Jan Janszoon, piraat van de wereld documentaire met deze cast

De documentaire serie Jan Janszoon, piraat van de wereld is vanaf vrijdag 9 februari vier weken lang om 22.20 uur te kijken op NPO2. In de cast van Jan Janszoon, piraat van de wereld zien we Gaite Jansen, Aus Greidanus sr., Iliass Ojja en theatergroep Hotel Modern. Abdelkader Benali is de verteller.

Jan Janszoon, piraat van de wereld is een documentaire reeks voor liefhebbers van Het verhaal van Nederland en Interview met de geschiedenis

Andere Tijden over Jan Janszoon

Andere Tijden presenteert vanaf vrijdag 9 februari 2024 een vierdelige documentaireserie over het waanzinnige leven van Jan Janszoon *, een onverschrokken Haarlemse kaper uit de 17e eeuw die furore maakt in Noord-Afrika. Het verhaal is zo bizar dat je denkt dat het is verzonnen. Maar het is allemaal echt gebeurd.

Jan Janszoon, piraat van de wereld

Met Abdelkader Benali als verteller en in gedramatiseerde scènes met acteurs Aus Greidanus sr. als Jan Janszoon en Gaite Jansen als zijn dochter Liesbeth komt deze geschiedenis tot leven. Jan Janszoon verlaat zijn gezin, bekeert zich tot de islam en wordt  piraat en handelaar in Europese slaven, maar ook diplomaat, admiraal en gouverneur. In Noord-Afrika neemt hij een nieuwe naam aan, Mourad Raïs, en onder die naam zal hij naam en faam verwerven, maar ook angst en afkeer zaaien. Regisseur Marcel Goedhart werd op het spoor van Jan Janszoon gezet door schrijver Abelkader Benali *, die al heel lang gefascineerd is door hem: “Ik kwam met mijn vader en moeder vanuit Marokko naar Nederland, hij nam de omgekeerde route.”

Cast Jan Janszoon, piraat van de wereld

Gefilmd in een moderne studio speelt Aus Greidanus sr. Jan Janszoon en Gaite Jansen zijn dochter Liesbeth. En dan is er nog de mogelijke zoon van Jan Janszoon, Anthony Janszoon van Salé, volgens historici de eerste moslim in Amerika. Iliass Ojja (Mocro Maffia) geeft gestalte aan deze intrigerende figuur – die al net zo’n avonturier blijkt als zijn vermoedelijke vader. Theatergroep Hotel Modern verbeeldt op eigenzinnige wijze een aantal cruciale scènes uit het leven van Jan Janszoon.

Cast Jan Janszoon ken je van…

  • Aus Greidanus sr. heeft een indrukwekkend cv. Kijk bijvoorbeeld eens naar series met hem als De 12 van Oldenheim, Brussel en De Zaak Menten * (aanrader!). Je zag hem als Jack Praal in Swanenburg en als Simon in Arcadia. En wat dacht je van de telefilm Herman vermoordt mensen.
  • Gaite Jansen ken je uit series als Hollands Hoop. Ze debuteerde in 2008 in Spangas als Noelle. Wist je dat Gaite Jansen zelfs te zien was in het derde seizoen van de internationale hitserie Peaky Blinders *? Ze speelde de rol van prinses Tatiana Petrovna en was in zes afleveringen te zien. Recent zag je haar in Leopard Skin en Bo. Een serie met Gaite Jansen, die ik nog steeds wil kijken, is Ik weet wie je bent * (uit 2018). Recent zag je haar in Happy Ending en Krazy House.
  • Iliass Ojja kennen we als Younes – Taxi – Al Saddiqi uit Mocro Maffia. Je zag hem ook in Zina en in shows als Expeditie Robinson 2022 en De Verraders. Hij was daarnaast in Klem te zien als Mounir. Ik leerde deze acteur kennen in Shouf shouf habibi, waarin hij debuteerde als Driss Bentarek. Recent zagen we hem in Shotgun en Oei, ik groei.
  • Theatergroep Hotel Modern is een gezelschap uit Rotterdam. Op Wikipedia lezen we dat ze beeldend theater maken waarin poppenspel, beeldende kunst, mime en muziek samensmelten.

