Documentaire Het EK van de Red Flames te kijken op Canvas en VRT NU

De Red Flames zijn één van de ploegen die vanaf vandaag aan de start staan van het EK voetbal voor vrouwen. Tijdens het toernooi kun je op Canvas en VRT NU kijken naar de documentaire Het EK van de Red Flames. De eerste aflevering zie je op zaterdag 9 juli om 20.10 uur op Canvas. Ontdek er hier alles over.

Het EK van de Red Flames

De Red Flames gaan naar het EK met een brandende ambitie. “We willen absoluut de tweede ronde halen”, zegt bondcoach Ives Serneels. Vijf jaar nadat de Belgische nationale vrouwenvoetbalploeg zich voor het eerst voor een groot toernooi kon plaatsen, willen ze tonen dat ze vooruitgang hebben geboekt.

Documentaire Red Flames

In ​een vierdelige documentaire reeks op Canvas en VRT NU krijgt de kijker een unieke blik achter de schermen. Vanuit het basecamp in de buurt van Manchester volgt een cameraploeg de selectie voor en na de matchen. Hoe bereiden ze zich voor? Hoe leven ze toe naar de matchen? De speelsters en staf tonen en vertellen het zelf. De makers praten ook met Belgische fans, registreren de peptalk van de bondscoach in de kleedkamer tijdens de rust van de matchen, filmen de tactische bespreking en peilen meteen na de match naar vreugde of verdriet bij de ploeg.

EK Voetbal 2017

De Red Flames hebben zich voor de tweede keer kunnen plaatsen voor het EK. In 2017 overleefden de Belgen de groepsfase niet, al speelden ze – na een moeizame start – niet onaardig in Nederland. België verloor met 1-0 tegen Denemarken, kon daarna met 0-2 winnen van Noorwegen om dan nipt te verliezen van Nederland met 1-2. Denemarken en Nederland zouden later de finale spelen. Die wonnen onze noorderburen met 4-2.

Boost voor Belgische vrouwenvoetbal

Het EK in 2017 gaf het Belgische vrouwenvoetbal een enorme boost. Op het vlak van jeugdwerking, omkadering van de nationale ploeg en sponsoring zijn intussen reuzestappen gezet. De ambitie is sindsdien groot: een vaste waarde worden binnen de Europese top.

Documentaire EK van de Red Flames kijken

De documentaire EK van de Red Flames is vanaf zaterdag 9 juli te kijken om 20.10 uur op Canvas en VRT NU. Daarna zijn er afleveringen op 13, 17 en 21 juli. Deze zijn allemaal te kijken op Canvas en VRT NU. Heb je de documentaire het EK van de Red Flames gemist en wil je de afleveringen terug kijken, dan kan dat ook via VRT NU. Vanuit België gaat dat heel eenvoudig; wil je dit doen vanuit Nederland of een ander land, dan heb je een VPN Verbinding nodig.

Documentaire EK van de Red Flames

De eerste aflevering van EK van de Red Flames wordt uitgezonden op zaterdag 9 juli om 20.10 uur op Canvas en VRT NU. We zien hierin hoe de Red Flames aankomen in hun basecamp. Daarna blikken we terug op de voorbereiding: een stage in Spanje, trainingen in Tubeke en een teambuilding in de Ardennen. De selectie is een mix van speelsters die in binnen- en buitenland spelen, jong talent en ervaren rotten.

Tessa Wullaert

Ze vertellen over het vrouwenvoetbal vandaag en de Belgische competitie. “Ik zie het een beetje somber in voor de toekomst van het Belgische vrouwenvoetbal”, zegt Tessa Wullaert, dit seizoen nog kampioen bij Anderlecht en volgend seizoen te zien bij Fortuna Sittard. “In de Belgische competitie zijn er clubs die voor de vrouwenploeg een budget hebben dat lager is dan één jaarloon van de mannen. Dat is eigenlijk wel erg.” Recent heeft Tessa Wullaert ook het boek Vrouwenvoetbal geschreven Van de Dick, Kerr Ladies tot de Red Flames.

Wist je dat je een levensgrote kartonnen Tessa Wullaert kunt bestellen?

Amber Tysiak

Red Flame Amber Tysiak speelt bij OH Leuven en combineert dat met een job in het onderwijs. “Dat is niet evident”, zegt ze. “Ooit hoop ik fulltime prof te kunnen worden en te kunnen leven van het voetbal. Ik denk dat de jonge speelsters in de selectie die nog geen prof zijn, dat allemaal ooit willen.”

Tine De Caigny

Het lijkt wel dat het Belgische vrouwenvoetbal zich op twee snelheden ontwikkelt. De competitie in eigen land evolueert traag, maar de nationale ploeg heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. “Ik zit al acht jaar bij Red Flames en het is vandaag een totaal ander gegeven dan in het begin”, zegt Tine De Caigny, vaste waarde bij het Duitse Hoffenheim én in de nationale ploeg. “Wij krijgen nu ongeveer dezelfde faciliteiten als de Rode Duivels en dat is maar goed ook.”

En ook Tine De Caigny kun je in huis halen.

Terugblik op EK 2017

In aflevering 1 blikken we ook terug op het EK 2017. “Het was fantastisch om dat mee te maken”, vertelt Davina Philtjens. “Omdat we in Nederland geschiedenis hebben geschreven.” Bondscoach Ives Serneels herinnert zich graag de wedstrijd tegen Noorwegen die ze wonnen met 0-2. “Een fantastische wedstrijd van de Flames, er waren veel Belgische supporters en het was de eerste overwinning ooit op een EK. Dat waren kippenvelmomenten.”

Janice Cayman over EK 2022

Op het EK in Engeland wil de ploeg een ronde verder geraken. “We zitten in een moeilijke groep met Ijsland, Frankrijk en Italië”, vertelt Janice Cayman, die afgelopen seizoen met Lyon de finale van de Champions League speelde. “Maar ja, voetbal is voetbal en ik heb in de kleedkamer goed mijn best gedaan om de Franse speelsters te plagen.” Janice Cayman is één van de vrouwen, die wordt gevolgd in Sport/vrouw van Ruben Van Gucht.

Ook van Janice Cayman kun je een levensgrote poster bestellen.

Ives Serneels

Bondscoach Serneels legt de lat hoger dan in 2017. “Toen waren we al blij dat we een EK mochten spelen. Als we nu de tweede ronde halen, dan zou dat een heel mooie stap in onze ontwikkeling zijn. We willen dus absoluut de tweede ronde halen.”

Afleveringen documentaire Red Flames

We volgen de ploeg voor, tijdens en na de matchen op het EK. In iedere aflevering zitten één of meerdere portretten van speelsters die in binnen- en buitenland spelen. Deze afleveringen van de documentaire over de Red Flames zijn te kijken op 13, 17 en 21 juli.

Het EK van de Red Flames is een programma van Watertower TV Productions voor Canvas.

Foto: VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 juli 2022 /