Sport op tv kijken; Sporza zomer 2023 met deze sporten & sporters

Sport op tv kijken in de zomer van 2023? Dan ben je bij Sporza aan het juiste adres. Ontdek hier alle sporten en sporters, die zomer 2023 bij Sporza op tv te zien zijn. Met nu het WK Atletiek, EK Hockey, Renewi Tour en vanaf zaterdag 26 augustus de Vuelta.

Sport op tv: zomer 2023

Sportliefhebbers kunnen in de zomer van 2023 weer genieten van volop sport op tv bij Sporza en VRT. Dat begon met het succesvolle EK Basketbal voor vrouwen, langs het EK voetbal – 21, naar De Ronde van Frankrijk en de Tour de France Femmes. Maar denk ook aan het WK voetbal voor vrouwen, WK’s in het wielrennen en atletiek en EK’s hockey en volleybal. Om over het WK breaking (in Leuven), de Vuelta en het WK gymnastiek (in Antwerpen) nog te zwijgen, want dan zijn we eigenlijk al in het najaar beland. 

Sporza in Nederland kijken? Dat kan natuurlijk gewoon via de reguliere tv. Of maak gebruik van een VPN Verbinding*, die je op België zet en ga dan naar VRT MAX.

Sporza zomer 2023

Bij VRT en Sporza zitten de sportliefhebbers alvast op de eerste rij, zowel op tv en radio als online. Het mag duidelijk zijn: de zomer van 2023 zit vol topsport, bij de mannen én de vrouwen. Een heel diverse mix van grote en kleinere sporten die gegarandeerd voor veel supporterspassie en beleving zullen zorgen. Op de website sporza.be en in de Sporza-app ​ kunnen sportliefhebbers de klok rond alle gebeurtenissen op de voet volgen en krijgen ze alle nieuws netjes verzameld. Dankzij de livestreams en de videohoogtepunten zullen de fans geen moment moeten missen van de rijk gevulde sportzomer.

Wist je dat de Formule 1 bij de NOS op NPO1 te kijken is?

Vuelta 2023

Vuelta: 26 augustus tot 17 september

Lukt het om Remco Evenepoel om opnieuw La Vuelta te winnen? Vorig jaar won hij voor het eerst de rode trui. Dat kon je uitgebreid zien in de documentaire: Wolfpack. Dit jaar is niet alleen Remco Evenepoel kanshebber; ook Tour de France-winnaar Jonas Vingegaard en Primoz Rogliz van Jumbo Visma gaan de strijd aan. Over Jumbo-Visma verscheen de interessante documentaire All-In: Team Jumbo-Visma.

EK Volleybal Mannen

EK Volleybal Mannen: 28 augustus tot 16 september

Ook de Red Dragons zitten in een moeilijke groep in hun EK, dat van 28 augustus tot 16 september plaatsvindt in Italië, Bulgarije, Macedonië en Israël. Er wacht de Belgen een stevige brok met wereldkampioen Italië, Zwitserland, Servië, Duitsland en Estland in de groep. Ook hier gaat de top vier van elk van de vier poules door naar de volgende ronde.

Sport najaar 2023 op tv

Met het EK volleybal bij de mannen zitten we eigenlijk al in het najaar. En ook dan staat er opnieuw heel wat topsport op het programma. Zoals de Memorial Van Damme (8 september), het WK breaking (23 en 24 september in Leuven) en het WK gymnastiek: van 30 september tot 8 oktober in het Antwerpse Sportpaleis, mét (hopelijk) Nina Derwael, en de VRT als host broadcaster.