Documentaire Jan Janszoon kijken

De documentaire serie Jan Janszoon, piraat van de wereld is gemaakt door de redactie van Andere Tijden. Je kunt ‘m kijken op vrijdag 9, 16, 23 februari en 1 maart 2024 om 22.20 uur op NPO 2. Vanaf vrijdag 9 februari is de serie ook meteen in zijn geheel te streamen op NPO Plus. Terugkijken via NPO Start kan ook; wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Makers

De animatie en maquettes zijn van Hotel Mordern. Dafne Holtland en Frank van Kasteren van KAFKA hebben de soundtrack gemaakt. De reeks is geïnspireerd op Reizigers van een nieuwe tijd van Abdelkader Benali.

Hier ontdek je meer over de inhoud van de documentaire Jan Janszoon, piraat van de wereld:

Haat tegen Spanje

In aflevering 1 (9 februari), zien we hoe Haarlem, de geboortestad van Jan Janszoon, in 1573 door de Spanjaarden wordt verwoest. Het is hier waar de afkeer van Jan Janszoon van de katholieke Spanjaarden begint. Als kaper heeft hij het gemunt op Spaanse schepen. Maar na een bestand met de Spanjaarden verliest hij zijn werk, raakt hij verzeild in Noord-Afrika en wordt hij piraat. Hij overvalt Nederlandse schepen en verkoopt christenslaven op de slavenmarkt van Algiers. Hij bekeert zich tot de islam en neemt een nieuwe naam aan: Mourad Raïs.

Mourad Raïs

In aflevering 2 – die Kom naar huis heet – op 16 februari de huiveringwekkende overval op het Ierse vissersplaatsje Baltimore, waarbij Jan Janszoon in zijn nieuwe hoedanigheid van Mourad Raïs tientallen vrouwen en kinderen als buit meeneemt naar de slavenmarkt in Algiers. In zijn vaderland is ondertussen veel beroering over het aantal landgenoten dat door piraten gevangen wordt genomen. Schattingen lopen in de duizenden. Als Jan Janszoon aka Mourad Raïs in het Zeeuwse Veere zijn gehavende piratenvloot komt oplappen, gaan zijn vrouw en kinderen naar de havenplaats en smeken hem om terug naar Haarlem te komen. En dan is er ook nog het mysterie van een grote goudschat die Jan Janszoon zou hebben verstopt en die in 1966 in Serooskerke is opgegraven.

Van piraat tot diplomaat

In aflevering 3 (23 februari) maakt de gewone Haarlemse jongen Jan Janszoon carrière in Marokko. Hij wordt admiraal van de haven van Salé, het huidige Rabat, en zal zich ontpoppen tot een van de grootste zeehelden van Marokko. In 1627 overvalt hij met zijn piraten het IJslandse plaatsje Grindavik en neemt tientallen mensen mee naar Salé. Maar hij bewijst zich ook als diplomaat – en dat pakt niet ongunstig uit voor Nederlandse gevangenen. Hij onderhandelt met de Staten-Generaal van de Republiek der Verenigde Nederlanden en daarna zit geen enkele Nederlander meer vast in Salé. Hij laat ze allemaal vrij.

De laatste reis

In Aflevering 4 (1 maart) kijkt Jan Janszoon terug op zijn leven. Hij is nu gouverneur in Oualidia aan de kust van Marokko en een rijk en belangrijk man. Zijn dochter Liesbeth wil hem graag terugzien en reist in 1640 met een diplomatieke missie mee naar Marokko. Het weerzien is hartverscheurend. Dat weten we omdat het is vastgelegd door een medereiziger. Maar wat gebeurt er daarna met Liesbeth?

Anthony Jansen van Salé

Het verhaal verplaatst zich vervolgens over de oceaan: naar de Nieuwe Wereld. Daar stuiten we op ene Anthony Jansen van Salé, en alles wijst erop dat hij de Noord-Afrikaanse zoon is van Jan Janszoon. En, niet onbelangrijk: de eerste moslim in Amerika, volgens veel historici. Met zijn vrouw Grietje belandt Anthony in New Amsterdam, het latere New York. Hun leven wordt getekend door ruzies en rechtszaken. Maar net als zijn vermoedelijke vader eindigt Anthony als een succesvol en rijk man. Abdelkader Benali volgt de sporen van Anthony en Liesbeth en breekt een lans voor de droom van migranten.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 februari 2024 /