Het Onbekende: deelnemers & show verkocht aan België

Het Onbekende – is de nieuwe show van de makers van De Verraders – die sinds vrijdag 12 mei wekelijks op tv bij RTL4 is. Vanaf vrijdag 9 juni 2023 starten de afleveringen om 20.30 uur. In deze show nemen veertien deelnemers het tegen elkaar op. De teams bestaan uit zeven BN’ers, die strijden tegen het team van zeven onbekende Nederlanders. We weten inmiddels dat het programma ook verkocht is aan België; sterker de opnames zijn al in volle gang. Hier lees je alles over Het Onbekende, deelnemers en meer over de show, die wordt gepresenteerd door Renze Klamer.

Het Onbekende

Hoe sta jij in het leven? Blijf je in je comfortzone en houd je vast aan wat je al kent, of durf je onvoorwaardelijk te kiezen voor uitdaging, spanning, en avontuur? De makers van De Verraders (waar we afgelopen weken van konden genieten), komen met het nieuwe, adventure-reality-programma Het Onbekendeaar. Tijdens deze reis – onder leiding van presentator Renze Klamer – stellen de veertien deelnemers zichzelf keer op keer dezelfde vraag stellen: ‘Durf ik te kiezen voor Het Onbekende?’

De deelnemers aan Het Onbekende stellen we verderop in dit artikel uitgebreid aan je voor, maar eerst meer over het programma:

Het Onbekende in België

Goed nieuws voor de Vlaamse lezers die Het Onbekende ook graag willen zien. De opnames voor een versie van Het Onbekende in België zijn momenteel al in volle gang. En ook In Frankrijk wordt een remake van dit programma gemaakt. Als we meer weten over wanneer Het Onbekende in België te zien is, delen we dat natuurlijk via onze social media kanalen. Volg ons via Instagram, de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

We gaan er vanuit dat Het Onbekende bij VTM te zien zal zijn; zij hebben tenslotte ook een remake van De Verraders gemaakt.

Het Onbekende kijken

Het Onbekende is ontwikkeld door IDTV en RTL Creative Unit. Vanaf vrijdag 12 mei is dit nieuwe programma acht weken lang te zien om 20.00 uur bij RTL 4. Vanaf vrijdag 9 juni 2023 starten de afleveringen een half uurtje later. Om 20.00 uur is dan Ik Weet Er Alles Van seizoen 5 te zien. Iedere zaterdag na de uitzending is de aflevering ook op Videoland te kijken.

Team Bekend vs Team Onbekende

De lange reis door het prachtige en uitgestrekte Slovenië, met reusachtige bergen en bossen en adembenemende vergezichten, wordt gemaakt door twee teams. Team Bekend en Team Onbekend leggen elke aflevering een vergelijkbare route af, en strijden tegen elkaar om de afleveringswinst. Loslaten wat vertrouwd is, en kiezen voor dat wat onbekend is op de route levert de deelnemers meestal een voordeel op in het spel, maar kan – net zoals keuzes in het echte leven – ook resulteren in een tegenvaller. Elke aflevering eindigt in beide teams met een pittige en emotionele eliminatie, waarbij een deelnemer wederom op de bekende, óf de onbekende manier geëlimineerd wordt.

Het Onbekende deelnemers

Elke deelnemer heeft eigen redenen om zich te wagen aan het ongekende avontuur, en te kiezen voor Het Onbekende. Maak hieronder kennis met de deelnemers die blanco en zonder voorkennis over de inhoud dit once-in-a-lifetime avontuur zijn aangegaan, en hun reden om te kiezen voor Het Onbekende. Bij de bekende deelnemers aan Het Onbekende zijn dat Pia Douwes, Iris Frederix, Ronald Mulder, Mischa Blok, Freek Bartels, Steven Kazan en Arno Kantelberg*. De onbekenden zijn Mabel, Nikta, Vincent, Ricky, Rein, Ruud en Bart.