Sportwedstrijden op tv

Naast de vermelde grote competities en toernooien kunnen de sportliefhebbers ook nog uitkijken naar tal van andere wedstrijden en kampioenschappen. Zo kon je op tv al kijken naar het BK wielrennen in Izegem en de Baloise Belgium Tour. Op 29 juli komt daar dan ook de Clasica San Sebastian bij. Maar denk ook aan samenvattingen van de Diamond League atletiek, de GP Formule 1 van België en nog veel meer. ​ 

Dit zal je eerder al op tv tijdens de sportzomer van 2023:

EK Basketbal Vrouwen

EK Basketbal Vrouwen: 15 tot 25 juni 2023

Op de voorbije twee EK’s behaalden de Belgian Cats telkens een fraaie bronzen medaille. Lukt dat dit jaar opnieuw? Of doen ze nóg beter? Dat zien we tussen 15 en 25 juni tijdens het EK in Israël en Slovenië. Onder impuls van een beresterke Emma Meesseman is veel mogelijk. De Belgian Cats spelen hun groepsfase in Israël. De knock-outfase vindt plaats in Slovenië. De Cats zitten in een groep met gastland Israël, Italië en Tsjechië. Ze spelen op 15 juni om 17.15 u. tegen Israël, op 16 juni om 11.15 u. tegen Tsjechië en op 18 juni om 14.15 u. tegen Italië. De vier groepswinnaars zijn rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales. De nummers 2 en 3 spelen een barragematch voor een plaats bij de laatste acht. 

Alle wedstrijden met de Belgian Cats én de finale worden rechtstreeks uitgezonden op VRT 1 of Canvas en VRT MAX. Voor het commentaar zorgen Kris Meertens en voormalig Belgian Cat Sofie Hendrickx op tv, en Carl Berteele op de radio. Ook online volgt Sporza de Belgian Cats op de voet.

UPDATE: Goede zet om de Belgian Cats te volgen tijdens het EK Basketbal Vrouwen 2023: ze hebben een unieke prestatie neergezet en zijn Europees Kampioen geworden! 

EK voetbal -21

EK voetbal – 21: 21 juni tot 8 juli

Op 21 juni, nog tijdens het EK basketbal, begint in Georgië en Roemenië ook het EK voetbal voor -21 jarigen, mét de Jonge Duivels. Ons nationaal beloftenteam zit in een sterke groep met Nederland, Portugal en gastland Georgië. ​ De Belgen spelen op 21 juni tegen Nederland, op 24 juni tegen Georgië en op 27 juni tegen Portugal. De eerste twee van de vier groepen gaan door naar de kwartfinales. 

Het EK is trouwens extra belangrijk omdat het ook een kwalificatietornooi is voor de Olympische Spelen. De eerste drie mogen volgend jaar naar Parijs. Niet evident, maar ook niet onmogelijk voor het getalenteerde Belgische team met onder meer Zeno Debast, Charles De Ketelaere en Loïs Openda. De wedstrijden van de Jonge Duivels én de finale worden live uitgezonden op Canvas, met commentaar van Stef Wijnants.

Update: helaas moeten de jonge Belgische voetballers hun Olympische droom opbergen. Ze zijn uitgeschakeld tijdens de groepsfase van het EK voetbal -21.

Tour de France 2023

Tour de France: 1 tot 23 juli

Op zaterdag 1 juli gaat de 110de editie van de Tour de France van start in het Spaanse Bilbao. Na de Grand Départ in het Baskenland duiken de Pyreneeën al snel op. Daarna gaat het door het Centraal-Massief, de Jura, de Alpen en de Vogezen tot in Parijs. De Puy de Dôme maakt zijn comeback en de Alpen vormen het zwaartepunt. De Tour is goed voor 3.404 kilometer verdeeld over acht bergritten, acht vlakke(re) etappes, vier heuvelachtige ritten en een (klim)tijdrit. Met 30 cols van 2de en 1steen buiten categorie breekt deze Tour zelfs een klimrecord. Er zijn ook vier aankomsten bergop (Cauterets, Puy de Dôme, Grand Colombier en Saint-Gervais Mont-Blanc).

