Viva La Feta met Jani Kazaltzis, Otto-Jan Ham en bekende gasten

Jani Kazaltzis en Otto-Jan Ham ontvangen bekende gasten in het Play4-programma Viva La Feta. In de zomer van 2023 wordt het eerste seizoen opnieuw uitgezonden vanaf woensdag 28 juni 2023; wekelijks om 21.00 uur. Welke gasten je in Viva La Feta bij Jani Kazaltzis en Otto-Jan Ham kan verwachten? Dat zijn: Serine Ayari, Martien Meiland, Marlène de Wouters, Bart De Wever, Bockie De Repper, Barbara Sarafian, Reginald Moreels en Marie & Viktor Verhulst.

Dit bericht verscheen voor het eerst op VlaamsKijken op 28 maart 2022. Nu Viva La Feta in de herhaling op tv te kijken is, heb ik het bericht op 28 juni 2023 nogmaals bijgewerkt.

Jani Kazaltzis en Otto-Jan Ham

Jani Kazaltzis en Otto-Jan Ham zijn misschien een vreemd duo, maar toen ze twee jaar geleden met een zeilboot de Atlantische Oceaan overstaken, smeedden ze een band voor het leven. Je zag in Over De Oceaan toen al die bijzondere klik. Allebei beseften ze dat weg van de wereld de tijd nemen om na te denken over het leven en te ontspannen, te lachen, te genieten van de eenvoudige dingen, een krachtig mentaal medicijn is in deze hectische tijden.

  • Jani Kazaltzis presenteert Blind Gekocht. Daarnaast kon je van zijn verhaal genieten in James De Musical (recent ook nog in de herhaling te kijken).
  • Otto-Jan Ham gaat geen uitdaging uit de weg, zo zagen we niet alleen in Over De Oceaan, maar ook in De tijd van ons leven. Wist je dat hij een Ensor heeft gewonnen met zijn documentaire over Jonny Polonsky. Daarnaast ken je hem ook als presentator van De Campus Cup

Gasten Viva La Feta

Nu wacht Jani Kazaltzis* en Otto-Jan Ham een niéuwe odyssee. Die is Griekser dan ooit. In hun vakantiehuis op Sifnos, een klein eiland in de westelijke Cycladen, nodigen ze acht bekende gasten uit om bij hen tot rust komen en weer energie op te doen. Serine Ayari mag de spits afbijten. Ook Martien Meiland, Marlène de Wouters, Bart De Wever, Bockie De Repper, Barbara Sarafian, Reginald Moreels en Marie & Viktor Verhulst komen op bezoek. Alleen weten de heren niet op voorhand wie hun gasten zijn en dat zorgt soms voor gênante momenten…

Viva La Feta-gasten

Ben jij benieuwd naar de gasten van Jani Kazalzis en Otto-Jan Ham in Viva La Feta. We zetten voor je op een rijtje waar je ze van kent. Nu Viva La Feta in de herhaling wordt uitgezonden, hebben we daar natuurlijk 2023-tips aan toegevoegd.

  • Serine Ayari is comedienne. Ze was in het laatste seizoen één van de gasten van Wim Lybaert in De Columbus. Maar je zag haar bijvoorbeeld ook in Kutjaar 2020.
  • Martien Meiland is in België bekend van Chateau Meiland. In Nederland is hij te zien in veel meer programma’s. Heb jij zijn biografie* al gelezen?
  • Marlène de Wouters begon haar carrière als tennisspeelster; zij was de eerste Belgische tennisspeelster met een WTA-ranking. Daarna ging ze aan de slag als presentatrice en schreef ze verschillende boeken*.
  • Bart De Wever is sinds 1 januari 2013 al burgemeester van Antwerpen; hij is de partijvoorzitter van de NVA. Daarnaast komt-ie regelmatig op tv voorbij, zoals in De Vuilste Jobs VIPS en natuurlijk met zijn eigen documentaire BDW.
  • Bockie De Repper maakte voor VTM2 Dat Eet Dan Gelukkig Zijn en je zag ‘m recent in Boris.
  • Barbara Sarafian kennen we als actrice uit tal van Vlaamse series en films, maar wist je dat ze ook schrijfster is van het boek Mamy blue? Ontdek hier alles wat we eerder schreven over Barbara Sarafian op VlaamsKijken.
  • Reginald Moreels ken je uit het programma Topdokters. Dr. Réginald Moreels* is een algemeen chirurg, die de afgelopen jaren vooral opereerde vanuit Oost-Congo.
  • Marie & Viktor Verhulst hebben volgens mij geen enkele introductie nodig. Je kent ze van De Verhulstjes (waarover goed nieuws is, want seizoen 5 wordt gemaakt). Marie is het nieuwe baasje van Samson, maar je ziet haar bijvoorbeeld ook in K3 en de Drie Biggetjes en Viktor Verhulst is presentator van bijvoorbeeld Love Island.

