De campus cup 2023: winnaar – wie van deelnemers wordt het?

De campus cup 2023 winnaar wordt vanavond bekendgemaakt door Otto-Jan Ham. Wie wint het vijfde seizoen, waarin 34 teams uit de meest diverse opleidingen het tegen elkaar opnamen? In de finale van De campus cup 2023 gaat het tussen Rechten van de KU Leuven en Biomedische Laboratoriumtechnologie van de Erasmushogeschool Brussel. Ontdek er hier alles over!

Dit artikel verscheen voor het eerst op VlaamsKijken op 4 april 2023 en is voorzien van een update met informatie over de finalisten op vrijdag 9 juni 2023 na de finale van De Campus Cup 2023.

De campus cup 2023

Voor dit vijfjarig jubileum heeft Otto-Jan Ham (die op dit moment ook te zien is in Viva La Feta en Zonder Afspraak) speciaal voor een nieuw decor gezorgd. Elke aflevering ontvangt hij daarin twee teams van vier studenten uit eenzelfde richting van een Vlaamse of Brusselse hogeschool of universiteit. De beste acht teams stoten door naar de kwartfinales, daarna volgen de halve finales en de prijzen worden uiteraard uitgedeeld in de plechtige finale.

Winnaar De campus cup 2023

Na zes weken quizplezier, met een weekje onderbreking door het Eurovisiesongfestival, weten we op 8 juni welke richting een academiejaar lang mag pronken met de wisselbeker. Vorig seizoen kon de VUB voor de eerste keer in de geschiedenis zegevieren dankzij de studenten Toegepaste Taalkunde. De strijd gaat dit keer tussen Rechten van de KU Leuven en Biomedische Laboratoriumtechnologie van de Erasmushogeschool Brussel.

Halve finale De campus cup 2023

In de eerste halve finale op dinsdag 6 juni speelde Rechten van de KU Leuven tegen Erfgoedstudies van de Universiteit Antwerpen. Rechten begonnen met een vrijstelling minder aan het eindspel, maar kon met 6-2 toch overtuigend doorstoten. In de tweede halve finale op woensdag 7 juni was Biomedische Laboratoriumtechnologie van de Erasmushogeschool Brussel duidelijk de sterkste. Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent kondigde zich nochtans aan als een zware tegenstander. In hun kwartfinale schakelden ze namelijk de eerste in de ranking uit, Kunstwetenschappen & Archeologie van de VUB. Maar Biomedische Laboratoriumtechnologie begon met twee vrijstellingen meer aan het eindspel en verzilverde die mooie uitgangspositie om te winnen met 6-3.

Finale De Campus cup 2023

In de finale neemt Biomedische Laboratoriumtechnologie van de Erasmushogeschool Brussel het dus op tegen Rechten van de KU Leuven. Lisa, Joachim, Rana en Wout kunnen als studenten wetenschappen voor een primeur zorgen. Nog nooit ging een wetenschappelijke richting met de trofee naar huis. Die felbegeerde trofee staat trouwens nog in Brussel, want vorig jaar ging de eindoverwinning naar Taal- en Letterkunde van de VUB. Rechten-studenten Nona, Marcia, Victor en Matthias kunnen dan weer KU Leuven een mooie dienst bewijzen. Nog nooit kon deze universiteit De campus cup winnen, ook al stonden ze twee keer in de finale. Is het derde keer goede keer? Met een overwinning voor Rechten zou overigens ook de teller voor de opleiding op drie komen te staan na winst voor de opleiding van de UGent in het eerste seizoen en de UAntwerpen in het derde.

Winnaar Campus Cup 2023

De winnaar van De campus cup 2023 is geworden… Rechten van de KU Leuven. Driemaal is scheepsrecht voor deze universiteit, want de KU Leuven stond al twee keer eerder in de finale van De Campus Cup maar ze wonnen nooit. Tot nu! Met de overwinning van Rechten, scoort deze opleiding erg sterk. Eerder wonnen de collega’s uit Antwerpen en Gent al.

Onderstaande schreven we toen het programma van start ging in april 2023.

Otto-Jan Ham 

Presentator Otto-Jan Ham vertelt: “Ik zweer het op al mijn behaalde diploma’s: dit vijfde seizoen is spannender en leuker dan ooit! Waar blijven die vlotte, intelligente studenten toch vandaan komen?” 

Spelverloop

In de eerste zeventien afleveringen strijden telkens twee teams – net zoals de voorbije seizoenen – 4 rondes lang voor een plaats in de dagfinale. In de eerste ronde, de ontgroening, krijgen beide teams een multiplechoice-examen uit het wonderbaarlijke universum van hun opleidingen.

