Sport kijken met Sporza op Eén, Canvas en VRT NU (zomer 2022)

Sporza heeft in de zomer van 2022 een overvol aanbod op Eén, Canvas en VRT NU voor liefhebbers die graag sport kijken. We zetten alles voor je op een rijtje, zodat je deze zomer geen wedstrijd hoeft te missen. En dan hebben we het in de sportzomer van 2022 echt niet alleen over de Tour de France, maar denk ook aan het WK 3×3 basketbal, het EK voetbal voor vrouwen én veel meer!

Sporza: sport in zomer kijken

Bij Sporza zitten sport liefhebbers in de zomer van 2022 eerste rang dankzij de uitzendingen op tv (Eén en Canvas), radio, maar ook online (website en VRT NU). Sporza hoofdredacteur Pieter De Windt vertelt alvast meer over de sportzomer van 2022. “Het is een sportzomer die op onze maat gesneden is. Populaire events, zoals de Tour de France, combineren met toernooien rond sporten met een kleiner draagvlak: dat is de kern van ons vak. Daarom is ook de eerste Tour de France Femmes zo’n geschenk: we zullen die live uitzenden én de ploeg van Vive le Vélo zal elke dag een avond-talkshow maken, in Frankrijk. Zoals de Vlaamse sportliefhebber dat van ons gewend is.”

Sportzomer 2022 (agenda)

Wanneer je wat kunt kijken bij Sporza tijdens de sportzomer van 2022 op Eén, Canvas en VRT NU? Dat zetten we natuurlijk kort op een rijtje. Hieronder vertellen we meer over de sport evenementen die in de zomer van 2022 te kijken zijn. Daarnaast plaatsen we rond de uitzenddatum ook meer informatie over al deze wedstrijden. Je kunt dan vanuit dit overzicht eenvoudig doorklikken.

WK 3×3 in Antwerpen

De sportzomer start op 21 juni met het WK 3×3 in Antwerpen. Het historische stadscentrum is het prachtige decor voor de wereldkampioenschappen van deze hippe urban variant van het basketbal. Sporza zendt alle matchen van de 3×3 Belgian Lions en de 3×3 Belgian Cats live uit; samen met nog tal van andere wedstrijden, de halve finales en de finales zijn ze op tv te volgen. Online is het live-aanbod aan wedstrijden nog uitgebreider. Het commentaar komt van Kris Meertens (mannen) en Christophe Vandegoor (vrouwen). Tess Elst zorgt voor de interviews en Dennis Xhaët is de vaste analist. Carl Berteele voorziet de wedstrijden van de Belgen van radio-commentaar.

Linde Merckpoel maakt tijdens het WK 3×3 voor VRT NU het online programma Camping 3×3.

Tour de France

De Tour de France start op 1 juli met een driedaagse in Denemarken en trekt daarna via de kasseien van het noorden, de Vogezen, de Alpen en de Pyreneeën naar Parijs. Alle ritten worden rechtstreeks uitgezonden op Eén, met commentaar van Renaat Schotte en José De Cauwer. Carl Berteele en Maarten Vangramberen brengen flashes vanop de motor, zowel voor radio als voor tv, en zorgen voor interviews. Maarten Vangramberen brengt ook dagelijks liveverslag uit in Het journaal. Bert Pitschon en Chris Picavet nemen elk een halve Tour voor hun rekening als reporter.

Natuurlijk mag ook Vive le vélo niet ontbreken met Karl Vannieuwkerke en Sammy Neyrinck. Op Radio 1 presenteren Gert Geens en Babette Moonen drie weken lang Sporza Tour, met rechtstreekse flitsen en achtergrondverhalen uit de Ronde van Frankrijk. Christophe Vandegoor zorgt samen met Sven Nys en Serge Pauwels voor het commentaar vanuit de Tour. 

Ontdek hier meer over de programmering tijdens de Tour de France én de gasten van Karl Vannieuwkerke in Vive le vélo.

Tour de France Femmes

Voor het eerst in vele jaren wordt met de Tour de France Femmes ook een volwaardige meerdaagse Ronde van Frankrijk voor vrouwen gereden: van Parijs naar La Super Planche des Belles Filles in de Vogezen. Het startschot wordt gegeven op de dag dat de mannen aankomen in Parijs; op 24 juli. Een uniek sport evenement, dat je in de zomer van 2022 dus niet mag missen. Alle ritten zijn rechtstreeks te kijken op Eén en je beluistert ze op Radio 1.

Ruben Van Gucht en Ine Beyen verzorgen het commentaar op Eén. Karl Vannieuwkerke gaat ook tijdens de Tour de France Femmes door met Vive le Vélo. Maarten Vangramberen blijft op post voor interviews en voor duiding in Het journaal, en ook Inge Van Meensel volgt de eerste editie van deze wedstrijd op de voet. Radio 1 trekt de lijn van Sporza Tour door: in de laatste week van juli is de presentatie in handen van Jonathan Metdepenninghen; Jonas Maes zorgt voor het wedstrijdcommentaar. ​ 

En de liefhebbers kunnen later in de zomer van 2022 natuurlijk ook nog kijken naar de Vuelta en het WK wielrennen in Australië (hieronder meer, want we bespreken de evenementen in volgorde van uitzending).

