Boris: roadtrip Jeroom, Jonas Geirnaert en Bockie De Repper

De indrukwekkende reeks Boris – waarin Jeroom met Jonas Geirnaert en Bockie De Repper naar Canada trekt om de as van Jerooms broer Boris uit te strooien – is in de kerstvakantie in herhaling te kijken op Play4. Vanaf maandag 25 december iedere maandag tot en met donderdag om 19.55 uur. Je kunt de reeks ook bingewatchen via Streamz en GoPlay.

Boris wint de Ha! van Humo 2023 en mag zich daarbij één van de beste tv-programma’s van 2023 noemen. (Ontdek nog meer aanraders als je klikt).

Boris & Jeroom Snelders

In Boris maakt Jeroom * samen met zijn twee goede vrienden Jonas Geirnaert en Bockie De Repper een roadtrip door Canada, in een iets te grote camper en gewapend met een Lonely Planet uit 1997. Het doel van de reis: naar het mooiste plekje van Canada trekken om daar de as van Jeroom z’n broer Boris uit te strooien.

Boris kijken

Boris van Jeroom, Jonas Geirnaert en Bockie De Repper zag je in het voorjaar van 2023 op tv. Eerst kwamen de afleveringen op Streamz, een weekje later op Play4 en GoPlay. Auteur Patricia de Ryck heeft dit bericht op maandag 25 december 2023 bijgewerkt, omdat in de kerstvakantie Play4 Boris opnieuw toont; iedere maandag tot en met donderdag om 19.55 uur. Streamz in Nederland kijken, is lastig. Maar GoPlay kun je via een VPN Verbinding – die je dan op België zet – wel kijken.

Jeroom Snelders eert broer Boris

Toen Jeroom Snelders een tiener was, werd er kanker vastgesteld bij zijn grote broer Boris. Boris nam zich voor om eens hij genezen was een reis door Canada te maken, maar het lot besliste daar anders over. 25 jaar later wil Jeroom Snelders zijn broer eren door die reis alsnog te maken. Hierbij wordt Jeroom vergezeld door twee van zijn beste vrienden, Jonas Geirnaert * en Bockie De Repper. Zij doen dienst als zijn emotionele sherpa’s. 

Ik moet hierbij ook denken aan het programma Dagen zonder broer van Jeroen Meus.

Jeroom, Jonas Geirnaert & Bockie De Repper

Jeroom, Jonas Geirnaert en Bockie De Repper hebben we de afgelopen tijd sowieso al veelvuldig op tv gezien. Maar nog in een programma met toch wel emotionele lading. Waar je ze dan wel van kent? Met zijn drietjes zag je ze bijvoorbeeld in De Slimste Mens.

Terug naar het programma Boris, waarin Jeroom samen met Jonas Geirnaert en Bockie De Repper de as van zijn broer Boris gaat uitstrooien in Canada.

As Boris uitstrooien in Canada

Hun tocht begint aan Cape Spear, het oostelijkste punt van Canada, voert hen van de oostkust naar de westkust, om te eindigen met een loodzware trektocht naar Boris’ eindbestemming. Onderweg raften ze op modderige rivieren, bezoeken ze het lelijkste wassenbeeldenmuseum van Canada, verliezen ze de waarborg op hun camper, vangen ze monstervissen en testen ze berenspray, maar worden er vooral nieuwe broederbanden gesmeed. 

Ode aan het leven

Ondanks het emotionele verhaal over het afscheid van Jerooms broer, is Boris een ode aan het leven, het verhaal van drie mensen die ondanks hun emotionele bagage de reis van hun leven beleven in één van de mooiste landen ter wereld. 

Tijd met Boris

Tijdens de reis met de urne van zijn broer en ontdekt Jeroom dat deze hem rust brengt. “Waarom onze geliefden achterlaten op begraafplaatsen, als je die ook overal kan meepakken? Het is zo aangenaam om nog eens zoveel tijd met Boris door te brengen.” 

Louki (moeder Jeroom) overleden

In de reeks Boris heeft ook Louki, de moeder van Jeroom een belangrijke rol. We zien haar al in de trailer, waarbij Jeroom vraagt wat zij vindt van zijn plan om naar Canada te gaan? “En Boris mee te pakken?” Louki zegt: “Ik dacht: manneke toch. Ik dacht wat ga je allemaal wakker maken?” “Denk je dat hij het zelf een goed plan had gevonden?” En Louki zegt overtuigend: “Ik denk het wel.” Later zien we ook dat hij vraagt of ze er vrede mee heeft dat Jeroom Boris’ as in Canada uitstrooit. En ja, dat heeft ze. Maar wat nu zo verdrietig is, is dat Louki nu ook zelf overleden is na een kort gevecht tegen kanker. Maar in overleg met de familie heeft dit geen invloed op het uitzenden van de docureeks Boris.

Verdere inhoud afleveringen Boris:

  • Aflevering 2: Het drietal landt op Nova Scotia en verkent er de Cabot Trail, zo maar even de negende mooiste weg van Canada. Verder gaan ze raften op het bruine water van de Shubenacadie River, bezoeken de geboorteplaats van de grootste pompoenen ter wereld en rekenen ze af met anderhalve kilo vreselijk opstandige Bolognaworst.
  • Aflevering 3: De mannen verkennen New Brunswick, waar Jonas zijn hart kan ophalen aan de fossielen van Joggins Fossil Cliffs. Verder op het programma: een magische heuvel, een uit de kluiten gewassen kreeft en een therapeutische boswandeling met alpaca’s die helemaal uit de hand loopt. 
  • Aflevering 4: Jeroom herleeft wanneer hij de camper mag inruilen voor een luxehotel in downtown Toronto. Met de hulp van een plaatselijke taxichauffeur ontdekken ze onder andere een wassenbeeldenmuseum en een verborgen pareltje genaamd de Niagara watervallen. Het drietal bekwaamt zich ook in de nobele sport van het freestyle kanodansen.
  • Aflevering 5: Het drietal laat Toronto achter zich en neemt het vliegtuig naar Vancouver, bakermat van het Canadese volkslied en de Checkmate Caesar, Canada’s meest belachelijke cocktail. Jonas vervloekt de uitvinder van de tandem en Bockie sterft ei zo na van gêne als Jeroom en Jonas proberen te skaten.
  • Aflevering 6: Het trio trekt met een fonkelnieuwe camper naar Vancouver Island, thuishaven van ruwweg 10.000 beren. Hun tocht brengt hen via de mooiste weg van Canada naar surfersparadijs Tofino, waar hen een kayaktocht in berenhabitat te wachten staat. 
  • Aflevering 7: Het drietal strandt in Hope. Dit is een dorpje dat 40 jaar geleden dienst deed als achtergrond voor de film Rambo. Onderweg riskeren ze lijf en leden tijdens een namiddag chainsaw carving. En ze gaan op jacht naar de illustere Fraser River Sturgeons.
  • Aflevering 8: In de laatste aflevering beproeven Jeroom, Jonas en Bockie nog even hun geluk in het goudzoeken. Daarna zetten ze koers naar de – volgens Google – mooiste plek van Canada: Banff National Park. Hier wacht hen een meerdaagse trektocht.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 december 2023 /