Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau (2024)

Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau met verteller Daan Schuurmans is vanaf woensdag 31 januari 2024 wekelijks om 20.30 uur bij de NTR op NPO1 te kijken. Hij staat zelfs al volledig op NPO Plus. Ontdek hier alles over het nieuwe seizoen van het populaire Het verhaal van Nederland; de reeks die je qua opzet kunt vergelijken met Het verhaal van Vlaanderen van Tom Waes.

Het verhaal van Nederland

Na het succes van Het verhaal van Nederland over de geschiedenis van Nederland duikt Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau in de geschiedenis van het Huis van Oranje-Nassau. Van de eerste Nassaus die voet zetten op Nederlandse bodem in Breda, tot aan koning Willem-Alexander. In de 8-delige televisieserie neemt verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van de Oranje dynastie. Daan Schuurmans bezoekt elke plek van betekenis en duikt soms midden in het drama op. Daarnaast wordt zijn vertelling gecombineerd met het commentaar van deskundigen. 

Daan Schuurmans

Acteur en verteller Daan Schuurmans* vertelt over Het Verhaal van Nederland: Oranje Nassau: “Het was een feest om met, nagenoeg, dezelfde bevlogen ploeg mensen die Het verhaal van Nederland maakte ditmaal in de rijke geschiedenis van de Oranje Nassaus te duiken.” Wist je trouwens dat Daan Schuurmans niet alleen acteur en presentator is, maar ook producent van onder andere Faithfully Yours?

Het verhaal van Nederland – Oranje Nassa

Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau brengt geen losse feitjes of stoffige geschiedenislessen, maar aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen. De kijker ziet hoe de Oranjes door middel van huwelijken hun bezit en invloed in Nederland weten te vergroten. De rol van Willem van Oranje als leider van de opstand tegen de Spaanse koning is daarbij van doorslaggevend belang. Met zijn strijd en martelaarschap na zijn dood hebben de Oranjes een erfenis gekregen die hen vanaf de 16e eeuw heeft verbonden met Nederland.

Oranjes

De opeenvolgende generaties Oranjes hebben hun positie in het centrum van de macht moeten bevechten. Stadhouders als Maurits, Frederik Hendrik en Willem de Vierde hebben zo steeds meer hun macht binnen Nederland kunnen uitbreiden. Maar er zijn ook momenten geweest dat de Oranjes bijna uit onze geschiedenis verdwenen waren. De vroege dood van stadhouders  Willem de Tweede en Johan Willem Friso leken het einde te betekenen maar de Oranjes weten steeds weer terug te keren naar het centrum van de macht.

Monarchie

Zoals in 1815 wanneer Willem Frederik zichzelf tot koning der Nederlanden kroont en daarmee de Oranjemonarchie in Nederland introduceert. Ook dan moet de macht door de Oranjes worden bevochten, een strijd die uiteindelijk leidt tot de constitutionele monarchie zoals we die nu kennen. De koning is staatshoofd, maar de politieke macht ligt bij het parlement en de regering.

Het verhaal van gemist

Het verhaal van Nederland: Oranje Nassau is vanaf woensdag 31 januari te zien om 20:30 uur bij de NTR op NPO 1. De televisieserie is vanaf 31 januari in z’n geheel vooruit te kijken via NPO Plus. Heb je Het verhaal van gemist, kijk dan terug via NPO Start en NPO Plus. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg voor een VPN Verbinding (die je op Nederland zet) en ga dan naar de NPO Start website

Nog even terug naar Het verhaal van Oranje Nassau en wat er verder allemaal nog is bij het programma. Denk aan podwalks, maar ook een boek.

Locaties: Het verhaal van Oranje Nassau

In de serie gaan we door 600 jaar geschiedenis, zijn we in Oranjesteden als Breda, Delft, Den Haag, Buren en Apeldoorn. Er is gedraaid op bijzondere locaties zoals de indrukwekkende Oranjezaal in paleis Huis ten Bosch, het woonverblijf van Willem-Alexander en Máxima. En ook Paleis het Loo heeft haar deuren geopend om als locatie te dienen voor de serie, net als Paleis Soestdijk en het Princessehof in Leeuwarden.

Podwalks Verhaal van Oranje Nassau

In acht podwalks van Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau neemt Daan Schuurmans je vanaf woensdag 31 januari mee terug in de tijd. Naar de plek waar Oranjegeschiedenis tot leven komt en waar het allemaal gebeurde: het ontstaan van onze Oranje dynastie tot aan de huidige tijd met Koning Willem-Alexander op de troon. De podwalks vind je in de HVVNL-app en zijn GPS-gestuurd. Dat betekent dat de verhalen alleen te beluisteren zijn op locatie. Bijvoorbeeld in het pittoreske stadje Buren, historische centrum van Leeuwarden en wandelend langs de forten van Den-Helder. Verhalen die je meenemen naar het leven op het Kasteel van Breda, Paleis Soestdijk en Het Loo. 

Meer over Het verhaal van…

Naast de televisieserie, de podwalks, de jeugdserie Welkom bij de Oranjes (op NPO Zapp), en een boek *, verschijnt er bij Schooltv Het Verhaal in de klas. Op NPOKennis.nl worden themacollecties geplaatst die gekoppeld zijn aan de uitzendingen van Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau. Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau is een productie van Tuvalu Media & Pupkin Film in coproductie met de NTR.

Foto: NTR

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

31 januari 2024 /