Viva La Feta kijken (vanuit Nederland)

Wil je Viva La Feta met Otto-Jan Ham en Jani Kazaltzis kijken? De herhaling is iedere woensdag om 21.00 uur te kijken op Play4 (vanaf 28 juni 2023). Daarnaast zijn de afleveringen te kijken via GoPlay. Dit is mogelijk voor iedereen vanuit België. Wil je Viva La Feta vanuit Nederland kijken (of uit een ander land buiten België) dan is dit alleen mogelijk met een VPN Verbinding van bijvoorbeeld VPN Nederland of NordVPN. Deze kun je namelijk op België instellen. Ik kan me voorstellen dat Nederlandse fans van Martien Meiland ontzettend nieuwsgierig zijn naar wat hij in de show te vertellen heeft. En ook Viktor en Marie Verhulst hebben – dankzij De Verhulstjes – heel wat Nederlandse volgers. Op GoPlay vind je ook alle afleveringen van Viva La Feta seizoen 2.

Eiland Sifnos (westelijke Cycladen)

Of de twee goeie gastheren zijn, zal nog moeten blijken, want ze zullen voor alles op zichzelf aangewezen zijn. Een propere kamer, een copieus avondmaal, de klok rond entertainment… Zodra een gast toekomt, is het improviseren geblazen, en hebben ze 48 uur om hem of haar als herboren op de ferry huiswaarts te krijgen. Hierbij maken ze gretig gebruik van al wat Sifnos te bieden heeft, daarin bijgestaan door de immer sympathieke eilandbewoners. Een frisse duik in het kobaltblauwe water, een culinaire verrassing in één van de typische taverna’s of gewoon een goed gesprek op een witgepleisterd dakterras… Niks moet, alles mag.

Meer over de inhoud van de afleveringen van Viva La Feta seizoen 1.

Serine Ayari

De taak van Jani Kazaltzis en Otto-Jan Ham als gastheer, start met de komst van comedienne Serine Ayari. Ze rijden met haar naar het strand, trekken het eiland in en gaan de avontuurlijke toer op met een speedboot. Ondertussen leren ze Serine beter kennen. Zo blijkt Serine Ayari gefascineerd door de Chinese horoscoop en daar blijft het niet bij: “Jullie weten dat niet, maar ik heb op Franse tv zo’n astrologieprogramma gepresenteerd. Ik moest zelf de kaarten niet leggen, maar ik had een echte waarzegster die naar patchoeli rook, keiveel ringen had, … Dat was goed betaald voor wat ik deed. Het was de grappigste job die ik ooit heb gehad (lacht).”

Persoonlijke gesprekken

Maar het was niet altijd lachen geblazen: “Ik werd vroeger veel uitgelachen en gepest op school. Ik was ook heel dik. Nu heb ik een beetje controle over hoe mensen met mij gaan lachen, maar vroeger had ik daar geen grip op. Dan stond ik op de speelplaats en lachten ze met mij. Er was ook één klootzak die ‘King Kong’ naar mij riep en met bananenschillen smeet naar mij.”

Martien Meiland

De tweede gast in Viva La Feta is Martien Meiland. Otto-Jan Ham en Jani Kazaltzis bezorgen hem twee onvergetelijke dagen op Sifnos. Otto-Jan neemt de Nederlandse realityster meteen mee naar de rotsen en het water voor een frisse duik en merkt op dat Martien twee verschillende oogkleuren heeft. Maar daar is een goede reden voor: hij is blind aan één oog. “Ik heb een schaar in mijn oog gestoken toen ik plaatjes zat te knippen”, vertelt Martien Meiland. “Ik heb een jaar in het ziekenhuis gelegen, van mij 4 tot mijn 5 jaar, en ik ben 9 keer geopereerd. De schaar was helemaal door m’n oogbol gegaan. In 1964 was de medische wereld daar natuurlijk helemaal nog niet in thuis. Ik was de eerste in Nederland die een contactlens kreeg.”

Coming out

En ook na het pottenbakken met Jani Kazaltzis is Martien Meiland erg openhartig, onder andere over zijn coming-out op zijn veertigste. Wanneer hij het verhaal vertelt vloeien er zelfs enkele tranen: “Ik ging eerst meteen naar de huisarts voor een pil of een hormoonspuit, zodat ik weer mijn oude Martien-gevoel zou krijgen. Ik was natuurlijk heel gelukkig met Erika en de kinderen en we hadden alles op de rit. Totdat het moment kwam dat een man mij zoende en ik al die trillende gevoelens vanbinnen voelde. Ik zag gelijk heel mijn wereld in elkaar vallen.” In zijn biografie* vertelt Martien Meiland hier ook meer over.

