2022: historisch jaar voor Vlaamse film en tv-series volgens VAF

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) kijkt terug op een historisch jaar voor de Vlaamse film en tv-series. Dat doen ze met hun jaarverslag 2022. De hoogtepunten die zij benoemen, delen we bij VlaamsKijken natuurlijk ook graag met je. Want wat hebben we het afgelopen jaar van al die producties genoten.

Als je op de links in het bericht klikt, lees je meer over al die Vlaamse films en tv-series.

Succesvolle Vlaamse films (2022)

De Croisette in Cannes kleurde Vlaams en Close leverde België in 2023 een Oscarnominatie op voor Beste Internationale Speelfilm. Dit internationale succes was ook te voelen in de Belgische bioscopen. In 2022 gingen 1.827.175 bezoekers kijken naar een Vlaamse (co-)productie in de bioscoop. Zillion leidt de top drie van VAF/Screen Flanders-ondersteunde films met een bioscooprelease in 2022 met 573.771 bezoekers. Onze natuur, de film volgt op de tweede plaats met 245.421 bezoekers. En Close ronde 2022 af met 214.544 bezoekers.

Deze films gemist in de bioscoop? Zillion* & Close* zijn op dvd en blu-ray verkrijgbaar.

Kijkcijfers Vlaamse tv-series (2022)

Ook wat de kijkcijfers van door het VAF/Mediafonds en Screen Flanders gesteunde series op televisie betreft kunnen we van gouden tijden spreken. De 39 gesteunde series leverden alle afleveringen opgeteld liefst 157,1 miljoen kijkers op. Vlaamse TV-series vallen dus ook met grote voorsprong in de smaak bij het grote publiek. Met in de top drie Chantal op Eén met 1.388.416 kijkers, Lost Luggage op Eén met 994.688 kijkers en Glad IJs op VTM met 626.129 kijkers. En daar moet je dan nog de online cijfers bij optellen. Helaas konden ze daar bij het Vlaams Audiovisueel Fonds nog niets over zeggen.

Koen Van Bockstal (VAF)

Directeur-intendant Koen Van Bockstal vertelt: “Met meer dan 1,8 miljoen bezoekers aan Vlaamse films (het leeuwendeel in het vierde kwartaal) beleefden we het sterkste Vlaamse filmjaar sedert 2015. En dat 87% van die bezoekers naar een door het VAF gesteunde film ging kijken, is zonder meer een record en het bewijs dat het VAF – méér dan ooit – relevant en noodzakelijk is voor een gezonde eco-cultuur van de Vlaamse audiovisuele sector.”Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon: “Met zo’n recordcijfers is slechts één conclusie op zijn plaats: de Vlaamse film is in al zijn diversiteit springlevend. Dat bleek al op de rode loper op het filmfestival van Cannes en nu heeft het Vlaamse publiek dat ook bewezen met bioscoopbezoek. En met het VAF beschikken we over een krachtig beleidsinstrument om onze Vlaamse verbeelding en de culturele uitstraling van een vitale audiovisuele sector resultaatsgericht te ondersteunen.”

Recordaantal bezoekers Vlaamse films

VAF meldt dat er voor het eerst weer een stijging in de bezoekersaantallen voor Vlaamse films te zien zijn. We lezen in het persbericht: “Dat deze cijfers bijna driemaal (268%) zo hoog liggen als in 2021 is niet enkel te wijten aan het einde van de pandemie, maar ongetwijfeld ook aan de sterke line-up van Vlaamse titels. Sterker nog, de bezoekersaantallen voor Vlaamse films zijn gestegen met 41% ten opzichte van 2019, pre-coronatijd. Het aandeel van VAF-producties is 87% en dit is het het hoogst sinds het begin van onze metingen in 2010. Dit geldt ook voor het aandeel Vlaamse film in het nationaal cijfer, wat zo’n 13% is. We kunnen dus stellen dat er in 2022 meer gekozen is voor lokale titels bij het bioscoopbezoek.”

Vlaamse films in Cannes

De sterke aanwezigheid van de Vlaamse films op het filmfestival van Cannes (naast Close ook De Acht Bergen, Tori et Lokita en Rebel) in mei zorgde voor heel wat buzz. En dan was er ook nog de succesvolle najaarscampagne Vlaamse Film. Grenzeloze Cinema. Waarbij gratis tickets werden uitgedeeld.

Kijkcijfers

Films en series werden in 2022 ook via televisie en streamingdiensten bekeken. De beschikbare cijfers tonen dat de Vlaamse film een sterkhouder op televisie blijft. In 2022 werden 72 door het VAF of Screen Flanders gesteunde Vlaamse speelfilms en 17 korte films uitgezonden, samen goed voor in totaal 14,6 miljoen kijkers. Daarnaast werden ook 39 door het VAF of Screen Flanders gesteunde series op televisie uitgezonden, in totaal goed voor 157,1 miljoen kijkers. Wat er naast Chantal, Lost Luggage en Glad Ijs nog meer scoorde? Denk aan De Familie Claus, Billie vs. Benjamin en F*** You Very Very Much. Let op: het gaat hier alleen om VAF / SF-gesteunde Vlaamse series en films, die we op op tv zagen in 2022.

Steun van Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)

Daarnaast lezen we dat het Vlaams Audiovisueel Fonds meer inzet op de steun aan podcasts en gameproducties. Kortom: als ze daar bij het VAF zo doorgaan, kunnen we de aankomende tijd nog over veel meer nieuwe Vlaamse producties schrijven. Sinds de oprichting van dit economisch fonds in 2012 werden 414 steunaanvragen ingediend. Daarvan zijn er 251 gehonoreerd voor een totaalbedrag van 48.800.000 euro. 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

20 april 2023 /