La Course: documentaire over vrouwen SD Worx in Tour de France

De vierdelige documentaire La Course over de vrouwen van SD Worx in de Tour de France 2022 is in Nederland op Prime Video te kijken. In België zendt Canvas La Course uit en de hele docu staat op VRT MAX. Je kijkt in deze documentaire tijdens de tour mee met het team, maar ook in de voorbereiding van rensters als Lotte Kopecky, Demi Vollering en Chantal van den Broek – Blaak. Lees hier alles over deze documentaire.

Start nu 30 dagen gratis kijken op Prime Video en kijk documentaires over SD Worx, Wolfpack Team Jumbo-Visma. (Dit bericht verscheen voor het eerst op VlaamsKijken ook 13 maart 2023, omdat de docu op Prime Video in Nederland kwam. Ik heb het bijgewerkt op dinsdag 18 april in verband met de uitzending in België bij Canvas en VRT MAX).

La Course

In de vierdelige serie La Course wordt het vrouwenteam SD Worx gevolgd tijdens de Tour de France. In 2022 wordt na jaren afwezigheid de Tour de France voor vrouwen gereden, dit is een mijlpaal. Het Belgisch/Nederlandse team SD Worx gaat met een ijzersterke ploeg naar Frankrijk. Het team wordt gevormd door Lotte Kopecky, Chantal van den Broek – Blaak, Ashleigh Moolman – Pasio, Demi Vollering, Marlen Reusser, Christine Majerus en ploegleiders Danny Stam en Anna van der Breggen*. Ze hebben huizenhoge verwachtingen voor Parijs. De start is op de Champs Elysees in Parijs en de aankomst 8 dagen later op la Planche des Belles Filles. Vanaf dag één wordt er bikkelhard gestreden voor de etappewinst; de gele-, de groene- en de bolletjestrui.

Wielerdocumentaires

De laatste tijd zijn er veel interessante wielerdocumentaires verschenen. Niet alleen deze over het team van SD Worx, maar ook:

Maar terug naar de documentaire over het SD Worx vrouwenteam met in de hoofdrol Lotte Kopecky, Demi Vollering en Chantal Blaak.

Documentaire Team SD Worx

Net als bij de documentaire over Team Jumbo-Visma krijgen we ook in La Course een unieke blik achter de schermen bij een wielerploeg. De Vlaamse productiemaatschappij Zebra63 heeft niet alleen de Tour de France Femmes 2022 gevolgd, maar ook vooraf veel beelden gemaakt. Je ziet de rensters op trainingskampen, thuis, maar ook tijdens de verkenning van ritten. De cameraploeg kreeg de gehele vrijheid om een echte behind the scenes documentaire te maken. We zien dat triomf en tragiek dicht bij elkaar liggen.

Shirt Amy Pieters

Team SD Worx is de beste wielerploeg op de UCI Ranking; ze gaan dus vol vertrouwen richting de rittenkoers. Daar starten in het speciale shirt dat door Amy Pieters is ontworpen. Op die manier toont de ploeg dat de wielrenster die door een zwaar trainingsongeluk een lang revalidatietraject afwerkt nog altijd bij de ploeg hoort. Voor haar ongeluk was Amy Pieters namelijk al druk bezig met het ontwerpen van een eigen wielerkledinglijn. De Nederlands kampioenen kwam tijdens een trainingsstage in het Spaanse Calpe zwaar ten val en lag na een levensreddende spoedoperatie maar liefst drie maanden in coma. Haar revalidatie is een lang en zwaar traject.

 Jumbo-Visma heeft – sinds de lancering van de documentaire – een speciale brandstore op amazon.nl. Ik had het gaaf gevonden als die er van Team SD Worx zou zijn. Wie weet volgt dit in de toekomst nog.

Tour de France Femmes 2022

De Tour de France Femmes telt acht etappes. In totaal leggen de rensters 1033 kilometer door Frankrijk af. 144 rensters staan aan de start (dat zijn 24 vrouwenwielerteams). Voor SD Worx gaan Lotte Kopecky, Chantal van den Broek – Blaak, Ashleigh Moolman – Pasio, Demi Vollering, Marlen Reusser en Christine Majerus van start. Voormalig wielrenster Anna van der Breggen vormt samen met Danny Stam de ploegleiding. Als technische staf rond het team worden ze ook gevolgd in deze documentaire over SD Worx.

Documentaire SD Worx vrouwen

De documentaire La Course over SD Worx telt vier afleveringen. Dit kun je in deze afleveringen verwachten:

  1. Nederland boven in de eerste twee etappes. Ritwinst voor respectievelijk Lorena Wiebes en Marianne Vos. in het kamp SD Worx zijn er gemengde gevoelens. Kopecky mag de groene trui aantrekken in Parijs, iedereen blij, maar tijdens rit 2 zakt het team door het ijs.
  2. Het zwaartepunt van de tour ligt in het slotweekend, maar ook voordien zijn er verraderlijke ritten. wanneer in 1 van die ritten kopvrouw Demi Vollering een tactische fout maakt wordt er achteraf een hartig woordje gesproken, met tranen tot gevolg.
  3. De steile ambities die de ploeg had worden door allerlei omstandigheden niet ingelost en dat zorgt voor onzekerheid en zelfs frustratie. maar op de vierde dag is het prijs. De Zwitserse hardrijder Marlen Reusser haalt de eerste ritoverwinning binnen voor de ploeg na een fantastische solo.
  4. Het slotweekend is het weekend waarin alles beslist wordt voor eindwinst. Demi Vollering en Ashleigh Moolman moeten het voor de ploeg opnemen tegen topfavoriete Annemiek van Vleuten. Moolman wordt totaal onverwacht ziek in de eerste Vogezenrit, Vollering gaat op haar beurt de strijd aan met Van Vleuten. het wordt een bikkelharde strijd waarin de vrouwen zichzelf meermaals tegenkomen.

