Documentaire All-In: Team Jumbo-Visma must see op Prime Video

De documentaire All-In: Team Jumbo Visma is in het voorjaar van 2023 gelanceerd op Prime Video in de Benelux. Kopmannen als Wout van Aert, Jonas Vingegaard, Primoz Roglic – maar ook Tom Dumoulin en technisch directeur Merijn Zeeman – vertellen openhartig over hun weg naar de successen die we in 2022 zagen. Ik heb deze zesdelige sportdocumentaire de afgelopen dagen gekeken en vind het absoluut een must see. Tijd dus om er eens uitvoerig over te schrijven.

Korte update van dit berichten 3 maart 2023, omdat de Tour de France 2023 weer van start is gegaan! En we kunnen daarnaast van nog meer wielrennen genieten op tv deze zomer. Maart 2024 is seizoen 2 verschenen: lees Seizoen 2 van Jumbo Visma docu op Prime Video kijken.

Wielerdocumentaires op Prime Video

Start nu 30 dagen gratis kijken op Prime Video; bingewatch de reeks over team Jumbo-Visma. En kijk ook naar documentaires over het vrouwenteam van SD Worx en Wolfpack van Remco Evenepoel. Op Netflix is recent de documentaire over de Tour de France 2022 online gekomen met ook aandacht voor Jumbo Visma. Hier meer over Tour de France: unchained.

Wout van Aert collectie

Gelijktijdig met de lancering van de nieuwe serie All-in op Prime Video lanceert Jumbo-Visma ook een speciale brandstore op amazon.nl. In de brand store op amazon.nl worden ongeveer veertig Jumbo-Visma producten verkocht, waaronder wielerkleding en bidons en mokken. Er is zelfs een Wout van Aert-collectie. Daarnaast is er ook een, exclusief voor Amazon ontwikkeld, Jumbo-Visma shirt te koop. En wat ik persoonlijk een erg leuk item vindt: het schattige, gele rompertje.

Maar terug naar de documentaire over de wielerploeg van Jumbo-Visma, inclusief mijn review.

Documentaire All-In: Team Jumbo-Visma

Een jaar lang is Team Jumbo-Visma achter de schermen gevolgd voor de documentaire reeks All-In. In het ongekende succesjaar 2022 – waarin de ploeg met Jonas Vingegaard de Tour de France wint – is niets verborgen gebleven voor de camera’s. Dit zorgt voor een unieke inkijk in de succesformule van de wielerploeg; of beter gezegd: van de beste wielerploeg ter wereld (volgens de UCI ranking). We zien kopmannen als Wout van Aert, Jonas Vingegaard, Primoz Roglic (en hun vrouwen), maar ook Tom Dumoulin die in 2022 onverwachts stopte met wielrennen. Ze worden zowel op de fiets als privé gevolgd. Het resulteert in een onthullend document waarin niets geheim blijft. De felle discussies in de bus, twijfels op de hotelkamer, de pijn van verliezen en de zoete smaak van winnen: alles is in beeld. En dat in zo’n bijzonder jaar.

Succes Jumbo-Visma 2022

In deze sportdocumentaireserie over team Jumbo-Visma is de kijker er vanaf het eerste moment bij. Op het trainingskamp eind 2021 legt sportief directeur Merijn Zeeman de basis om tweevoudig Tour-winnaar Tadej Pogacar van de troon te stoten. Via de voorbereidende koersen en hoogtestages is van binnenuit zichtbaar hoe de grootste ambitie wordt waargemaakt: de Tour de France 2022 winnen. Waar iedereen erop rekent dat de ervaren Primoz Roglic de aangewezen man namens Team Jumbo-Visma is om het geel te veroveren, is het juist zijn leerling Jonas Vingegaard die de grootste wielerwedstrijd ter wereld wint. Wout van Aert maakt het succesverhaal compleet door ook nog de puntentrui (groene trui) te winnen. Het is voor het eerst in 25 jaar dat een ploeg zowel de gele, als de groene trui wint. Bovendien winnen ze de bolletjestrui én zes etappes in de Tour de France 2022.

Eerder schreven we over: Documentaire Alles voor goud met o.a. Wout van Aert en Wout.

Tom Dumoulin

Maar er is meer dan alleen de Ronde van Frankrijk. Zo zien we ook Tom Dumoulin die weer op de fiets stapt na een sabbatical. Maar in datzelfde jaar besluit de Limburger ook om voorgoed zijn fiets op te bergen. Het lukt niet meer. Daarover vertelt hij openhartig in Sydney, waar hij eigenlijk zijn carrière zou afsluiten met het WK tijdrijden. Het parcours was daar op zijn lijf geschreven. Daar werd naar toe getraind. Kennis waar de hele ploeg van profiteert. Dat zie je aan het eind van de docu. Uiteindelijk wordt de Noor Tobias Foss (die ook voor het team rijdt) namelijk wereldkampioen.

Koen Bouwman

De zoektocht van Tom Dumoulin naar zichzelf als renner begint in 2022 in Colombia waar hij samen met Koen Bouwman een hoogtestage doet. We zien vervolgens in de Giro d’Italia dat een terugkeer aan de top er niet meer in zit. Maar we zijn ook getuige van een heel bijzonder moment. Zo’n moment waarop je ziet dat de wielerploeg van Jumbo-Visma echt een team is. De profrenners – én beter gezegd iedereen binnen het team – gaan voor elkaar door het vuur. Tom Dumoulin laat Koen Bouwman namelijk winnen. Tom Dumoulin is misschien wel blijer voor Koen Bouwman, dan wanneer hij zelf gewonnen zou hebben. De renner die zichzelf echt als knecht ziet, groeit uit in de Giro 2022 tot een topklimmer die geschiedenis schrijft. Koen Bouwman wint als eerste Nederlandse renner ooit het bergklassement (de blauwe trui). In de Giro d’Italia 2022 won Koen Bouwman uiteindelijk twee etappes.

Documentaire Jumbo-Visma is must see

All-in: Team Jumbo-Visma is een sport documentaire serie over vriendschap, teamspirit, twijfels, de pijn van het vallen en de vreugde van het opstaan. Deze productie van Southfields Stories is wat mij betreft echt een must see. Zelfs als je geen wielerliefhebber bent. Voor ieder heeft deze documentaire wel iets. Ik denk bijvoorbeeld aan ondernemers; het verhaal van Richard Plugge, die sinds 2013 directeur/eigenaar is van de ploeg is zo inspirerend. Heb je het over teambuilding; luister dan met interesse naar Merijn Zeeman. En dan vergeet ik nog de prachtige beelden, die bij de legendarische klassiekers en etappekoersen worden getoond, inclusief prachtige, poëtische woorden van schrijver Frank Heinen. En de wielerliefhebber kan ook nog eens genieten van analyses van wielerjournalisten als Thijs Zonneveld, Raymond Kerckhoffs, Diana Kuip en Renate Verhoofstad. Maar ook Vlamingen Ruben Van Gucht en Tom Boonen.

Meer sportdocumentaires op Prime Video: VeeKay en Rico: Dream Big. Daarnaast kun je dit voorjaar genieten van veel wielrennen op tv bij Sporza.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 juli 2023 /