Deelnemers Team Bekend – Het Onbekende

 • Pia Douwes* (58 jaar) draait al ruim dertig jaar mee aan de internationale top als musicalactrice. Ze speelde in producties als Cats, Les Misérables en Evita. In 2022 schittert ze in musical The Prom. Nieuwe, onbekende projecten geven haar energie. “Het geeft me een vrij en avontuurlijk gevoel om open te staan voor wat het onbekende in het leven in mij teweegbrengt. Dus geen wonder dat de titel van dit programma de avonturier in mij triggerde!”
 • Iris Frederix* (39 jaar) is kunstschilder; je kunt haar kennen van Project Rembrandt. Haar werk wordt beschreven als klassiek, fris en chic en is opgenomen in privécollecties en verschillende bedrijfscollecties in binnen- en buitenland. “Ik hou ervan om te spelen, verrast te worden en mezelf uit te dagen. Nieuwe dingen ontdekken zorgt ervoor dat je zintuigen op scherp staan en je echt leeft.”
 • Ronald Mulder (36 jaar) is voormalig schaatser. “Ik doe mee aan Het Onbekende om mijn eigen grenzen te verleggen en om vanuit het strakke topsportleven, uit de comfort zone te stappen, en alles over te laten aan het onbekende.” Hij is de broer van Michel Mulder, die je recent nog zag in The Passion. Ronald Mulder deed mee aan verschillende Olympische Spelen; in Sochi won hij brons op de 500 meter – achter zijn broer Michel, die goud won.
 • Mischa Blok (47 jaar) is radiopresentatrice. Ze werkte ook als nieuwslezer, eindredacteur, verslaggever en presentator. Vanaf 1 januari 2022 is ze op NPO Radio 1 te horen in het interviewprogramma Mischa!, waarin ze een uur in gesprek gaat met een gast. Naast haar radiowerk is Mischa ook podcastmaker. In het dagelijks leven is ze altijd in controle. “Echt loslaten, dat vergt moed. Ik zie het als een mooie uitdaging om bij mezelf te testen of ik de controle uit handen durf te geven.”
 • Freek Bartels* (35 jaar) begon zijn carrière als musicalacteur, maar we zagen hem inmiddels ook al in films en series (zoals BuZa en De K van Karlijn). Je zag hem ook in The Passion 2021. Hij speelde onder meer in Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat en de Alex Klaassen Showponies Revue. In 2023 schittert hij in Les Misèrables, terwijl hij in 2024 als Judas op de planken staat in Jesus Christ Superstar. Toch had hij nog wel een gaatje voor Het Onbekende. “Ik had vrij en had wel zin in een avontuur…”
 • Steven Kazàn (36 jaar) is goochelaar. Daarnaast heeft hij ook zijn eigen tv-programma Steven en Jamie Kazàn – Road to Vegas. anaf zijn elfde werkte hij al achter de schermen mee bij Magic Unlimited, de illusieshow van zijn broers. Hij plaatst humoristische video’s online met zijn vrouw Jamie, is te boeken voor theatershows en was deelnemer bij andere RTL-programma’s zoals De Verraders. “Meedoen aan De Verraders was voor mij onvergetelijk. Een nieuw programma van dezelfde makers? Dat moest ik meemaken!”
 • Arno Kantelberg (53 jaar) is journalist, die recent ModMod book-a-zine uitbracht. Jarenlang was hij hoofdredacteur van tijdschriften als Esquire en National Geographic. Sinds 2018 is hij lifestyledeskundige bij RTL Boulevard en geeft hij in zijn boeken advies over goede smaak. Arno is gek op avontuur. Dat zag je al tijdens zijn deelname aan Wie is de Mol. “Een avontuur is pas echt een avontuur, als je geen idee hebt wat dat avontuur eigenlijk behelst.” Recent zag je Arno Kantelberg nog in Je Mag Ook Helemaal Niets Meer.