Bart De Wever

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever is de vierde gast, die opgewacht wordt in de haven van Sifnos. Naast de vele loopsessies ter voorbereiding van zijn marathon in Athene, bezoeken ze o.a. een Grieks klooster. Wanneer Bart daar een kaars brandt voor zijn overleden vader, geeft hij toe dat hij het er nog altijd moeilijk mee heeft: “We zagen Magere Hein al 2 jaar aankomen, maar hebben ironisch genoeg nooit afscheid genomen. Je wil op zo’n moment dan toch de liefde onder woorden brengen, maar dat is niet zo simpel als je dat nooit doet. Ik ben nog Cartesiaans opgevoed, met afstand tussen ouder en kind. Emoties laten zien vind ik, tot op de dag van vandaag, nog altijd iets wat je niet doet.”

Emoties

En dat hij het niet altijd gemakkelijk vindt om over emoties te praten wordt duidelijk in het oude Kastro waar Jani en Otto-Jan hem vragen of hij gulzig is in de liefde: “Ik voel mij hier heel ongemakkelijk bij. Dat zijn complexe onderwerpen, de liefde. Dat kan je niet direct aan een kerk in Griekenland onder woorden brengen. Ik heb niet veel liefde nodig. I’m the cactus of love, een beetje water kan volstaan.”

Bockie De Repper

In aflevering 5 van Viva La Feta leren Jani en Otto-Jan Youtube-fenomeen Bockie De Repper beter kennen. Na een pittige bergwandeling met Jani legt Bockie op de top zijn ziel bloot en vertelt hij onder andere over de slechte band met zijn vader na de scheiding, zijn plotse dood en wat hij met zijn erfenis heeft gedaan: “11 jaar na de scheiding is mijn vader onverwachts, rock-‘n-roll, gestorven. De ene zegt: gestikt in zijn kots. De andere zegt: hij had water op zijn longen. De anderen zeggen: een hartaanval. Dus dat is nog altijd niet duidelijk. En toen was er plots de erfenis: Een week voor hij stierf heeft hij zijn huis verkocht. Ik was 24 jaar, ik zat in de rock-‘n-rollfase van mijn leven, ik was aan het puberen en ik krijg 50.000 euro op mijn rekening. Niet normaal. Ik heb alles opgemaakt, zonder enige spijt. Wat het erge is en wat we toen niet door hadden: mijn mama heeft daar nooit een cent van gekregen.”

Alcohol & Bockie De Repper

En wanneer Jani en Otto-Jan een lokale cocktailbar induiken, wordt duidelijk dat ook het nachtleven van Bockie vaak erg ‘rock-‘n-roll’ is:  “Ik drink niet tijdens de week. Ik drink ook alleen als het kan, als ik gelukkig ben. Maar als het kan, drink ik wel veel. Op een avond drink ik vijf of zes flessen wijn. Ik ben niet het type dat kan weggaan voor eentje. Ergens is het in mijn jeugd of in mijn leven gekomen dat ik pas kan stoppen als ik black-out ga. Ik vind het gewoon supertof om dronken te zijn. Mensen denken dat ik mij ga dooddrinken, maar het gaat eigenlijk vooral om het eten. Veel te vettig (lacht).”

Réginald Moreels

Nog één keer ontvangen Otto-Jan en Jani een bekende gast in hun villa op Sifnos. Ze sluiten af in schoonheid met iemand met enorm veel levenservaring: humanitair chirurg, medeoprichter van Artsen Zonder Grenzen en voormalig Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Réginald Moreels. Als chirurg werkte hij jaren in heel wat oorlogsgebieden, met gevaar voor eigen leven: “Ik ben twee keer in mijn leven bijna doodgeschoten. In Sarajevo tijdens de burgeroorlog en in Angola. Ik zat in een konvooi als internationaal voorzitter met een paar van mijn collega’s en de jeep in het konvooi van Artsen Zonder Grenzen is bekogeld, doorkogeld eigenlijk. Zelfs het pakje sigaretten voor ons was doorkogeld. Dan hebben we die kogels laten onderzoeken en bleken dat FN-kogels te zijn. Eigen makelij dus.”

Moeten stoppen met opereren, erger dan de dood

Er zijn weinig mensen die zo een bewogen leven hebben geleid als Réginald Moreels. Tijdens het laatste avondmaal met Jani en Otto-Jan spreekt hij over hoe de rest van zijn carrière er nog uit ziet en over zijn angst om plots niet meer te kunnen opereren: “Op het ogenblik dat je voelt dat het niet meer gaat, vergt het een ongelooflijke moed om te zeggen: ik stop ermee, want dat is toch een stuk uw leven geweest. Dan ga je volgens mij direct een zware depressie in en ga ik zeker voortleven in de melancholie. Dat moment zal zeer zwaar zijn, het is misschien wel veel erger dan de dood.”

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 juni 2023 /