Zomeravonden: Wim Lybaert spreekt deze gasten over kindertijd

Wim Lybaert spreekt in zijn nieuwe tv-programma Zomeravonden met zestien bekende gasten over hun kindertijd. De avond begin met één vraag: welk gerecht breng je terug naar jouw kindertijd? Zomeravonden met Wim Lybaert is vanaf maandag 7 augustus 2023 vier weken lang van maandag tot en met donderdag op VRT1 te kijken rond 20.50 uur. Ontdek hier alles over Zomeravonden, Wim Lybaert en zijn bekende gasten.

Zomerprogramma Wim Lybaert

 Goed gezelschap, lekker eten en zijn moestuin. Meer heeft Wim Lybaert* niet nodig om er een ideale zomeravond van te maken. Vier weken lang legt hij in de zomer van 2023 in het nieuwe programma Zomeravonden elke avond een bekende persoon in de watten. Midden in zijn heerlijke groene oase maakt Wim een gerecht klaar waar zijn gast fijne jeugdherinneringen aan heeft. Bij een heerlijke maaltijd, een vuurtje en de mooiste zonsondergang genieten ze van warme verhalen uit hun kindertijd. Samen met Wim Lybaert leren we in Zomeravonden zestien gasten op een andere manier kennen.

Je kunt op dit moment de Moestuin scheurkalender 2024 van Wim Lybaert bestellen.

Zomeravonden gasten

Welke fond legde de kindertijd bij Wim Lybaert (die je kent van Een Jaar Op Zee en De Columbus) en zijn gasten? Welke mensen speelden een belangrijke rol in hun – toen nog – jonge leven? Dankzij welke mensen zijn ze geworden wie ze nu zijn? We ontdekken het samen met Wim bij zestien bekende gasten: Gilles De Coster, Erik Van Looy, Wouter Deprez, Frances Lefebure, Fien Germijns, Guillaume Van der Stighelen, Els Pynoo, Stephanie Planckaert, Steven Van Herreweghe, Philippe Geubels, Sep Vanmarcke, Sergio Herman, Ann Pira, Charlotte Adigéry, Sven de Leijer en Wim Opbrouck. 

Onderaan dit artikel lees je waar je deze bekende gasten van Wim Lybaert nog meer van kent.

Zomeravonden kijken

Zomeravonden is te kijken vanaf 7 augustus, van maandag tot en met donderdag rond 20.50 uur op VRT 1 en VRT MAX. Wil je dit programma vanuit het buitenland terugkijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet, voordat je naar VRT MAX gaat.

Meer over Zomeravonden van Wim Lybaert:

Zomeravonden

Welk gerecht brengt je terug naar jouw kindertijd? Met deze vraag nodigt Wim Lybaert deze zestien gasten uit voor een gezellige zomeravond. Een madeleintje brengt Proust in een hap terug naar zijn gelukkige jeugd bij tante Léonie. En een bord ratatouille, uit de gelijknamige film, verandert de stugge foodcriticus Anton Ego weer in een achtjarige jongen die troost vindt bij zijn mama na een valpartij. Vanaf vandaag – maandag 7 augustus 2023 – zorgt Wim Lybaert voor navolging: paardenworst met zelfgemaakte frieten, karnemelkpatatjes met een zachtgekookt eitje of vogelnestjes in tomatensaus met puree zijn enkele van de gerechten die Wim zijn gasten, op hun vraag, serveert.

Wim Lybaert over Zomeravonden

Wim Lybaert vertelt: “Zomeravonden gaat niet over eten, maar over gerechten die een stroom herinneringen in gang zetten waar je instant gelukkig van wordt. Zelf zou ik ‘vorm’ kiezen van mijn bobonne. Dat was een combinatie van bloemkool en gehakt die ze au bain-marie klaarmaakte in een tulbandvorm. Daarbij serveerde ze een bechamelsaus met citroen en een gekookt patatje. Allemaal zonder veel kruiden. Bij dat gerecht zit ik in een klap terug bij haar aan tafel. Op woensdagmiddag, met mijn mama, mijn broer en mijn zus. Ik was toen 11 of 12 jaar en zat in de klas bij meester Fossaert. Ik was verzot op de serie All Creatures Great and Small en wou net als dokter Herriot dierenarts worden op het Engelse platteland.”