Team Onbekend: kandidaten Het Onbekende

 • De vrolijke Mabel (24) uit Mook werkt in de zorg en is vrijwilliger bij de brandweer. In haar vrije tijd is ze altijd samen met haar hond Bijou, of is ze te vinden in de sportschool. Het is voor Mabel tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging om het uiterste uit haarzelf te halen. Ze hoopt met haar lieve lach en enthousiaste houding een heel eind te kunnen komen. “Ik kies voor Het Onbekende, omdat ik van avontuur en spellen hou, wel wil ik altijd de controle hebben en hier heb ik dat niet. Ik daag mijzelf hierin dan ook graag uit en ga geen een uitdaging uit de weg, dus deze ook niet.”
 • Nikta (29) uit Eindhoven werkt als arbeidsrechtjurist en is echt een open boek. In haar vrije tijd is ze actief op TikTok waar ze mensen vermaakt met haar comedy video’s. Nikta plant graag vooruit, maar wordt bij dit avontuur compleet in het diepe gegooid. Ze heeft altijd op anderen kunnen bouwen en is nu op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat als ik op mijn eigen keuzes moet vertrouwen? “Ik kies voor Het Onbekende om mijn grenzen op te zoeken en een persoonlijke groei door te maken. Wie ben ik en wat kan ik, als al het bekende wegvalt?”
 • Vincent (52) uit Zaandam is van de buitenkant 100% Nederlander, maar vanbinnen een echte Italiaan. Hij is samen met zijn vrouw meerdere bedrijven begonnen en is momenteel werkzaam als zelfstandig medewerker in de horeca. Vincent doet mee aan dit avontuur om het bekende patroon te doorbreken en kennis te maken met onbekende beslissingen. Mocht het spel er niet eerlijk aan toe gaan, kan zijn Italiaanse temperament zeker opspelen. “Ik heb er altijd een ondernemend en ietwat avontuurlijk leven op na gehouden met bijvoorbeeld motorrijden door het Rifgebergte of wrakduiken in de Noordzee. Daarnaast wil ik voor mezelf kijken hoe ik reageer en handel in een groep met vreemden.”
 • Ricky (41) uit Gangelt, Duitsland is een bloedfanatieke speler. In het dagelijkse leven is ze ambtenaar. Haar grote hobby is Western rijden en ze heeft sinds een paar maanden haar eigen paard. Ricky is een heel open en spontaan persoon en heeft een goed gevoel voor humor. In een spel heeft zij er alles voor over om te winnen. Zelfs als dat betekent dat ze vals zou moeten spelen… “Ik zag de teaser en dacht: dit is zo’n once-in-a-lifetime-Ricky-ding. Ik weet niet wat ik doe, of waar ik heen ga, maar ik gá!”
 • Rein (27) uit Eindhoven is werkzaam als videograaf en tekstschrijver. Hij is enorm sociaal en een echte people pleaser. Tijdens dit avontuur wil hij ontdekken hoe hij reageert op situaties waar hij geen houvast op heeft. Rein heeft ook een aantal angsten te overwinnen, waarvan hoogtevrees zijn grootste angst is.. “Ik leef nu een best wel comfortabel leven en ik wilde testen hoe ik zou reageren als ik totaal geen houvast heb en dat comfort wegvalt.”
 • De fanatieke Ruud (32) uit Den Bosch heeft een druk en sociaal leven met familie en vrienden. Voorheen stond hij als docent voor de klas, waarna hij besloot om aan de beleidskant te gaan werken. Al sinds zijn 15e is Ruud in zijn vrije tijd actief met amateurtoneel. Ruud is enorm competitief en zal er altijd voor strijden om zijn gelijk te krijgen.. “Mensen die me goed kennen, weten dat ik graag in mijn comfortzone blijf zodat ik weet waar ik aan toe ben en weloverwogen keuzes maak. Gecombineerd met mijn enthousiasme voor competitie, spellen en reizen, vond ik dit de perfecte maar extreme manier om mezelf uit te dagen tot iets nieuws.”
 • Bart (52) uit Sassenheim is een cybercrime specialist en een actieve familieman. Hij werkt momenteel als projectmanager in de IT, is dagelijks te vinden in de sportschool en verdiept zich graag in nieuwe hobby’s. Bart is een absolute perfectionist. In dit avontuur gaat hij dan ook tot het uiterste en wil hij het onbekende gaan ontdekken… “Heel mijn leven staat in het teken van regie, controle en planning. Het werd echt eens tijd voor onzekerheid, angst en verrassing.”

Renze Klamer

Vanuit zijn lookout neemt presentator Renze Klamer een controlerende rol aan over de deelnemers. Ondanks dat zijn ware identiteit voor de teams onbekend is, wordt door hem het verloop van de reis bepaald, en zet hij de deelnemers constant voor moeilijke en confronterende keuzes en dilemma’s. Het presenteren van een dergelijk nieuw programma betekent voor Renze Klamer ook letterlijk kiezen voor Het Onbekende. Renze Klamer vertelt: “Het genre adventure-reality en het aannemen van de rol van gamemaster is voor mij volledig nieuw, en een fantastische uitdaging.”

Renze Klamer presenteerde eerst met Fidan Ekiz een jaar De vooravond. Helaas kwam er na twee seizoenen geen vervolg meer en namen Sophie Hilbrand en Khalid Kasem het stokje over. Hij zette daarna de stap naar RTL. Daar presenteert hij de talkshow Renze. Samen met Pearl Jozefzoon, die je recent zag in Better than ever seizoen 2, heeft hij twee kinderen. De twee zijn inmiddels al een aantal jaartjes uit elkaar.

Afleveringen:

Ontdek hier wat er in de afleveringen van Het Onbekende gebeurd.

