Vlaamse films op Videoland (augustus 2019)
Vlaamse films op Videoland? Jazeker! Er staan er inmiddels een aantal op, zoals De Premier, Lena en Frits & Franky. Maar nog opvallender zijn alle Nederlandse films die Vlaamse inbreng hebben. Dat zijn er nogal een hoop.
Vlaamse films op Videoland
- De Premier: De Belgische eerste minister wordt ontvoerd. Hij zal weer worden vrijgelaten op voorwaarde dat hij de persoon, die hij later die dag tijdens een exclusief gesprek zal ontmoeten, vermoordt. En die persoon is niemand minder dan de president van de Verenigde Staten. Met Koen De Bouw – en dat is toch niet de minste Vlaamse acteur.
- Lena: Lena is een stevig meisje van Poolse afkomst die woont bij haar instabiele moeder. Lena voelt zich eigenlijk gelukkig als ze aan het line-dancen is. Als ze verkering krijgt met Daan lijken haar dromen toch uit te komen. Alle acteurs zijn Nederlands, maar geregisseerd door de Vlaming Christophe van Rompaey.
- Frits & Franky: Twee criminelen raken hun buit kwijt als hun handlangster met de vluchtauto tegen een boom crasht. Frits & Franky vinden het geld en geven het uit als water. Dan wordt Franky hopeloos verliefd en kan hij niet meer helder denken.
Nederlandse films met Vlaamse inbreng
- Baantjer het Begin met een kleine rol voor Tom Vermeir, Helene De Vos, Maarten Nulens en Joren Seldeslachts. In de serie – die vandaag toegevoegd is op Videoland – krijgen zij gezelschap van Charlotte Vandermeersch. Hier lees je alles over de cast en het verhaal van de nieuwe Baantjer, die ook op VTM wordt uitgezonden.
- Kleine IJstijd met Johan Heldenbergh, die nu een schitterende rol speelt in De twaalf. In deze film komt een groep vrienden bij elkaar om de as van bandleider kas te verstrooien. Ze zijn bijna allemaal iets anders gaan doen en hebben hun wilde haren verloren. Voor niet iedereen is het leven gelopen zoals verwacht, maar de reünie belooft als vanouds gezellig en met drank overgoten te worden. Een film van Paula van der Oest.
- Catacombe van Victor Ponten met Kevin Janssens. Een film over een profvoetballer die zijn dagen slijt in de kelder van het betaalde voetbal en een enorme gokschuld heeft opgebouwd. Het is het debuut van Willem de Bruin, die je kent van The Opposites.
- Redbad duurt maar liefst 2 uur en 33 minuten. Gijs Naber speelt de hoofdrol. Maar wist je dat ook Tibo Vandenborre, Daphne Wellens (die schitterde in Keizersvrouwen), Pieter Embrechts (die nu hoge ogen gooit in de David Bowie musical in Nederland), Gene Bervoets en Flor Decleir meespelen?
- Onder het hart met Koen De Graeve (die je kent van Studio Tarara) in de hoofdrol. De 37-jarige Masha krijgt een liefdesrelatie met Luuk, vader van twee kinderen en net gescheiden. Niets lijkt hen in de weg te staan totdat Luuk plots ongeneeslijk ziek is en Masha ineens ‘statusloos’ blijkt. De ex van Luuk en zijn kinderen willen ook voor hem zorgen en claimen hem. Een schrijnende liefde waarin alle verhoudingen opnieuw moeten worden onderzocht.
- Borgman is ook zo’n Nederlandse film met ontzettend veel geweldige Vlaamse acteurs. Borgman arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken facade van een welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en hun kindermeisje.
- Een Echte Vermeer met Lize Feryn en Viviane De Muynck. Dit is een Nederlands-Frans-Belgisch-Kroatisch-Luxemburgse biografische film gebaseerd op het leven van Han van Meegeren. Hij schilderde doeken in de stijl van Vermeer en verkocht die als authentiek. Vriend en vijand trapten erin.
- Schneider vs. Bax van Alex van Warmerdam met in de hoofdrol Tom Dewispelaere. En ook Gene Bervoets (die de hoofdrol gaat spelen in het tweede seizoen van Beau Séjour) komt voorbij. Huisvader Schneider en schrijver Bax hebben allebei de opdracht gekregen om elkaar te vermoorden een kat-en-muisspel volgt.
- Oude Liefde van Nicole van Kilsdonk is ook zo’n film waarin we Gene Bervoets weer voorbij zien komen. Een film over twee gescheiden zestigers die elkaar voor het eerst na vele jaren weer zien als hun veertigjarige zoon plotseling komt te overlijden.
- Knielen op een bed Violen met Manou Kersting, die je natuurlijk kent uit Crimi Clowns. Maar ook Karlijn Sileghem, die bijvoorbeeld te zien was in het geweldige 13 Geboden. Jeugdliefdes Hans en Margje Sievez leiden een gelukkig gezinsleven op hun kwekerij. Als Hans een diepreligieuze ervaring heeft, is hij ervan overtuigd in direct contact met God te hebben gestaan. In de daarop volgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven verliest hij het zicht op de werkelijkheid en het contact met zijn omgeving.