Ek voetbal voor vrouwen

Sporza presenteert voor het eerst alle wedstrijden van het EK voetbal voor vrouwen. Dat doen ze rechtstreeks. Reportages ter plaatse in Engeland en omkaderingsprogramma’s zorgen voor extra beleving, vooral ook rond de nationale ploeg, de Red Flames. Het EK voetbal voor vrouwen start op 6 juli met de openingswedstrijd Engeland-Oostenrijk. De Red Flames spelen in de groepsfase op 10 juli tegen IJsland, 14 juli tegen Frankrijk en tot slot op 18 juli tegen Italië. Ruben Van Gucht is de gastheer van het omkaderingsprogramma.

De wedstrijden van het EK voetbal voor vrouwen worden uitgezonden op Canvas (met uitzondering van enkele simultane affiches). Commentatoren zijn Aster Nzeyimana, Geert Heremans, Eddy Demarez en Stef Wijnants. Voor de wedstrijden van de Red Flames zal Aster geflankeerd worden door Imke Courtois. Wouter De Smet en Hermien Vanbeveren zorgen voor de dagelijkse verslaggeving vanuit het basiskamp van de Red Flames in Wigan. Sporza zal ook op Radio 1 alle wedstrijden van de Red Flames verslaan, met Hermien Vanbeveren als verslaggever. ​

Ontdek hier alles over het EK Voetbal voor vrouwen en de Red Flames. Wist je dat er ook een vierdelige documentaire wordt gemaakt: Het EK van de Red Flames.

Wk atletiek

Het WK atletiek start op 15 juli in Oregon, Amerika. De wedstrijden zijn te volgen op tv, radio en via livestream. Door het uurverschil (9 uur) zullen vooral de ochtendsessies in Oregon live op tv te zien zijn; die gaan bij ons immers in de vooravond door, of in het geval van de marathon met Bashir Abdi al in de namiddag. De avondsessies worden ‘s nachts gestreamd op sporza.be en bij medaillekansen voor Belgen ook op tv uitgezonden. Voor wie liever uitslaapt, volgt er ‘s middags nog een samenvatting van de avondsessies. De commentatoren van dienst zijn het vertrouwde duo Marc Willems en Kris Meertens. Bert Sterckx zorgt voor de interviews en neemt de radioverslaggeving voor zijn rekening. Lees meer over het WK atletiek in Oregon.

European Championships

Vanaf 11 augustus is München de gaststad voor de tweede editie van de European Championships. Dit is een combinatie van EK’s in negen verschillende olympische disciplines: van atletiek en gymnastiek over wielrennen en triatlon tot beachvolleybal en sportklimmen. Maarten Vangramberen omschrijft het ook wel als ‘de kleine broer van de Olympische Spelen’; de Belgen maken ook meer kans op medailles. Kortom: deze sport wedstrijden in de zomer van 2022 wil je absoluut kijken. Dat kan op Eén (voor 18.00 u.) en Canvas (na 18.00 u.). Zij zenden een ruime selectie van de European Championships wedstrijden rechtstreeks of in ruime samenvatting uit. Imke Courtois gidst de kijker van wielrennen naar marathon, van polsstokspringen naar roeien en van triatlon naar zevenkamp.

Alles over de European Championships.

Wielrennen in sportzomer 2022

In de sportzomer van 2022 kun je dus kijken naar de Tour de France en de Tour de France Femmes, maar er is nog meer wielrennen te kijken. Welke wielrenwedstrijd je verder kunt kijken in de zomer van 2022? Nou dat zijn dus de Vuelta en het WK wielrennen.

Vuelta 2022

De Vuelta 2022 start op 19 augustus in Utrecht. Na drie ritten in Nederland verhuist de koers naar het Baskenland. Via Asturië in het noorden gaat de Vuelta vervolgens naar het diepe zuiden van Spanje. Het is een uitdagend parcours met vooral in de weekends veel klimwerk. Op 11 september eindigt de Vuelta in Madrid en weten we wie Primoz Roglic opvolgt op de erelijst. Renaat Schotte en José De Cauwer gidsen de kijker door de eerste grote ronde van Remco Evenepoel sinds de Giro van vorig jaar. 

WK Wielrennen 2022

Het WK Wielrennen start op 18 september in Australië. ’s Nachts en in de ochtend zijn de wedstrijden op Sporza te zien. In de loop van de voormiddag vatten we de belangrijkste actie van de nacht nog eens samen. De commentaarduo’s zijn de vertrouwde tandems: Karl en José bij de mannen en Ruben en Ine bij de vrouwen. Renaat Schotte en Maarten Vangramberen zijn de reporters ter plaatse. Ook op Radio 1 covert Sporza de wedstrijden van de elite-renners in speciale ochtenduitzendingen.

Zaalsport in september

September is de maand van de zaalsporten. Kijk naar het EK basketbal voor mannen, WK basketbal voor vrouwen en het WK volleybal voor vrouwen. Hier een kort overzicht, zodat je ook deze sport wedstrijden in de zomer van 2022 kan kijken.

EK basketbal

De Belgian Lions staan op 1 september aan de start van het EK basketbal in Duitsland, Tsjechië, Georgië en Italië. De wedstrijden van de Lions zijn, net als de finale, live te volgen via Sporza op tv en online.

WK basketbal

De Belgian Cats staan 22 september aan de start van het WK basketbal in Australië. Kris Meertens zorgt voor commentaar bij de uitzendingen op Eén, waar de matchen van de Cats en de finale te zien zullen zijn.

WK volleybal

De Yellow Tigers staan vanaf 23 september aan de start van het WK volleybal, dat wordt georganiseerd in Nederland en Polen. Dit WK is eveneens te volgen via alle kanalen van Sporza.

Foto: VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

20 juni 2022 /