De jaren 90 voor dummies op VTM in herhaling kijken

Heb jij zin om weer eens terug de tijd in de gaan? Toe aan een flinke portie jeugdsentiment? Dan hebben we goed nieuws: vanaf maandag 26 juni 2023 kun je om 20.00 uur kijken naar De jaren 90 voor dummies. Vanaf maandag 10 juli 2023 zijn de afleveringen om 21.05 uur te kijken. Nu Familie zomerstop heeft, kunnen herhalingen niet uitblijven. Maar die oude fragmenten blijven natuurlijk leuk.

De jaren 90 voor dummies

De jaren 90 voor dummies grasduint in de archieven van Vlaamse en internationale zenders op zoek naar ‘alles wat u beter al lang vergeten was uit onze recente geschiedenis’. Dit ludieke overzicht van de jaren negentig wordt begeleid door de commentaarstem van Johan Terryn* en wordt onderstreept door de populaire muzikale hits uit de nineties. 

De jaren… voor dummies

Geen zin om steeds te moeten wachten op een nieuwe aflevering van De jaren 90 voor dummies? Geen probleem: op VTM Go zijn drie seizoenen te vinden van De jaren… voor dummies. Zo kun je kijken naar hoogtepunten vanaf 1991 tot en met 2016. Er komen zo een hoop bekende gezichten voorbij… Vanuit Nederland VTM Go kijken? (Klik op de link hiervoor.)

Hier meer over de inhoud van De jaren 90 voor dummies, met daarbij updates anno 2023.

1991

Weet u nog dat men in ’91 voor het eerst naar een sekslijn kon bellen? (Daar werd recent de machtige serie Dirty Lines over gemaakt trouwens.) Dat Koen Wauters soldaat werd? (Anno 2023 ging-ie in herhaling in Special Forces in de herhaling. Dat Eddy Planckaert (die anno 2023 nog steeds te zien is in Chateau Planckaert) stopte met fietsen en dat ook Jean-Marie Pfaff zijn handschoenen aan de haak hing? Rani De Coninck werd de eerste Miss Belgian Beauty en Jean-Pierre Van Rossem werd van fraude beschuldigd. En de Belgische house brak internationaal door met Two Unlimited.

Dit jaar zag je ook in Groeten uit… met Ann van den Elsen.

1992

Wat u zich vast nog herinnert van 1992 is de crash van een vliegtuig in de Nederlandse Bijlmer (waar recent de serie Rampvlucht over werd gemaakt). Dat jaar was er hongersnood in Somalië en werd Anthony Declerck ontvoerd. Tot zover de geschiedenis. Maar hoe kwam koning Boudewijn in het ziekenhuis terecht? Welk programma maakten Wouter Vandenhaute en Mark Uytterhoeven? En hoe lang bleef de Vlaamse astronaut Dirk Frimout* in de ruimte?

Dit jaar zag je ook in Groeten uit… met Joris Hessels.

1993

In 1993 overlijdt koning Boudewijn in Spanje ten gevolge van een hartstilstand. In het Amerikaanse Wacko belegert de FBI een sekte. Boris Jeltsin en George Bush Sr. ondertekenen een eerste verdrag waarin ze beloven hun massawapens te vernietigen. Maar weet u nog waarom Gaston en Leo gevierd werden? En hoe de crimineel Kaplan uit de gevangenis ontsnapte?

1994

Wat u zich vast nog herinnert van 1994 is dat er gesjoemeld werd met Agusta helikopters en dat dat de kop van Willy Claes kostte. Dat Minister van Defensie Leo Delcroix tegen de lamp liep omdat hij in het zwart een villa in Zuid-Frankrijk liet bouwen. Maar weet u nog waarom de Amerikaanse acteur O.J. Simpson door de politie achtervolgd werd? En waarom Isabelle A met vlinders in haar buik zat?

1995

1995 is het jaar van de brand in het Antwerpse Switel-hotel en de verdwijning van Julie, Melissa, An en Eefje die het hele land in rep en roer zette. Veearts Karel Van Noppen werd vermoord teruggevonden. En in Amerika bracht de Unabomber een regeringsgebouw tot ontploffing. Maar herinnert u zich nog met welk nummer Clouseau* de Nederlandse markt veroverde?

1996

In 1996 wordt Arafat president en Marc Dutroux gearresteerd. Tot zover de geschiedenis. Maar weet u nog dat Take That dat jaar splitte? Dat iedereen de Macarena danste? Wat een flippo is? Hoeveel hits Alanis Morisette scoorde? Hoeveel medailles de Belgen wonnen op de Olympische Spelen in Atlanta? En wie allemaal in de Witte Mars meeliep? Over die laatste werd recent de documentaire Als je ons kan horen gemaakt.

1997

1997 is het jaar van de zware crash tijdens een vliegshow in Oostende. Dat jaar verdween Loubna Benaissa en werd seriemoordenaar Andras Pandy gevat. In 1997 namen we ook afscheid van prinses Diana. Maar weet u nog hoe het schaap Dolly ter wereld kwam? Welke palen plots in ons straatbeeld opdoken? En hoeveel jaar Van Rossem de tijd kreeg om een boek te schrijven?

1998

Wat u zich vast nog herinnert van 1998 is de ontsnapping van Dutroux uit het gerechtshof van Neufchateaux. Dat jaar richtte Paul Marchal een partij op en werd Willy Claes beschuldigd in de zaak Agusta. Maar wat overkwam Koen Wauters in Paris-Dakar (over zijn recente race werd de docu Wauters in de woestijn gemaakt)? Hoe begon de carrière van Kathleen van K3? (Haar zagen we de laatste tijd nog als Zeemeermin en natuurlijk in haar guesthouse in Zuid-Afrika). Wie werd beroemd door de film Titanic? In welk seksschandaal raakte president Clinton verwikkeld?

1999

Wat u zich vast nog herinnert van 1999 zijn vetsmelter Verkest en de bijhorende dioxinecrisis. De daaropvolgende verkiezingen brachten een ware aardverschuiving teweeg. In 1999 brak de oorlog uit in Kosovo en woedde er een stevige brand in de Mont Blanctunnel. Maar wat hadden Albert en Paola te vieren? (Paola leerden we recent beter kennen in de documentaire Paola, côté jardin). En met welke club ontving Branko Strupar de Gouden Schoen?

2000

2000 is het jaar van de enorme ontploffing in een opslagplaats voor vuurwerk in het Nederlandse Enschede. Daarover werd recent de documentaire De Waarheid over gemaakt. Koningin Beatrix bezoekt het rampgebied. Maar weet u nog wie Plopsaland opende? Wie of wat Pokémon is? Dat Get Ready er mee stopte? En welke plaats voetballend België behaalde in het Europees Kampioenschap in eigen land?

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 juli 2023 /