 1. Na een overval door de bodyguards van De Onbekende, zijn de deelnemers beland in Slovenië waar ze voor het eerst kennis maken met elkaar. Voor twee deelnemers zal het avontuur echter al gauw eindigen. 
 2. Na de eerste eliminatie liggen de kaarten op tafel bij team Onbekend. Lukt het om ondanks de nieuwe dilemma’s de sfeer er goed in te houden bij team Bekend?
 3. Het moment is aangebroken dat beide teams elkaar op voorzichtige wijze leren kennen. De vraag is of dit van grote invloed zal zijn op de komende eliminatie.
 4. Beide teams worden bij het ontbijt verrast door een onaangekondigde gast. En wie aflevering 3 al heeft gezien, snapt dat dit weer voor een heel andere dynamiek gaat zorgen. Volgens mij ook een soort wedstrijd-in-de-wedstrijd element. Ik hou wel van dit onvoorspelbare.
 5. In de vijfde aflevering zal voor één team de eliminatie dit keer uit onverwachte hoek komen. Ik ben benieuwd! Ook of er nog iets gebeurt, nadat er in aflevering 4 door de bekende Nederlanders was geëlimineerd op de voorgestelde wijze… Wordt dat beloond?
 6. Er komt in aflevering 6 een aangename verrassing in het spel, maar wie beheerst een ijzersterke pokerface?
 7. De finale is bijna in zicht. De laatste meters en secondes kunnen het verschil maken tussen winnen of verliezen. De Onbekende speelt met dit gegeven en schotelt beide teams de laatste dilemma’s voor.
 8. De finale gaat tussen Ruud en Rein in Team Onbekend en van het bekende team Freek Bartels en Arno Kantelberg. Voor twee deelnemers uit één team is in de grote finale het moment aangebroken om De Onbekende in levenden lijve te ontmoeten. Bij deze ontmoeting zal De Onbekende hen voor de laatste keer verrassen met een allesbepalend dilemma.

Deelnemers die Het Onbekende moeten verlaten

Team Bekend

 • Aflevering 1: Pia Douwes (door de onbekende wijze van nomineren)
 • Aflevering 2: Iris Frederix (door stemmen)
 • Aflevering 3: Ronald Mulder (door de onbekende wijze van nomineren – maar is niet uit het spel)
 • Aflevering 4: Steven Kazan (door stemmen)
 • Aflevering 5: Ronald Mulder (door stemmen, maar er volgt na een tijdje een boodschap van De Onbekende: “Jullie eerlijkheid vandaag was ontluisterend. Jullie hebben jullie keuze gemaakt, maar dit keer bepaal ik. Er hoeft vandaag niemand naar huis. Jullie hebben genoeg om over na te denken.” Voor Ronald Mulder is dit de tweede keer dat hij denkt naar huis gestuurd te worden, terwijl hij weer in het spel blijft.
 • Aflevering 6: Ronald Mulder (door de onbekende wijze van nomineren; een kaartspel)
 • Aflevering 7: Mischa Blok (door de onbekende wijze van nomineren, waarbij oud-teamgenoten konden aangegeven wie zij zouden nomineren).

Team Onbekend

 • Aflevering 1: Bart (door stemmen)
 • Aflevering 2: Ricky (door de onbekende wijze van nomineren)
 • Aflevering 3: Mabel (door stemmen – maar is niet uit het spel)
 • Aflevering 4: Nikta (door de onbekende wijze van nomineren)
 • Aflevering 5: Vertellen allemaal tegen elkaar waarom ze elkaar zouden wegstemmen. Hun eerlijkheid wordt beloond; er hoeft vanavond niemand naar huis.
 • Aflevering 6: Vincent (uiteindelijk door onbekende wijze; de deelnemers van Team Onbekend in Het Onbekende komen er namelijk via de bekende weg van stemmen niet uit en moeten nu gaan dobbelen voor wie in het spel mag blijven.)
 • Aflevering 7: Mabel; Rein en Ruud houden zich aan hun afspraak en spelen haar naar huis.

Het Onbekende recensie

Zelf heb ik meteen naar Het Onbekende gekeken toen de aflevering op Videoland kwam. Tijd dus voor een korte recensie van Het Onbekende. In het begin voelde het nog een beetje ongemakkelijk. Maar die ongemakkelijkheid hebben de deelnemers waarschijnlijk ook in het echt gevoeld. Daarna kwam ik al snel in het programma en heb ik echt genoten van het avontuur. Ook als kijker heb je geen idee wat er staat te gebeuren en dat vind ik persoonlijk erg ontspannend werken; je moet tenslotte blijven kijken en kunt niet tussendoor op je mobieltje zitten staren, omdat je zelf dan ook elementen wist. Renze Klamer als presentator van dit programma vind ik wel verfrissend. Al kun je het misschien ook niet helemaal presenteren noemen; het is eigenlijk meer acteren wat we in de eerste aflevering zagen. De conclusie van mijn korte recensie over Het Onbekende: ik blijf kijken.

Foto: Shotbysud

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 juni 2023 /