Iedereen verwacht een nieuw duel tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogačar, maar ook Enric Mas, Richard Carapaz en Jai Hindley gaan voor een podiumplaats. Gaat Jasper Philipsen voor groen en Wout Van Aert voor de ritzeges? En wat doen Tiesj Benoot en de andere Belgen? Bij VRT en Sporza missen de wielerliefhebbers geen seconde van de ronde. Renaat Schotte en José De Cauwer zorgen voor het commentaar bij de live-uitzendingen op VRT 1 en VRT MAX. Carl Berteele en Maarten Vangramberen vullen afwisselend aan vanop de motor. Op Radio 1 brengen Christophe Vandegoor, Sven Nys en Serge Pauwels verslag uit in Sporza Tour, dat wordt gepresenteerd door Gert Geens en Babette Moonen.

Natuurlijk is ook Vive le Vélo weer terug. Lees: Vive le Vélo 2023: Tour de France met deze gasten.

Sporza Tourmanager

En wil je werkelijk alles weten over de Tour, dan moet je bij Sporza.be zijn. Daar kan je ook met ​ Sporza Tourmanager je eigen wielerploeg samenstellen en je favoriete renners inzetten. Je kan ook een mini-competitie opzetten, met je vrienden, buurtgenoten, collega’s of je sportclub. Of doe mee aan de mini-competitie van MNM, bij Charlotte Sieben en Manu Van Acker in de ochtendshow. Dit jaar namen al 77.000 wielersfans actief deel aan de wielermanager. 

Tour de France Femmes

Tour de France Femmes – 23 tot 30 juli

Aansluitend bij de Tour van de mannen begint die van de vrouwen. Niet in Parijs, zoals vorig jaar bij de eerste editie, maar in Clermont-Ferrand, een eind richting het zuiden. Daarna gaan de dames via het Centraal Massief naar de Pyreneeën met vier vlakke etappes, twee geaccidenteerde ritten en een zwaar slotweekend : een bergetappe naar de top van de Tourmalet (2.110 meter) en een afsluitende tijdrit in Pau.

Krijgen we opnieuw een Nederlandse tweestrijd tussen Annemiek van Vleuten en Demi Vollering (zoals we die zagen in de documentaire La Course)? Of stijgen Katarzyna Niewiadoma, Silvia Persico of Elisa Longo Borghini boven zichzelf uit? En wat kan Lotte Kopecky na haar sterke voorjaar? Of laat ze de Tour helemaal links liggen ten voordele van het WK? We zien het allemaal in de laatste week van juli. Alle ritten worden rechtstreeks uitgezonden op VRT 1 en VRT MAX, met commentaar van Ruben Van Gucht en Ine Beyen. Op Radio 1 presenteert Jonathan Metdepenninghen en verzorgt Jonas Maes het commentaar.

Maarten Vangramberen en Marijn de Vries maken daarnaast dagelijks Tour de France Femmes – met Maaren en Marijn. Lees: Tour de France Femmes 2023 kijken op tv mét Maarten en Marijn

WK wielrennen

WK wielrennen: 3 tot 13 augustus

In de eerste helft van augustus, tussen Tour en Vuelta, strijkt de hele wielerwereld neer in Glasgow voor een echt ‘super-wk’ met competities in zowat alle wielerdisciplines : weg- en baanwielrennen, mountainbike, BMX, para-cycling en indoor-cycling. Niet alleen Remco Evenepoel en Annemiek van Vleuten verdedigen er dus hun titel, maar onder meer ook Lotte Kopecky en Ewoud Vromant. Uiteraard zit Sporza in het wiel van al die competities, zowel via tv als radio en online. De belangrijkste wedstrijden worden omkaderd. Op tv zijn de commentatoren Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer, Ruben Van Gucht en Ine Beyen, en Renaat Schotte. Christophe Vandegoor en Carl Berteele verzorgen het radiocommentaar. ​ 

Voor de liefhebbers: kijk ook de documentaire Tour De France Unchained en ontdek daarnaast meer interessante wielerdocumentaires.

