 uur bij MAX op NPO 2.

Vergeten Helden

Jörgen Tjon volgt de strijders terug in de tijd en achterhaalt een geschiedenis die lang onderbelicht is gebleven. Ondanks dat relatief veel mensen uit Suriname, Nederlands-Indië en het toenmalige gebiedsdeel Curaçao tijdens de oorlogsjaren in het verzet zijn gegaan, is er weinig over terug te vinden. Kwam het door hun achtergrond? Of was het politiek? Feit is dat deze verzetsmensen de geschiedenisboeken maar zelden hebben gehaald. En dat ze maar weinig waardering kregen na de oorlog.

Ook interessant: Staken op leven en dood

Seizoen 2

Ook in het tweede seizoen van Vergeten Helden staat elke aflevering in het teken van één voormalige kolonie en haar verzetshelden. Hoe zag hun wereld eruit vóór de oorlog, wat was hun reden om naar Nederland te gaan, wat dreef hen om bij het verzet te gaan, bij welke heldendaden waren zij betrokken en vooral: tegen welke prijs?

Vergeten Helden kijken

Vergeten Helden is te kijken vanaf vrijdag 5 mei om 22.10 uur bij Omroep MAX op NPO2. De tweede en derde aflevering starten eveneens op vrijdag, maar tien minuutjes later. Je kunt dit programma van Omroep MAX en Stepping Stone ook terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Hier kun je ook seizoen 1 van Vergeten Helden terugkijken. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, voordat je naar de NPO Start site gaat.

Meer over de inhoud van de afleveringen van Vergeten Helden seizoen 2:

Suriname

Presentator Jörgen Tjon belicht het leven van drie verzetshelden uit Suriname waarvan de daden in de vergetelheid zijn geraakt: dokter Adolf Wong, die geallieerde piloten verzorgde en in veiligheid bracht, schrijver Lou Lichtveld, die een speelgoedfirma als dekmantel voor illegale praktijken gebruikte, en Charles Lu-A-Si, die gearresteerd werd voor zijn betrokkenheid bij de Februaristaking. Jörgen spreekt nabestaanden en bezoekt locaties die een rol speelden in de verzetsacties. Verder bespreekt hij met schrijfster Karin Amatmoekrim in hoeverre het koloniale verleden van deze mensen hun drang om in verzet te gaan heeft beïnvloed.

Nederlands-Indië

Jörgen duikt in het leven van drie verzetsstrijders afkomstig uit Nederlands-Indië. Hij vertelt over dappere verzetsdaden van mensen als de Indische Anda Kerkhoven, die ondanks gruwelijke martelingen haar beulen moreel de baas bleef, de Indonesische vakbondsman Slamet Faiman, die zijn eigen gezondheid opofferde en de bevlogen student Djajeng Pratomo, die zelfs in kamp Dachau zijn medegevangenen wist te beschermen. Jörgen spreekt nabestaanden en reist naar de plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van deze vergeten verzetshelden. Journalist en Nederlands-Indië-kenner Herman Keppy schetst de historische context.

Nederlandse Antillen

In deze derde en laatste aflevering over vergeten verzetshelden van de Tweede Wereldoorlog, gaat presentator Jörgen Tjon op zoek naar de verhalen van de oorlogsheld George Maduro, de scholier Johnny Mauricio en de leerling-verpleegster Elsa Graneveld. Alle drie afkomstig van het eiland Curaçao en alle drie wisten ze een bijdrage te leveren aan de bevrijding van Nederland. Jörgen reist naar de locaties waar de acties zich afspeelden, spreekt de nabestaanden en steekt zijn licht op bij erfgoedprofessional Dyonna Benett. Want waarom hebben de verzetsstrijders die overleefden haast nooit meer over hun daden gesproken?

Foto: Jörgen Tjon | © Jeannette Cornelisse/ MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 mei 2023 /