Blokkot met bekende gasten

In de tweede ronde, de blokronde, moet een student in een geïsoleerd blokkot in een ijltempo een nieuwe cursus blokken. Maar het is niet altijd even gemakkelijk om de concentratie te behouden. Zo treedt onder meer Gustaph een laatste keer op voor zijn vertrek naar Liverpool, komt de nieuwe weervrouw Jacotte Brokken het weer voorspellen, zingt Astrid Stockman (die je recent zag in Tulpen uit Antwerpen) de hoogste noten, leest Bart Cannaerts (van Wanneer gaan we nog eens bowlen) de beste moppen voor en is er ook een speciaal lied van De campus cup. 

Dagfinale

Na de blokronde volgt een mondeling examen met een prof of docent en een spannend groepswerk dat bepaalt welk team de dagfinale speelt. In die dagfinale telt de snelheid, want de vier studenten moeten samen om ter snelst tien juiste antwoorden geven. Elke seconde telt, enkel de beste acht geplaatste teams zien we terug in de de kwartfinales.

De campus cup kijken

De campus cup is een programma van Woestijnvis voor Eén. Je kunt het programma vanaf 24 april van maandag tot en met donderdag rond 21.30 uur op Eén en via VRT MAX te kijken. Woon je niet in België maar wil je De campus cup wel terugkijken, dat kan als je een VPN Verbinding hebt, die je op België zet. Ga vervolgens naar de VRT MAX site.

De campus cup 2023 deelnemers

In het vijfde seizoen geven 22 teams van de universiteiten en 12 hogeschoolploegen uit Vlaanderen en Brussel het beste van zichzelf. Zij doen een gooi naar de kwartfinales, die starten op 30 mei. Dit zijn de eerste 17 duels:

Eerste week De campus cup

 • Maandag 24 april: VUB – Geneeskunde tegen AP Hogeschool – Journalistiek
 • Dinsdag 25 april: LUCA – Fotografie tegen KU Leuven – Rechten
 • Woensdag 26 april: UGent – Bio-ingenieurswetenschappen tegen UAntwerpen – Taal- en Letterkunde
 • Donderdag 27 april: VUB – Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen tegen VUB – Communicatiewetenschappen

Tweede week De campus cup

 • Maandag 1 mei: TU Delft – Aerospace Engineering tegen UHasselt – Rechten
 • Dinsdag 2 mei: UGent – Afrikaanse Talen en Culturen tegen KU Leuven – Fysica ​ 
 • Woensdag 3 mei: KU Leuven – Geologie tegen UGent – Politieke Wetenschappen
 • Donderdag 4 mei: UCLL – Verpleegkunde tegen VIVES – Media & Entertainment Business

Derde week De campus cup

 • Maandag 15 mei: KDG – Sociaal werk tegen UAntwerpen – Productontwikkeling
 • Dinsdag 16 mei: Arteveldehogeschool – Secundair Onderwijs Wiskunde/Latijn tegen Arteveldehogeschool – Secundair Onderwijs Geschiedenis
 • Woensdag 17 mei: Erasmushogeschool – Biomedische Laboratoriumtechnologie tegen LUCA – Audiovisuele Kunsten
 • Donderdag 18 mei: UAntwerpen – Erfgoedstudies tegen KMS – Sociale en Militaire Wetenschappen

Vierde week De campus cup

 • Maandag 22 mei: UAntwerpen – Geschiedenis tegen UHasselt – Geneeskunde
 • Dinsdag 23 mei: VIVES – Secundair Onderwijs tegen UAntwerpen – Handelsingenieur
 • Woensdag 24 mei: VUB – Kunstwetenschappen & Archeologie tegen KU Leuven – Artificial Intelligence
 • Donderdag 25 mei: Thomas More – BATAC tegen UGent – Diergeneeskunde

Vijfde week De campus cup

 • Maandag 29 mei: UGent – Burgerlijk Ingenieur tegen KU Leuven Kulak – Rechten
 • Dinsdag 30 mei: Kwartfinale I
 • Woensdag 31 mei: Kwartfinale II
 • Donderdag 1 juni: Kwartfinale III

Zesde week De campus cup

 • Maandag 5 juni: Kwartfinale IV
 • Dinsdag 6 juni: Halve finale I
 • Woensdag 7 juni: Halve finale II
 • Donderdag 8 juni: Finale

Foto: VRT / Damon De Backer

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 juni 2023 /