Bekende gasten Wim Lybaert

Midden in de moestuin halen Wim en zijn gast herinneringen op aan zorgeloze tijden waarin een jonge Steven Van Herreweghe, na een hele dag ravotten, met natte haren bij zijn opa en oma voor televisie kroop. Stephanie Planckaert wordt gekatapulteerd naar de zomers die ze doorbracht bij mémé Clara waar ze de rust en regelmaat vond die ze op dat moment nodig had. Fien Germijns racet opnieuw van de Chiro naar haar grootouders om daar met de hele familie de voetjes onder tafel te schuiven. 

Gasten Zomeravonden Wim Lybaert

We zetten kort op een rijtje waar je de Zomeravonden gasten van Wim Lybaert van kunt kennen:

 • Gilles De Coster ken je als presentator van De Mol. Hij is op dit moment op tv te zien in de herhaling van Sekswerkers.
 • Fien Germijns ken je als presentatrice van Switch.
 • Erik Van Looy is presentator en filmregisseur*. Wij wachten vol spanning op het nieuwe seizoen van De Slimste Mens Ter Wereld. In Nederland is het nieuwe seizoen al van start. Na het succes van Erik Van Looy vorig jaar; doet deze keer Jeroom mee in Nederland.
 • Wouter Deprez is cabaretier en heeft een aantal boeken* geschreven. Je zag hem recent nog in de herhaling van De Columbus.
 • Steven Van Herreweghe is presentator. Recent zag je hem bijvoorbeeld op tv met De jaren 80 voor tieners.
 • Frances Lefebure* is actrice en presentatrice. Momenteel zie je haar op Streamz in seizoen 2 van F*** you very, very much. Samen met haar man – acteur Boris van Severen – verwacht ze momenteel een kindje.
 • Philippe Geubels kennen we als presentator en cabaretier. Zo heeft hij op Prime Video veel succes met Last One Laughing, waar nu seizoen 2 van komt. Maar denk ook aan zijn serie Geub en het indrukwekkende Taboe.
 • Guillaume Van der Stighelen is bekend geworden als reclamemaker en mede-oprichter van Duval Guillaume. Toen zijn zoon in 2011 overleed, stopte hij met dit werk. Hij ging schrijven en werkte mee aan diverse van tv-programma’s. Ontdek hier de boeken van Guillaume Van der Stighelen*.
 • Els Pynoo is zangeres van Vive la Fête. Ze was – net als Wouter Deprez – te zien afgelopen zomer in de herhalingen van De Columbus.
 • Stephanie Planckaert kennen we natuurlijk allemaal van De Planckaerts. Ze heeft ook een aantal boeken* geschreven.
 • Sep Vanmarcke is voormalig wielrenner*. Recent moest hij door hartproblemen zijn wielercarrière stoppen.
 • Sergio Herman: sterrenchef én presentator. Ik ben erg benieuwd naar het nieuwe seizoen van Sergio Over De Grens. Deze chef heeft ook tal van kookboeken* geschreven.
 • Ann Pira ken je als Nancy De Grote uit Thuis; de actrice speelt deze rol al sinds 2003.
 • Charlotte Adigéry is zangeres. We zagen haar recent ook in Waarom Wachten.
 • Sven de Leijer presenteert twee van mijn favoriete programma’s: Vrede op Aarde en Hotel Romantiek.
 • Wim Opbrouck is presentator en acteur. Je kunt hem binnenkort weer op tv verwachten in een nieuwe seizoen van Bake Off Vlaanderen. En we zagen hem bijvoorbeeld als acteur in Arcadia. Daarnaast ben ik erg benieuwd naar Elixer.

Zomeravonden is een programma van Panenka voor VRT 1.

Foto: VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 augustus 2023 /