Marc Dutroux spreekt na bijna 20 jaar in Telefacts Special

Marc Dutroux spreekt na bijna 20 jaar opnieuw, dat zie je vanavond – dinsdag 12 mei om 21.40 uur – in de Telefacts Special op VTM. Net nu hij een aanvraag heeft lopen om vervroegd vrij te kunnen komen, laat hij opnieuw van zich horen. Uit dit nieuwe, unieke beeldmateriaal blijkt dat de bekendste seriemoordenaar van België nog steeds zijn onschuld uitschreeuwt.

Hoe zit het met schuldinzicht Marc Dutroux?

Drie gerechtspsychiaters maken op dit moment, op vraag van de advocaat van Marc Dutroux, een nieuw psychiatrisch rapport op. Daarbij gaan ze na of de bekendste seriemoordenaar van België na 23 jaar celstraf veranderd is en tot schuldinzicht is gekomen. Uit de beelden van Telefacts blijkt dat hij nog steeds zegt dat hij onschuldig is. Telefacts Special onderzoekt wat de uitspraken van de moordenaar betekenen voor zijn vraag om vervroegd vrij te komen. 

Mag seriemoordenaar vervroegd vrijkomen?

“We hebben de video’s in handen gekregen, en hebben de afweging gemaakt of we ze ook zouden brengen. Uiteindelijk vinden we dat we ze moeten uitzenden omdat ze cruciaal zijn voor de vraag of Marc Dutroux vervroegd kan en mag vrijkomen. Zijn uitspraken zeggen veel over wie hij nog steeds is na 23 jaar opsluiting en of hij al dan niet schuldinzicht heeft gekregen. We kaderen zijn uitspraken ook telkens goed door experts aan het woord te laten. Uit respect voor de slachtoffers, hebben wij hen al snel gecontacteerd en geconfronteerd met de beelden. Zij waren ook meteen bereid om daarop te reageren”, aldus Telefacts-reporter Thomas Van Hemeledonck, die ook de special over de moordenaar van Julie van Espen heeft gemaakt.

Mening van experts over vervroegde vrijlating

Onder meer Ronny Baudewyn (ex-advocaat van Marc Dutroux) en Stéphane Goux (assisenvoorzitter ten tijde van het proces Marc Dutroux) reageren in Telefacts op de uitspraken. Gerechtspsychiater Hans Hellebuyck schat de kansen van de bekendste moordenaar van België na deze uitspraken nog kleiner in: “Als Dutroux écht wil vrijkomen, dan schiet hij zichzelf hiermee wel in de voet.” 

Ouders van slachtoffers reageren ontzet op uitspraken

De slachtoffers van Marc Dutroux reageren ontzet in Telefacts. “Het doet pijn om dit te horen”, zeggen de ouders van An Marchal, die in 1995 vermoord werd door Marc Dutroux. “Hij klaagt over wat ze zijn kinderen en zijn vrouw hebben aangedaan. Sorry, maar wat heeft hij òns aangedaan?” Ook de ouders van Eefje Lambrecks konden de uitspraken bekijken en reageren in Telefacts. 

De redactie van Telefacts confronteerde ook de huidige advocaat van Marc Dutroux met zijn uitspraken. Hij wenste niet te reageren, maar neemt akte van wat ’s lands bekendste moordenaar zegt. 

Eefje Lambrecks

Houdt deze zaak jou ook nog steeds bezig? Dan heb ik nog een tip voor je. De vader van Eefje Lambrecks werkt mee aan het boek ‘Dossier Dutroux, de waarheid‘ dat in augustus 2020 bij Uitgeverij Vrijdag verschijnt. Klik op de titel om het nu al te reserveren.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 mei 2020 /