- Ventoux met Wim Opbrouck in de hoofdrol. En natuurlijk ook Matthieu Sys en Marieke Dilles. Vier mannen, vrienden van weleer, beklimmen op hun racefiets de Mont Ventoux, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Totdat hun jeugdvriendin, de prachtige Laura zich meldt en de spoken uit het verleden zich aandienen.
- Publieke Werken met Thomas Cammaert. De Vlaming werkt vooral in Nederland en verkreeg hier bekendheid dankzij zijn deelname aan Wie is de Mol en te zien zal zijn in Lazarus). Het verhaal van deze film: 1888. Een vioolbouwer, Vedder, moet het veld ruimen als zijn huisje, gelegen tegenover het net opgeleverde Centraal Station van Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn neef Anijs, apotheker te Hoogeveen heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg, voor zichzelf, maar ook voor een groep arme turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft. Bevlogen – of is het hoogmoed? – beramen de twee een plan om het onderste uit de kan te halen. Met tragische gevolgen.
- J. Kessels met het debuut van de jonge Vlaamse Romi van Renteghem. Deze film gaat over de bizarre roadtrip van de literaire pulpschrijver Frans met zijn favoriete personage J. Kessels.
- Kan door de huid heen met Wim Opbrouck in de hoofdrol. In deze film wordt de luchtbel van het onbezorgde, stadse leven van dertiger Marieke abrupt doorgeprikt als haar vriend het uitmaakt. In de woelige periode die volgt, dringt een toevallig passerende gek haar huis binnen en randt haar aan.
- Monk met Sam Louwyck. Monk is een dertienjarige hypochondrische jongen, zijn zusje Joni een rebellerende puber, zijn moeder Maria een flamboyante Spaanse en zijn vader Fabian een kunstenaar die met zichzelf in de knoop zit. Als het gezin onverwacht moet afreizen naar Spanje worden de onderlinge relaties flink op scherp gezet.
- Vechtmeisje met Hilde De Baerdemaeker in de hoofdrol. Als haar ouders in een vechtscheiding belanden, verhuist de eigenzinnige en licht ontvlambare twaalfjarige Bo met haar moeder en broer naar een Amsterdamse buitenwijk. Daar introduceert buurmeisje Joy haar bij de kickboks-club.
- Weg van Jou is opgenomen in Zeeuws-Vlaanderen. De Vlaamse inbreng is beperkt (Sam Louwyck speelt hierin, maar oorspronkelijk was het idee om meer een combinatie van Nederlands en Vlaams talent te maken). Deze romcom draait om de stadse Evi die wordt overgeplaatst naar het stille Zeeuws-Vlaanderen.
- Hallo Bungalow met in de hoofdrol Eva van der Gucht. Die collega’s die op een vakantiepark werken, besluiten om hun criminele parkmanager te chanteren en komen in de harde onderwereld terecht. Er is geen weg meer terug. Hoe overleven zij dit midden in de drukte van het hoogseizoen?
- Boven is het stil met Wim Opbrouck. Helmer, een vrijgezelle boer van middelbare leeftijd, leidt een geïsoleerd leven met zijn oude en gebrekkige vader. De dagelijkse komst van melkrijder Johan is een lichtpuntje in zijn bestaan.
Remake van Vlaamse films
Daarnaast kom je op Videoland ook een aantal remakes tegen van Vlaamse films. Denk aan Brasserie Valentijn (in Vlaanderen uitgekomen als Brasserie Romantiek) en Smoorverliefd.
Helaas staan deze Vlaamse films niet meer op Videoland
Om je een beeld te geven van welke Vlaamse films Videoland in het verleden in het aanbod heeft gehad, voeg ik ze ook toe aan dit overzicht. Zo zijn Patser en D’Ardennen helaas niet meer te zien via deze streamingsdienst. Vind ik persoonlijk heel jammer, want ik had ze wel bij mijn favorieten staan om nog te kijken dit jaar.
Gelukkig zijn ze beide in Nederland op dvd verkrijgbaar.
- Patser: Patser volgt vier hangjongeren op ’t Kiel in Antwerpen die er van dromen om te leven als echte patsers: snel rijk worden en leven zoals in een videoclip. Ze spiegelen zich aan de Kingpin van de Amsterdamse cocaïnehandel en stoppen hun neus in high-profile drugszaken. Maar het wordt plots wel erg heet onder hun voeten als ze voelen dat de Colombiaanse drugsmaffia hen op de hielen zit. Met bijvoorbeeld Nora Gharib.
- D’Ardennen: Twee broers doen een overval die misloopt. Dave weet te ontkomen, Kenneth belandt in de gevangenis. Als Kenneth vier jaar later weer vrijkomt heeft Dave zijn leven op orde en probeert Kenneth te helpen. Met Kevin Janssens, Jeroen Perceval en Veerle Baetens.
Andere mogelijkheden
Het aantal oorspronkelijke Vlaamse films mag dan misschien een beetje tegenvallen; het aantal series vind ik persoonlijk al heel uitgebreid. Als je nog een heleboel series in te halen hebt, dan vind ik Videoland absoluut een aanrader. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor Ziggo, Netflix, KPN of Amazon Prime.
(Update: 30 december 2019 – kijk hier voor actueel overzicht van Vlaamse series die op Videoland staan).
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
12 november 2018 /
Film