Boris én Godvergeten beste Vlaamse tv-programma 2023 (Humo)

Ben jij benieuwd naar het beste Vlaamse tv-programma van 2023? de redactie van Humo kon dit jaar niet kiezen en bekroonde maar liefst twee programma’s met de Ha! van Humo. Boris en Godvergeten zijn de beste en origineelste Vlaamse tv-programma’s van 2023

Beste Vlaamse tv-programma 2023

De redactie van Humo bekroont ieder jaar het beste en origineelste programma van het afgelopen jaar. In 2023 konden ze echt niet kiezen. En zo kwam het voor de derde keer in de geschiedenis voor dat er twee programma’s werden uitgeroepen tot het beste Vlaamse tv-programma van 2023. Dat zijn Boris (Streamz/Play4) en Godvergeten (VRT Canvas); zij wonnen een trofee en cheque ter waarde van 2500 euro. Boris en Godvergeten zijn documentaire reeksen, die wij bij VlaamsKijken ook absoluut aanraden.

Godvergeten

In Godvergeten (VRT Canvas), een vierluik over seksueel misbruik door katholieke priesters, paters en bisschoppen in Vlaanderen, deden slachtoffers hun verhaal van verwoesting en machteloosheid. De docureeks toonde de overrompelende véélheid van het misbruik, en ontrafelde de mechanismen waarmee slachtoffers en hun geliefden geïntimideerd werden. In Nederland is Godvergeten vanaf dinsdag 9 januari wekelijks om 22.09 uur op NPO2 te kijken.

Lees meer over Canvas documentaire Godvergeten over misbruik in katholieke kerk.

Jury Ha! van Humo over Godvergeten

De jury van de Ha! van Humo over Godvergeten. “Godvergeten was naast een aanklacht ook een eerbetoon aan de slachtoffers. Al die de keel dichtsnoerende biografieën, jarenlang in het verborgene van nachtmerries en zwarte herinneringen opgesloten, welden op, en samen vormden ze een geschiedenis die móést verteld worden.”

Lees ook: Godvergeten misbruik in de Kerk van Rik Devillé. *

Boris

In Boris (Streamz/Play4) reisden Jeroom Snelders, Jonas Geirnaert en Bockie De Repper naar Canada met de urne met de as van de in 1997 op zijn 24ste aan kanker gestorven broer van Jeroom. In verhalen en getuigenissen werd de herinnering aan Boris teder beademd, tot er een broer en een zoon en een vriend mee op reis was.

Lees hier het uitgebreide artikel over Boris: roadtrip Jeroom, Jonas Geirnaert en Bockie De Repper.

Jeroom Snelders wint met Boris

Maar Jeroom Snelders* heeft met Boris de afgelopen tijd al meer gewonnen. Boris is niet alleen het beste tv-programma van 2023. Door Knack werd Jeroom benoemd tot ‘mens van het jaar’ en De Standaard noemde Boris één van de vijf beste televisieprogramma’s van 2023 (op plek 2, Godvergeten stond op de eerste plaats). Jeroom zegt hierover: “Ik ben ontroerd door alle aandacht die we met Boris krijgen, en trots om aan te schurken tegen een zeldzaam impactvol programma als Godvergeten. Met een kleine ploeg en nog kleiner hartje zijn we aan het avontuur begonnen maar ik ben fier dat mijn broer Boris na al die jaren nog voor troost en zalving heeft kunnen zorgen. Een dikke merci aan mijn emotionele sherpa’s Bockie enJonas, aan mijn Woestijnvis-familie en aan Play, die ons van in het begin onvoorwaardelijk zijn blijven steunen. Merci voor de compagnie.”

Jury Ha! van Humo over Boris

De jury van de Ha! van Humo zei het volgende over Boris. “Boris werd een volstrekt uniek document waarin verdriet en humor elkaars vlooien kregen, en misschien nog het meest van al een troostende duik in het stilstaand water dat rouw heet – wie ooit al de smaak van verlies niet weggekruid kreeg, zat dankbaar toe te kijken.”

Beste tv programma 2023

Ben je benieuwd wat de andere kanshebbers waren om beste tv programma van 2023 te worden? We hebben eerder over alle genomineerden voor de Ha! van Humo geschreven, dus klik zeker ook door om meer te ontdekken. Want zij staan ook meer dan terecht in de lijst van het beste tv programma 2023. Vorig jaar ging Ha! van Humo naar Het Proces dat niemand wou (Streamz).

Van verschillende van deze programma’s volgt in 2024 een nieuw seizoen op tv. Blijf ons volgen via InstagramWhatsApp,Facebook-groep én/of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek meer over de nieuwe seizoenen van Amai zeg wauw, Knokke Off en Over de Oceaan. Wie weet worden ze dan benoemd tot het beste tv programma 2024. En Jeroom is dan eind 2023 dan alweer te zien in het tweede seizoen van Last One Laughing, de reeks die in Nederland tot één van de beste behoorde qua online views.

Beste televisieprogramma’s 2023

Zoals je eerder in dit artikel al kon lezen, maakte De Standaard ook een top vijf van de beste Vlaamse televisieprogramma’s van 2023. Op plek 5 vonden we Het verhaal van Vlaanderen. De jaren 90 voor tieners stond op vier. Shalom allemaal! op drie en dan Boris op twee gevolgd door winnaar Godvergeten. Als je dus op zoek bent naar de beste Vlaamse tv-programma’s, dan doe je in dit artikel volop inspiratie op.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 december 2023 /