WK Voetbal vrouwen

WK voetbal vrouwen: 20 juli tot 20 augustus

Het WK voetbal voor vrouwen wordt georganiseerd in Australië en Nieuw-Zeeland. Er doen voor het eerst 32 teams mee, maar de Red Flames slaagden er helaas niet in zich te plaatsen. Er zijn acht groepen van vier teams. Titelverdediger de Verenigde Staten behoort ook dit jaar weer tot de favorieten, net als Duitsland, Frankrijk en Japan. Of doet Oranje het dit jaar nog beter dan hun zilveren plak van 2019? De tijdszone van de organiserende landen is voor Europese kijkers niet zo gunstig, al wordt er toch een aantal wedstrijden op een redelijk uur in de ochtend gespeeld. Sporza brengt dagelijks één live-wedstrijd en een samenvattingsmagazine. Vanaf de kwartfinales worden de wedstrijden ook omkaderd.

Hier ontdek je alles over WK voetbal vrouwen op tv kijken (2023) en je kunt ook Europees voetbal kijken.

EK Hockey

EK Hockey: 18 tot 27 augustus

Het EK hockey voor mannen en vrouwen vindt dit jaar plaats in Mönchengladbach. Zowel de Red Lions als de Red Panthers verdedigen er hun bronzen medaille van 2021 in Amstelveen. Sporza houdt de vinger aan de pols van deze kampioenschappen, zodat de hockeyliefhebbers ook tijdens het WK atletiek nog op hun wenken worden bediend. Op VTM kun je de wedstrijden van de Red Lions live volgen.

Lees: EK Hockey live op tv kijken met o.a. Red Lions en Red Panthers.

WK atletiek

WK atletiek: 19 tot 27 augustus

In de tweede helft van augustus ligt de focus van Sporza vooral op het WK atletiek, dat dit jaar plaatsvindt in Boedapest. Slaagt Nafi Thiam erin om een derde wereldtitel te pakken? Doen ook de Belgian Tornados er nog een medaille bij? Valt er bij afwezigheid van Bashir Abdi nog ergens een Belgische podiumplaats uit de lucht? En wie worden de internationale sterren in deze hoogmis van de atletiek? We kijken alvast uit naar de prestaties van Karsten Warholm en Sydney McLaughlin, Jakob Ingebrigtsen en Joshua Cheptegei, Shelly-Ann Fraser-Pryce en Elaine Thompson, ​ Mondo Duplantis, ​ Sifan Hassan en zovele anderen. Met de ochtendsessies op VRT 1 en de avondsessie op Canvas moeten de atletiekliefhebbers er alleszins geen moment van missen. David Naert en Eline Berings zijn de commentatoren op tv en Bert Sterckx brengt verslag uit op de radio. Maarten Vangramberen zorgt voor de interviews. 

EK Volleybal

Tussen half augustus en half september treden zowel de Yellow Tigers als de Red Dragons aan in het EK volleybal. De toernooien overlappen elkaar. Sporza brengt verslag uit van beide EK’s. Hieronder lees je er kort meer over.

EK Volleybal Vrouwen

EK Volleybal Vrouwen: 15 augustus tot 3 september

Het EK bij de vrouwen vindt plaats van 15 augustus tot 3 september. België is gastland voor dit EK, samen met Italië, Duitsland en Estland. De groepsfase belooft een pittige opdracht te worden voor de Yellow Tigers, die het in Gent zullen opnemen tegen wereldkampioen Servië, Slovenië, Polen, Oekraïne en Hongarije. De top vier in elke groep stoot door naar de volgende ronde. ​ 

Renewi Tour

Renewi Tour: 23 tot 27 augustus

Van 23 augustus tot en met 27 augustus wordt de Renewi Tour (of te wel de Benelux Tour) gereden. De etappes zijn bij Sporza op VRT1 te kijken. Met op 23 augustus Blankenberge – Ardooie, 24 augustus de tijdrit in Sluis, 25 augustus Aalter – Geraardsbergen, 26 augustus Beringen – Peer en tot slot op 27 augustus Riemst – Bilzen.

Ook interessant: de documentaire over Remco Evenepoel staat nu op Streamz.


* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 september 2023 /