Topdokters: Corona – vier specialisten over coronacrisis

Topdokters: Corona – in deze special van het VIER-programma breken vier specialisten hun hoofd over de coronacrisis. Dit programma wordt uitgezonden om meer inzicht en perspectief te bieden in deze bizarre tijd.

Coronavirus

De medische wereld staat nu, meer dan ooit, op scherp door het coronavirus. Om het verspreiding van het virus tegen te gaan zit bijna heel Europa in lockdown. En het einde is nog niet meteen in zicht. In de special van de succesvolle humaninterestreeks Topdokters ontvangt Gilles De Coster vier Topdokters, die hun hoofd breken over de coronacrisis. Ik ben benieuwd of deze aflevering ook wordt toegevoegd aan Videoland, want daar zijn wel verschillende afleveringen van Topdokters te vinden.

Topdokters

Aangezichtschirurg prof. Nasser Nadjmi, algemeen chirurg dr. Réginald Moreels, geriater dr. Ann Vandenbroucke en longarts dr. Eva Van Braeckel bespreken alles rond COVID-19 en wisselen gedachten uit over de toekomst. Door hun specialisatie bevinden ze zich plots in het hart van deze crisis, of kijken noodgedwongen machteloos toe. Dit nieuwe nulpunt in de geneeskunde laat niemand onberoerd.

Prangende vragen

Hoe hebben de Topdokters de voorbije hectische weken beleefd? Hoe hard zijn we in België getroffen? Wat staat ons nog te wachten de komende weken, maanden of zelfs jaren? Hoe gaat het eraan toe in andere landen? Wat is de positieve of negatieve impact op onze huidige geneeskunde, de samenleving en onszelf? Wat kunnen we hieruit leren? En wat vertelt dit over onze kwetsbaarheid? Deze en nog veel meer prangende vragen schotelt Gilles De Coster voor aan de experten in hun vakgebied.

Ann Vandenbroucke over het coronavirus bij Topdokters

Dr. Ann Vandenbroucke

Dr. Ann Vandenbroucke werkt als geriater in het AZ Damiaan in Oostende. Op één van de grootste geriatrische afdelingen van België ziet ze dagelijks bejaarden en net zij zijn erg vatbaar voor het virus.

Longarts Eva Van Braeckel vertelt over Corona bij Topdokters op VIER

Dr. Eva Van Braeckel

Dr. Eva Van Braeckel is als longarts in het UZ Gent gespecialiseerd in mucoviscidose bij volwassenen. Nu leidt ze ook nog eens de corona-afdeling.

Nasser Nadjmi in Topdokters over coronacrisis in zijn geboorteland Iran.

Prof. Nasser Nadjmi

Prof. Nasser Nadjmi is aangezichtschirurg in UZ Antwerpen en AZ Monica Antwerpen en een wereldautoriteit op vlak van schisis. Hij trekt meermaals naar het buitenland voor humanitaire missies, o.a. naar Kenia, Myanmar, Indonesië, India en Vietnam. De laatste jaren gaat hij ook naar zijn geboorteland Iran. Ook daar ontsnappen ze niet aan corona.

Reginald Moreels in Topdokters special over Corona - bespreekt situatie Oost-Congo

Dr. Réginald Moreels

Dr. Réginald Moreels is een algemeen chirurg. De voorbije vier jaar opereert hij vooral in Oost-Congo, een regio die al tientallen jaren geteisterd wordt door geweld. Sinds vorig jaar heerst er ook een ebola-epidemie en nu worden ze ook opgezadeld met het coronavirus. Dr. Moreels is de enige chirurg in een gebied van meer dan 1 miljoen inwoners.

Medische kennis

“De impact van het coronavirus is wereldwijd enorm. Elke dag is er nieuwe informatie voor handen dankzij de vele nieuwsuitzendingen, maar we blijven met heel wat vragen zitten. In deze uitzonderlijke tijden houdt ook SBS de vinger nauw aan de pols. Met zeven seizoenen van Topdokters en een veelvoud aan dokters hebben we een arsenaal aan medische kennis aan boord. En net die kennis komt nu meer dan ooit van pas. Op deze manier kunnen we heel wat broodnodige informatie over het virus in de huiskamers krijgen”, aldus programmadirecteur Annick Bongers.

Gilles De Coster

“Samen met hun teams gaan de dokters die we goed kennen uit de reeks de strijd aan met het virus. Als geen ander kunnen ze vertellen over hun ervaringen, hun beleving tijdens deze vreemde weken, en de lessen die ze trekken uit wat allemaal aan het gebeuren is. Ik ben vereerd om in hun gezelschap te mogen praten over wat ons allemaal overkomt. Een must om het huidige prachtige seizoen van Topdokters af te sluiten”, aldus presentator Gilles De Coster.

Onbemande camera’s

Net als iedereen houdt ook productiehuis Woestijnvis zich voor de opname aanstaande maandag aan de strikte opgelegde maatregelen rond het coronavirus. “In aanloop naar de opname werkt iedereen zoveel mogelijk van thuis uit”, vertelt Woestijnvis-producer Peter Ceustermans. “Op de locatie zelf wordt er met een minimale bezetting van mensen gewerkt, voorziet iedereen zijn of haar eigen catering, is alles aanwezig voor handhygiëne én wordt alles grondig ontsmet.

Social distancing

Onderling moet iedereen de regels rond social distancing maximaal respecteren. Dat is vanzelfsprekend ook voor de praatgasten het geval. Om nauw contact te vermijden, moeten de gasten en de host eveneens hun eigen make-up voorzien indien gewenst. De micro’s worden ontsmet en door henzelf opgespeld. Alles wordt voornamelijk geregistreerd door onbemande camera’s en er is slechts één bemande camera die op ruime afstand en opnieuw met respect voor de regels alles mee in beeld zal brengen.”

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

29 maart 2020 /