Wordt Lukas Dhont met Close winnaar Oscar 2023?

Wordt de film Close winnaar Oscar 2023 voor Beste internationale speelfilm? Vandaag is bekendgemaakt dat Lukas Dhont met zijn speelfilm Close is genomineerd. Slechts vijf Vlaamse films werden ooit genomineerd voor een Oscar. Voor producent Dirk Impens is het al zijn derde Oscarnominatie. 

Close

Close ging in mei 2022 in wereldpremière op het Festival van Cannes, waar de film bekroond werd met de Grand Prix du Jury. Sindsdien loopt het internationaal als een trein voor Dhonts tweede speelfilm, met tientallen internationale festivalselecties en verschillende filmprijzen. In de VS werd Close onder andere bekroond met de Prijs voor Beste Internationale Film van de National Board of Review en twee prijzen op het Chicago International Film Festival. Intussen staat de teller op 350.000 bioscoopbezoekers in België en Nederland. Lukas Dhont had eerder veel succes met zijn debuutfilm Girl.

Close cast

Eden Dambrine en Gustav De Waele en gevestigde waarden als Emilie Dequenne en Léa Drucker spelen de hoofdrol in Close. Ook Kevin Janssens heeft een bescheiden rol in de film. Eden Dambrine en Gustav De Wael debuteren in Close. De Waalse actrice Emilie Dequenne heeft tal van rollen op haar naam staan. Zo zag je haar in The Missing en naast Catherine Deneuve in La Fille Dur Rer. Verder in de Close cast ook de Franse actrice Léa Drucker; haar ken je dan weer van War of the Worlds, maar ook van Jusqu’A la garde en L’homme de sa vie. Kevin Janssens speelt een kleine rol in Close van Lukas Dhont. Je zag hem recent in Twee zomers, maar ik ben vooral benieuwd naar het nieuwe Diamonds. In zestien jaar tijd speelde Kevin mee in zeventien films en negentien reeksen.

Close winnaar Oscar 2023?

“Na een uitzonderlijk succesvol jaar voor de Vlaamse film, is dit echt de kers op de taart”, reageert Jan Jambon, Vlaams minister-president en minister van cultuur. “We duimen met zijn allen voor Close op 12 maart.” Wat een succesvol jaar voor de Vlaamse film betreft, refereert Jan Jambon natuurlijk ook naar het succes van Zillion (samen met Close de grote kanshebbers tijdens de Ensors 2023), Onze Natuur en internationale producties als Rebel en De Acht Bergen.

Oscars (Academy Awards)

De uitreiking van de 95ste Academy Awards vindt plaats op zondag 12 maart in het Dolby Theatre in Hollywood. De komende weken gaat de Close-campagne voor de Oscars verder. Onder andere door de Amerikaanse arthouseverdeler A24, die de film later deze week ook in de Noord-Amerikaanse bioscopen brengt.

Vlaamse Oscar nominaties

Het is nog maar de vijfde keer dat een Vlaamse productie een nominatie in de wacht kon slepen voor de Oscars. Eerder waren The Broken Circle Breakdown (2013), Rundskop (2011), Iedereen beroemd! (2000) en Daens (1992) genomineerd. Producent Dirk Impens zat bij drie genomineerde films mee aan het roer: hij produceerde Daens, The Broken Circle Breakdown en nu dus ook Close.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 januari 2023 /