Rensters & begeleiders SD Worx

We maken in de documentaire over SD Worx kennis met de rensters en hun begeleiders. We zien Lotte Kopecky, Demi Vollering, Chantal Van Den Broeck – Blaak, Marlen Reusser en Ashley Moolman – Pasio. Maar ook de andere rensters als Elena Cecchini (ITA), Niam Fisher-Black (NZE), Anna Shackley (SCO), Christine Majerus (LUX), Kata Blanka Vas (HON), Lonneke Uneken (NED), Roxane Fournier (FRA). Het team wordt begeleid door Anna van der Bruggen en Danny Stam.

Lotte Kopecky

Met Lotte Kopecky heeft SD Worx misschien wel de sterkste Vlaamse wielrenster van dit moment in haar gelederen. In haar nog jonge carrière haalde ze al diverse wereldtitels op de baan en grote overwinningen op de weg. Een beklijvende winst in de Strade Bianche tegen Annemiek Van Vleuten deed haar definitief aansluiten bij de wereldtop. Ze mikt in de eerste Ronde van Frankrijk voor vrouwen resoluut op de groene trui.

Ook tijdens de voorjaarsklassiekers 2023 is Lotte Kopecky een renster om in de gaten te houden. Iets dat zelfs op tv kan, want veel dameswedstrijden worden ook uitgezonden door Sporza. Maar Lotte Kopecky is daarnaast ook te zien in verschillende tv-programma’s, zoals Wereldrecord III, de documentaire Alles voor goud en het tweede seizoen van De Container Cup.

Demi Vollering

Demi Vollering is het opkomende toptalent in Nederland die op jonge leeftijd al heel vaak haar kunnen heeft tentoongespreid. Getuige daarvan overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik, La Course en The Women’s Tour. Vollering, lichtgewicht en dus klimster, heeft haar zinnen gezet op de gele trui. De ploeg zal dan ook in haar dienst rijden. 

Chantal Van den Broeck – Blaak

Chantal Van Den Broeck – Blaak is een zeer ervaren Nederlandse renster met een palmares om u tegen te zeggen. In de schaduw van rensters als Van Der Breggen, Vos en Van Vleuten reed ze een indrukwekkende erelijst bij mekaar: wereldkampioene, Ronde van Vlaanderen, Omloop het Nieuwsblad, Strade Bianche, Gent-Wevelgem en nog veel meer. 

Marlen Reusser

Marlen Reusser, de Zwitserse hardrijdster, is nieuw in de ploeg, maar heeft meteen haar draai gevonden. Pas op latere leeftijd heeft ze alles op het wielrennen gezet. Deze vrouw heeft een diploma als arts op zak en werkte ook enkele jaren in een hospitaal. Ondertussen is ze Europees kampioen tijdrijden, vice-Olympische kampioen tijdrijden en vice-wereldkampioen tijdrijden. 

Ahsley Moolman – Pasio

Ashley Moolman – Pasio is een Zuid-Afrikaanse klimster met tonnen ervaring. Dit is haar laatste seizoen in het profpeloton. Geen veelwinnares maar wel een enorme regelmaat in haar prestaties. Altijd op de afspraak als haar type wedstrijden eraan komen. De ideale vrouw om Vollering naar grote doelen te leiden in de Ronde van Frankrijk.

Anna van der Breggen

Na het seizoen 2021 ruilde veelwinnaar Anna van der Breggen op haar 31ste de fiets in voor de ploegleiderswagen van SD Worx. Van Der Breggen is een levende legende in het vrouwenwielrennen. Ze won zeven keer de Waalse Pijl, maar ook de Ronde van Vlaanderen, twee keer Luik-Bastenaken-Luik, vier keer de Ronde van Italië, de Amstel Gold Race, de Strade Bianche, een Olympische titel en drie wereldtitels. Zij probeert al haar ervaring aan te wenden om haar rensters richting topprestaties te leiden.

Danny Stam

Danny Stam: was vroeger een succesvolle pistier met meerdere overwinningen in zesdaagses op zijn palmares. Daarna heeft hij zich omgeschoold tot sportief manager. Danny Stam werkt al ruim 10 jaar in het vrouwenwielrennen. Als ploegleider bouwde hij mee aan wat de beste wielerploeg ter wereld moest worden en vond hij in 2021 met succes een nieuwe hoofdsponsor in SD Worx.

Documentaire SD Worx (La Course) in België kijken

De documentaire La Course over SD Worx in de Tour de France Femmes is sinds 17 april bij Canvas te kijken. Alle afleveringen zijn via VRT MAX al te kijken. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet.

Ruben Van Gucht

De documentaire over SD Worx is de eerste die over een vrouwenteam wordt gemaakt. Ruben Van Gucht* – die de productie van de reeks begeleidde – zegt: “Het vrouwenwielrennen zit de laatste jaren ongelooflijk in de lift. In 2022 vond een van de belangrijkste momenten ooit plaats in het vrouwenwielrennen: ASO organiseerde, in vol ornaat, een Ronde van Frankrijk voor vrouwen. De wedstrijd zag eruit zoals die bij de mannen, werd in beeld gebracht zoals bij de mannen, reikte de truien uit zoals we die kennen bij de mannen. De volgende stap was ook een docureeks maken achter de schermen en dat is bij deze gebeurd.”

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 april 2023 /